Κώστα σε χαιρετώ.
Ο τζουράς που έχω παρουσιάσει στο φόρουμ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=66.0, ξεκίνησε για τετράχορδος. Πήγα λοιπόν σε έναν πολύ καλό οργανοποιό (φοβερά μπουζούκια) που βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου, στον οποίο είχα δώσει το μπουζούκι μου για επισκευή και τον ρώτησα για διαστάσεις. Μόλις του είπα τι θέλω να κάνω του σηκώθηκαν οι τρίχες. Από ότι μου είπε είχε φτιάξει τετράχορδο τζουρά για ένα "ξεροκέφαλο" πελάτη του, αλλά το ήχοχρωμά του ήταν πολύ άσχημο. Τέλος πάντων μετά από πιέσεις μου έδωσε κάποιες διαστάσεις από σημειωματάριο που είχε, τις οποίες σου δίνω με μεγάλη επιφύλαξη. Και λέω με μεγάλη επιφύλαξη γιατί τελικά στην πορεία και ενώ είχα χρησιμοποιήσει κάποιες από τις διαστάσεις το μετάνιωσα και τον έκανα τρίχορδο, άρα δεν έχω δοκιμάσει στην πράξη τα λεγόμενά του. Μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρω να τον γυρίσω σε τρίχορδο. Αν προσέξεις η ταστιέρα είναι πιο φαρδιά από τις συνηθισμένες, κάτι που εμένα με εξυπηρετεί λόγω μακριών δακτύλων, αλλά δεν αλλάζει το ότι είναι φαρδύτερη από το συνηθισμένο (3,8 εκατοστά).
Λοιπόν μου είπε ότι ο τάκος πρέπει να είναι 4,5 έως 5 εκατοστά μήκος. Εγώ τον έκανα 4,5 πριν αλλάξω γνώμη από τετρα σε τρι, γιατί μου φάνηκε πολύ μεγάλος στα 5 εκατοστά. Επίσης μου είπε ότι στην ένωση μάνικου - σκάφους το πλάτος της ταστιέρας είναι 4,2 εκατοστά (τώρα βλέπω ότι είναι όσο και στο τετράχορδο μπουζούκι) και στον πάνω καβαλάρι 3 εκατοστά. Τώρα που έψαχνα στο σημειωματάριο μου να βρώ τα νούμερα μου γεννήθηκε και η εξής απορία. Αφού στην ένωση,είναι το πλάτος όσο και στο τετράχορδο μπουζούκι γιατί να μην είναι και στον πάνω καβαλάρι όσο και στο μπουζούκι (δηλ. 3,5 εκατοστα ).
Εμπάση περιπτώση αυτά τα νούμερα μου έδωσε, δες τα και αξιολόγησέ τα.
ΕΠίσης πιστεύω ότι το μάνικο πρέπει να έχει τρεις κόντρες όπως και στο τετράχορδο. Οι μία ή οι δύο που μπαίνουν στον τρίχορδο μου φαίνονται λίγες. Πάντως αν μπορέσεις να του αλλάξεις γνώμη και να τον φτιάξεις τρίχορδο, νομίζω ότι είναι καλύτερα.
Ελπίζω να βοήθησα.