Αποστολέας Θέμα: τζουρας τετραχορδος  (Αναγνώστηκε 11592 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
τζουρας τετραχορδος
« στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 03:24:33 μμ »
Εχω εναν φιλο ο οποιος τωρα τελευταια  θελει ντε και καλα τετραχορδο τζουρα ( σαν το ανεκδοτο με τα κοκκινα τσαρουχια του Χριστου)
να ρωτησω λοιπον τι πρεπει να κανω μην το φυσαμε και δεν κρυονει μετα.Να παραγγειλω σκαφος με ποιο πολυ τακο? Να δωσω εμφαση στο μπρατσο( ποιο χοντρο )μην μου ερθει εμπρος?Τι απο ολα? Κι αν καποιος εχει τετοιο τζουρα ας μου δωσει διαστασεις ......1ταστιερα στην ενωση
2 ταστιερα στο καραολο 3 μηκος ελευθερης χορδης.Ευχαριστω........ :)
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: τζουρας τετραχορδος
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 05:11:27 μμ »
Να του πεις οτι δεν φτιαχνεις τετοια πραγματα....τζουραδες μπαγλαμαδες πρεπει να παραμεινουν τριχορδα ;) ;D
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 08:33:33 μμ »
Να του πεις οτι δεν φτιαχνεις τετοια πραγματα....τζουραδες μπαγλαμαδες πρεπει να παραμεινουν τριχορδα ;) ;D
τι να κανω ρε BLEKO ? Να βαραω μιγες αφου καθομαστε και το ΤΕΒΕ  ηρθε και ειναι κρεμασμενο ακομα.Θα του φτιαξω και αναγενησιακο λαουτο αν χρειαστει. Και μαλιστα τριχορδο.Οτι θελει ο πελατης

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 09:07:23 μμ »
Κώστα σε χαιρετώ.
Ο τζουράς που έχω παρουσιάσει στο φόρουμ http://www.luthier.gr/index.php?topic=66.0, ξεκίνησε για τετράχορδος. Πήγα λοιπόν σε έναν πολύ καλό οργανοποιό (φοβερά μπουζούκια) που βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου, στον οποίο είχα δώσει το μπουζούκι μου για επισκευή και τον ρώτησα για διαστάσεις. Μόλις του είπα τι θέλω να κάνω του σηκώθηκαν οι τρίχες. Από ότι μου είπε είχε φτιάξει τετράχορδο τζουρά για ένα "ξεροκέφαλο" πελάτη του, αλλά το ήχοχρωμά του ήταν πολύ άσχημο. Τέλος πάντων μετά από πιέσεις μου έδωσε κάποιες διαστάσεις από σημειωματάριο που είχε, τις οποίες σου δίνω με μεγάλη επιφύλαξη. Και λέω με μεγάλη επιφύλαξη γιατί τελικά στην πορεία και ενώ είχα χρησιμοποιήσει κάποιες από τις διαστάσεις το μετάνιωσα και τον έκανα τρίχορδο, άρα δεν έχω δοκιμάσει στην πράξη τα λεγόμενά του. Μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρω να τον γυρίσω σε τρίχορδο. Αν προσέξεις η ταστιέρα είναι πιο φαρδιά από τις συνηθισμένες, κάτι που εμένα με εξυπηρετεί λόγω μακριών δακτύλων, αλλά δεν αλλάζει το ότι είναι φαρδύτερη από το συνηθισμένο (3,8 εκατοστά).
Λοιπόν μου είπε ότι ο τάκος πρέπει να είναι 4,5 έως 5 εκατοστά μήκος. Εγώ τον έκανα 4,5 πριν αλλάξω γνώμη από τετρα σε τρι, γιατί μου φάνηκε πολύ μεγάλος στα 5 εκατοστά. Επίσης μου είπε ότι στην ένωση μάνικου - σκάφους το πλάτος της ταστιέρας είναι 4,2 εκατοστά (τώρα βλέπω ότι είναι όσο και στο τετράχορδο μπουζούκι) και στον πάνω καβαλάρι 3 εκατοστά. Τώρα που έψαχνα στο σημειωματάριο μου να βρώ τα νούμερα μου γεννήθηκε και η εξής απορία. Αφού στην ένωση,είναι  το πλάτος όσο και στο τετράχορδο μπουζούκι γιατί να μην είναι και στον πάνω καβαλάρι όσο και στο μπουζούκι (δηλ. 3,5 εκατοστα ).
Εμπάση περιπτώση αυτά τα νούμερα μου έδωσε, δες τα και αξιολόγησέ τα.
ΕΠίσης πιστεύω ότι το μάνικο πρέπει να έχει τρεις κόντρες όπως και στο τετράχορδο. Οι μία ή οι δύο που μπαίνουν στον τρίχορδο μου φαίνονται λίγες.  Πάντως αν μπορέσεις να του αλλάξεις γνώμη και να τον φτιάξεις τρίχορδο, νομίζω ότι είναι καλύτερα.
Ελπίζω να βοήθησα.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 10:20:49 μμ »
Νασε καλα αγορινα μου χιλια ευχαριστω.Αλλα τα 4,2 εκατοστα ειναι υπερβολη νομιζω

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 10:29:59 μμ »
Αληθεια μηκος χορδης δεν ξερεις?

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 10:49:49 μμ »
Κωστα αφου ειναι 4 χορδες και εγω αυτο σκεφτηκα οτι θα ειναι
οι διαστασεις ιδιες με το τετραχορδο μπουζουκι!
Στο τετραχορδο μπουζουκι η αποσταση στον καβαλαρη αναμεσα στα ζευγη χορδων ειναι 9mm
Για να γινει λοιπον μικροτερη η ταστιερα σου πρεπει να μικρυνεις αυτη την αποσταση
αλλα ετσι πιστευω θα δυσκολευει το παιξιμο!

Το μηκος χορδης στον τριχορδο τζουρα εγω το κανω 60cm
Στο τετραχορδο καλυτερα να το κανεις πιο λιγο!
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 25, 2011, 10:51:35 μμ από Ανδρέου Δημ. »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 08:56:35 πμ »
Αν το κανω λιγοτερο απο 60 θα μας βγει μαντολινο ρε Δημητρη.Υπαρχει κατι που ξερεις ?Γιατι ο ποιο μικρος τζουρας που εχω δει ειναι 60αρης.Ποιο μικρο δεν ετυχε να δω.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 09:43:12 πμ »
Εγω εχω δει 56αρη του φιλου μου του Βαγγελη που κενταγε!!!
Καντον 58cm για μικροτερη ταση!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 10:35:05 πμ »
Κώστα 55αρης είναι ο τζουράς που λέει ο Δημήτρης. Αλλά μήπως πρέπει να ρωτήσεις και τον παίχτη τι θέλει.
Πάντως είναι σοβαρό νομίζω αυτό που λέει ο Δημήτρης για μείωση της τάσης.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 01:01:40 μμ »
Σαν να θελω εγω ενα διτροχο αυτοκινητο,οχι μοτοσυκλετα.Τεσπα θελω να πιστευω οτι το χρειαζεται για εκμαθηση  τετραχορδου μπουζουκιου  σε μικρο παιδι ο φιλος σου.Οντως ειναι σημαντικο θεμα η ταση και δωσε βαση στην κλιμακα.Εαν παραμεινει 60cm την ακαμψια του μπρατσου θα την καλυψεις οπως σε ενα τετραχορδο μπουζουκι,ομως στην ενωση με το σκαφος τι θα κανεις? υπαρχει ενα θεμα,πρεπει να μακρυνεις τον τακο ,να γινουν πιο παχιες οι ντουγες απο οτι σε εναν τζουρα και το καπακι πιο σφιχτο,τα οποια δεν αρμοζουν ηχητικα σε ενα  μικρο ηχειο και το πιο πιθανο ειναι η κακη αποδοση ηχητικα.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 01:48:01 μμ »
Να παρουμε και μια ιδεα απο το οργανο. Φωτο απο Ματσικα!
Αραγε χορδες δεχεται σαν του μπουζουκιου;
Κωστα ειναι 7 ποντους μικροτερο απο μπουζουκι αρα η ταση θα ειναι πολυ λιγοτερη!

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 26, 2011, 01:50:46 μμ από Ανδρέου Δημ. »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 03:32:24 μμ »
Δημητρη μου...αν τον εχεις μπροστα σου τον τζουρα της φωτο μετρησε  μου..........ψαχνο τακου, μηκος χορδης, ταστιερα ενωση, και ταστιερα καραολο

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 06:19:30 μμ »
Μακαρι να τον ειχα μπροστα μου θα στα ειχα πει ηδη!
Μπορει καποιος ομως οπως ο φιλος Kouros να μετρησει υποθετικα
με μηκος κλιμακα 60 (χρειαζεται το συνολικο μηκος μεχρι το τελος του σκαφους)
και να σου βρει ακριβως ποσο ειναι η ταστιερα!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 10:36:28 μμ »
Φίλοι καλησπέρα.

Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία καθώς φεύγω απ' το σπίτι στις 06:30 και γυρίζω απ' τις ελιές μετά τις 19:00. Έχω να πάω απ' του δασκάλου κοντά μια βδομάδα.

Αν όχι αύριο, τη Δευτέρα θα επικοινωνήσω μαζί του οπωσδήποτε και θα τον ρωτήσω, γιατί απ' όσο θυμάμαι τετράχορδος τζουράς όσο είμαι εγώ στο μαγαζί δεν ήρθε.

Tags: τζουρας