πως συμπεριφέρεται ο έβενος της ταστιέρας στην υγρασία
ρωτα και μενα που καταγρατζουνιζονται τα χερια απο τα ταστα, που εξεχουν σα μαχαιρια οταν συρικνωνεται.... 
και μετα φτου και απο την αρχη λιμαρισμα ταστα-γυαλοχαρταρισμα-λουστρογυαλισμα.
μου εχει τυχει μεχρι και 2 φορες να το κανω σε κιθαρα με φρεσκο εβενο 
Καλημέρα !
Χθες το βραδάκι στο σεμινάριο , και προς το τέλος της παράτασης του χρόνου, ο ίδιος ο οργανοποιός Χρ. Σπουρδαλάκης μίλησε " πασαλειματικώς " αναφερόμενος για το θέμα ταστιέρα - έβενος - υγρασία . Με κάθε επιφύλαξη, ΑΝ και ΟΠΩΣ νομίζω ότι τα κατάλαβα, να μεταφέρω δυο λόγια του.
Η δομή στο ξύλο του έβενου, είναι τέτοια που το χειμώνα, όταν απορροφά υγρασία - ειδικά η ταστιέρα - επιμηκύνεται και αυτό φαίνεται περισσότερο προς τα επάνω, κοντά στην περιοχή του ζυγού .(Ισως γιατί πλησιάζοντας προς το ζυγό , τα τάστα είναι πιο αραιά) Αυτή η επιμήκυνση εκδηλώνεται από το ξύλο "κάνοντας κοιλιά" προς τα πάνω.
Το αντίστροφο φαινόμενο συμβαίνει το καλοκαίρι όπου η εβένινη ταστιέρα αποβάλλοντας υγρασία, συρρικνώνεται και εμφανίζει "κοιλιά προς κάτω" .
Στον περιορισμό αυτών των μεταβολών του μήκους της ταστιέρας βοηθάνε :
1. Οι κόντρες στο μάνικο, όπου πριν κολλήσουμε τα εξωτερικά ξύλα του, φροντίζουμε να αντιστρέψουμε τη φορά που είχε το ξύλο πριν το σχίσουμε.
2. Σφηνώνοντας όσο μπορούμε τα τάστα στην ταστιέρα από έβενο.
3. Τοποθετώντας ανα διαστήματα κατά μήκος του μάνικου, και από την επάνω πλευρά του, πολύ - πολύ μικρές εγκάρσιες σφήνες , πριν κολλήσουμε την ταστιέρα.
4. Ο μεγάλος Ελληνας οργανοποιός Σταθόπουλος, που εργάστηκε στην Αμερική και έβαζε βέργα , κατά μήκος του μάνικου.
...
Υ.Γ. 1 . Ξαναλέω για όλα τα παραπάνω τα μεταφέρω ΜΕ ΚΑΘΕ επιφύλαξη .
Υ.Γ. 2 . Pele , συγνώμη για την εκτροπή , αλλά έκρινα ότι το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.