Αποστολέας Θέμα: Οδηγός βερνικιών  (Αναγνώστηκε 206658 φορές)

panos.grg

• Newbie
  • *
Απ: Οδηγός βερνικιών
« Απάντηση #225 στις: Απριλίου 23, 2014, 05:43:05 μμ »
καλησπερα και απο εμενα.εγω και αν ειμαι απαιδευτος στο κομματι αυτο.φιλοι μου θελω τα φωτα σας.στο πρωτο οργανο μου κανω πειραματα με βερνικι νερου της sigma.περασα αρκετες στρωσεις γεμιστικου-συντηρτικου κ εμειτε ειναι να περασω το τελικο-σατινε.ποια ειναι η διαδικασια λοιπον γυαλισματος απο εκει κ περα?σε ενα κομματι που εκανα δοκιμες μετα και τα 2 χερια τελικου ειδα πως οταν το περασα γυαλοχαρτο νερου απο 800 εως2000 εχασα ολο το αποτελεσμα,κοινως το χαλασα.ποια ειναι η ολη διαδικασια λοιπον?πως γινεται?φιλε sforzando βοηθεια!ευχαριστω

SD Tragos

• Jr. Member
  • **
  • "Support Music. Not Rumors..."
    • SD Workstation
« Απάντηση #226 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 02:50:35 μμ »
Παιδιά εδώ κάποιες οδηγίες σε pdf, στην σελίδα αυτή έχει ένα download που κατεβάζει οδηγίες της Birchwood Casey σε pdf

https://www.birchwoodcasey.com/Refinishing/Wood-Finishing/Tru-Oil®-Stock-Finish.aspx

Καλησπερα... γνωριζουμε καποιο μαγαζι εντος αττικης που να πουλαει Tru Oil ?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #227 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 07:37:53 μμ »
στο κεντρο (ομονοια) το μαγαζι τελος πανεπιστημιου, με τα οπλα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

SD Tragos

• Jr. Member
  • **
  • "Support Music. Not Rumors..."
    • SD Workstation
« Απάντηση #228 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 01:46:33 μμ »
Ευχαριστω πολυ να σαι καλα κ παλι  :)

christosp

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος - έβενος
  • Αριθμός κατασκευών: Μέχρι τώρα, μερικές μικροεπισκευές.
« Απάντηση #229 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2015, 09:21:55 μμ »
Ήθελα μόνο να γράψω ένα "μπράβο" και ένα "ευχαριστώ" για τους φίλους που έγραψαν όλα αυτά τα χρήσιμα πράγματα για το θέμα αυτό. 
Προσφάτως αξιοποίησα (με μεγάλη επιτυχία) όλες τις πληροφορίες που άντλησα από εδώ. Όλα καλά!

christosp

katsavas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #230 στις: Νοεμβρίου 04, 2016, 01:09:21 μμ »
Χαίρετε. Είχα κάποιες απορίες σχετικά με το λούστρο κεριού που αναφέρεται παρακάτω:

Για να φτιάξουμε το δικό μας λούστρο από κερί  χρειαζόμαστε: 400gr καθαρό κερί και 1,5kg νέφτι, επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στην συνταγή 1-2 κουταλιές κίτρινη ώχρα, 1-1.5 κουταλιά κόκκινη ώχρα και μια κουταλιά μαύρο ιαπωνικό(υγρό). Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε καθαρό κερί, κάνουμε χρήση κεριού καρναούμπα που είναι η φυτική κηροφοινικιά, σε ποσότητα 200gr.

Σκοπεύω να ετοιμάσω ένα λούστρο με βάση το κερί carnauba.

απορία 01 —
Είναι καλή ιδέα η εφαρμογή του πάνω από γομαλάκα ως ένα επίπεδο ασφάλειας απέναντι στα στοιχεία που μπορούν να τη προσβάλλουν; Κατέληξα σε αυτό το κερί λόγω της γνωστής σκληρότητας που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του.

απορία 02 —
Το νέφτι ως διαλύτης, παρόλο που δε διαλύει απόλυτα τη γομαλάκα, υπάρχει περίπτωση να την αλλοιώσει; Σε αυτήν την περίπτωση και ίσως και ανεξάρτητα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιο "φιλικός" διαλύτης του στερεού κεριού το λινέλαιο; Και αν ναι, σε τι αναλογίες;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την υπομονή και τις απαντήσεις σας!

cptX

• Jr. Member
  • **
Αναλογία γομαλάκας
« Απάντηση #231 στις: Ιουλίου 17, 2017, 03:44:28 μμ »
Παιδιά, έκανα την αναλογία που λέει ο Sforzando για την παρασκευή γομαλάκας (βλ. http://www.luthier.gr/index.php?topic=310.msg3258#msg3258) και μου βγήκε κατα την γνώμη μου υπερβολικά πυκνή και αδιαφανής...

Συγκεκριμένα ο Sforzando λεει αναλογία 300γρ γομαλάκας με 1lt καθαρού οινοπνεύματος (ήτοι 789γρ οινοπνεύματος).
Εγώ ανέμιξα 30γρ γομαλάκας με 80γρ οινοπνεύματος χρησιμοποιώντας ζυγαριά ακριβείας και το αποτέλεσμα ειναι παρα πολύ πυκνο και αδιαφανές.
Την γομαλάκα την πήρα από τον Ζαδέ στην Βύσσης κάτω στην Αθήνα.

Σκοπεύω να λουστράρω μια κρητική λυρα. Ξέρει κανείς να μου πει με τι αναλογία πρέπει να την αραιώσω για το καπάκι και με τι για το σώμα? Σκοπευα να βάλω 3 χέρια στο καπάκι και θα προτιμούσα να μην μπει πολύ λούστρο και κοπεί ο ήχος...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #232 στις: Ιουλίου 17, 2017, 04:09:30 μμ »
εγω βαζω 18γρ γομμαλακα και 82γρ καθαρο οινοπνευμα.
στα πρωτα χερια ετσι, και μετα βαζω ακομη λιιιιιγο οινοπνευμα στα τελευταια χερια μεσα σε καθε μπαλια, να ειναι ακομη πιο "αραιη".
με αυτα τα 100 γρ, φτιαχνω 2 κιθαρες κομπλε, και την 3η τα γεμισματα-1 πρωτο χερι
ο καθενας εχει τις δικες του "αναλογιες"
παντως παραξενη μου φαίνεται να ειναι η αναλογια του σφορζαντο...
εκτος ισως απο δυο...

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #233 στις: Ιουλίου 17, 2017, 04:46:35 μμ »
Ευχαριστώ φίλε steliosguitar.
Κι όμως έτσι ειναι γραμμένο στον οδηγό για τα βερνίκια στην αρχή αυτού του thread, δες το λίνκ στο προηγούμενο post ... Δεν ξέρω αν πρόκειται για λάθος...

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #234 στις: Ιουλίου 18, 2017, 10:37:10 μμ »
Κι εγώ είμαι κοντά στις αναλογίες που αναφέρει ο Στέλιος ( 20 σε 80 ) . Σε κάθε γέμισμα όμως της μπάλας προσθέτω και 2-3 σταγόνες οινόπνευμα ( και φυσικά και μια σταγόνα παραφινέλαιο ) . Αυτό που αναφέρεις για την πυκνότητα και την διαύγια , μήπως έχουν να κάνουν και με το ότι έχει αλλοιωθεί ( =  πολυμεριστεί - σύμφωνα και με τους πιο έμπειρους που έχουν αναφέρει παρόμοια θέματα εδώ στο φόρουμ ) ;

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #235 στις: Ιουλίου 19, 2017, 12:18:32 μμ »
Λοιπόν, εφάρμοσα μια αναλογία 1(γομαλάκα):4.5(οινόπνευμα) κατά βάρος και έγινε σημαντικά πιο αραιή αν και παραμένει αδιαφανής μέσα στο μπουκάλι που την έχω.
Δεν την έχω ακόμη χρησιμοποιήσει οπότε δεν μπορώ να πω πως θα δείξει πάνω στο ξύλο ακόμα...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #236 στις: Ιουλίου 19, 2017, 06:59:49 μμ »
οι φολιδες της γομαλακας εχουν διαλυθει τελειως;
τι εννοεις οταν λες "αδιαφανης";

οταν η γομαλακα διαλυεται στο οινοπνευμα μετα μια μερα και αρκετο ανακατεμα (η λιγο ζεσταμα...) διαλυεται τελειως.(δεν υπαρχουν φολιδες).
επισης δεν πρεπει να υπαρχουν αιωρουμενα μικροσωματιδια οταν την κοιτας, αλλιως θελει σουρωμα ή πεταμα...
(αναλογα αν εχει κοψει, εχει βρωμια κλπ....)
το υλικο ειναι σαν ενα πολυ ρευστο βερνικι, χρωματος ανοιχτου κιτρινου, το οποιο μεσα σε γυαλινο βαζο και με φως ημερας, βλεπεις απο την αλλη μερια.
αυτα για την ξανθια, εκτος αν εχεις καμια πορτοκαλι η κοκκινου χρωματος γομαλακα, που και παλι θα ειναι πολυ ρευστο το ετοιμο υλικο αλλα θα ειναι πιο "αδιαφανες".
εκτος ισως απο δυο...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #237 στις: Ιουλίου 19, 2017, 10:33:08 μμ »
Παράθεση
το υλικο ειναι σαν ενα πολυ ρευστο βερνικι, χρωματος ανοιχτου κιτρινου, το οποιο μεσα σε γυαλινο βαζο και με φως ημερας, βλεπεις απο την αλλη μερια.
αυτα για την ξανθια, εκτος αν εχεις καμια πορτοκαλι η κοκκινου χρωματος γομαλακα, που και παλι θα ειναι πολυ ρευστο το ετοιμο υλικο αλλα θα ειναι πιο "αδιαφανες"
Να ειπώ και εγώ την γνώμη μου,η γομαλάκα που λέει ο Στέλιος η (ξανθιά χρώματος ανοιχτού κίτρινου)που βλέπεις στο γιάλυνο βάζο στο φώς της ημέρας από την άλλη μεριά πρέπει σίγουρα να είναι καλής ποιώτητας και επεξεργασμένη χωρίς βρωμιές,και χρωστικές(χρώμα σκούρο καφέ της ακατέργαστης φυσικής γομαλάκας)και αποκερωμένη(κάποιες ποιώτητες ακατέργαστης περιέχουν και κερί)και στο εξωτερικό πουλιέται αλλά και εδώ στο Ελλάντα,σε διάφορες αποχρώσεις,και όσο πιο επεξεργασμένη είναι τόσο πιο ανοιχτώχρωμη είναι και την Βρίσκεις με την ονομασία -Shellac dewaxed-https://www.dictum.com/en/surfaces/surface-protection-colours/resins
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #238 στις: Ιουλίου 21, 2017, 07:08:18 μμ »
cptx.....φωτο ανεβασε...

gfourlias

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το φυσικό ...
  • Αριθμός κατασκευών: 17
  • Περιοχή: Καισαριανή
« Απάντηση #239 στις: Ιουλίου 23, 2017, 08:38:33 μμ »
Αν η γομαλάκα είναι αδιαφανής σημαίνει ότι έχει πολυμεριστεί. Είναι ακατάλληλη για χρήση. Η γομαλάκα πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο όσο είναι σε φολίδες. Όταν διαλυθεί σε οινόπνευμα διατηρείται εκτός ψυγείου.

Tags: