Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας  (Αναγνώστηκε 38103 φορές)

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Απ: Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #180 στις: Δεκεμβρίου 08, 2017, 09:08:11 μμ »
Χιχιχιχι πανε τα σκαλιστά θα κλάψουνε μανούλες πριν σφαξεις (σφαγέα) βεβαιώσου οτι ειναι εβενος 

Sent from my iPhone using Tapatalk
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #181 στις: Μαρτίου 03, 2018, 08:24:42 πμ »
Ενα καλυτερο καραολο . Δεν εχει στοκαριστει ακομα.
Το αλλο ηταν οτι να ναι....
Ρε λετε να προλαβω την εκθεση;

Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #182 στις: Μαρτίου 03, 2018, 09:21:04 πμ »
ελα ζορζ, για βαλε τα δυνατα σου!  {celebrate004}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #183 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2019, 12:13:34 μμ »
καλημερα
Ξεχασα να ενημερωσω για την κολληση του μανικου. Θα ψαξω για φωτογραφίες.
Χθες εβαλα το διακοσμιτικό στο κατω μερος του τακουνιού.

Παμε για ταστιερα....  {music007}
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #184 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2019, 03:59:01 μμ »
 {celebrate014} {celebrate014} {celebrate014}
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #185 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2019, 08:18:32 μμ »
Μπράβο Γιώργο !

[ Invalid Attachment ]

Καλά ,  και όσο γίνεται πιο απροβλημάτιστα  τελειώματα  ! 

Θα περιμένω με ζωηρό ενδιαφέρον

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #186 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2019, 08:43:18 μμ »
σπεσιαλε...  {celebrate006}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #187 στις: Οκτωβρίου 02, 2019, 10:28:26 μμ »
Μεχρι να χαραξω ταστιερα (περιμενω τα εργαλεια) ξεκινησα τον καβαλαρη.
Επειδη ειναι η πρωτη φορα παω αργα αργα και δε ξερω τι να κανω. Στην αρχη ανοιξα την εγκοπη που θα μπει το κοκκαλο. Δεν σκεφτηκα να μετρησω απο αλλες κιθαρες το παχος και το ανοιξα ο βλακας οσο ηταν το ετοιμο αγορασμενο κοκκαλο. 4.5 χιλιοστα. Μαλλον πολυ απ' οτι ειδα εκ των υστερων....

Νομιζω οτι το σωστο ειναι να κολλησω ταστιερα για να δω ποσο πρεπει να κατεβασω τον καβαλαρη....

Στις φωτογραφιες φαινεται ο τροπος που εκανα την εγκοπη....
Περιπου 3 χιλιοστα διαφορα (intonation το λετε;)
Ξερω θα μου δειξετε κατι πολυ απλο και ευκολο που φυσικα δεν το σκεφτηκα ως συνηθως...

Ο καβαλαρης ειναι συνδυασμος απο κιθαρες που εχω δει. Μερικες στις φωτογραφιες παρακατω.
Ηθελα το μουστακι να πηγαινει προς τα πανω αλλα μου αρεσε και το στρογγυλο που κανει στη δευτερη φωτογραφια....

Επομενο βημα η ταστιερα. Ο καβαλαρης μπαινει στην ακρη
Εγω και ο Ζοζέφ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #188 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 09:06:14 πμ »
Στην αρχη ανοιξα την εγκοπη που θα μπει το κοκκαλο.

κι εγώ αυτό κάνω πρώτο

Παράθεση από: georgalasg
Δεν σκεφτηκα να μετρησω απο αλλες κιθαρες το παχος και το ανοιξα ο βλακας οσο ηταν το ετοιμο αγορασμενο κοκκαλο. 4.5 χιλιοστα. Μαλλον πολυ απ' οτι ειδα εκ των υστερων....

απ' ότι έχω δει, 2-3 χιλιοστά max

Νομιζω οτι το σωστο ειναι να κολλησω ταστιερα για να δω ποσο πρεπει να κατεβασω τον καβαλαρη....

εννοείς "από πάνω" ? γιατί "από κάτω" πρέπει να έχεις ήδη διαμορφώσει καμπυλη (φαντάζομαι έχεις εγκάρσια καμπύλη στο καπάκι) για να μετρήσεις.

Πάντως συμφωνώ, αν και εδώ υπάρχει ένα θέμα:  εφόσον κάνεις πρώτα το κανάλι του καβαλάρη, πρέπει να ξέρεις περίπου πόσο θα σου βγει το τελικό ύψος του καβαλάρη για να υπολογίσεις το βάθος του καναλιού - πόσο "ψωμί" δηλαδή θα αφήσεις στον πάτο του καβαλάρη.
Συνηθισμένο τελικό ύψος καβαλάρη (στην κεντρικη περιοχή του κόκκαλου) είναι 8-max 10 χιλιοστά (σπάνια). Το ίδιο το κόκκαλο πρέπει να εξέχει min 2 χιλιοστά (στο καντίνι, στην μπάσα θα είναι ακόμα ψηλότερο). Για να πατάει καλά μέσα στο ξύλο, εγώ σκάβω τόσο ώστε να έχω περίπου 4 χιλιοστά τελικό βάθος καναλιού.

Στις φωτογραφιες φαινεται ο τροπος που εκανα την εγκοπη....

σχετικά με τα προηγούμενα (μετρήσεις ύψους) μην αψηφάς την πιθανότητα να χρειαστεί να διορθώσεις την εγκοπή (κυρίως ως προς το βάθος) αφού έχεις κολλήσει τον καβαλάρη... κι αυτό το έπαθα στην δεύτερη - τρίτη κιθάρα, δεν θυμάμαι - ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι και τόσο, απλώς σκέψου εκ των προτέρων μια εναλλακτική για να το κάνεις αν χρειαστεί

https://www.stewmac.com/FretCalculator.html
https://www.liutaiomottola.com/formulae/compensation.htm

Ο καβαλαρης ειναι συνδυασμος απο κιθαρες που εχω δει. Μερικες στις φωτογραφιες παρακατω.
Ηθελα το μουστακι να πηγαινει προς τα πανω αλλα μου αρεσε και το στρογγυλο που κανει στη δευτερη φωτογραφια....

ανεξαρτήτως διαμορφωσης, με εγκάρσια καμπύλη στο καπάκι ο καβαλάρης θα βγει πιο "χοντρός" στις άκρες (φτερά) στο αρχικό "κατέβασμα", οπότε διάλεξε ένα σχέδιο που να σου επιτρέπει να κατεβάσεις τα φτερά εύκολα και άρτια ως προς το σχέδιο (στις κλασικές π.χ. τα φτερά φαίνονται σαν να είναι τελείως ανεξάρτητα κομμάτια, σοφό σχέδιο). Αυτός (στην πρώτη φωτογραφία) είναι ο καβαλάρης στον οποίο έχω καταλήξει τελευταία, δες ακριβώς τα "φτερά"
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3789.msg68071#msg68071

Εγώ έχω ένα κομμάτι ξύλο στο φάρδος - μήκος του καβαλάρη και με καμπύλη ίδια με του καπακιού. Το πιάνω στη μόρσα, κολλάω τον καβαλάρη πάνω του με ταινία διπλής όψης και κάνω την τελική διαμόρφωση (κατέβασμα φτερών κτλ.). Το (τελικό) βάρος του καβαλάρη επίσης παίζει ρόλο, γενικά όσο ελαφρύτερος τόσο καλύτερα (με "βαρειά - πυκνά" ξύλα πάντα), στις κατασκευές μου προσπαθώ να έχω ~ 20 γραμμάρια
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 03, 2019, 09:17:35 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #189 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 11:00:14 πμ »

Δεν σκεφτηκα να μετρησω απο αλλες κιθαρες το παχος και το ανοιξα ο βλακας οσο ηταν το ετοιμο αγορασμενο κοκκαλο. 4.5 χιλιοστα. Μαλλον πολυ απ' οτι ειδα εκ των υστερων....

απ' ότι έχω δει, 2-3 χιλιοστά max

Ωχ. Παμε για αλλο καβαλάρη; Να τον κρατήσω και να μειωσω το πανω μερος;

εννοείς "από πάνω" ? γιατί "από κάτω" πρέπει να έχεις ήδη διαμορφώσει καμπυλη (φαντάζομαι έχεις εγκάρσια καμπύλη στο καπάκι) για να μετρήσεις.

Ναι απο πανω εννοω

Πάντως συμφωνώ, αν και εδώ υπάρχει ένα θέμα:  εφόσον κάνεις πρώτα το κανάλι του καβαλάρη, πρέπει να ξέρεις περίπου πόσο θα σου βγει το τελικό ύψος του καβαλάρη για να υπολογίσεις το βάθος του καναλιού - πόσο "ψωμί" δηλαδή θα αφήσεις στον πάτο του καβαλάρη.
Συνηθισμένο τελικό ύψος καβαλάρη (στην κεντρικη περιοχή του κόκκαλου) είναι 8-max 10 χιλιοστά (σπάνια). Το ίδιο το κόκκαλο πρέπει να εξέχει min 2 χιλιοστά (στο καντίνι, στην μπάσα θα είναι ακόμα ψηλότερο). Για να πατάει καλά μέσα στο ξύλο, εγώ σκάβω τόσο ώστε να έχω περίπου 4 χιλιοστά τελικό βάθος καναλιού.

Απαντησες στις επομενες μου ερωτησεις...  :-*  :-*  :-*  :-*

https://www.stewmac.com/FretCalculator.html
https://www.liutaiomottola.com/formulae/compensation.htm

{celebrate007}  {celebrate007}  {celebrate007}

ανεξαρτήτως διαμορφωσης, με εγκάρσια καμπύλη στο καπάκι ο καβαλάρης θα βγει πιο "χοντρός" στις άκρες (φτερά) στο αρχικό "κατέβασμα", οπότε διάλεξε ένα σχέδιο που να σου επιτρέπει να κατεβάσεις τα φτερά εύκολα και άρτια ως προς το σχέδιο (στις κλασικές π.χ. τα φτερά φαίνονται σαν να είναι τελείως ανεξάρτητα κομμάτια, σοφό σχέδιο). Αυτός (στην πρώτη φωτογραφία) είναι ο καβαλάρης στον οποίο έχω καταλήξει τελευταία, δες ακριβώς τα "φτερά"
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3789.msg68071#msg68071

Εγώ έχω ένα κομμάτι ξύλο στο φάρδος - μήκος του καβαλάρη και με καμπύλη ίδια με του καπακιού. Το πιάνω στη μόρσα, κολλάω τον καβαλάρη πάνω του με ταινία διπλής όψης και κάνω την τελική διαμόρφωση (κατέβασμα φτερών κτλ.). Το (τελικό) βάρος του καβαλάρη επίσης παίζει ρόλο, γενικά όσο ελαφρύτερος τόσο καλύτερα (με "βαρειά - πυκνά" ξύλα πάντα), στις κατασκευές μου προσπαθώ να έχω ~ 20 γραμμάρια
[/quote]

Να σαι καλα Μανο. Αναλυτικότατος οπως παντα. Θα ακολουθήσω την συνταγη σου !!!!! 

Εγω και ο Ζοζέφ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #190 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 01:18:15 μμ »

τι εννοείς να "μειώσεις το πάνω μέρος"?

αν σε παίρνει να τον κατεβάσεις (π.χ. αν το κομμάτι σου είναι 12 χιλιοστά πάχος, έχεις σκάψει 3 βάθος άρα έχεις 'ψωμί" 9 χιλοστά), ξύρισέ τον όλον στα 9 χιλιοστά και ξανασκάβεις στο επιθυμητό φάρδος καναλιού. Οι έτοιμοι που πουλάνε για Αμερικάνικες (τύπου Martin κτλ.) έχουν 8-8,5 χιλιοστά ύψος (από Μαυρομουστάκη, dimizparts κτλ.)

Αν δεν σε παίρνει, μπορείς να γεμίσεις το κενό (πολύ καλά) και να ξανασκάψεις - αν δεν γίνει καρναβάλι, εσύ θα δεις  τι παίζεται με τα νερά - ή να τον γυρίσεις ανάποδα και να σκάψεις από την άλλη πλευρά ώστε το γεμισμένο κανάλι να πάει στο καπάκι. Μόνο εσύ θα το ξέρεις (και εμείς  ;) ;) ;) ;) )

Το γέμισμα του καναλιού με καπλαμάδες π.χ. εκατέρωθεν ή από τη μια πλευρά του κόκκαλου δεν είναι καλή λύση, πρέπει να μπει έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να μην "παίζει" καθόλου όταν τραβήξουν οι χορδές μπροστά το κόκκαλο - που θα το τραβήξουν. Γενικά καλό είναι να ανοίξεις λίιιιιγο στενότερο κανάλι από το κόκκαλο και μετά να τρίψεις το κόκκαλο μέχρι να χωρέσει - αρκετά σφιχτά για να μην τραβηχτεί μπροστά αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να μην μπορεί ο πάτος του κόκκαλου να εφάπτεται σε όλο το μήκος στον πάτο του καναλιού. Δοκιμή και λάθος.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #191 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 01:26:12 μμ »
και μετά από αυτά θα είσαι έτοιμος για λίγο πιο δύσκολα  ;D ;D ;D ;D

https://hazeguitars.com/blog/acoustic-guitar-tone-and-string-break-angle

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #192 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 01:41:43 μμ »

τι εννοείς να "μειώσεις το πάνω μέρος"?

αν σε παίρνει να τον κατεβάσεις (π.χ. αν το κομμάτι σου είναι 12 χιλιοστά πάχος, έχεις σκάψει 3 βάθος άρα έχεις 'ψωμί" 9 χιλοστά), ξύρισέ τον όλον στα 9 χιλιοστά και ξανασκάβεις στο επιθυμητό φάρδος καναλιού. Οι έτοιμοι που πουλάνε για Αμερικάνικες (τύπου Martin κτλ.) έχουν 8-8,5 χιλιοστά ύψος (από Μαυρομουστάκη, dimizparts κτλ.)

Αν δεν σε παίρνει, μπορείς να γεμίσεις το κενό (πολύ καλά) και να ξανασκάψεις - αν δεν γίνει καρναβάλι, εσύ θα δεις  τι παίζεται με τα νερά - ή να τον γυρίσεις ανάποδα και να σκάψεις από την άλλη πλευρά ώστε το γεμισμένο κανάλι να πάει στο καπάκι. Μόνο εσύ θα το ξέρεις (και εμείς  ;) ;) ;) ;) )

Το γέμισμα του καναλιού με καπλαμάδες π.χ. εκατέρωθεν ή από τη μια πλευρά του κόκκαλου δεν είναι καλή λύση, πρέπει να μπει έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να μην "παίζει" καθόλου όταν τραβήξουν οι χορδές μπροστά το κόκκαλο - που θα το τραβήξουν. Γενικά καλό είναι να ανοίξεις λίιιιιγο στενότερο κανάλι από το κόκκαλο και μετά να τρίψεις το κόκκαλο μέχρι να χωρέσει - αρκετά σφιχτά για να μην τραβηχτεί μπροστά αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να μην μπορεί ο πάτος του κόκκαλου να εφάπτεται σε όλο το μήκος στον πάτο του καναλιού. Δοκιμή και λάθος.

Εχω σκαψει περιπου 6 χιλιοστα γιατι "προνοησα" και υπολογισα οτι θα κατεβασω και το παχος επομενως θα φτασω στα 3 χιλιοστα ....  ;D

Θα δω την επομενη φορα που θα παω στο εργαστηριο ποσο είναι το συνολικο παχος. Αυτο που λες με το στοκαρισμα και το αναποδογυρισμα μια χαρα μου ακουγεται παντως...  ;D

Σε θελουμε στην εκθεση. Στο εχουν πει πολλοι φανταζομαι
Εγω και ο Ζοζέφ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #193 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 03:20:02 μμ »
Μανο θα συνυπογράψω και γω και ας το πηδάμε το θέμα:

Σε θέλουμε όχι μόνο στην έκθεση αλλά και την προηγούμενη μέρα για την  μάζωξη που θα παίζουμε.
Άντε κανόνισε το!!
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #194 στις: Οκτωβρίου 03, 2019, 03:21:19 μμ »
Αυτο που λες με το στοκαρισμα και το αναποδογυρισμα μια χαρα μου ακουγεται παντως...  ;D

προσοχή - προσοχή γιατί ίσως διαβάσουν και άλλοι: δεν είπα στοκάρισμα, γέμισμα είπα και μάλιστα "πολύ καλά", εννοώ ίδιο ξύλο με ίδια φορά νερών σφιχτά τοποθετημένο - κολλημένο, και πάλι "δεν-είναι-και-πολύ-καλό-αλλά-τέλως-πάντων-εμείς-το-ξέρουμε-μόνο"