Αποστολέας Θέμα: Αφαίρεση Χρώματος από Ηλεκτρική Κιθάρα  (Αναγνώστηκε 15121 φορές)

SGproject

• Newbie
  • *
Αφαίρεση Χρώματος από Ηλεκτρική Κιθάρα
« στις: Νοεμβρίου 17, 2011, 07:26:08 μμ »
Γειά σας! Ευτυχώς βρήκα το φόρουμ σας.

Έχω μια ηλεκτρική κιθάρα Epiphone SG. Αυτήν εδώ http://www.epiphone.com/Products/SG/G-400.aspx .

Πάντα ήθελα η κιθάρα μου να είναι σε φυσικό χρώμα ξύλου, και επειδή μου αρέσουν αρκετά τα μαστορέματα, και σε βάθος χρόνου θα ήθελα να μάθω την τέχνη της οργανοποιιας, ξεκίνησα να τρίβω την κιθάρα ώστε να αφαιρέσω το παλιό χρώμα.

Το ξύλο είναι μαόνι. Ξεκίνησα με λειαντήρα ταινίας να αφαιρώ το χρώμα, με 150 νομίζω νούμερο γυαλόχαρτου/ταινίας.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Παρόλο που έχω τρίψει αρκετά, οι ίνες του ξύλου ακόμα περιέχουν χρώμα. Έχω αφαιρέσει αρκετό ξύλο, και φοβάμαι πως θα πρέπει να συνεχίσω και άλλο.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αφαιρεθεί το χρώμα από τις ίνες ή πρέπει να συνεχίσω να τρίβω;

Επίσης μπορείτε να μου δώσετε καμιά συμβουλή στη χρήση του ταινιολειαντήρα, ώστε τελικά οι 2 πλευρές της κιθάρας να βγουν εντελώς ευθείες χωρίς κυρτότητα;

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Αφαίρεση Χρώματος από Ηλεκτρική Κιθάρα
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 17, 2011, 08:59:55 μμ »
Φιλε μου καλως ηρθες στο forum!
Μια φωτογραφια με την κατασταση που βρισκεται τωρα θα βοηθουσε πολυ.
Η συγκεκριμενη κιθαρα πιθανοτατα να εχει βαφη εμποτισμου και απο πανω βερνικι ή σκετο βερνικι με χρωμα, γι'αυτο φαινονται και τα νερα του ξυλου.

Μαλλον ειναι η πρωτη περιπτωση αφου λες οτι οι ινες του ξυλου περιεχουν χρωμα. Λογικα μετα την αφαιρεση του βερνικιου δεν θα χρειαζοταν πολυ τριψιμο γιατι αυτου του ειδους οι βαφες δεν διεισδυουν βαθια στο ξυλο. Αφου εφτασες σε αυτο το σημειο καλυτερα ειναι να αφησεις τον ταινιολειαντηρα στην ακρη και να συνεχισεις να τριβεις με ενα τακο (ενα μικρο επιπεδο κομματι ξυλου π.χ.) στον οποιο θα προσαρμοσεις γυαλοχαρτο. Προσπαθησε να τριψεις με την φορα των νερων του ξυλου και να εφαρμοσεις την ιδια πιεση παντου για να παραμεινει ευθεια η επιφανεια.

SGproject

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 02:09:48 μμ »
Καλώς σας βρήκα!

Στην 1η φωτογραφία έχω ζουμάρει στους πόρους. Η 2η είναι από πιο μακριά.

Στην 3η έχω φωτογραφήσει το σημείο όπου μπαίνει το καπάκι που καλύπτει την τρύπα από το πίσω μέρος της κιθάρας, όπου βρίσκονται τα ποτενσιόμετρα και ο διακόπτης επιλογής των μαγνητών. Όπως φαίνεται, έχω τρίψει τόσο πολύ, σε σημείο που το σκάψιμο που υπάρει στο ξύλο, ώστε όταν βιδώσει το κάλυμα να είναι στο ίδιο ύψος με το ξύλο της κιθάρας, να έχουν φτάσει να "είναι ένα". Δεν βρίσκω και το κάλυμα τώρα να το μετρήσω να δω πόσο έχω αφαιρέσει.

Ένας γνωστός μου είπε πως υπάρχει χημικό αφαίρεσης της βαφής, αλλά νομίζω πως είναι μόνο για το βερνίκι. Έχετε κάτι υπόψιν;

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 03:53:36 μμ »
Απ'οτι φαινεται απο τις φωτο, εχει εφαρμοστει πρωτα βαφη και μετα sealer/filler. Δυστυχως το μαονι εχει "ανοιχτους" πορους και γι'αυτο εχει εισχωρησει η βαφη τοσο βαθια.
Προσεξε πολυ παντως γιατι καποες Epiphone εχουν σκαφος απο φθηνη ποικιλια μαονιου και στο πισω και πανω μερος βαζουν πολυ λεπτο καπλαμα μαονιου για αισθητικους λογους! Αν η δικη σου ειναι τετοια και συνεχισεις να τριβεις θα αφαιρεσεις τον καπλαμα!
Εχω ακουστα για χημικα αφαιρεσης βαφων αλλα δεν εχω προσωπικη εμπειρια, ισως καποιο αλλο μελος του forum να γνωριζει.

SGproject

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 05:40:38 μμ »
Παράθεση
Προσεξε πολυ παντως γιατι καποες Epiphone εχουν σκαφος απο φθηνη ποικιλια μαονιου και στο πισω και πανω μερος βαζουν πολυ λεπτο καπλαμα μαονιου για αισθητικους λογους! Αν η δικη σου ειναι τετοια και συνεχισεις να τριβεις θα αφαιρεσεις τον καπλαμα!

Ελπίζω να μην την πατήσω.

Αυτό που πρόσεξα ως "κακοτεχνία" είναι το εξής:

Η κιθάρα αποτελείται από 2 κομμάτια μαονιού, κολλημένα μεταξύ τους, γεγονός φυσιολογικό που συμβαίνει στις περισσότερες κιθάρες. Η ποιότητά τους όμως είναι διαφορετική, καθώς στο ένα, η βαφή έχει εισχωρήσει πολύ λιγότερο στους πόρους. Δηλαδή στο τρίψιμο, αρκετά νωρίτερα σταμάτησε να φαίνεται βαφή στους πόρους.

Επίσης, στο ένα κομμάτι, ευτυχώς στο μικρό, οι πόροι αλλάζουν κατέυθηνση! Ενώ ξεκινάνε παράλληλα στους πόρους του άλλου κομματιού, και είναι καταμήκος του σώματος όπως πρέπει, στο μέσο του σώματος αρχίζουν να κάνουν καμπύλη!

Σε εκείνο το σημείο, τώρα που θα συνεζίσω με το χέρι, να τρίψω ακολουθώντας τους πόρους ή να το παραβλέψω;

Η μεγαλύτερή μου ανησυχία όμως είναι το μπράτσο του όργανου. Αν είναι να χρειάζεται τόσο πολύ τρίψιμο, θα λεπτύνει και δεν ξέρω ποιό θα είναι το αποτέλεσμα. Άσε που προς το πλαϊανό μέρος του μπράτσου, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ταστίερα από τη λέπτυνση.

Με βλέπω να καταλήγω με δίχρωμη κιθάρα!

Όποιος έχει εμπειρία από χρήση χημικών προϊόντων ας βοηθήσει μπας και γλιτώσω την γκάφα.

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 08:02:47 μμ »
Απο χημικα δεν ξερω. παντως στο πλαινο μερος του μπρατσου δεν θα εχεις προβλημα, αξαλλου δεν εχει binding? οσο για τα διαφορετικα νερα των 2 κομματιων, ετσι ειναι οι περισσοτερες κιθαρες.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 08:09:05 μμ »
Για να ειμαι ειλικρινης, στη θεση σου θα σκεφτομουν και την περιπτωση βαφης εκ νεου, αν εχεις και καποιον γνωστο να σε βοηθησει. Αφου εχεις αρχισει να αφαιρεις ξυλο μπορει οντως να δημιουργησεις περισσοτερα προβληματα. Αν βρεις καποιο τετοιο χημικο αφαιρεσης βαφης, κανε μια δοκιμη στη περιοχη που παταει το καπακι των ηλεκτρονικων για να δεις τι αποτελεσμα εχει.

SGproject

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 08:30:58 μμ »
Παράθεση
Απο χημικα δεν ξερω. παντως στο πλαινο μερος του μπρατσου δεν θα εχεις προβλημα, αξαλλου δεν εχει binding?

Δεν έχει binding. Αυτό που εννοώ, είναι πως ακριβώς εκεί που τελειώνει το ξύλο της ταστιέρας (τριανταφυλλιά) που δεν έχει χρώμα, και μετά ξεκινάει το βαμμένο κόκκινο μαόνι, ίσως υπάρξει πρόβλημα, καθώς αν οι πόροι του μαονιού είναι ποτισμένοι με χρώμα και πρέπει να ξύσω ξύλο, τότε θα πρέπει να ξύσω και το πλαϊνό τμήμα της ταστιέρας. Όμως αυτό θα μικρύνει και το πλάτος της ταστιέρας. Μπελάς!

Μια ερώτηση. Αν αφήσω τους πόρους με λίγο χρώμα, όπως για παράδειγμα στις φωτογραφίες που παρέθεσα, το grain filler θα το καλύψει καθόλου;

Από ότι έχω καταλάβει, στην κατασκευή της κιθάρας, δεν έχει χρησιμοποιηθεί grain filler, σωστά; Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 08:42:03 μμ »
Παράθεση
Μια ερώτηση. Αν αφήσω τους πόρους με λίγο χρώμα, όπως για παράδειγμα στις φωτογραφίες που παρέθεσα, το grain filler θα το καλύψει καθόλου;

Το filler που μπαινει μετα απο βαφη εμποτισμου ειναι διαφανο! Σκοπος του ειναι να καλυψει τους πορους ετσι ωστε να υπαρχει μια επιπεδη επιφανεια οπου θα εφαρμοστει το βερνικι.

SGproject

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 09:16:08 μμ »
Όσον αφορά το βάψιμο έχω βρεί αυτό εδώ: http://www.tdpri.com/forum/tele-home-depot/180628-how-do-you-stain-finish-mahogany.html

Γενικά το φορουμ έχει και άλλα θέματα για βάψιμο μαονιού, αλλά μην ανυσηχείται. Όταν τελειώσω με το ξε-βάψιμο θα σας πρίξω και με το βάψιμο!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 19, 2011, 12:00:17 πμ »
........................ Αν βρεις καποιο τετοιο χημικο αφαιρεσης βαφης, κανε μια δοκιμη στη περιοχη που παταει το καπακι των ηλεκτρονικων για να δεις τι αποτελεσμα εχει.

Φίλοι μου,
όλα τα αφαιρετικά είναι για αφαίρεση χρωμάτων και βερνικιών που σχηματίζουν λεπτή κρούστα (φιλμ) επάνω στο ξύλο και όχι για αφαίρεση βαφής που έχει εμποτίσει στο ξύλο. Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος σε λεπτά ξύλα (ντούγες) να επηρεαστεί και το ξύλο καθώς το αφαιρετικό μπορεί να διαλύσει κάποια συστατικά του ξύλου και να τα εξατμίσει αλλάζοντας τοπικώς και το χρώμα του αλλά και την ισχύ του.

Ο μοναδικός τρόπος αφαίρεσης βαφής εμποτισμού είναι το εις βάθος τρίψιμο με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η επαναβαφή χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί θα σκουρύνει το ξύλο πολύ περισσότερο από την αρχική του απόχρωση. Όταν μάλιστα πρόκειται και για διαφορετικά ξύλα ή ίδιο ξύλο κολλημένο με διαφορετικής κατεύθυνσης νερά, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο γιατί η πρώτη βαφή έχει εισχωρήσει σε διαφορετικό βάθος, με το τρίψιμο αφαιρούμε ίδιο πάχος άρα παραμένει διαφορετική απόχρωση (SGProject το έχεις ήδη επισημάνει) που θα επιδεινωθεί με την επαναβαφή.

Φίλε SGProject,
μήπως, αφού έχεις ήδη ξεκινήσει το τρίψιμο, να σκεφτείς το κόλλημα ενιαίου καπλαμά στο σώμα; Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει και στο μάνικο κιθάρας αυτού του είδους. Τέτοιου είδους προσθετική (και μάλιστα τριπλή) έχω κάνει μόνο σε μάνικο μπουζουκιού που χρειαζόταν πάχυνση.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 19, 2011, 07:29:43 πμ »
Φίλοι μου,
όλα τα αφαιρετικά είναι για αφαίρεση χρωμάτων και βερνικιών που σχηματίζουν λεπτή κρούστα (φιλμ) επάνω στο ξύλο και όχι για αφαίρεση βαφής που έχει εμποτίσει στο ξύλο.

Τριανταφυλλε υπαρχουν και αφαιρετικα για stain οπως αυτο εδω http://www.wood-finishes-direct.com/products/wood-finishes/wood-stains/wood-stain-remover.htm αλλα αμφιβαλω για την αποτελεσματικοτητα τους. Οσο για την επαναβαφη, εννοω τη βαφη με κανονικο solid χρωμα και οχι φυσικα stain και νομιζω οτι ειναι οτι καλυτερο για να "σωθει" αυτη η κιθαρα. Ο καπλαμας στο σωμα ειναι επισης μια καλη λυση και θα εχει ομορφο αποτελεσμα αλλα στο μπρατσο ειναι αλλη ιστορια. Για να διατηρηθει το παχος του πρεπει πρωτα να τριφτει και να κατεβει οσο το παχος του καπλαμα. Το προβλημα ειναι οτι η βεργα (truss rod) βρισκεται μολις μερικα χιλιοστα απο το πισω μερος και υπαρχει κινδυνος να ξετρυπηθει το ξυλο!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 19, 2011, 08:53:38 πμ »
Γιάννη,
επειδή παλιότερα δοκίμασα να αφαιρέσω βαφή εμποτισμού με κάτι σαν αυτό και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μην πω τι, διατηρώ πολύ ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα τέτοιων προϊόντων ακόμα και τώρα. Μακάρι τα σύγχρονα προϊόντα να είναι αποτελεσματικότερα και καλύτερα. Βεβαίως μια δοκιμή σε ρετάλι είναι ότι καλύτερο.

Όσον αφορά το μάνικο επειδή δεν έχω δει από κοντά τέτοια κιθάρα εξέφρασα την άποψή μου με τις αμφιβολίες μου μαζί.
Γιατί όμως είναι τόσο κοντά στην κάτω επιφάνεια η βέργα ρύθμισης; Είναι τόσο λεπτό το μάνικο ή είναι η κατασκευή της συγκεκριμένης βέργας τέτοια;

Στα μπουζούκια αφήνει τουλάχιστον 3-5 χιλ. "ψωμί" από την κάτω επιφάνεια του μάνικου και μάλιστα στην ένωση του καράολου.

SGproject

• Newbie
  • *
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 19, 2011, 09:46:57 πμ »
Να ρωτήσω το εξής. Σε βαψίματα όπως αυτό:

το σκούρεμα των πόρων πως επιτυγχάνεται; Μήπως μπορεί να καλύψει όσους πόρους έχουν μείνει ελαφρώς κόκκινοι;

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 19, 2011, 10:32:35 πμ »
Στα μπουζούκια αφήνει τουλάχιστον 3-5 χιλ. "ψωμί" από την κάτω επιφάνεια του μάνικου και μάλιστα στην ένωση του καράολου.

Τριανταφυλλε και στις κιθαρες το ιδιο ισχυει (εξαρταται απο το επιθυμητο συνολικο παχος και το παχος της ταστιερας), αλλα πιστεψε με ουκ ολιγοι την εχουν πατησει! (εχω δει πολλες αναφορες σε ξενα fora) Μπορει τα 3-5 χιλ. να φαινονται πολυ, αλλα δεν ειναι ευθεια επιφανεια. Λογω της καμπυλοτητας του σημειου ειναι πολυ ευκολο να "κατεβει" απο λαθος. Στην κιθαρα που εκανα ανακατασκευη προσφατα, προτου πεταξω το παλιο μπρατσο το "ανοιξα" για να βγαλω την βεργα. Ειχε αρκετες στρωσεις χαρτοταινια στον πατο του καναλιου της βεργας και ηταν αρκετα πιο κοντα στην ακρη του μπρατσου απ'οτι θα υπολογιζε κανεις...Γι'αυτο συνιστω να μην μπει ο φιλος σε τετοια διαδικασια που μπορει να εχει εκπληξεις.

Να ρωτήσω το εξής. Σε βαψίματα όπως αυτό:

το σκούρεμα των πόρων πως επιτυγχάνεται; Μήπως μπορεί να καλύψει όσους πόρους έχουν μείνει ελαφρώς κόκκινοι;

Δεν ξερω τι ειναι το συγκεκριμενο αλλα υποθετω Tru oil ή Tung oil τα οποια οντως σκουραινουν το ξυλο και ισως να μπορεσουν να καλυψουν το stain. Δεν εχω δοκιμασει ομως για να πω με σιγουρια

EDIT: Απο το link της φωτογραφιας ειδα οτι ειναι απο Gibson SG special faded. Αν ψαξεις τα χαρακτηριστικα θα δεις οτι το φινιρισμα ειναι stain και τελειωμα με λεπτο στρωμα nitro. Γι'αυτο δειχνει τοσο ζωντανο. Αυτο το φινιρισμα θελεις να πετυχεις;
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 19, 2011, 10:55:35 πμ από immortalx »

Tags: