Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2016  (Αναγνώστηκε 21114 φορές)

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
Απ: Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2016
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 12, 2016, 10:06:17 μμ »
κωστα δεν μας εβαλες ηχο!!!!!!!!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:09:56 πμ από steliosguitar »

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 12, 2016, 11:36:58 μμ »
κωστα δεν μας εβαλες ηχο!!!!!!!!!!!
...έλα ντε!!!!!  κινέζικο βασανιστήριο!!!!με τις σταγόνες {celebrate018} {celebrate018}
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:10:07 πμ από steliosguitar »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 13, 2016, 06:25:31 πμ »
Δεν εχω βρει ευκαιρια με τη δουλεια. Υποσχομαι ομως........................
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:10:20 πμ από steliosguitar »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 13, 2016, 07:48:20 πμ »
Ενταξει, η φιγούρα τρομερή και η ροζετα γ@&€ι! Με έβαλε στον πειρασμό να την κλεψω  ;D. Εμείς τελειώσαμε με εκείνον το μπαγλαμαδοτζουρα που φτιαχναμε με τον φιλο, (έχει κάποια λαθάκια)  παραδόξως εβγαλε εναν σχετικα καλό ήχο για τα υλικά που βάλαμε.( Οι δύο γραμμές που φαίνονται στο σκάφος είναι από το αρχικό σχέδιο του ποδιού και αποφασίσαμε να τις αφησουμε έτσι από μ@#?#!α  ;D)

εμένα μ' αρέσουν οι γραμμές  ;)

τι κλίμακα έχει και τι χορδές βάλατε ?
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:10:32 πμ από steliosguitar »

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 13, 2016, 09:24:54 πμ »
Αν θυμαμαι καλα πρεπει να ειναι 50 εκ (μπορει και 51) Βαλαμε χορδες απο τζουρα (και  περιμενω να ακουσω το ραγισμα του καπακιου ) Στο καπακι μπηκαν δυο καμαρια και στο μανικι 3 κοντρες γιατι φοβηθηκα τις τασεις τωρα περιμενω να δω τι θα  γινει.Ειχα δοκιμασει παλιοτερα σε ενα αλλο με μεγαλη κλιμακα απο μπαγλαμα και δεν κουρδιζαν με τιποτα. Επεσε στα χερια μου ενα σετ απο σαζι αλλα δεν τις δοκιμασαμε.Με την  πρωτη ευκαιρια θα ανεβασω και ηχο.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:10:45 πμ από steliosguitar »
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 13, 2016, 10:42:00 πμ »
Αν θυμαμαι καλα πρεπει να ειναι 50 εκ (μπορει και 51) Βαλαμε χορδες απο τζουρα (και  περιμενω να ακουσω το ραγισμα του καπακιου ) Στο καπακι μπηκαν δυο καμαρια και στο μανικι 3 κοντρες γιατι φοβηθηκα τις τασεις τωρα περιμενω να δω τι θα  γινει.Ειχα δοκιμασει παλιοτερα σε ενα αλλο με μεγαλη κλιμακα απο μπαγλαμα και δεν κουρδιζαν με τιποτα. Επεσε στα χερια μου ενα σετ απο σαζι αλλα δεν τις δοκιμασαμε.Με την  πρωτη ευκαιρια θα ανεβασω και ηχο.

Είχα εμπειρία σε ένα οργανάκι που έφτιαξα με παρόμοια κλίμακα και το είχα ψάξει πολύ τότε.
Σε τι Hz κούρδισες ? θεωρητικά, με χορδή 0.010 ή 0.011 στα 293,66 Hz (Ρε μπουζουκιού) σε κλίμακα 67-68, η τάση είναι ~ 6,5 kg. ενώ η χορδή αυτής της διαμέτρου σπάει στα 11 Kg.
Με κλίμακα 50, για 293.66 Hz θα έχεις περίπου 3,50 kg, αποκλείεται να σπάσει ή να ραγίσει το καπάκι (αλλά θα είναι υπερβολικά "χαλαρή": από αμερικάνικη βιβλιογραφία για κιθάρες "για να ακούγεται καλά οποιαδήποτε χορδή πρέπει να είναι στο 40-60% του ορίου θραύσης". Από την εμπειρία μου στο οργανάκι που λέω (αλλά και στο "μπαγλαμίλι" που έχει 42 κλίμακα με 0.009 καντίνια), ακούγεται καλύτερα "ψηλά" (κοντά στο όριο θραύσης) παρά χαμηλά.
Θεωρητικά πάντα, αν επιχειρούσες να κουρδίσεις με την ίδια χορδή (0.010) σε 587,33 Hz (ρε μπαγλαμά), η χορδή θα έσπαζε (σε κλίμακα 50 κουρδίζει στα ~ 14 kg αλλά το όριο θραύσης εξακολουθεί να είναι τα 11).

Αυτά όλα επιβεβαιώθηκαν για μένα στην 47άρα κλίμακα, όπου για να κουρδίσω Ρε 239.66 έβαλα καντίνια 0.013 (και η Λα ήταν 0.017 ή 18 αν θυμάμαι καλά, σου έτρωγε τα χέρια) ή αν επέμενες στις 10άρες χορδές κούρδιζες Σολ Ρε Σολ ή κάποιο τέτοιο ενδιάμεσο κούρδισμα με αρκετή τάση για να ακούγονται καλά οι χορδές αλλά και χωρίς να σπάζουν.

! No longer available

Η 47 άρα η δικιά μου είναι πολύ κοντά στην 50 άρα σου (για κλίμακες μιλάω, έ?  ;D )

Σε ποια συχνότητα κουρδίζεις με τις 10άρες ? μπουζουκιού ή μπαγλαμά ?
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:10:59 πμ από steliosguitar »

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 13, 2016, 02:49:16 μμ »
Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω ψάξει τόσο, διαβάζοντας το μυνημα σου έπαθα πλάκα.  Λόγω προηγουμενης εμπειρίας δεν επέλεξα χορδες μπαγλαμα,γιατί στο άλλο που είχα κουρδιζα c g c για να μπορείς να παίξεις. Στο ενλογω όργανο έβαλα κατευθείαν χορδες τζούρα και κουρδισα με ένα κουρδιστηρι από τα lidl (μην γελάτε από εκεί το πήρα) που αγόρασα για να υπάρχει στο εργαστήριο.  Ξεκίνησα με την ρύθμιση του στα 432 και μετά ανέβηκα στα 440 είναι πάντως εξαιρετικά ευκολοπαιχτο. Αν θέλεις μετράω και ξεχωριστά τις συχνότητες, με ένα app στο κινητό δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι αξιόπιστο.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:11:11 πμ από steliosguitar »
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 15, 2016, 02:04:27 μμ »
Μετά από μακροχρόνια και επική μάχη με τη σύζυγο, επιτέλους τα οργανακια μου πήραν τη θέση τους. Το ντουλάπι μας ανήκει!!!

[ Invalid Attachment ]
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:11:29 πμ από steliosguitar »
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 15, 2016, 03:13:35 μμ »
επική μάχη με τη σύζυγο
...και τωρα, πες ειλικρινα...
τα υπολοιπα ντουλαποφυλλα σε ποιον ανηκουν...  {celebrate018}

τις σκισαμε τις γατες!
και γω τοσο χωρο εχω στην ντουλαπα... με το σπαθι μου τον πηρα... οι υπολοιπες 7 θεσεις στην συζηγο...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:11:42 πμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 15, 2016, 04:39:14 μμ »
επική μάχη με τη σύζυγο
...και τωρα, πες ειλικρινα...
τα υπολοιπα ντουλαποφυλλα σε ποιον ανηκουν...  {celebrate018}

τις σκισαμε τις γατες!
και γω τοσο χωρο εχω στην ντουλαπα... με το σπαθι μου τον πηρα... οι υπολοιπες 7 θεσεις στην συζηγο...

Χαχα Στέλιο, όχι μόνο τα ντουλαποφυλλα αλλά όλο το σπίτι!
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:13:42 πμ από steliosguitar »
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2016
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 17, 2016, 11:25:38 πμ »
παραλαβη αθλητριων, μετα τον τελικο του αγωνισματος "κατς", οπου διοργανωθηκε και φετος με επιτυχια το καλοκαιρι στο ωδειο...

με σειρα καταταξης, το χρυσο στην Cuenca (πρωτες 2 φωτο)  {celebrate007}
                                     ασημενιο στην Banus (αλλες 2...)  {celebrate002}
                                     χαλκινο Παναγη (2...)  {celebrate017}
                                και επαινος στην yamaha (επομενη 1...)
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 17, 2016, 01:36:11 μμ »
παραλαβη αθλητριων, μετα τον τελικο του αγωνισματος "κατς", οπου διοργανωθηκε και φετος με επιτυχια το καλοκαιρι στο ωδειο...

με σειρα καταταξης, το χρυσο στην Cuenca (πρωτες 2 φωτο)  {celebrate007}
                                     ασημενιο στην Banus (αλλες 2...)  {celebrate002}
                                     χαλκινο Παναγη (2...)  {celebrate017}
                                και επαινος στην yamaha (επομενη 1...)

Γειά σου Στέλιο ! ... ολες αυτές σε περιμένουν με λαχτάρα για αποκατάσταση ; ... Καλή δύναμη ! Καλά κουράγια ! Κάθε επιτυχία !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 18, 2016, 06:38:47 πμ »
και μια βοηθεια εδω, διοτι ως γνωστο δεν κατεχω πραμα:
1) αξιζει να φτιαχτει, ή ειναι για το τζακι; (μαντολινο α.τσακιριαν)
2) ΑΝ φτιαχτει, τι κανουμε; πρεπει να αλλαχθει το καπακι με καινουριο, ή διορθωνουμε αυτο;
 εχει μπει και η ταστιερα μεσα στη ροζετα...χουχουλιες εν οψει χειμωνα...
το απο πισω μερος ξερω, κολλα+χαρτοταινια
3) θελει αλλαγη ταστα; τα κλειδια;

HELP!
(τι παω και μπλεκω εγω... με τετοια πραγματα του διαβολου...)
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 18, 2016, 07:52:50 πμ »
και μια βοηθεια εδω, διοτι ως γνωστο δεν κατεχω πραμα:
1) αξιζει να φτιαχτει, ή ειναι για το τζακι; (μαντολινο α.τσακιριαν)
2) ΑΝ φτιαχτει, τι κανουμε; πρεπει να αλλαχθει το καπακι με καινουριο, ή διορθωνουμε αυτο;
 εχει μπει και η ταστιερα μεσα στη ροζετα...χουχουλιες εν οψει χειμωνα...
το απο πισω μερος ξερω, κολλα+χαρτοταινια
3) θελει αλλαγη ταστα; τα κλειδια;

HELP!
(τι παω και μπλεκω εγω... με τετοια πραγματα του διαβολου...)

1) αξίζει μόνο και μόνο για την εμπειρία
2) καταρχάς προσπαθούμε να διορθώσουμε το ίδιο καπάκι. Αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο (πιθανόν να) είναι αυτό:

Για την "στενή επαφή" ταστιέρας και ροζέτας:
Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό σημάδι που η ταστιέρα έχει μπει στη ροζέτα. Μια ερμηνεία είναι ότι με το σπάσιμο παραμορφώθηκε το καπάκι και "ανέβηκε" προς την ταστιέρα, που αφορά επισκευή του καπακιού και είναι καλύτερη από την δεύτερη ερμηνεία: παραμορφώθηκε η ένωση και το μπράτσο (μαζί και η ταστιέρα) χώθηκαν στο καπάκι.
Το μαντολίνο (τουλάχιστον το κλασικό Ναπολιτάνικο στυλ, όπως μοιάζει να είναι αυτό) έχει την ιδιαιτερότητα να "χτίζεται" πάνω στο μπράτσο. Δεν είναι όπως τα μπουζούκια όπου το σκάφος χτίζεται πάνω στον τάκο και μετά γίνεται μόρσο για το μπράτσο.
Στο μαντολίνο, η κατάληξη του μπράτσου προς το σκάφος έχει μια κωνική διαμόρφωση πάνω στην οποία κολλιούνται οι ντούγες, πολύ μικρή όμως σε σχέση με τάκο μπουζουκιού ή τζουρά . Έτσι αν παραμορφωθεί η ένωση, η επισκευή είναι δύσκολη γιατί δεν μπορείς να βγάλεις το μπράτσο από το σκάφος και να το ξανακολλήσεις με άλλη (σωστή) γωνία, αφού μπράτσο και σκάφος είναι ένα πράγμα.
Βέβαια αυτά για το παλιό Ναπολιτάνικο στυλ, υπάρχουν και άλλα, δεν μπορείς να ξέρεις "απέξω".
Πρέπει να το μετρήσεις και να καταλάβεις πρώτα τι συμβαίνει, όσο καλύτερα μπορείς. Μέτρα το (θεωρητικό) ύψος των χορδών στον καβαλάρη όπως είναι, λαμβάνοντας υπόψη το πιθανό φούσκωμα του βλαμμένου καπακιού.

3) αν πράγματι έχει θέμα στην ένωση (μπορεί και να μην έχει)  και την "φέρεις", αυτά θα είναι καραμέλες. Τα κλειδιά αν γυρνάνε όπως είναι, δουλεύουν, τα αλλάζεις αν δεν δουλεύουν καλά, αλλά αυτό δεν μπορείς να το δεις χωρίς χορδές. Τα τάστα δεν φαίνονται αν είναι φθαρμένα στις φωτογραφίες, μπορεί με ένα τρίψιμο να είναι οκ. Αν προκύψει ανάγκη αλλαγής, πολύ προσεκτικά η αφαίρεση των παλιών (αρχίζεις από την μια πλευρά και προχωράς σιγά-σιγά προς την άλλη) γιατί οι ταστιέρες των μαντολίνων είναι γενικά πολύ λεπτές (4 χιλ.), αυτή βέβαια φαίνεται παχύτερη. O dimizparts έχει πολύ καλά τάστα για μαντολίνο που μπαίνουν και εύκολα, σαν να-μην-πω-τι-μπαίνει-που (κάνουν και για μπαγλαμάδες, για αυτό τα ξέρω).

Θα ψάξω καμμιά φωτογραφία με ένωση "εσωτερική".
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 18, 2016, 08:48:53 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 18, 2016, 08:10:49 πμ »
το βρήκα εύκολα, δες εδώ:
http://www.mandolinluthier.com/Hneck.htm

στο κάτω μέρος της σελίδας περιγράφονται δυο τρόποι ένωσης, ο "Γερμανικός" (αριστερά) με μόρσο τύπου ακουστικής κιθάρας και ο "Ιταλικός" (δεξιά) όπως στα λέω παραπάνω. Το καλό είναι ότι γράφει πως (μάλλον για λόγους οικονομίας) και στον "Ιταλικό" τύπο το τακούνι - τάκος πολλές φορές φτιάχνεται από δύο κομμάτια και έτσι είναι πιο εύκολη η επισκευή.

Κι όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν, μπορεί να είναι πολύ απλά τα πράγματα, απλώς καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος. Εγώ πρώτα θα μετρούσα το ύψος των χορδών (αν μπορεί να καταλάβει κανείς με ξεκολλημένο το καπάκι) για να προσπαθήσω να καταλάβω αν θέλει reset το μπράτσο, γιατί τότε πρέπει μάλλον να βγει η ταστιέρα για να δεις τι γίνεται από κάτω.

Tags: