Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Αύγουστος 2016  (Αναγνώστηκε 9083 φορές)

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Αύγουστος 2016
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 09, 2016, 12:57:29 μμ »
Παρα πολύ ενδιαφέρον θέμα κ. Μανο.....
Θα βγουν πιστεύω χρήσιμα συμπεράσματα περί του ήχου και καβαλάρη μέσα απο την δική σου εργασία.
Ευχαριστούμε!!!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 09, 2016, 01:34:32 μμ »
Με αφορμή όλα τα παραπάνω , και με το ολοφάνερο , κοινότυπο συμπέρασμα , ότι η κατασκευή κιθάρας είναι τεράστιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα ...

να πω μια πρόταση που ίσως να είναι χρήσιμη, τόσο για εμένα τον άσχετο, όσο ίσως και για τους προχωρημένους φίλους με την κιθάρα .

Yannis (admin) , ΚαΠα , Νάσος , Πλιακώνης , Μάνος , Nikolas Fereos , Steliosguitar ... και τόσοι άλλοι που μου διαφεύγουν ,

μήπως ήρθε η ώρα να ανοιχτεί ένα μόνιμο θέμα με την ορολογία και τις συνδέσεις των επιμέρους τμημάτων μιας κιθάρας , κάτι σαν λεξικό - ευρετήριο με αντίστοιχη εικόνα ή

σχέδιο , ώστε κάτι να καταλαβαίνουμε όσοι είμαστε άσχετοι και λαχταράμε να γίνουμε λίγο σχετικοί ;
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 09, 2016, 03:06:25 μμ »
Μάνο πολύ ωραίες φωτο-περιγραφή και το θέμα επίσης
Αυτό το καιρό στις διακοπές και γω το ίδιο θέμα πραγματεύομαι : κατασκευή μόνιμου ξύλινου καβαλάρη -χώρις βίδες -για την χοντρή hollow body που έχω μαζί μου για να αποφύγω  θεματα που το οργανο ακούγεται ξεκούρδιστο όσο κατεβαίνεις προς τον καβαλάρη (intonation)
Όσον αφορά τις κατασκευές σου, κάθε υλικό μεταδίδει με διαφορετικό τρόπο τα ηχητικά κύματα, τα μέταλλα ίσως έχουν λιγότερες μεσαίες συχνότητες πάνω στο όργανο γιατί λόγω παραπάνω μάζας τις απορροφούν και έτσι ακούγονται τα άκρα ποιο δυνατά
Το ζητούμενο ο καβαλάρης να έχει τη μικρότερη μάζα και μέγιστη αντοχή για να μην αλλάζει το συνολικό συχνοτικό περιεχόμενο του οργάνου
Επίσης βλέπω την γωνία των χορδών στον καβαλάρη μικρή ίσως γι αυτό τρίζουν οι χορδές σου, και για να μεγαλώσει αυτή η γωνία πρέπει να υπάρχει μια μικρή γωνία μεταξύ μπράτσου-σώματος και από ότι βλέπω με τις αντίστοιχες μηχανολογικές κατασκευές είσαι στο σωστό δρόμο ;D
Ναί Ιωςήφ να ανοίξουμε ένα μόνιμο θέμα για την αντιστοίχιση των όρων σε Ελληνικά -Αγγλικά

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 09, 2016, 03:08:10 μμ »
Παρα πολύ ενδιαφέρον θέμα κ. Μανο.....

βρε τι κ. Μάνο... εφηβεία δεν πέρασα ακόμα (τουλάχιστον σύμφωνα με την σύζυγο)

Θα βγουν πιστεύω χρήσιμα συμπεράσματα περί του ήχου και καβαλάρη μέσα απο την δική σου εργασία.

όσο ψάχνω τόσο μου 'ρχονται ιδέες, χρόνο κι αντοχή δεν έχω να τις δοκιμάσω όλες... στην πραγματικότητα "απόφαση παίρνεις όταν κουραστείς να σκέφτεσαι" που έλεγε κι ένας δάσκαλος...

... μήπως ήρθε η ώρα να ανοιχτεί ένα μόνιμο θέμα με την ορολογία και τις συνδέσεις των επιμέρους τμημάτων μιας κιθάρας , κάτι σαν λεξικό - ευρετήριο...

χμ, δεν είναι κακή ιδέα αυτό αλλά θα πρέπει να οργανωθεί καταρχάς από κάποιον αρκούντως γνώστη του αντικειμένου ...
και τώρα που το σκέφτομαι, ποιό αντικείμενο ? το όργανο που γενικά λέμε "κιθάρα" έχει εκατοντάδες εκδοχές / παραλλαγές...
ένας πρώτος "μπούσουλας" (για αμερικάνικη βιβλιογραφία) θα ήταν κάτι τέτοιο:

https://www.google.gr/search?hl=en&authuser=0&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1467&bih=793&q=guitar+parts&oq=guitar+parts&gs_l=img.12..0l10.1240.6875.0.9090.27.12.7.8.12.0.114.1247.1j11.12.0....0...1ac.1.64.img..0.24.1266...0i19j0i30i19j0i5i30i19.34eu1s9po0Y#hl=en&authuser=0&tbm=isch&q=guitar+parts+diagram

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 09, 2016, 03:22:08 μμ »
Νάσο μαζί γράφαμε....

...
Όσον αφορά τις κατασκευές σου, κάθε υλικό μεταδίδει με διαφορετικό τρόπο τα ηχητικά κύματα, τα μέταλλα ίσως έχουν λιγότερες μεσαίες συχνότητες πάνω στο όργανο γιατί λόγω παραπάνω μάζας τις απορροφούν και έτσι ακούγονται τα άκρα ποιο δυνατά...

τι εννοείς "άκρα"?

Το ζητούμενο ο καβαλάρης να έχει τη μικρότερη μάζα και μέγιστη αντοχή για να μην αλλάζει το συνολικό συχνοτικό περιεχόμενο του οργάνου

δεν θυμάμαι καθόλου τα βάρη, θα ξαναζυγίσω και θα σου πω

Επίσης βλέπω την γωνία των χορδών στον καβαλάρη μικρή ίσως γι αυτό τρίζουν οι χορδές σου, και για να μεγαλώσει αυτή η γωνία πρέπει να υπάρχει μια μικρή γωνία μεταξύ μπράτσου-σώματος και από ότι βλέπω με τις αντίστοιχες μηχανολογικές κατασκευές είσαι στο σωστό δρόμο ;D

τρίζουν τα καντίνια μόνο στα μεταλλικά παπουτσάκια, με τον έβενο δεν τρίζουν (στο ίδιο ύψος εννοείται και άρα ίδια γωνία χορδών στον καβαλάρη). Είναι βέβαια σαφώς μικρότερη η γωνία από τις jazz και τις archtop. Η δε γωνία στην (συγκεκριμένη) ένωση είναι μία μοίρα (προ κόλλησης, μετά δεν μέτρησα).

[ Invalid Attachment ]

την οποία "ξεσήκωσα" από τα κιθαρόνια. Είχα ξεχάσει όμως ότι είχαν ήδη λίγο χαμηλά τον καβαλάρη (το "μάχιμο" δεν το έχω στην κατοχή μου και δεν το είδα εγκαίρως), κι έτσι δεν έχω πολλά περιθώρια. Τώρα ο καβαλάρης είναι ~ στα 12 χιλ. (11,80 στο κέντρο) για action 2 (μι) και 2.5 (Μ Ι)στο 12ο - και 0,7 στο 1ο.
ίσως θα μπορούσα να παίξω λίγο με τον χορδοκράτη για να κάνω πιο οξεία την γωνία προς τα πίσω.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 09, 2016, 03:34:06 μμ »
Νάσο, έτσι έρχονται οι ιδέες που έλεγα... σκεπτόμενος την γωνία και τον χορδοκράτη θυμήθηκα αυτό

[ Invalid Attachment ]

που πάντα αναρωτιόμουν γιατί έχει τέτοιο σχεδιασμό (θα μου πεις, δεν ρώταγες ?)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 09, 2016, 09:04:59 μμ »
Γεια σου μαστροΚωστα με τα ωραια σου....πολυ ωραιο το οργανο!!!
Πες μου στην φωτο με το πριονι εκει που παταει εχει κατι σαν βιδα....;;; Τι πατεντα ειν αυτη;

νομίζω είναι το σιντέφι που κόβεται σε ημικύκλια για το σχέδιο του περιμετρικού φιλέτου

ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ.................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πίκινος

• Jr. Member
  • **
    • Το ιστολόγιό μου
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: Όταν βγω στη σύνταξη, βλέπουμε...
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 10, 2016, 09:50:47 πμ »
edit: τελικά "halschreuben" μάλλον σημαίνει απλώς "βίδα"

Καλημέρα Μάνο,

"Halsschraube", ελεύθερα μεταφρασμένη ως «λαιμόβιδα», είναι στα γερμανικά η αλενόβιδα που ρυθμίζει τη βέργα στο μάνικο.

Το μουσικό κανάλι μου στο Σωληνάριο:

http://www.youtube.com/user/Pikinos

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 10, 2016, 12:51:59 μμ »
edit: τελικά "halschreuben" μάλλον σημαίνει απλώς "βίδα"

Καλημέρα Μάνο,

"Halsschraube", ελεύθερα μεταφρασμένη ως «λαιμόβιδα», είναι στα γερμανικά η αλενόβιδα που ρυθμίζει τη βέργα στο μάνικο.

ευχαριστώ Πίκινε!

Παράθεση από: Μάνος Τουρπάλης
δεν θυμάμαι καθόλου τα βάρη, θα ξαναζυγίσω και θα σου πω

[ Invalid Attachment ]

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 10, 2016, 08:50:14 μμ »
αυτό το "αν μπορέσω να εκτιμήσω" είναι στην πραγματικότητα "αν μπορώ να εκφράσω" τις διαφορές

αυτο μανο οπως το ειπες, το εγραψα λαθος, πιστευω μην παρεξηγηθηκες...
αν ναι, ζητω συγγνωμη...

η γνωμη μου: βαλε τον εβενινο, (χαμηλοτερο βαρος, και φορτιζει καλυτερα το καπακι επειδη πατα ολος στο καπακι)
η τσοχα αποροφα συχνοτητες, λειτουργει σαν κοφτης...τις χαμηλες περισσοτερο, με αποτελεσμα να ακους πιο "λαμπρα" οπως σωστα ειπες, μιας και απορροφωνται περισσοτερο οι χαμηλες και διαθλωνται οι υψηλες.
ετσι ακους πιο πολυ τις υψηλες συχνοτητες.
 και στους αλλους μεταλλικους καβαλαρηδες συμβαινει το ιδιο μια και δεν φορτιζουν το καπακι λογο της μικρης τους επαφης.

ειχα πει και παλαιοτερα, οτι με βοηθησε παρα πολυ η φυσικη λυκειου, να κατανοησω τις ιδιοτητες του ηχου.
δεν διαβασα σελιδα στα νιατα μου, την διαβασα στα γερονταματα...

βεβαια στην ρεμπετικη μουσικη ισως αυτο να ειναι το επιδιωκομενο,
αν και ενα οργανο πρεπει να αποδιδει σωστα ΟΛΕΣ τις συχνοτητες ομοιομορφα, χωρις να εχει προτιμησεις σε καποιες περιοχες, και ο παιχτης να εχει τον 1ο λογο με τις διαφορες εντασεις να δινει το δικο του χρωμα στο εκαστοτε κομματι.

ενα οργανο οταν δεν εχει καλο χαμηλο, με διαρκεια, ακουγεται συνηθως το "κοιτα τι ωραια που παιζει ψηλα"!, κατι που φυσικα ειναι λαθος.
ΤΑ ΑΝΩΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ

ιωσηφ ωραια η ιδεα, θα αναλαβω να φτιαξω της ορολογια της κλασικης κιθαρας, οργανοποιιας και τεχνικης του οργανου
μονο κλασικης...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 10, 2016, 09:29:22 μμ »
Μάνο ,  άκρα εννοώ τις άκρες του ακουστικού φάσματος δλδ μπάσα-πρίμα
Κατα τα άλλα συμφωνώ με τον Στέλιο : διώξε τη τσόχα και φτιάξε ξύλινο καβαλάρη που να πατάει καλύτερα στο καπάκι
 Και για να σου δώσω και κάποιες ιδέες για τις hollow Jazz κιθάρες, στα σημεία που οι καβαλάρηδες έχουν τις βίδες και μέσω αυτών περνά ο ήχος στο καπάκι φροντίζεις να περάσουν τα κεντρικά καμάρια από κάτω από το καπάκι είτε ειναι Χ είτε παράλληλα κεντρικά καμάρια προφανώς για να έχεις τη μέγιστη διασπορά του ήχου ;)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 10, 2016, 09:43:13 μμ »
τελειωνουμε κι εμεις σιγα σιγα................................
η γωμαλακκα με βρακακι βαμβακερο.................ετσι για το γαμωτο. Με δαντελα κανεις δεν πετυχε γυαλαδα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 11, 2016, 09:26:41 πμ »
Στέλιο , συγχαρητήρια γιά τήν ἀπόφαση πού πῆρες νά συντάξης τήν ὁρολογία τῆς κλασσικῆς κιθάρας , ὀργανοποιϊας καί τεχνικῆς . Ἴσως νά εἶναι ἐπίπονη ἐργασία , ἀλλά ἅμα κάτι τό ἀγαπᾶμε , τότε δέν μᾶς κουράζει . Μακάρι αὐτή σου ἡ ἐργασία νά γίνη παράδειγμα καί σ' ἄλλους , πού γνωρίζουν καλά κάποιο ἄλλο ὄργανο .
Πιθανόν αὐτό πού θά γράψω νά τό σκέφθηκες , ἀλλά ἄς τό γράψω : Κατά τή γνώμη μου πρέπει ἐπίσης νά συγκεντρωθοῦν στό ἄρθρο πού θά δημιουργήσης ὅλα αὐτά πού γράφτηκαν κατά καιρούς ἀπό διαφόρους γιά τό θέμα σου ὑπό μορφήν συζητήσεως , διότι ἐμπεριέχουν λεπτομέρειες πολύ σημαντικές .
Ἀκόμη ἐγώ δέν μπόρεσα ν' ἀρχίσω τό δικό μου θέμα , ἀλλά ἑτοιμάζομαι.....

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 11, 2016, 10:11:47 πμ »
αυτό το "αν μπορέσω να εκτιμήσω" είναι στην πραγματικότητα "αν μπορώ να εκφράσω" τις διαφορές

αν ναι, ζητω συγγνωμη...

η γνωμη μου: βαλε τον εβενινο, (χαμηλοτερο βαρος, και φορτιζει καλυτερα το καπακι επειδη πατα ολος στο καπακι)
η τσοχα αποροφα συχνοτητες, λειτουργει σαν κοφτης...τις χαμηλες περισσοτερο, με αποτελεσμα να ακους πιο "λαμπρα" οπως σωστα ειπες, μιας και απορροφωνται περισσοτερο οι χαμηλες και διαθλωνται οι υψηλες.
ετσι ακους πιο πολυ τις υψηλες συχνοτητες.
 και στους αλλους μεταλλικους καβαλαρηδες συμβαινει το ιδιο μια και δεν φορτιζουν το καπακι λογο της μικρης τους επαφης.

ειχα πει και παλαιοτερα, οτι με βοηθησε παρα πολυ η φυσικη λυκειου, να κατανοησω τις ιδιοτητες του ηχου.
δεν διαβασα σελιδα στα νιατα μου, την διαβασα στα γερονταματα...

αν και ενα οργανο πρεπει να αποδιδει σωστα ΟΛΕΣ τις συχνοτητες ομοιομορφα, χωρις να εχει προτιμησεις σε καποιες περιοχες, και ο παιχτης να εχει τον 1ο λογο με τις διαφορες εντασεις να δινει το δικο του χρωμα στο εκαστοτε κομματι.

ενα οργανο οταν δεν εχει καλο χαμηλο, με διαρκεια, ακουγεται συνηθως το "κοιτα τι ωραια που παιζει ψηλα"!, κατι που φυσικα ειναι λαθος.

ιωσηφ ωραια η ιδεα, θα αναλαβω να φτιαξω της ορολογια της κλασικης κιθαρας, οργανοποιιας και τεχνικης του οργανου
μονο κλασικης...

Μου δινεις μεγαλη χαρα θα κανω ο,τι μπορω για να χαρεις πολλαπλασια !!!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 11, 2016, 12:10:23 μμ »
τελειωνουμε κι εμεις σιγα σιγα................................
η γωμαλακκα με βρακακι βαμβακερο.................ετσι για το γαμωτο. Με δαντελα κανεις δεν πετυχε γυαλαδα

Κώστα σούπερ γίνεται!

αν ναι, ζητω συγγνωμη...

... μα τι λες? σιγά μην παρεξηγηθώ....

Παράθεση από: steliosguitar
η γνωμη μου: βαλε τον εβενινο, (χαμηλοτερο βαρος, και φορτιζει καλυτερα το καπακι επειδη πατα ολος στο καπακι)...
... (στους αλλους μεταλλικους καβαλαρηδες) ακους πιο πολυ τις υψηλες συχνοτητες... μια και δεν φορτιζουν το καπακι λογο της μικρης τους επαφης.

ε ναι αυτό λέω κι εγώ

Παράθεση από: Μάνος Τουρπάλης
νομίζω ότι οι  διαφορές οφείλονται κυρίως στον σχεδιασμό του "πατήματος" και όχι τόσο στα υλικά

Νομίζω αρκετά "έπαιξα". Ακόμα δυο βήματα θέλω να κάνω: να φτιάξω έναν χορδοκράτη με μεγαλύτερη γωνία ώστε να αυξηθεί η πίεση των χορδών, και μια παραλλαγή του εβένινου με μεγαλύτερο πάτημα και δυνατότητα να κατεβαίνει περισσότερο (ανησυχώ για το ύψος μελλοντικά).

Παράθεση από: steliosguitar

Στέλιο προφανώς έχεις δίκιο αν το δεις "συνολικά" και όχι "αποσπασματικά" το θέμα, όπως εγώ. Η αλήθεια είναι ότι έχω στο μυαλό μου συνθήκες μαγαζιού χωρίς μικρόφωνα (που ώρες ώρες γίνεται ο κακός χαμός και δεν ακούει ο ένας μουσικός τον άλλον).

Tags: