Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή τρίχορδου και τετράχορδου μπουζουκιού  (Αναγνώστηκε 11141 φορές)

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
Κατασκευή τρίχορδου και τετράχορδου μπουζουκιού
« στις: Αυγούστου 31, 2016, 01:13:49 πμ »
Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα τα παιδιά στο forum ,να 'στε όλοι καλά ,ιδιαίτερα τον Δημήτρη Ανδρέου ως πιο δοτικό.
Παρακάτω σας δείχνω τα όργανα που έφτιαξα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  χάρη στην δική σας συμβολή.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Κατασκευή τρίχορδου και τετράχορδου μπουζουκιού
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 31, 2016, 06:33:16 πμ »
Μπράβο Γιώργο !

Πολύ όμορφα και καλοδουλεμένα με λεπτομέρεια τα μπουζούκια σου ! 

Φαντάζομαι την ικανοποίηση που νοιώθεις . Χαρά που μοιράζεται , είναι διπλή χαρά !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 31, 2016, 03:32:16 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Ιωσήφ για τα καλά σου λόγια εύχομαι κάθε  επιτυχία στις καλλιτεχνικές σου αναζητήσεις όποιες και να'ναι αυτές.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Vagges2010 ο οποίος βέβαια δεν είναι στο forum αλλά η συνεισφορά του είναι πάρα πολύ μεγάλη, επίσης ενός συνάδελφου ερασιτέχνη οργανοποιού ας με συγχωρέσει δεν συγκράτησα το όνομά του που βάσει του δικού του σχεδίου (Πολίτικου μπουζουκιού) κατάφερα και έφτιαξα το δικό μου τρίχορδο που παρουσίασα και τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Κωστή που μου είπε ότι υπάρχει αυτό το forum,αλλιώς θα είχα άγρια μεσάνυχτα, ο οποίος είναι και αυτός ερασιτέχνης οργανοποιός και ελπίζω στο προσεχές μέλλον να γίνει κι αυτός μέλος.

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 31, 2016, 03:40:19 μμ »
Τα αδελφάκια μπράτσα του τετράχορδου και μια προσπάθεια σκάφους με σκαφτές ντούγιες που παράτησα.

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2016, 01:25:07 πμ »
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει αρχείο με φωτογραφίες όσον αφορά τα διάφορα στάδια της κατασκευής των οργάνων( η πίεση και η λαχτάρα ήταν τέτοια!!!φωτογραφίες θα έβγαζα!!!) Τέλος πάντων επειδή το forum  φαντάζομαι δημιουργήθηκε για ανταλλαγή πληροφοριών κι απόψεων κι όχι για επίδειξη οργάνων, θα ήθελα  να περιγράψω όσο μπορώ καλύτερα την όλη κατασκευή αλλά κι αυτά που αποκόμισα απ' αυτήν. Είτε από ξύλα που χρησιμοποίησα είτε από ξύλα που δεν χρησιμοποίησα. Ίσως έτσι να μπορέσω να βοηθήσω και 'γώ κάποιους, οι υπόλοιποι μην με παρεξηγήσετε, αγνοήστε με,  σαν την ελάχιστη συνεισφορά μου στο υπέροχο αυτό forum.
1. Καλούπι: Vagges2010 κ.τ.λ  ....κ.τ.λ.
2. Σκάφος: Όλη η εργασία με τις ντούγιες έγινε με ένα καμινέτο ελγκρέκο και με δύο νεροσωλήνες  μια λεπτή και μια πιο χοντρή.
Βοήθημα :Δεύτερη ντουγομάνα.  Χρησιμοποίησα μια δεύτερη ντουγομάνα σαν οδηγό γιατί επειδή είναι πλανισμένη ισομετρικά σου δείχνει με ακρίβεια πόσο και που πρέπει να πλανίσεις την ντούγα που θέλεις να βάλεις, αλλά να μην φύγεις κι απ'το καλούπι.
Πλανίζουμε  πρώτα την πλευρά που θα ενώσει με την προηγούμενη και μετά την έξω πλευρά. Το καταλάβατε; εγώ πάντως το κατάλαβα http://www.luthier.gr/Smileys/emotions/embarrassed.gif
Οι ντούγες είναι κολλημένες με titebond χωρίς φιλέτα για ευνόητους λόγους(που θα πάει στο επόμενο θα βάλω ψαρόκολλα και ευελπιστώ να τα καταφέρω).Προσοχή: Δεν βάζουμε titebond μόνο για τις γνωστές ιδιότητές της ή για να λέμε ότι κολλήσαμε μ'αυτήν. Είναι η μοναδική κόλλα απο τις κρυσταλιζέ που τρίβεται εύκολα, βάφεται και δεν ΛΕΚΙΑΖΕΙ. Οι υπόλοιπες αφήνουν λεκέδες όπου αν δεν καθαρισθούν έγκαιρα,δυστυχώς δεν φαίνονται  με το τρίψιμο φαίνονται μετά στο βάψιμο οπότε ''Χαιρετίσματα''.
      Συνεχίζω με τα ξύλα
α. Οξιά: ίσως το τελειότερο ξύλο στο λύγισμα, το βρέχεις !!!το λύγισες!!!!αυτό ήτανε. Νομίζεις ότι είσαι γεννημένος κατασκευαστής.
επιτυχία 100%.
β. Μουριά, σφεντάμι(κελεμπέκι), καρυδιά: εδώ αρχίζουν τα δύσκολα...5 ώρες τουλάχιστον στο νερό και με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς πολύ ζόρι και με συνεχόμενο βρέξιμο θα έχεις θετικά αποτελέσματα.  Επιτυχία 70 με 80%.
γ. Βέγκε ,τριανταφυλλιά(bubinga): 300 χρόνια  στο νερό να τα έχετε  δεν γίνεται τίποτα. Ειδικά το βέγκε πρώτη φορά τρίβω κάτι που αντί το γυαλόχαρτο να τρίβει το ξύλο, το ξύλο να τρίβει το γυαλόχαρτο. Επιτυχία 10% κατά τύχη.
Συμπέρασμα: Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι επαγγελματίες οργανοποιοί έχουν μεταλλικό  θερμαινόμενο καλούπι .Γιατί το έλασμα με την ξύλινη χειρολαβή που πιέζει την ντούγα πάνω στο καλούπι δεν την αφήνει να σπάσει. Αλλιώς οξιά.......
                                         Συνεχίζεται.

Βασιλάκης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγες και ανεβαίνουμε!
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2016, 10:27:30 μμ »
Ωραία δουλεια μπραβο.  Οι φιγουρες μου φαίνονται απο Θεσσαλονίκη μεριά η κάνω λάθος; Στο μπρατσο μπράτσο όπως βλεπω στη φωτογραφία δεν φαίνονται κόντρες εκτος και αν είναι ντυμένο με καπλαμά. Καλή συνέχεια και καλές πενιές.
Δέκα μέτρα μία κόβε και πρόσεχε μη σου κοπεί κοντό...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2016, 08:15:48 πμ »
>Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει αρχείο με φωτογραφίες
>καμινέτο ελγκρέκο
>δεν ΛΕΚΙΑΖΕΙ. Οι υπόλοιπες αφήνουν λεκέδες όπου αν δεν καθαρισθούν έγκαιρα,δυστυχώς δεν φαίνονται  με το τρίψιμο φαίνονται μετά στο βάψιμο οπότε ''Χαιρετίσματα''.
>Οξιά: ίσως το τελειότερο ξύλο στο λύγισμα - Βέγκε ,τριανταφυλλιά(bubinga)
>Συνεχίζεται.

κατ αρχην γιωργο καλως ηλθες!
καλες κατασκευες, και απ οτι φαινετε στις (λιγες) φωτο τα εχεις καταφερει κατι παραπανω απο πολυ καλα, (χωρις βεβαια να ειμαι γνωστης των μπουζουκιων, απλα οτι βλεπει το "ματι"!)

>οι πολλες φωτο παντα βοηθανε, (το λεω κρινοντας απο εμενα, οπου στις πρωτες κιθαρες εβγαζα μονο κανα 2 στο τελος, αλλα μετα αρχισα να βγαζω ολα τα σταδια κατασκευης. εκτος απο αρχειακους λογους, χρησιμευουν σε παααρα πολλα πραγματα: π.χ. οπως να επισκευασεις κατι αργοτερα, ή να συγκρινεις "γιατι αυτο ακουγεται καλυτερα απο το αλλο"... ή γιατι εκεινο στραβωσε, ή εκεινο εχασε την γυαλαδα του, και παει λεγοντας.
οταν εχεις κανει ενα-δυο τα θυμασαι ολα, αλλα απο εκει και πανω πεφτει ο αλτσχαϊμερ...) 
> αυτο καφε φτιαχνει; (παλαιο ανεκδοτο...)
>φιλε μου λεκιαζει και η ταϊτμποντ, απλα εχεις τριψει σουπερ-ντουπερ, και δεν ειχες προβλημα. μπορεις να το διαπιστωσεις με ενα ρεταλι, οπου οταν το λουστραρεις εκει που ειναι η κολλα παντα θα ειναι πιο λευκο το λουστραρισμα. παντως εχεις δικιο, στις αλλες τυπου "ατλακολ" φαινεται πιο πολυ (πιο λευκο)
>ναι! και τα αλλα λυγιζουν, αρκει να ειναι λεπτα σε παχος (~2χιλ). ετσι θα δυσκολευεσαι λιιιγο στο λυγισμα αλλα θα κερδιζεις σε ακουστικες ιδιοτητες!
>αναμονη!!
και οι ευχες: καλες πενιες, και στα επομενα με παντα επιτυχιες...

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2016, 04:53:23 μμ »
Γεια σου Βασιλάκη σ' ευχαριστώ πολύ και εύχομαι και σε σένα κάθε επιτυχία . Όντως οι φιγούρες είναι από Θεσσαλονίκη. Στο τρίχορδο ταιριάζουν στο τετράχορδο τώρα που το τελείωσα και εκ των υστέρων δεν μ' αρέσουν, νομίζω ότι το συγκεκριμένο στυλ ταιριάζει περισσότερο στα τρίχορδα. Αλλά ήδη έχω αλλάξει καπάκι στο τετράχορδο  γι' αυτόν τον λόγο ,οπότε  τρίτη φορά.................
Το τρίχορδο έχει 3 κόντρες (φλαμούρι,βέγγε) το τετράχορδο 7(οξιά,ιρόκο,δρυς). Και τα δύο έχουν ντυθεί με 0,5 χιλιοστό ξύλο μουριά όχι καπλαμά ,για όσους δεν γνωρίζουν  δεν έχει καμία σχέση το ξύλο με τον καπλαμά. Έκανα διάφορα τέστ , δηλαδή ''κουρμπάρισα'' μουριά όπως είναι το μπράτσο και διαπίστωσα ότι όση πίεση να εξασκούσα (πίεζα σαν να τραβάνε οι χορδές) δεν λύγιζε με τίποτα ,οπότε κολλώντας το μετά με το μπράτσο  θεώρησα ότι δίνω τεράστια αντοχή στο  να μην  στραβώσει ... θα δείξει. Όσοι  θέλουν να το δοκιμάσουν (δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου,κάντε και εσείς δοκιμές πρώτα) Προσοχή  γιατί βαραίνει το μπράτσο  αρκετά και υπάρχει ο κίνδυνος να γέρνει το βάρος στα κλειδιά. Στο τρίχορδο το πέτυχα στο τετράχορδο δυστυχώς όχι.
Σημείωση: η όλη διαδικασία γίνεται  φυσικά πριν κολλήσουμε ταστιέρα.

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2016, 06:25:27 μμ »
Καλώς σε βρίσκω Steliosguitar
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές  και  εύχομαι και σε  εσένα ότι καλύτερο.
Επίσης σ΄ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις ,συμβουλές σου, εξάλλου θα ήταν προσβολή να διαφωνήσω διότι η εμπειρία μου ωχριά μπροστά στις κατασκευές και την εμπειρία την δική σου.
Επειδή παίζεις κιθάρα θα ήθελα αν μπορείς  να με βοηθήσεις σε μια κρίση αυτοπροσδιορισμού που έχω  γιατί παίζω και μπουζούκι και κιθάρα ...αλλά γιατί στο λέω αυτό!!
Πως γίνεται να προσπαθώ να φτιάξω μπουζούκια με ατελείωτες εργατοώρες κινδυνεύοντας να χωρίσω (όσοι είναι παντρεμένοι το γνωρίζουν πολύ καλά) αντί να μελετήσω μουσική αφού έχω στο σπίτι  μια fender stratocaster ,μια gibson les paul studio, μια ovation ηλεκτροακουστική, μια yamaha ηλεκτροακουστική!!! Να προσπαθώ να βγάλω ένα ταξίμι και μετά από λίγο να προσπαθώ να βγάλω ένα σόλο του αείμνηστου Gary Moore!!
Να ακούω Ζαμπέτα και μετά Led Zeppelin και τούμπαλιν.
Τι γίνεται πραγματικά μήπως είμαι άρρωστος....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2016, 08:53:24 πμ »
>να με βοηθήσεις σε μια κρίση αυτοπροσδιορισμού
>Τι γίνεται πραγματικά μήπως είμαι άρρωστος....

{celebrate018} ψυχοθεραπεια με σκαρπελα....
 {celebrate018} καλα, εσυ ή τους ξεφυγες, ή σ' αμολυσανε............... {celebrate018}
..καλη συνεχεια  :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2016, 06:06:41 μμ »
Ήρθε στο νησί μας ο εξαιρετικός παίχτης και δάσκαλος Αρίστος Μαραγκός.  Μας έκανε την τιμή και έπαιξε μαζί μας και τον ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό.  Στην εισαγωγή  στο ταξίμι η αφεντιά μου και το τρίχορδο που έφτιαξα.
Ελπίζω να το απολαύσετε!!!!
[url][/https://www.facebook.com/marina.pap.94/videos/10209781063183834/url]

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2016, 08:56:15 μμ »
Ζητάω ταπεινά συγνώμη ,δεν είναι μόνο ότι δεν ανοίγει το video  και δεν ξέρω πως να τα διαγράψω

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2016, 10:02:24 μμ »
Ξεκίνησα αρχή του έτους την κατασκευή των οργάνων, πρώτα το τετράχορδο με μεγάλη μυστικοπάθεια!!!!!!φοβούμενος μη τυχόν και το μάθει κανένας φίλος μου και μ' αρχίσει  στο δούλεμα ή σε καμιά καρπαζιά.     Γιατί το όλο εγχείρημα φάνταζε στους περισσοτέρους σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι εδώ που τα λέμε σάμπως το πίστευα 'γώ!!!
Να λοιπόν που το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα με τα όποια αποτελέσματα δεν έχει σημασία  κι αυτό οφείλεται  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΣΕ ΕΣΑΣ (θα το γράφω συνέχεια).
Αφού έταξα video πρέπει να σας παρουσιάσω video.
Ελπίζω να μην είναι μεγαλύτερη γκάφα απο την προηγούμενη!!!!!
Θα ήθελα την  ειλικρινή σας γνώμη γιά τον ήχο του μπουζουκιού!!!!!!!!!!!!!!
[url]https://www.youtube.com/watch?v=ZzjjCTyVGG8]https://www.youtube.com/watch?v=ZzjjCTyVGG8

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2016, 10:37:30 μμ »
Παιδιά πατήστε δεξιά στην κόκκινη μπάρα και θα ανοίξει το video . Γιατί στην αρχή πάτησα αριστερά δεν άνοιγε και λέω τι στο διάολο έκανα πάλι .
Περιμένω σχόλια !

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2016, 10:58:51 μμ »
Φιλε george εμενα μου αρεσε και ο ηχος αλλα και το παιξιμο σου.το μπουζουκι μου αρεσει γιατι ειναι λιτο και δεν ειναι φορτωμενο με πλαστικα και ακρυλικα.Μπραβο σου πολυ καλο!!!!!!!!!

Tags: