Αποστολέας Θέμα: Κιθάρα με δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας του μπράτσου  (Αναγνώστηκε 14298 φορές)

mkm

• Newbie
  • *
Απ: Κιθάρα με δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας του μπράτσου
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 06:20:13 μμ »
Το σχέδιο που δείχνω παραπάνω δεν είναι αυτό της κιθάρας αλλά ένα παρόμοιο με 1 βίδα ρύθμισης αντί για 2 που έχει η κιθάρα (αυτές με τα πάσσα). Αυτές οι βίδες έχουν πρόσβαση από την πίσω πλευρά του σώματος

και πιέζουν το μπράτσο προς τα πάνω μέσα στην ένωση.

mkm

• Newbie
  • *
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 08:55:00 μμ »
Μιας που το θέμα μπήκε στην παρουσίαση κατασκευών θα βάλω φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία της κατασκευής.

Ξεκινάω με τα βασικά

Σχέδια σε πλήρες μέγεθος και απευθείας σε χαρτί και ταστιέρα

1 κομμάτι μαόνι για το σώμα

και άλλα σχέδια και η ταστιέρα (έβενος) με περασμένα dots

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 12:59:03 πμ »
Φίλε mkm καλώς όρισες και από εμένα,πολύ ενδιαφέρουσα η πατέντα σου και η παρουσίαση της κατασκευής, να είσαι καλά :)

mkm

• Newbie
  • *
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 17, 2011, 06:21:51 μμ »
Ευχαριστώ!

Συνεχίζω με την κατασκευή.....

κόψιμο σώματος και άνοιγμα κοιλότητας για τα ηλεκτρικά. Έχω σχεδιάσει πρόχειρα την πίσω καμπύλη

μπροστινή όψη και τρύπες για ποτενσιόμετρα και διακόπτη. Όμοια έχω σχεδιάσει πρόχειρα τις μπροστινές καμπύλες....

....έτοιμες

mkm

• Newbie
  • *
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 21, 2012, 11:49:41 μμ »
Μετά απο ένα αρκετά μεγάλο διάστημα....συνεχίζω την παρουσίαση για να ολοκληρωθεί το θέμα ως προς την κατασκευή

Λοιπόν...

Μπράτσο 2 κομμάτια μαόνι

απο το οποίο έβγαλα 2 μπράτσα

Το έκανα έτσι για να έχω τα νερά συμμετρικά και κάθετα
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2012, 01:20:52 πμ από mkm »

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 01:02:41 πμ »
Φίλε mkm,
έξυπνος τρόπος για να επιτευχθεί η ζητούμενη συμμετρία των νερών έστω και αν δεν είναι ο οικονομικότερος από πλευράς κατανάλωσης ξύλου.

Αν δεν κάνω λάθος όμως βλέπω καράολο (κλειδιέρα την λέτε οι κιθαρίστες;) ολόσωμο με το μάνικο.
Το σόκορο κόψιμο όμως και η διαμόρφωση του καράολου από το ίδιο κομμάτι ξύλου δεν επηρεάζει και στις κιθάρες την αντοχή του;;

mkm

• Newbie
  • *
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 01:30:50 πμ »
Φίλε mkm,
έξυπνος τρόπος για να επιτευχθεί η ζητούμενη συμμετρία των νερών έστω και αν δεν είναι ο οικονομικότερος από πλευράς κατανάλωσης ξύλου.

Αν δεν κάνω λάθος όμως βλέπω καράολο (κλειδιέρα την λέτε οι κιθαρίστες;) ολόσωμο με το μάνικο.
Το σόκορο κόψιμο όμως και η διαμόρφωση του καράολου από το ίδιο κομμάτι ξύλου δεν επηρεάζει και στις κιθάρες την αντοχή του;;

Για οικονομία του ξύλου.......αν δεν το κάνεις επαγγελματικά και φτιάχνεις ένα όργανο στο τόσο, να πετάξεις και λίγο ξύλο δεν χάθηκε ο κόσμος ;)

Τώρα για το μονοκόμματο μπράτσο θα σε γελάσω. Έχω ακούσει και εγώ διάφορα για αντοχή κλπ. λίγο που το έψαξα στο internet ακούγεται οτι οτι το μονοκόμματο αντέχει λιγότερο αλλά έχει καλύτερο ήχο? και τα 2 κομμάτια προσφέρουν καλύτερη αντοχή αλλά "χάνει" σε ήχο.

Προσωπικά αυτά τα θεωρώ...θεωρείες και δεν νομίζω οτι υπάρχει καμία ηχητική διαφορά.

Έτσι, αφού το θέμα οικονομίας ξυλείας δεν με έκαιγε, διάλεξα τον πιο εύκολο κατασκευαστικά τρόπο αφού και στην χειρότερη περίπτωση που πάθει κάτι το μπράτσο (ελάχιστη πιστεύω πιθανότητα) το ξεβιδώνω και το φτιάχνω ή φτιάχνω ένα άλλο και το...βιδώνω στο σώμα

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 09:16:04 μμ »
Πολυ ωραια δουλεια φιλε mkm ! Και βλεπω και κατι εργαλεια θηρια!

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 11:02:57 μμ »
Φιλε Mkm , τα συγχαρητήριά μου για τη κατασκευή σου, την εχω δει και στο noiz.
Πραγματικά ομως δεν μπορω απο την διαφορα της γωνιας του μπράτσου να φανταστώ την διαφορά στον ήχο που σίγουρα υπάρχει. Ισως αν κατασκευάσεις κατι σε ηλεκτρο ακουστικό όργανο να είναι ποιό διακριτή η διαφορά, περιμένουμε την νέα σου κατασκευή :(
   Την διαφορά του μπράτσου  απο μονοκόματο σε δύο ή καλύτερα τρία κομμάτια με το μεσαίο ανάποδα σε νερά, την εχω καταλάβει όταν πήρα στο ¨χέρι ¨  ένα μπράτσο μιας παλιάς, μονοκόματης και ακριβής κιθάρας πριν αρκετά χρόνια  οταν απο ενα απλό και αθέλητο σπρώξιμο μου έπεσε κάτω ;D
   Απο τότε κάθε μπράτσο που φτιάχνω ειναι απο τρία μέρη απο το ίδιο κομμάτι ξύλου :D

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 11:25:23 μμ »
.......................
   Την διαφορά του μπράτσου  απο μονοκόματο σε δύο ή καλύτερα τρία κομμάτια με το μεσαίο ανάποδα σε νερά, την εχω καταλάβει όταν πήρα στο ¨χέρι ¨  ένα μπράτσο μιας παλιάς, μονοκόματης και ακριβής κιθάρας πριν αρκετά χρόνια  οταν απο ενα απλό και αθέλητο σπρώξιμο μου έπεσε κάτω ;D
   Απο τότε κάθε μπράτσο που φτιάχνω ειναι απο τρία μέρη απο το ίδιο κομμάτι ξύλου :D

Αυτό περίπου εννοούσα κι εγώ.

Πριν δυο βδομάδες κόλλησα ένα καράολο σε κιθάρα (μια πανέμορφη ιταλική κόστους 800€) φτιαγμένο από ολόσωμο κομμάτι από μαόνι που από ένα απλό πέσιμο μέσα στη θήκη της κόπηκε σαν αγγούρι.

Ο ιδιοκτήτης της (ένας γάλλος που μένει χρόνια στην Κρήτη) όταν άνοιξε τη θήκη στην ταβέρνα που έπαιζε δεν πίστευε στα μάτια του.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 07:25:47 πμ »
Ναί γιατί τα βαριά κλειδιά της κιθάρας  με το πέσιμο , έκαναν το ..θαύμα τους ακόμα και μέσα στη θήκη ,η οποία βέβαια μαλλον δεν ηταν η κατάλληλη και στο σημείο εκείνο πρέπει να είχε κενό. ;D

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 12:08:19 μμ »
mkm μπράβο και πάλι!

mkm

• Newbie
  • *
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 12:39:18 πμ »
Παιδιά ευχαριστώ για τα σχόλιά σας!

Την κιθάρα την έφτιαξα στο ξυλουργείο ενός φίλου και ευτυχώς εκτός απο τα "θηρία" μηχανήματα είχα και την πολύτιμη βοήθειά του γιατί καλό το σχέδιο αλλά όταν έρθει η ώρα να κόψεις...θέλει χέρι.

Τώρα ειλικρινά για τον τρόπο κατασκευής του μπράτσου δεν έδωσα και τόσο σημασία και εδώ που τα λέμε διάλεξα τον πιο εύκολο τρόπο γιατί δεν ήθελα να ξοδέψω τον πλύτιμο "επαγγελματικό" χρόνο του φίλου μου.

Εννοείται οτι συμφωνώ απόλυτα ότι ο καλύτερος τρόπος κατασκευής είναι αυτός που λέτε. Απλά θέλει περισσότερη δουλειά...

Η διαφορά στον ήχο και στην αίσθηση με τη γωνία είναι αρκετά μεγάλη με βασικό χαρακτηριστικό το οτι το όργανο δονείται περισσότερο.
Έχω σχεδιάσει και μια hollow body κιθάρα την οποία πρέπει κάποια στιγμή να φτιάξω. Η κατασκευή της όμως προβλέπεται να αργήσει μιας και δεν μένω πια Ελλάδα και μέχρι να βρώ τη δυνατότητα για κατασκευές εδώ που είμαι (Ολλανδία) θα πάρει καιρό...

Παρακάτω...

Το σχέδιο πάνω στο heel

για να το κόψω ακριβώς έτσι...ήθελε μάστορα

κόλλημα ταστιέρας

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 11:24:38 πμ »
Όμορφα πράγματα!!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 12:34:20 μμ »
Πολυ ωραιο το heel του μπρατσου, φαινεται πολυ συμμετρικο! Στη φωτο με το κολλημα της ταστιερας, με τι ειναι δεμενη; Με σπαγγο ή λαστιχο;