Αποστολέας Θέμα: Μπουζουκι : στη ρωγμή του χρονου  (Αναγνώστηκε 4661 φορές)

Claymore

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: ...στους φασίστες
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά
Μπουζουκι : στη ρωγμή του χρονου
« στις: Απριλίου 13, 2016, 04:37:50 πμ »
Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να επισκευάσω το σκάφος από ένα (αρκετά παλιό) οκτάχορδο οργανάκι. Η πρώτη (και από όσο φαίνεται  όχι η τελευταία) ερώτηση: Ανάμεσα από κάποιες  δουγιες (σε δυο σημεία) υπάρχουν ρωγμές (σαν να έχουν ξεκολλήσει μεταξύ τους) με απειροελάχιστο πάχος (φαίνονται μόνο αν κοιτάξεις μέσα από το όργανο στο φως). Υπάρχει κάποιος τρόπος να τις ανασυγκολλήσω μεταξύ τους (η να τις γεμίσω)?
Προφανώς και θα ήθελα να αποφύγω  να βγάλω το καπάκι... 

Ευχαριστώ

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Μπουζουκι : στη ρωγμή του χρονου
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 18, 2016, 12:07:19 μμ »
καταρχάς καλώς όρισες!
το πρόβλημα που περιγράφεις μπορεί να λύνεται σχετικά εύκολα με ξυλόκολλα (λεπτόρευστη με σύριγγα) και σφίξιμο - ή ίσως και με κυανακρυλική, αλλά εξαρτάται από την περίπτωση, αν θα έχεις πρόβλημα με το βερνίκι κτλ. κτλ.
Αν μπορείς ανέβασε καμμιά φωτογραφία να πάρουμε μιαν εικόνα.

θεοδοση

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: στον πισινο του καθε ανθελληνα.
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 19, 2016, 06:00:47 μμ »
CLAYMORE το ονομα σου θυμιζει πολεμικο υλικο....αλλα το στατους σου δεν αρμοζει νομιζω σ αυτη την παρεα..
μολις ξεμεινετε απο Γη Ελληνικη πουληστε και τις μανες σας

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 19, 2016, 08:06:03 μμ »
Γιατι ρε θεοδοση σε ενοχλει το status του ανθρωπου...........................οι φασιστες εχουν δικαστει στη χωρα μας για εσχατη προδοσια. Αν εχεις ακουστα ...η δικη της χουντας..............Που το κακο ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

θεοδοση

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: στον πισινο του καθε ανθελληνα.
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 19, 2016, 08:33:55 μμ »
το παρατραβας κωστα.....και ξερεις γιατι.
μολις ξεμεινετε απο Γη Ελληνικη πουληστε και τις μανες σας

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 19, 2016, 09:22:12 μμ »
ΡΕ ΘΕΟΔΟΣΗ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΑΩ? ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ Η ΚΟΡΟΙΔΕΥΩ ΚΑΝΕΝΑΝ?

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 19, 2016, 10:07:51 μμ »
+1 από εμένα για το στάτους του φίλου

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 19, 2016, 10:58:49 μμ »
Εδω μεσα εννοηται οτι γουσταρουμε να φτιαχνουμε οργανα, γουσταρουμε να παιζουμε, και γενικα να προαγουμε πολιτισμο. Και βγαινει ο φιλος και του λεει οτι δεν αρμοζει το στατους του εδω διοτι βριζει το αυτονοητο.Τι κανω λαθος ρε πουστη μου???

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 20, 2016, 08:57:05 πμ »
+1 από εμένα για το στάτους του φίλου
+1 κι από 'μένα
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Claymore

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 20, 2016, 11:52:10 πμ »
Καταρχάς, ευχαριστώ για την υποδοχή. Καιρό με βοηθούσαν οι συμβουλές σας σε μικρο-επισκευούλες και μερεμέτακια στα αγοραστά όργανα μου. Η επισκευή που θέλω να ασχοληθώ με υπερβαίνει οπότε επέλεξα να μπώ στην παρέα σας (και ενεργά) για να ξεζουμίσω τις γνώσεις και το μεράκι σας. Αυτά εισαγωγικά!

Μάνο , κάτι τέτοιο σκεφτόμουν οπως λές : titebond και σφίξιμο 24 ωρο και ρωγμή με σφίξιμο ανάμεσα με μπλέ ταινία (δέχομαι βρισιές κάθε είδους σε περίπτωση που διαπράττω εγκληματικό σφίξιμο).  Η δεύτερη μου σκέψη ήταν ψαρόκολλα σε περίπτωση που κάνω καμιά χοντρή πατατιά, ώστε να επιδιορθωθεί (όταν κερδίσω βέβαια το τζοκερ) πιο εύκολα από κάποιον που ξέρει τι κάνει!

Όσο για το βερνίκι (γομαλάκα),  μετά την επισκευή (-ες) θα αφαιρεθεί και θα ξαναπεραστεί όλο το όργανο μιας και αυτές οι ρωγμές είναι μόνο η αρχή...  πράγμα που μας οδηγεί στην δευτερη ερώτηση: Το διακοσμητικό μαύρο στο καπάκι έχει ξεφτίσει σε σημεία (και έχει φύγει σε άλλα εντελώς) ενώ τα οστρακα παραμένουν γερά στις θέσεις τους

α) πως λέγεται και (γιατί... μα γιατί) το χρησιμοποιούν?
β) εντάξει, το κολλάς στα σημεία που έχει φύγει η κόβεις καινούργιο  και επιδιορθώνεις, αλλά εκεί που έχει απλά φουσκώσει,η έχει σπάσει τί το κάνεις? Και επίσης... τριβεις και  βάζεις βερνίκι από πάνω? Αλλά αυτο δεν θα διαλυσει το πλαστικο? 

Αυτά τα λιγα... ( :P)

Υ.Γ. Δεν βρίσκω τον λόγο που θίγεται κάποιος απο το “είδος του αγαπημένου μου ξύλου” αν δεν είναι φασίστας ο ίδιος μιας και αναφέρομαι σε φασίστες. Δυο τινά λοιπόν: ή είναι φασιστας και το κρύβει από όλους (και τον εαυτό του) οπότε καλή τύχη στην ψυχοθεραπεία, ή είναι φασιστας και δεν το κρύβει οπότε γιατί να κρύψω και εγώ το πόσο με προσβάλει. Θα άλλαζα το status μου, αλλά θα ψεύδομαι μιας και δεν μπορώ να ξεχωρίζω τα είδη αγγειόσπερμων δέντρων και τις ξυλείας τους γιατί υπάρχει μαγεία στον ήχο , την υφή και την εμφάνιση του καθενός μέσα από την διαφορετικότητα τους. Αφού δεν μπορώ να το κάνω για τα φυτά (με εξαίρεση το μίσος μου για  παρασιτικά αναρριχητικά που στο τέλος σκοτώνουν το ίδιο το δεντρο), δεν θα το κάνω για τους ανθρώπους. 
Και εδώ τελειώνει μια για πάντα ότι είχα να πω περί του θέματος. Θα προτιμούσα αν κάποιος θέλει να σχολιάσει πολιτικά να το κάνει σε προσωπικό μνμ. Σε αυτό το thread προσπαθώ να φτιάξω ένα όπλο που θα κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο όχι να παράξω προπαγάνδα.

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 20, 2016, 12:00:22 μμ »
Θα προτιμούσα αν κάποιος θέλει να σχολιάσει πολιτικά να το κάνει σε προσωπικό μνμ. Σε αυτό το thread προσπαθώ να φτιάξω ένα όπλο που θα κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο όχι να παράξω προπαγάνδα.

Ντάξει μαζί σου είμαστε, το κατάλαβες. Αν και το θέμα που προέκυψε δεν ήταν πολιτικό αλλά ιδεολογικό. Υπάρχει διαφορά.

Τέλοσπάντων βάλε και καμιά φωτο από το όργανο όπως σου παράγγειλε κι ο Μάνος και θα πάρεις ποιοτικά αλλά και ποσοτικά μεγαλύτερη βοήθεια.
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Claymore

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 20, 2016, 03:09:17 μμ »
Φάτε μάτια ψάρια...
 οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για το όργανο/κατασκευαστή είναι καλοδεχούμενες  μιας και ο οργανοποιός πρέπει να έχει πεθάνει και το όργανο το αγόρασα ( θέλω να πιστεύω το έσωσα) από την αποθήκη ενός μαγαζιού στο Manchester προ 5 ετιας όπου σάπιζε πλάι σε διάφορα παρατημένα και μεταχειρισμένα όργανα.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 20, 2016, 03:41:37 μμ »
Φάτε μάτια ψάρια...
 οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για το όργανο/κατασκευαστή είναι καλοδεχούμενες

ας αρχίσω από δω λοιπόν, το μπουζούκι αυτό (περιέργως) μου αρέσει : "περιέργως" γιατί συνήθως δεν μ΄αρέσουν τα σκάφη των τετράχορδων που είναι πιο κοντά και φαρδειά από τα τρίχορδα, ενώ το συγκεκριμένο (σκάφος) και βαθύτερο μου φαίνεται, και αν όχι στενότερο, σίγουρα διαφορετικό απ' όσα φέρνω τώρα στο μυαλό μου στην σύγκλιση των πλαϊνών προς την ένωση.
Επίσης κάτι μου φαίνεται ότι "παίζει" με τον καβαλάρη (κοντός? περίεργη κλίση? δεν ξέρω) το μέτρησες (action: ύψη των χορδών από τα τάστα) ?

Το μαύρο είναι ασετόπαστα (διαλύεται και κολλάει με ασετόν). Δυστυχώς προσωπικά δεν έχω αρκετή εμπειρία να απαντήσω στις ερωτήσεις σου (μια φορά μόνο έχω χρησιμοποιήσει), απ' ό.τι ξέρω  κολλάει με βενζινόκολλα επάνω στο καπάκι, οπότε δεν ξέρω πως μπορείς να αποκαταστήσεις τα "φουσκώματα". 

Μια γενική συμβουλή πάντως (αφού ξεκαθαρίσεις τα του βερνικιού) και αφού έχεις σκοπό να το ξαναβερνικώσεις όλο, είναι να αφαιρέσεις το υφιστάμενο βερνίκι πριν αρχίσεις τις επεμβάσεις ώστε να έχεις καθαρές τις επιφάνειες (και για καλύτερες κολλήσεις - που θα χρειαστούν τοπικό τρίψιμο μετά - αλλά και για να εκτιμήσεις καλύτερα τις βλάβες συνολικά).

Claymore

• Newbie
  • *
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 20, 2016, 04:30:45 μμ »
Μανο εννοεις μπροστά η πίσω καβαλάρη (γιατι και οι δυο είναι δικές μου παρεμβάσεις). Ο μπροστά είναι αρκετά κοντος για το action ηθελημένα, ο πίσω είναι απλά ακουμπισμένος μιας και περιμένω να τον ισιώσω/κολλήσω.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 20, 2016, 06:54:28 μμ »
τώρα θα μπερδευτούμε με την ορολογία.
Εγώ δεν ξέρω μπροστά ή πίσω, αλλά πάνω ή κάτω : ο "κάτω" είναι στο καπάκι, συνήθως σκέτο "καβαλάρης", γι αυτόν λέω. Ο "πάνω" είναι στον καράολα, αλλιώς "μαξιλάρι" (nut).

Tags: