Αποστολέας Θέμα: Χρωμα για Ποντιακη Λυρα  (Αναγνώστηκε 5641 φορές)

Tasos131

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: προς το παρον καρυδια.
  • Αριθμός κατασκευών: 2 Και ξεκινησα ηδη καινουρια
Χρωμα για Ποντιακη Λυρα
« στις: Μαρτίου 24, 2016, 12:45:35 πμ »
Παιδες γεια σας και παλι !!! ετοιμάζω μια λυρα ακομα από καρυδια Ελληνικη και θελω να βαψω το σκαφος ..τι χρωματα να παρω και να χρησιμοποιησω ?? και τι λουστρο?? δεν θελω να γυαλιζει όμως. η κασια κανει ?? ή καποιο άλλο χρωμα σε σκονη ?? βασικα μαυρη θελω να την κανω εκτος από το καπακι φυσικα που θα μεινει στο φυσικο του χρωμα. σας ευχαριστω.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Χρωμα για Ποντιακη Λυρα
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 24, 2016, 07:26:21 πμ »
εγω αν ηταν δικια μου, δεν θα εβαζα κασια.
θα εβαζα εμποτισμου ακρυλικο (θα ειναι "μαυρη" αλλα να φαινονται και τα νερα. απο πανω μετα, ενα χερι λουστρο ματ)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tasos131

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 24, 2016, 02:44:47 μμ »
εγω αν ηταν δικια μου, δεν θα εβαζα κασια.
θα εβαζα εμποτισμου ακρυλικο (θα ειναι "μαυρη" αλλα να φαινονται και τα νερα. απο πανω μετα, ενα χερι λουστρο ματ)

Στελιο δεν γνωριζω καθολου από χρωματα για τα οργανα για αυτό ρωτησα για κασια...όχι ότι ξερω και από λυρες...τωρα μαθαινω.. :)
εμποτισμου ακρυλικο ?? υπαρχει καποιο συγκεκριμενο ή όλα είναι τα ιδια πανω κατω ?? το ιδιο ισχυει και για τα λουστρα ??

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 24, 2016, 03:08:33 μμ »
εχουν σχεδον ολες οι εταιριες που φτιαχνουν χρωματα.
γκουγκλαρισε "βερνικια εμποτισμου"

ή καλυτερα, πηγαινε στον χρωματοπολη της γειτονιας σου, να δεις και τα χρωματα απο κοντα.
προσοχη στο περασμα, ειναι "νεροζουμι". θελει καλο σκουπισμα το πινελο, και αν κανεις 2ο χερι, σκουραινει πολυ (παραπανω απο το δειγματολογειο και αναλογα την αποροφητικοτητα-χρωμα του ξυλου)
υπαρχουν και ετοιμα βερνικια χρωματισμενα, αλλα δεν θα στο συνιστουσα (ειναι για λιγο πιο εμπειρους)
εκτος ισως απο δυο...

Tasos131

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 24, 2016, 04:45:24 μμ »
εχουν σχεδον ολες οι εταιριες που φτιαχνουν χρωματα.
γκουγκλαρισε "βερνικια εμποτισμου"

ή καλυτερα, πηγαινε στον χρωματοπολη της γειτονιας σου, να δεις και τα χρωματα απο κοντα.
προσοχη στο περασμα, ειναι "νεροζουμι". θελει καλο σκουπισμα το πινελο, και αν κανεις 2ο χερι, σκουραινει πολυ (παραπανω απο το δειγματολογειο και αναλογα την αποροφητικοτητα-χρωμα του ξυλου)
υπαρχουν και ετοιμα βερνικια χρωματισμενα, αλλα δεν θα στο συνιστουσα (ειναι για λιγο πιο εμπειρους)

Αυτό εδώ κανει Στελιο ??
http://www.vivechrom.gr/products/aquaxyl-plus

σε ευχαριστω πολύ φιλαρακι για την βοηθεια !!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 24, 2016, 05:44:32 μμ »
πως δεν κανει!
της βιβεχρωμ εχω χρησιμοποιησει απειρες φορες και ειναι εξαιρετικο...
...απλα θα πρεπει να παρεις 1 λιτρο, και να χρησιμοποιησεις τα 10 γραμμαρια...
θα προσεξεις να εχεις ηδη λειανει ΤΕΛΕΙΑ την επιφανεια
εκτος ισως απο δυο...

Tasos131

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 31, 2016, 03:01:00 πμ »
πως δεν κανει!
της βιβεχρωμ εχω χρησιμοποιησει απειρες φορες και ειναι εξαιρετικο...
...απλα θα πρεπει να παρεις 1 λιτρο, και να χρησιμοποιησεις τα 10 γραμμαρια...
θα προσεξεις να εχεις ηδη λειανει ΤΕΛΕΙΑ την επιφανεια

Στελιο το πηρα το συγκεκριμενο που σου εδειξα και εκανα δοκιμη σε καποια κομματια από την καρυδια που εχω..εγινε ωραιο το σκουρινε αλλα όχι αυτό που θελω να το κανω...δεν θελω να φαινονται καθολου τα νερα από το ξυλο..θα παρω καποιο άλλο με χρωμα θα δω παλι απο την συγκεκριμενη μαρκα...θελω να την κανω μαυρη την λυρα και μονο το καπακι να μεινει στο φυσικο του χρωμα. τα χρωματα πολυουρεθανης κανουν??

natskas

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2016, 09:45:06 πμ »
Αν και καθυστερημένα να πω και γω την άποψή μου.
Το χρώμα το ξύλο για να το πετύχεις πρέπει οι φυσικοί χρωματισμοί να πλησιάζουν στο χρώμα που θες να βάψεις.
Μπορείς ασ πούμε την καρυδιά να την κάνεις μαύρη αλλά δεν μπορείς να κάνεις το σφενδάμι μαύρο.
Αυτο προυποθέτει όπως είπαν και οι υπόλοιποι φίλοι βερνίκι εμποτισμού και πολλά χέρια άρα και επιπρόσθετο υλικό στο ξύλο που θα επέμβει στον ήχο που προκειται να παραχθεί.
Φυσικά υπάρχουν χρώματα οργανοποιίας που μπορείς να το πετύχεις με μόνο ένα πέρασμα αλλά με τον καιρό και το παίξιμο η μαυρίλα μεταναστεύει (μην ξεχνάς ότι η λύρα περιστρέφεται και τρίβεται στο παντελόνι "απάν σα κάκαλα" ;D ;D)
και θα σου βρωμίσει και το καπάκι. ΑΝ βάλεις μαύρο χρώμα πρεπει να το σφραγίσεις με κάποιο βερνίκι πολλά χέρια για να μην βγεί.
Αν βάλεις πολύ βερνίκι θα μουντώσεις τον ήχο της λύρας. Θα περιορίσεις τον παλμό του ξύλου........ καταλαβαίνεις που το πάω?
Αν θέλεις την λύρα για τον τοίχο διακοσμητική μπορείς να βάλεις ότι να 'ναι. Αν θέλεις να παίζει περιορίσου σε φυσικούς χρωματισμούς. Αν την θέλεις σκούρη κοντα στο μαύρο πάρε Αφρικάνικη καρυδιά.
Βαμμένες λύρες υπάρχουν και ακόμα και λύρες με καφέ βαμμένα καπάκια ή μαύρα ή ότι του κατέβει του καθένα.
Η σωστή λύρα που παίζει όμως δεν έχει χρώματα.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2016, 03:06:52 μμ »
Φίλε Τasos 131 καλημέρα !!!
Συμφωνῶ ἀπόλυτα μέ τόν φίλο natskas , καί ἤθελα μόνο νά προσθέσω ὅτι , ὁτιδήποτε ξύλινο ἀντικείμενο κατασκευάζουμε καί θέλουμε νά τό χρωματίσουμε πέρα ἀπό τό δικό του χρῶμα καί μετά νά τό λουστράρουμε , ποτέ μή χρησιμοποιοῦμε ἔγχρωμα βερνίκια , ἐπειδή μέ τήν χρήση ( πόσο μάλλον τά ὄργανα πού πιάνονται ) ξεβάφουν άκατάστατα καί δημιουργοῦν ἄσχημο θέαμα . Πρῶτα πρέπει νά βάφονται μέ ὑδρόχρωμα ἐμποτισμοῦ ( κάσσια κ.λ.π. ) καί μετά τό βερνίκι .

natskas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2016, 06:58:09 μμ »
Δυστυχώς οι κατασκευαστές που είναι γνωστοί κάνουν πειραματισμούς και ο κοσμάκης μερικές φορές καταπίνει ότι του πασάρουν επειδή ο γνωστός κατασκευαστής το έκανε και ο γνωστός λυράρης το έπαιξε. Ο Κανόνας που εγώ ακολουθώ είναι ότι τα όργανα δεν τα φορτώνουμε με χρώματα ούτε με στολίδια πολλά όσο αφορά το σκάφος. Ψηφιδωτά με σχέδια σαν τα μπουζουκια χρώματα νίτρου και σπρεί ή αερογράφους  σε τόσο μικρό όργανο μάλλον είναι περιττά στα πλαινα και την πλάτη. Στο σπαλερ (τάστο) βάλε ότι θέλεις την Παναγία με τα άστρα την Χιονάτη με τους 7 νάνους και τους δωδεκα άθλους του Ηρακλή. Στο ηχείο όμως που παράγει ήχο έστω και αν είναι το 20-30% και χρειάζεται το ξύλο να έχει συνέχεια είναι λάθος να παρεμβάλει κανεις άλλο είδους ξύλο.Προσωπική γνώμη αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν κολλάει με τους νόμους της φυσικής και της διάδοσης του ήχου σε ένα ηχείο.
Το να μένουμε παραδοσιακοί με την λύρα είναι το καλύτερο. Είναι λάθος κατα την γνώμη μου να φτιάχνεις Ποντιακή Λύρα από Βεγκε , μπουμπίγκα, σίπο,μαόνι κλπ. Είναι σωστό για να τις κάνεις διακοσμητικές αλλά λάθος όσο αφορά την παράδοση και τον ήχο.
Συγνώμη αν σας κούρασα ή αν ήμουν απόλυτος αλλά κάπου όλοι εμείς που κατασκευάζουμε λύρες έχουμε ξεφύγει και οφείλουμε λίγο να σεβαστούμε την παράδοση .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2016, 07:57:52 μμ »
natskas, κατ αρχην καλως ηλθες στη τρελο-παρεα μας! :)

να σε ρωτησω :
Είναι λάθος κατα την γνώμη μου να φτιάχνεις Ποντιακή Λύρα από Βεγκε , μπουμπίγκα, σίπο,μαόνι κλπ.
γιατι το λες αυτο; αν βρεις ενα καλοηχο ξυλο με ομορφα νερα;
εκτος ισως απο δυο...

natskas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2016, 08:33:38 μμ »
Καλώς σας βρήκα. Εχω δοκιμάσει και έφτιαξα λύρα από Παλλίσανδρο λύρα από sipo από δρυ από μαονι και όλες δεν είχαν αυτο το κάτι που να σου θυμίζει λύρα ποντιακή. Αυτό το γρέζι ...... Επαιζαν μεν αλλά θύμιζαν περισσότερο βιολί παρά λύρα. Στον Παλίσανδρο ας πούμε η αντήχηση διαρκούσε σχεδόν 4 δευτερόλεπτα πράγμα περίεργο για ζίλ. Στο σιπο ο ήχος έμοιαζε σαν να εβγαινε από χαρτοκούτι λόγω των μεγάλων πόρων που έχει το ξύλο και την αποροφητικότητά του στον ήχο..
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 22, 2016, 08:51:14 μμ από natskas »

Tasos131

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 06, 2016, 04:57:20 μμ »
Καλώς σας βρήκα. Εχω δοκιμάσει και έφτιαξα λύρα από Παλλίσανδρο λύρα από sipo από δρυ από μαονι και όλες δεν είχαν αυτο το κάτι που να σου θυμίζει λύρα ποντιακή. Αυτό το γρέζι ...... Επαιζαν μεν αλλά θύμιζαν περισσότερο βιολί παρά λύρα. Στον Παλίσανδρο ας πούμε η αντήχηση διαρκούσε σχεδόν 4 δευτερόλεπτα πράγμα περίεργο για ζίλ. Στο σιπο ο ήχος έμοιαζε σαν να εβγαινε από χαρτοκούτι λόγω των μεγάλων πόρων που έχει το ξύλο και την αποροφητικότητά του στον ήχο..

Φιλε Νατσκας σε ευχαριστω πολύ για τις απαντησεις σου...ξεκινησα πριν λιγο καιρο ερασιτεχνικα να κατασκευάζω λυρες χωρις να ξερω τπτ..ευχαριστω πολύ τον κυριο Ανδρεαδη Γιωργο για της συμβουλες του και ποτε δεν αρνηθηκε να απαντηση σε κατι.στα 3 ηδη λυρακια που εκανα μεχρι τωρα (όλα ζηλακια) επειδή τα ξυλα ηταν από καρυδια Ελληνικη και αμερικανικη δεν ηθελα να φαινετε η διαφορα στα ξυλα και για αυτό τις ηθελα βαμμενες..Παοκ είμαι οποτε τι άλλο θα τις εβαφα ??? :) :) παντως με το συγκεκριμενο που τις εχω βαψει τις ΒΙΒΕΧΡΩΜ μεχρι τωρα δεν ειχα πρόβλημα με να το να ξεβαψει και να λερωνω τα κακαλα ν εμουν ..  ;D {celebrate018}..

από ότι ειδα αγαπημενο σου ξυλο ο παλισανδρος..ο κυριος Ανδρεαδης σε συζητηση που ειχα μαζι του πριν καιρο μου ειχε πει πως το συγκεκριμενο ξυλο είναι πολύ καλο για λυρες αλλα και γενικα για την οργανοποιια...ελπιζω καποια στιγμη να κανω ένα οργανο από αυτό το ξυλο..προς το παρον το εχω χρησιμοποιηση για σπαρελ,χορδοκρατη και τον πανω μικρο καβαλαρι που είναι στο σπαρελ..

ναι δυστυχως οι κατασκευαστες εχουν ξεφυγει λιγάκι εως πολύ με τα χρωματα πρασινες κοκκινες ασπρες και ότι αλλα χρωματα υπαρχουν ξεχνοντας ότι προκειται για ένα καθαρα παραδοσιακο οργανο.

αι προς Θεου δεν μας κουρασες καθολου !!! οι συμβουλες σου όπως και ολων φυσικα παντα καλοδεχούμενες!!!!

ελπιζω την 5η μου λυρα να την χτισω από παλισανδρο!!! :) ξεκινησα ηδη την 4η και φυσικα παλι από καρυδια... :)

Tasos131

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 06, 2016, 05:02:06 μμ »
Φίλε Τasos 131 καλημέρα !!!
Συμφωνῶ ἀπόλυτα μέ τόν φίλο natskas , καί ἤθελα μόνο νά προσθέσω ὅτι , ὁτιδήποτε ξύλινο ἀντικείμενο κατασκευάζουμε καί θέλουμε νά τό χρωματίσουμε πέρα ἀπό τό δικό του χρῶμα καί μετά νά τό λουστράρουμε , ποτέ μή χρησιμοποιοῦμε ἔγχρωμα βερνίκια , ἐπειδή μέ τήν χρήση ( πόσο μάλλον τά ὄργανα πού πιάνονται ) ξεβάφουν άκατάστατα καί δημιουργοῦν ἄσχημο θέαμα . Πρῶτα πρέπει νά βάφονται μέ ὑδρόχρωμα ἐμποτισμοῦ ( κάσσια κ.λ.π. ) καί μετά τό βερνίκι .

Φιλε Λαμπρο καλησπέρα και σε ευχαριστω για την απαντηση σου!!! ένα φιλαρακι μου πριν εναμιση χρονο μπορει και λιγο παραπανω αγορασε λυρα από γνωστο κατασκευαστη η οποια επαθε αυτό που ειπες..μετα από λιγο καιρο αρχισε να ξεβαφει..μετα από λιγη ωρα παιξιματος τα χερια μαυριζουν..τον πηρε τηλ και η απαντηση του ηταν ότι ετσι παθαινουν ολες και να μην ανησυχει...αυτό δεν είναι απαντηση από επαγγελματια κατά την γνωμη μου...υπαρχουν πολλες λυρες που φυσικα δεν ξεβαφουν...αν ηταν να ξεβαφουν τοτε ολοι οι λυράρηδες θα ηταν με βαμενα χερια και ρουχα και μαλιστα στα κακκαλα :-X όπως ειπε ο Νατσκας πιο πανω στο νημα... :)

Tags: