Αποστολέας Θέμα: Προσπάθεια κατασκευής ΟΥΤΙ...  (Αναγνώστηκε 22698 φορές)

STRIKER

• Full Member
Προσπάθεια κατασκευής ΟΥΤΙ...
« στις: Φεβρουαρίου 18, 2016, 11:07:59 μμ »
......και μετά από άπειρο διάβασμα...θα το προσπαθήσω ...μιας και μου έδωσαν κάποιοι φίλοι τα φώτα τους....
Να ρωτήσω.....τι είναι καλύτερο να κάνω για οοολα τα παρελκόμενα ,ξυλεια, καπάκια, καμάρια,φιλέτα ,μανικα κλπ κλπ....να τα παραγγείλω όλα μαζί και από ποιόν...τι με συμφέρει ....Και δεύτερον ....θάθελα να ακούσω συμβουλές και οδηγίες ως προς την κατασκευή...
Κάθε συμβουλή δεκτή και ευχαριστώ εκ των προτέρων....

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Προσπάθεια κατασκευής ΟΥΤΙ...
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 19, 2016, 12:22:02 πμ »
Γενικά το ούτι μοιάζει με την λάφτα κατασκευαστικά (συμμετρία σκάφους, καβαλάρης, άβαφο καπάκι, καράολο, κλειδιά κ.α. )Διαφέρει βασικά στο μάνικο (πιο μικρό σε μήκος αλλά πιο φαρδύ με περισσότερες χορδές) και το μέγεθος του σκάφους . Πάντα λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο του ουτιού (τούρκιο, αιγυπτιακό κ.α.)  το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από την λάφτα. Είναι εύκολο να αντιγράψεις σκάφος από υπάρχον όργανο (προτείνεται) είτε από φωτογραφία καταγράφοντας το σχήμα (κάτοψη του σκάφους).  Από φωτογραφία εννοείται πως πρέπει να ξέρεις διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτόν μπορείς να φτιάξεις το δικό σου καλούπι εύκολα μιας και είναι συμμετρικό.
Παλιότερα είχα ανεβάσει έναν οδηγό κατασκευής λάφτας που σίγουρα μπορεί  να σου δώσει ένα πρώτο βοήθημα στα ελληνικά.
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1736.0
Το καλό με το ούτι είναι πως είναι διαδεδομένο και υπάρχει  πλούσιο υλικό τόσο σε σχέδια όσο και σε οδηγίες κατασκευής. Με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα μάζεψα τα παρακάτω για μια ιδέα (υποθέτω πως ήδη έχεις κάνει κάποιο γκουγκλάρισμα):
http://www.mikeouds.com/messageboard/viewthread.php?tid=11186
http://inthegapbetween.free.fr/pierre/PROCESS_PROJECT/process_oud.pdf
http://www.fomrhi.org/uploads/bulletins/Fomrhi-111.pdf
http://www.khalafoud.com/jameel_oudconstruction.htm
https://www.youtube.com/watch?v=roP4ifFZoR8
Τώρα όσον αφορά τα ξύλα θα σου πρότεινα για τοσκάφος καρυδιά (γενικά ευκολοδούλευτο ξύλο και διαθέσιμο εύκολα). Τα υπόλοιπα ξύλα που μπορείς να χρειαστείς, φλαμούρι με κάποια κόντρα για το μάνικο. Σε ένα ξυλεμπορικό τα βρίσκεις εύκολα εννοείται πως πρέπει να βρεις κορδέλα για το κόψιμο. Τα υπόλοιπα υλικά (καπάκι, καβαλάρη και ροζέτα -αν δεν θέλεις να τα φτιάξεις εσύ-,  κλειδιά κλπ) από τους γνωστούς προμηθευτές.
Ελπίζω να βοήθησα.
Ρίξε μια ματιά στο υλικό και τα ξαναλέμε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 02, 2016, 05:48:43 πμ »
Και αισίως ...έφτασα μέχρις εδώ......για να δούμε τη συνέχεια.....

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 31, 2016, 08:57:43 πμ »
Διαθέτοντας πενιχρά μέσα και ελάχιστη εμεπειρία....έφτασα μέχρις εδώ..δεν ξέρω αν πρέπει να χαίρομαι η να απογοητευτώ ...αλλά το αποτέλεσμα με ικανοποιεί γενικώς...όμως από την άλλη έχω την εντύπωση πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν...
Οι ντούγιες ,είναι απο οξυά...είναι ένα δοκιμαστικό που κάνω πριν βάλω και ηεκινήσω με τα κανονικά ξύλα που ήδη έχω προμηθευτεί...καρυδιά στην προκειμένη περίπτωση....
Δεν ξέρω αν και η οξυά κάνει για το ηχείο αυτό ...αλλά είπαμε δοκιμαστικά....
Θάθελα να μου πουν τα έμπειρα μάτια που διαθέτει το φόρουμ ...τι βλέπουν και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΩ Η ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ ΕΔΩ ....και να παω από την αρχή...
Οι ντόγιες είναι 8 μέχρι στιγμής και μην σας παρασύρει που γέρνει ...λείπει η αντίστοιχη μια στην μια πλευρά ...

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 31, 2016, 09:07:24 πμ »
Οι φωτο είναι μεγάλες και δεν ανεβαίνουν....θα επιχειρήσω σε λίγο ξανά....

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 31, 2016, 11:10:48 πμ »
Πως θα μικρύνω τις φωτο για να τις ανεβάσω ..???

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 31, 2016, 11:33:50 πμ »
Εδώ σας έχω...περιμένω την κρίση σας....ξέχασα να πω...τις ντουγιες τις λύγισα με ....γκαζακι... {celebrate005}....πρωτόγονα μέσα.... :)

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 31, 2016, 11:43:40 πμ »
......

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 31, 2016, 11:56:15 πμ »
μπραβο μια χαρα φαινεται μεχρι τωρα
για τι ουτι μιλαμε τουρκικο;

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 31, 2016, 12:14:22 μμ »
Μπράβο ! Επιμελής, μεθοδικός, προσεγμένο καλούπι, για πρώτο όργανο με δουγιες, δεν το συζητώ . Υποδειγματικός !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 31, 2016, 01:27:58 μμ »
Κώστα ναι Τουρκικο....ρε παιδια...σας ευχαριστώ...κοκκινίζω....ελπίζω να το κλείσω.....το θέμα είναι ότι ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΡΕΛΑ.....δεν βλέπω την ώρα να πάω για να στρωσω ντουγιες....πάει το γκαζακι σύννεφο...μερικές ντούγιες μου στρώνουν τόσο εύκολα...που τρελαίνομαι....πάω για συνέχεια....αυτό είναι οξυά....και είναι δοκιμαστικό ,κατόπιν προτροπής επαγγελματία οργανοποιού..αν μου παει καλά μέχρι τέλους....μπορεί και να το καπακώσω...αλλιώς θα ξεκινήσω το κανονικό ...για να δούμε....

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 31, 2016, 04:24:00 μμ »
και αν ειναι απο οξια τι εγινε; τελειωσετο και το επομενο θα γινει καλτερο.
και εγω με γκαζακι καιω μια σωληνα. στο τελευταιο σκαφος που εκανα ειδα πως στα σημεια που δεν χρειαζεται μεγαλη καμπυλη η ντουγα γινεται ευκολα και στον αερα.
καπου 2,5 με 3 γκαζακια το σκαφος μου βγαινει ;D
αν θελεις δωσε μας καποια στιγμη και διαστασεις

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 31, 2016, 09:59:49 μμ »
πρωτον στις φωτο βλεπω οτι παει μια χαρα και θα βγει πολυ καλο το σκαφος και δευτερον αφου γουσταρεις σαν τρελος και σου κανει καλο γιατι αναρωτιεσε αν θα το παρατησεις?καλη συνεχεια

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 31, 2016, 11:03:36 μμ »
πολύ καλή προσπάθεια μπράβο!!!

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 04, 2016, 09:07:38 πμ »
Εφτασα μεχρις εδώ...αλλά μέσα στον ενθουσιασμό μου ..μια ντουγα δεν εφαπτονταν καλά ...και έγινε η μαλακία...πως θα το διορθώσω??????

Tags: ουτι