Αποστολέας Θέμα: Χριστουγενιατικο δωρο.  (Αναγνώστηκε 5658 φορές)

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Χριστουγενιατικο δωρο.
« στις: Ιανουαρίου 01, 2016, 02:51:24 μμ »
Μετα απο 3 μηνες τελιωσα το πρωτο μου κρητηκο λαουτο που το εκανα δωρο στον γιο μου.
ΣΚΑΦΟΣ          ΙΡΟΚΟ
ΚΑΠΑΚΙ           ΚΕΔΡΟΣ
ΤΑΣΤΙΕΡΑ       ΕΒΕΝΟΣ
ΜΑΝΙΚΟ          ΙΡΟΚΟ-ΒΕΓΓΕ
ΠΑΣΤΑ            ΒΕΓΓΕ-ΠΑΝΤΟΥΚ
ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ   ΒΕΓΓΕ-ΠΑΝΤΟΥ
ΚΑΡΑΟΛΟ       ΦΛΑΜΟΥΡΙ-ΜΑΟΝΙ-ΕΒΕΝΟΣ

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Χριστουγενιατικο δωρο.
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 02, 2016, 10:48:02 πμ »
πολύ καλό, συγχαρητήρια!
το ιρόκο είναι πολύ εντυπωσιακό, πρώτη φορά νομίζω το βλέπω σε κατασκευή σκάφους. Πως το επέλεξες, υπάρχει άλλη εμπειρία χρήσης σε σκάφος?

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 02, 2016, 12:28:47 μμ »
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΟΡΓΑΝΟ  ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΑΝ ΕΒΑΖΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΗΧΟ;
ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΩ ΔΟΥΓΩΝ;
ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΓΙΣΜΑ ΠΩΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ;
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

janko

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 02, 2016, 10:33:05 μμ »
Είναι το πρώτο μου σκάφος δεν εχω καμία άλλη εμπειρία.
Το ιροκο το επέλεξα καθαρά τυχαία αφου αυτό βρήκα σε τοπικό ξυλεμπορα .Βρήκα και βεγγε και συγκρίνοντας αυτα τα δυο το ιροκο ειναι πολύ ποιο εύκολο. Δεν μου δημιούργησε κανενα πρόβλημα. Το αρχικό πάχος ηταν 3.2 αλλά τρίψε ..κόψε. ...καπου 2.8  -  2.5  καταλήξαμε. Έχει βέβαια μια απίστευτη οσμή. ..μου άρεσε  σε σχεση καριδια και βεγγε. Να πω ακομα οτι ο πολύ γνωστός εδω στην Κρήτη οργανοποιος Στεφανακης Αντωνης  μου είπε οτι στην Γερμανία όπου σπούδασε οργανοποιια δε αναληση που εκαναν βρήκα ν άμμο στο ιροκο...παραξενω μου φαίνεται αλλα το αναφέρω. Το δεύτερο που έφτιαξε εχει ενα πανέμορφο συνδιασμο.Ιροκο-βεγγε.

janko

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 12:56:53 πμ »
Είναι το πρώτο μου σκάφος δεν εχω καμία άλλη εμπειρία.
Το ιροκο το επέλεξα καθαρά τυχαία αφου αυτό βρήκα σε τοπικό ξυλεμπορα .Βρήκα και βεγγε και συγκρίνοντας αυτα τα δυο το ιροκο ειναι πολύ ποιο εύκολο. Δεν μου δημιούργησε κανενα πρόβλημα. Το αρχικό πάχος ηταν 3.2 αλλά τρίψε ..κόψε. ...καπου 2.8  -  2.5  καταλήξαμε. Έχει βέβαια μια απίστευτη οσμή. ..μου άρεσε  σε σχεση καριδια και βεγγε. Να πω ακομα οτι ο πολύ γνωστός εδω στην Κρήτη οργανοποιος Στεφανακης Αντωνης  μου είπε οτι στην Γερμανία όπου σπούδασε οργανοποιια δε αναληση που εκαναν βρήκα ν άμμο στο ιροκο...παραξενω μου φαίνεται αλλα το αναφέρω. Το δεύτερο που έφτιαξε εχει ενα πανέμορφο συνδιασμο.Ιροκο-βεγγε.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 09:16:48 πμ »
ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΖΟΥΡΑ ΑΠΟ ΙΡΟΚΟ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΟΛΑ ΑΝ ΕΞΕΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΒΗΧΑ ΠΛΑΝΙΖΟΝΤΑΣ.ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΙΡΟΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 09:49:09 πμ »
Είναι το πρώτο μου σκάφος δεν εχω καμία άλλη εμπειρία.................Να πω ακομα οτι ο πολύ γνωστός εδω στην Κρήτη οργανοποιος Στεφανακης Αντωνης  μου είπε οτι στην Γερμανία όπου σπούδασε οργανοποιια δε αναληση που εκαναν βρήκαν άμμο στο ιροκο..............
Φίλε μας, καλωσόρισες στο όμορφο και φιλόξενο αυτό forum, αν ειναι πρώτη σου επαφή με την κατασκευή αλλα και την επεξεργασία του ξύλου τότε σου αξίζουν πολλά μπράβο, όχι βέβαια ότι άμα έχεις ξανά ασχοληθεί ότι δεν τα αξίζεις, έχεις κάνει μια πεντακάθαρη δουλειά και αξιοζήλευτη θα έλεγα, όσο για την άμμο στο ιρόκο ναι ειναι γεγονός διότι το δέντρο ζει σε και αναπτύσσεται σε βαλτώδες και παραποτάμιες περιοχές, και η άμμος που περιέχει μέσα ειναι υπεύθυνη στην γρήγορη φθορά τον κοπτικών, ωραίο υλικό αλλα πάντα μάσκα και απορρόφηση γιατι υπάρχουν κρούσματα αλλεργίας, ακόμα και άσθματος, να είσαι καλα συγχαρητήρια για την δουλειά σου, καλή και δημιουργική χρονιά να έχεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 03, 2016, 11:29:31 πμ από Πλιακώνης Κωνσταντίνος »
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 12:51:35 μμ »
Πρωτη κατασκευη.....ευγε!!!
Γεμισε χρυσοχερηδες η σελιδα {celebrate014}
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

janko

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 02:52:22 μμ »
Επίσης θελω να ευχαριστήσω τα μέλη του φόρουμ για τις πληροφορίες και για τις συμβουλές που βρήκα εδω μέσα αλιως θεωρώ ότι θα ήταν ακατόρθωτο να το κασκευασω. Να δώσω και εγω με την σειρά μου κάτι που μπορεί  να το ξέρετε αλλα εγω το κατάλαβα τωρα.Τα δυο καμαρια που ειναι μπρος και πισω απο τον χορδοδετη ρυθμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ηχοχρομα σε λαουτο. Εβαλα το μπροστα προς το μανικο στα 2cm ενω μου ειχαν πει να το βάλω στο 1,4 το αποτελεσμα ηταν να εχω πολύ διάρκεια στον ηχο και βάθος ενω το ηθελα πιο στεγνω.Το πίσω προς την κολαντζα το έβαλα στα 5,2 και πριμαρε σε βαθμο να μοιάζει με μπουζουκι. Η καλητερη θεση για να πιάσει τα στάνταρτ του λαουτου θα ηταν πάνω απο 7.Τα καμαρια εχουν ύψους 1.6 και πλάτος 0.8 και στο παχτωμα 0.5.Επισης εδωσα και 3mm κληση αρχηκα που ώμος μετα το κατέβασα στο 1,5 γιατη μου φάνηκε υπερβολικο.Για να το μπασαρω λιγο με συμβούλευσε φίλος να αφερεσω λιγο ύψος απο το καμάρι προς την κολαντζα και για να αφερεσω βάθος να κολησω ενα κομμάτι καμαροξυλο κάτω ακριβώς απο τον χορδοδετη εκεί που πέφτει το74 της κλίμακας. Ετσι ο ήχος έστρωσε συμαντικα και μου αρέσει τωρα.Η αποσταση των δυο καμαριων θα πρέπει να ειναι τουλάχιστον 8,5cm και αναλογα τα γούστα να επιλεγει  η θεση του χορδοδετη.Στο επόμενο ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα.

janko

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 05:21:04 μμ »
Εχουμε λιγα τριξηματα....αλλα θα στρωσει!!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=-28qdIVi-cE

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 07:24:44 μμ »
πολυ ωραιος ηχος φιλε

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 07:38:45 μμ »
Υπέροχο janko μπραβο!
Αν εξερεσεις το κουρδισμα... βγάζει τη γλυκαδα του στεριανου λαουτου ή με μπερδευει ο ηχος στο βιντεο..;

janko

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 08:03:12 μμ »
Το κουρδισμα είναι μι  λα   ρε   σολ   αλλα έχει αρκετή διαφορά ο ήχος απο τον πραγματικο.Η ηχογράφηση ειναι απο  κινητό.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 08:59:30 μμ »
Πολύ ωραίο μπράβο και ωραίο παίξιμο!

niklim...

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: 10