Αποστολέας Θέμα: Πρώτο καλούπι  (Αναγνώστηκε 8673 φορές)

john 2004

• Hero Member
Απ: Πρώτο καλούπι
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 05, 2016, 02:44:47 πμ »
Δημητρη 7,5 στα 12,5 νομιζω είναι μια χαρα. Υπολογισε ότι εγω εχω 10 στα 15 βαθος αλλα με το ιδιο περιπου μηκος και πλατος σκαφους, ετσι οπως υπολογιζω το δικο σου από τις φωτογραφιες.  Μια χαρα θα κατσουν οι δουγιες στο πισω μερος στη κολατζα. Εγω βαζω δυο δουγιες από αυτές που περιγραφει παραπανω ο Ιωσηφ, ο Νικολας περισσοτερες η και ολο μεχρι κατω με τέτοιες, ο Κωστας επισης βαζει, και σε ένα τζουρα σταγονα του Δελλιου που ειχε ανεβασει καποιος φιλος εδώ στο φορουμ, παλι το ιδιο θα δεις.  Οποτε μην σε αγχωνει αυτό, πισω θα κλεισει.

Αυτά ηταν τα καλα νεα! Αντε καλη χρονια βρε!

Αν και δεν θελω να στενοχωρω τα καλα παιδια (με τα κακα δεν εχω τετοιο ζορι) θα το κανω. Τα κακα νεα είναι πως μαλλον πρεπει να τις ξηλωσεις. Σου εχει φτιαξει ο Μανος ένα σχεδιακι πανω στο καλουπι σου με πρασινο χρωμα, τον χωρο που θα πιασει το πλαιναρι. Βαση αυτου φαινεται και ότι το σημειο συγκλισης που επελεξες ηταν σωστο. Φαινεται όμως και ποσος χωρος σου μενει μπροστα πανω στον τακο για να πατησουν οι μυτες από τις δουγιες. Ετσι όπως το βλεπω μεχρι τωρα μαλλον δεν θα σε χωρεσουν. Φαντασου ότι στα δικα μου το μεγιστο πλατος τις δουγας ηταν 21-22 και εκει μπροστα  κατέληγαν 4 χιλ για 11 δουγιες. περιπου 50 χιλ μαζι με τα φιλετα. Ειχα κανει και καποιες δουγιες για δοκιμη σε ένα παρομοιο καλουπι φιλου από το φορουμ με 13 δουγιες με μυτη στα 3 χιλιοστα, παλι κοντα στα 50. Εσυ με τις τρεις πρωτες πρεπει να πιανεις τα 20 χιλ οποτε οι υπολοιπες που θα πατησουν? Διορθωσε με αν κανω λαθος. 

βεβαια εχω κανει και εγω τετοια πατατα στο σκαφος που ειχα φτιαξει και ειχε φερει στην προυγουμενη εκθεση ο φιλος ioannis οπου τα πλαιναρια σχεδόν δεν πατουσαν πανω στον τακο. αμα το προσεξεις φαινεται (δεν το ειδε κανενας)

[ Invalid Attachment ]

Το πρόβλημα σε αυτην την περιπτωση στο εχει γραψει παραπανω ο Μανος, εχεις καμπυλωση και κατά μηκος και εγκαρσια στις τελευταιες δουγες.  Και αποκτας και πολλα νευρα οσο ηρεμος και αν εισαι!

Γραφει παραπανω βεβαια ο Ιωσηφ μια προταση να το κανεις πρωτα σε χαρτονι, το κανες? Θα θυμασε ότι το πρωτο σκαφακι το ειχα φτιαξει πρωτα με χαρτονι, όπως και όλα τα δικα μου, για δοκιμη, δεν είναι κακο.

Ολο το θεμα αυτου του καλουπιού είναι εκει μπροστα, να μπορέσεις να μοιρασεις στα ισια τις μικρες δουγιες, οι υπολοιπες δεν μας πολυνοιαζουν θα κρυφτουν από το παραπετι όπως εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1714.60

Για μενα καλυτερα διορθωσε το τωρα που είναι νωρις παρα να σε ζορισει αργοτερα. Ποσες δουγιες θα βαλεις και ποσο μεγιστο πλατος εχουν?

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 05, 2016, 07:48:56 μμ »
Τζον ευχαριστώ και από εδώ για τη βοήθεια.. Όπως σου είπα κατάλαβα αργά τη μαλακία που έκανα στον μπροστά τάκο.. Τώρα το έχω πάρει πατριωτικά και δε μου κάνει καρδιά να το χαλάσω.. Θα το πάω όσο πάει...

Ποσες δουγιες θα βαλεις και ποσο μεγιστο πλατος εχουν?

Υπολογίζω 15 δούγιες με 12 χιλ. μέγιστο πλάτος..

Η πρόοδος μέχρι εδώ:

Κι εδώ πώς το σκέφτομαι:

[ Invalid Attachment ]
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 12:32:29 μμ »
Πρόοδος!

[ Invalid Attachment ]

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 01:28:31 μμ »
ωωραιος  8)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 03:42:31 μμ »
ωραιος συνδυασμος!
εδεσε ομορφα και το μαυρο φιλετακι αναμεσα!
μπραβο μητσαρα!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 19, 2016, 07:10:29 μμ »
Λοιπόν παιδιά με μεγάλη μου χαρά σήμερα έκλεισα το σκάφος! Έμεινα πολύ ικανοποιημένος από τη διαδικασία και "έπιασα" πιστεύω το νόημα με τις ντούγες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν μου έσπασε ούτε πέταξα καμία ντούγα. Παρόλα αυτά κατάλαβα και τα λάθη που έκανα τα οποία δεν ήταν και λίγα. Επίσης το καλούπι θέλει πολύ περισσότερη δουλειά για να βγάλει συμμετρικό και πιο καλοσχηματισμένο σκάφος. Μένει η κόλληση της κολάτζας και των παραπετιών για να ξεκαλουπώσω.
Παραθέτω φωτό.
Κάθε επιπλέον παρατήρηση ή/και συμβουλή για τη συνέχεια κρίνεται παραπάνω από επιθυμητή!

[ Invalid Attachment ]

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 19, 2016, 09:39:29 μμ »
Μπράβο Δημήτρη ωραία δουλειά, άπλα την επόμενη λιγο προσοχή με την κατάληξη των δουγων στον τάκο, εκεί οι δουγες να ειναι πιο λεπτές κατά το φάρδος για να μένει χώρος για το πλαϊναρι και το παραπετι.
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 20, 2016, 10:08:26 πμ »
Μπράβο κι από μένα Δημήτρη ! Μ αρέσει που επιμένεις ... και επειδή προβλέπω ότι θα ακολουθήσει και επόμενο οργανάκι με δούγιες κάνε από τώρα μια εκτύπωση στις συμβουλές του John 2004, του Μάνου και του Πλιακώνη και κράτησέ τες, μαζί σου στο χώρο εργασίας για άμεση ανάγνωση και εφαρμογή. Θα προλάβεις πολλές "κακοτοπιές" και θα ευχαριστηθείς πιο πολύ. Καλή συνέχεια !
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 20, 2016, 10:19:32 πμ από Ιωσήφ Τορρένς »
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 20, 2016, 12:38:02 μμ »
Δημήτρη για πρώτο σκάφος είναι τέλειο, δεν το συζητώ. Όσο για την ένωση, θα αναλάβει η "γραβάτα".
Και ούτε μια ντούγα φύρα!!! εγώ υπολογίζω πεντέξι ντούγες και τουλάχιστον μια κολλάντζα εξτρα σε κάθε σκάφος. Από τα νεύρα μου και μόνο.

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #39 στις: Ιανουαρίου 24, 2016, 01:32:48 πμ »
 :-X  ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΗΓΕΣ ΩΣ ΕΔΩ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΡΑΣΠΑ ΣΟΥ (ΑΝ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΚΑΛΑ)
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ , ΠΛΕΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ  ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΕΝΕΚΕΝ)
ΜΠΡΑΒΟ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ {celebrate011}
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Thanos Zarouchliotis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #40 στις: Ιανουαρίου 27, 2016, 04:10:13 μμ »
Σουπερρρ , μπραβο !!!!

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #41 στις: Ιανουαρίου 30, 2016, 02:05:29 μμ »
Σήμερα ξεκαλούπωσα.. Θέλει δουλειά ακόμα αλλά σαν κατασκευή πιστεύω ολοκληρώθηκε.. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για την πολύτιμη βοήθεια, χωρίς την οποία δεν θα τα είχα καταφέρει! Στο επόμενο θα διορθώσω πολλά!

[ Invalid Attachment ]

ΥΓ: πρέπει να εξομολογηθώ την αμαρτία μου.. δεν χρησιμοποίησα ψαροκολλα(δεν την έχω δουλέψει ποτέ) αλλά ξυλοκολλα.. Ειπα να πάω ένα ένα τα βήματα για να μην αγχώνομαι. Πόσες μετάνοιες να κάνω;  ;)

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #42 στις: Ιανουαρίου 30, 2016, 02:23:24 μμ »
πολυ ωραιο βγηκε δημητρη. στο επομενο να προσεξς το πλατος των ντουγων στο μπροστα τακο.
titebond χρησιμοποιησες; νομιζω το κανουν και αλοι εδω μεσα χωρις προβλημα

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #43 στις: Ιανουαρίου 30, 2016, 06:33:43 μμ »
Το σχήμα και η μορφή που έδωσες στη κολάντζα και τα εξωτερικά πλαϊνά μου αρέσουν πολύ. Η διχρωμία στις ντούγιες είναι από μόνη της μια σταθερή αισθητική αξία στην εικόνα του σκάφους ... οπότε   {celebrate013} Καλή συνέχεια ! 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #44 στις: Ιανουαρίου 31, 2016, 06:01:03 μμ »
Στο επόμενο θα διορθώσω πολλά!

Πόσες μετάνοιες να κάνω

κουκλα το εκανες, ασε τα "πολλα"...
θα παρεις ενα κατσικι, θα το φερεις 3 βολτες γυρω απο την εκκλησια, και μετα θα μου το δωσεις εμενα να το δωσω στον παπα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: