Αποστολέας Θέμα: Το Μπαγλαμίλι (baglamele)  (Αναγνώστηκε 6285 φορές)

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
Απ: Το Μπαγλαμίλι (baglamele)
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 10, 2015, 12:40:48 πμ »
Μάνο πολύ όμορφη κατασκευή, και ωραία παρουσίαση.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 10, 2015, 06:26:53 πμ »
μανο ειναι εξαιρετικη η κατασκευη που εκανες, προσεγμενη σε ολες της τις λεπτομερειες, και πολυ ομορφη, οπως και το παιξιμο!
πολλα μπραβο...

τα δε κλειδια ειναι απο μπαγλαμα; μια αναζητηση που εκανα προ εβδομαδος βρηκα μονο τα κλασικα ασημενια των 5 ευρο περιπου, παντου... (τιμη;)

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 10, 2015, 08:26:54 πμ »
Μπράβο Μανο εξαιρετική δουλειά με λεπτομερεια

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 10, 2015, 10:02:38 πμ »
ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας! η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πάρα πολύ κι εμένα αυτό το οργανάκι, το είδα και σαν "εισαγωγή" στην κιθάρα και είχε ενδιαφέρον σε πολλά σημεία

Μπράβο βρε Μάνο, το 'πες και το'κανες... Θυμάμαι ότι ήθελες εδώ και πολύ καιρό να ασχοληθείς με την κατασκευή γιουκαλίλι αλλά προφανώς η αγαπή για τον μπαγλαμά παρέμεινε. Η εκτέλεση, όπως πάντα, άψογη ο δε ήχος μου μοιάζει για "κάτι ανάμεσα" δηλ. γιουκαλίλι μεν αλλά με μια μικρή αλλά υπολογίσιμη χρειά μπαγλαμά, μάλλον λόγω κουρδίσματος. Προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα!!!

Και πάλι μπράβο,

Πασχάλη να βρεθούμε. Το έπιασες ακριβώς αν και δεν ακούγεται στο βίνεο καλά, αυτό το "κάτι ανάμεσα" είναι έντονο και πολύ ενδιαφέρον.

Μάνο μπράβο πολύ ωραίο το μπγλαμιλί, όπως πάντα άψογη δουλειά σου και καλαίσθητη και ωραίος ήχος, όμως θα ήθελα να μου λύσης μια απορία γιατι τρίβεις την γωνία του σκαψίματος με το φελλό, νομίζω πως αυτό δεν ειναι σωστό διότι εκεί πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν τέλεια εφαρμογή με την φιγούρα, τρίβοντας "σπάμε" την γωνία με αποτέλεσμα μετά να πρέπει να στοκάρουμε έστω και αν ειναι λίγο, μην με παρεξηγήσεις, δεν θελω να πω πως δεν κανεις σωστά την δουλεία σου μπορή εγώ να μην κάνω σωστά την δική μου, γι' αυτό ρωτώ

Κώστα τι να παρεξηγήσω - καλά τα λες, απλώς με ένα χέρι να κρατάω τον φελλό και με το άλλο τη μηχανή για τη φωτογραφία, κάτι θα στράβωνε. Στράβωσε ο φελλός. Υποτίθεται ότι ο πάτος του φελλού πατάει κάτω και το γιαλόχαρτο παίρνει τα "μαλλιά" που αφήνει το κοπτικό.

Πάντως το έχω κάνει και με κλίση και πάλι δε χρειάστηκε στοκάρισμα (στο δεύτερο μπουζούκι με το κέδρινο καπάκι). Εξαρτάται τι μέθοδο έχεις. Η δική μου (δεν ξέρω αν αυτή είναι η "επικρατούσα" ή "σωστή") είναι ότι το σχέδιο της φιγούρας ουσιαστικά το κάνει το σκάψιμο στο καπάκι - όχι ο καπλαμάς. Ο καπλαμάς (ή ασετόπαστα) περισσεύει και όταν τριφτεί και κατέβει στο ύψος του καπακιού τα δυο υλικά "φιλάνε" και σχηματίζουν μια γραμμή. Το ζήτημα είναι να κάνεις τα σόκορα με τέτοιο τρόπο που σε κάποιο βάθος να "φιλήσουν". Αυτό γίνεται είτε με 90° γωνία είτε με άλλη, όπως βολεύει στον καθένα.
Επαναλαμβάνω, καλά τα λες, η "αρχή" νομίζω ότι είναι το σόκορο του καπακιού να είναι κάθετο.

Summertime απο μπαγλαμίλι πρωτη φορά ακούω βρε μπαγάσα μ έφτιαξες παρ ολίγο να βγει και η janis να το συνεχίσει ;D
Πολυ ωραία κατασκευή αν και στις φωτο φαίνεται μεγαλύτερο!

Manos Baglamele Blues
.

εσένα είχα στο μυαλό μου κι έβαλα τη γυναίκα μου να μου βρει το summertime που λίγο πολύ ήξερα τη μελωδία (παίζει σαξόφωνο κι έχει παρτιτούρες, αλλά εγώ δεν ξέρω να διαβάζω) και να μου πει τι σ&**&%^%$$ συγχορδίες βάζουνε .... ζηλεύω πάρα πολύ, αν είχα κι άλλη ζωή θα μάθαινα blues ή jazz κιθάρα, τώρα "δεν προκάνω"...

μανο ειναι εξαιρετικη η κατασκευη που εκανες, προσεγμενη σε ολες της τις λεπτομερειες, και πολυ ομορφη, οπως και το παιξιμο!
πολλα μπραβο...

τα δε κλειδια ειναι απο μπαγλαμα; μια αναζητηση που εκανα προ εβδομαδος βρηκα μονο τα κλασικα ασημενια των 5 ευρο περιπου, παντου... (τιμη;)

Στέλιο τα κλειδιά είναι grover, τέτοια βάζω σε πιο "καλά" όργανα, αν δεις και σε κάποιους "καλούς" μπαγλαμάδες αυτά έχω. Τα παίρνω από τον Μαυρομουστάκη. Υπάρχουν για διάφορα όργανα σε διάφορους συνδυασμούς (εκτός από αποστάσεις αξόνων, το καλό είναι ότι όλα τα μέρη αλλάζουν μεταξύ τους και το σύνολο παραμένει αξιόπιστο, π.χ. τα πλήκτρα είναι με βίδες και αλλάζουν, μπορείς επίσης να κάνεις συνδυασμούς με τα αξονάκια ανάλογα τον καράολα - headstock, αν είναι "παρδοσιακός", ή θες με την τρύπα στη μέση κτλ κτλ). Τιμές από 16 - 25 Ε (μέχρι εκεί έφτασα εγώ για μια κλασική κιθάρα με κλειδιά με μέταλλο "πεπαλαιωμένο", έχει και πιο καλά και βέβαια ακριβότερα).
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 10, 2015, 11:17:13 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 10, 2015, 01:48:09 μμ »
Κώστα τι να παρεξηγήσω - καλά τα λες, απλώς με ένα χέρι να κρατάω τον φελλό και με το άλλο τη μηχανή για τη φωτογραφία, κάτι θα στράβωνε. Στράβωσε ο φελλός. Υποτίθεται ότι ο πάτος του φελλού πατάει κάτω και το γιαλόχαρτο παίρνει τα "μαλλιά" που αφήνει το κοπτικό.

Πάντως το έχω κάνει και με κλίση και πάλι δε χρειάστηκε στοκάρισμα (στο δεύτερο μπουζούκι με το κέδρινο καπάκι). Εξαρτάται τι μέθοδο έχεις. Η δική μου (δεν ξέρω αν αυτή είναι η "επικρατούσα" ή "σωστή") είναι ότι το σχέδιο της φιγούρας ουσιαστικά το κάνει το σκάψιμο στο καπάκι - όχι ο καπλαμάς. Ο καπλαμάς (ή ασετόπαστα) περισσεύει και όταν τριφτεί και κατέβει στο ύψος του καπακιού τα δυο υλικά "φιλάνε" και σχηματίζουν μια γραμμή. Το ζήτημα είναι να κάνεις τα σόκορα με τέτοιο τρόπο που σε κάποιο βάθος να "φιλήσουν". Αυτό γίνεται είτε με 90° γωνία είτε με άλλη, όπως βολεύει στον καθένα.
Επαναλαμβάνω, καλά τα λες, η "αρχή" νομίζω ότι είναι το σόκορο του καπακιού να είναι κάθετο.
Μάνο σε ευχαριστώ καταρχήν για το χρόνο που ασχολήθηκες μαζί μου, τώρα περί εργασιών (το αγαπημένο μου θέμα για συζήτηση) να σου πω την αλήθεια νόμιζα ότι έτριβες το σόκορο της πατούρας αλλα τελικά τρίβεις το πάτο της πατούρας για να αφαιρέσεις της ίνες που σηκώνει το κοπτικό (αν κατάλαβα σωστά),
έξυπνο δεν μπορώ να πω, εγώ σε αυτή την περίπτωση της ξύνω με το σκαρπέλο, τώρα όσο για το πόσο μέσα πρέπει να είναι η φιγούρα, χρησιμοποιώ την τακτική να είναι πιο μέσα από το καπάκι, πρώτων για τον λόγο το ότι το έλατο ή ο κέδρος είναι πιο μαλακός από της φιγουρες και με το τριβειο ερχεται πιο εύκολα πρόσωπο (υπόψιν όχι πολύ μέσα μια "τρίχα που λέμε) και δεύτερων όταν ειναι πιο μέσα δεν υπάρχει περίπτωση να ξετρυπύσω γιατι τρίβω το καπάκι και όχι την φιγούρα, και αυτή την τρίβω ίσα - ίσα, επίσεις την ασετόπαστα άμα την τρίβεις πολύ μαλακώνει επειδη παράγετε θερμότητα με την τριβή και σου ξετρυπάει (την έπαθα μια φορά), τέλος τα σόκορα και εγώ πάντα γωνία τα κάνω
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 11, 2015, 06:20:58 μμ »
(μανο συγγνωμη για το θρεντ σου...)
ξερει κανεις που εχει γκροβερ στο αθενς σιτι;
αυτο δεν επιασα: με το "παραδοσιακο και την τρυπα στην μεση"
σιγουρα δεν μιλας για κανενα στεκι με λουκουμαδες ή κουλουρια σαλονικιωτικα
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 11, 2015, 08:11:54 μμ »
καλόοοο

μην ανησυχείς, και με τον Κωνσταντίνο για κατασκευή μιλάμε
"παραδοσιακά" τα λέει ο Μαυρομουστάκης, αναφέρεται στα παλιότερα καράολα τρίχορδου / μπαγλαμά που είναι πλήρεις επιφάνειες με τα κλειδιά κάθετα, σε αντίθεση με τα καράολα τύπου κλασικής κιθάρας και τετράχορδου που τα κλειδιά μπαίνουν από το πλάϊ. Σε αυτά του "παραδοσιακού" τύπου οι άξονες των κλειδιών έχουν την τρύπα προς το άκρο και με κανάλι περιμετρικά όπου τυλίγεται η χορδή, ενώ τα τύπου κλασικής έχουν την τρύπα στη μέση χωρίς κανάλι,
όπως στη φωτό παρακάτω: αριστερά τα "παραδοσιακά", δεξιά για καράολα με σχισμές

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 11, 2015, 08:28:31 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 11, 2015, 10:32:02 μμ »
αχα! το' πιασα!
φχαριστω μανο, οποτε εγω τα αριστερα τα τραντισιοναλ χρειαζομαι...
εκτος ισως απο δυο...

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 28, 2015, 03:24:07 μμ »
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΨΟΓΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣΟΥ ΜΑΝΟ
+1000
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,