Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή Ρεμπετοκίθαρο  (Αναγνώστηκε 7921 φορές)

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 28
Κατασκευή Ρεμπετοκίθαρο
« στις: Σεπτεμβρίου 06, 2015, 06:48:38 μμ »
  Παιδιά , καλό χειμώνα σέ όλους . Όπως κάθε χρόνο , γυρίζοντας από διακοπές , κουβάλησα λάφυρα . Αυτή τή φορά , δύο μανίκια γιά κιθάρα από σφενδάμι . Αυτό γιά νά ξεπεράσω τήν κατάθλιψη τής επιστροφής από τό χωριό ( τής συζύγου ) . Γυρίζοντας μέ ξεκινημένες δουλειές τό μόνο πού σκέφτομαι είναι τό παρακάτω , οπότε ...
  Αφού πήρα θάρρος από τήν μετατροπή πού έκανα σέ μιά παλιά κλασσική τής γυναίκας , σκέφτηκα νά προχωρήσω σέ εξ ολοκλήρου δική μου κατασκευή . Οι διαστάσεις είναι πιό μικρές από τής κλασσικής . Σκάφος  25,5 / 33 / 48 καί βάθος 9 περ . Σφενδάμι παντού ( laminate πλαινά καί πλάτη ) εκτός ταστιέρα καί καβαλλάρη πού θά βάλω παλίσσανδρο .

Προσέξτε τήν κόλληση τού μανικιού , καλύτερη δέν νομίζω νά γινότανε

Καί μιά γενική άποψη
[ Invalid Attachment ]
  Τό σφενδάμι κάνει ωραίο λείο τελείωμα όπως όλα τά σκληρά ξύλα , καί δουλεύεται αρκετά εύκολα μέ πριόνια , ράσπες , γυαλόχαρτα , τουλάχιστον στίς διαστάσεις καί τά πάχη πού έχει ένα μανίκι .

ανεμελος

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Απ: Κατασκευή Ρεμπετοκίθαρο
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2015, 08:40:51 μμ »
    Καλο χειμωνα Παυλο!!ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ..... συμπαθω πολυ το σφενδαμι  {celebrate006}_πραγματι το μανικι σου ειναι ερωτευσιμο....συνεχισε με θαρρος!!

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2015, 10:59:15 μμ »
Ωραία πράγματα. ...
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2015, 06:49:23 μμ »
 Η δουλειά προχώρησε λόγω σαββατοκύριακου . Πλάτη λαμινέιτ σφενδάμι καί καπάκι έλατο , μέ 5 καμάρια 8χ15 , αυτό τής φωνής λοξά , πλησιάζει στόν καβαλλάρη , στήν πλευρά τής Μί καντίνι καί απομακρύνεται στήν άλλη .

[ Invalid Attachment ]

Έχει κανείς εμπειρία από δίχρωμη ταστιέρα ( σφενδάμι / παλίσσανδρο ) , καί άν ναί , ρισκάρω κάτι ? ( πχ. στόν ήχο )

ΥΓ. Τό ροκανίδι στό καπάκι είναι γιά νά μπορέσω νά εστιάσω μέ τό σύνεργο τού σατανά πού έμπλεξα (autofocus κι έτσι ).

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2015, 08:00:13 μμ »
ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.......................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2015, 07:12:48 πμ »
Παυλε, πολυ ομορφη, θα αρχισει να ζηλευει η γυναικα!
(Θυμηθηκα: απο που εισαι; -Από το χωριο της γυναικας μου...)
καλη επιστροφη στις ρασπες λοιπον...
τι κλιμακα θα γινει δηλαδη; το λαμινεϊτ που το αγορασες αν επιτρεπεται (και ποσο...), ειναι πολυ ωραιο...
για τις βιδες εχω μια μικρη ενσταση αλλα δεν πειραζει...(και για τις φωτο, βαζε μανιουαλ φοκους...  :)!)
αν εχεις καμια φωτο απο το καμαρωμα, βαλε την...
οταν λες διχρωμη ταστιερα, τι εννοεις; 1) οτι το μπρατσο θα ειναι σφενδαμος κ η ταστιερα παλλισανδρος; 2) ή οτι το μπρατσο θα ειναι σφενδαμος κ η ταστιερα μιση-μιση π.χ. σφενδαμος-κελεμπεκι...

το 1, εχω φτιαξει εγω μια (την #16 κ νομιζω την εχω παρουσιασει)
το 2, τουλαχιστον κλασικη εγω δεν εχω δει, εχω δει ομως ακουστικες πανακριβες...

ο ηχος της κιθαρας παντως, δεν κρινεται απο το μπρατσο (παιζει αμελητεο ρολο...)
το πλεϊαμπιλιτι ομως ναι...
καλη συνεχεια!

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2015, 09:09:28 πμ »
Φίλε Ζαρκ γειά σου Τώρα εσύ χάθηκες. Πήρες τα Email?.Αύριο φεύγω για Αθήνα για καμιά εβδομάδα   

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2015, 02:46:30 μμ »
ναι οκ τα πηρα τα mail
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2015, 08:03:33 μμ »
   Κώστα σ'ευχαριστώ . Μετά τή συζήτηση πού είχαμε καί μαζί καί μέ άλλα παιδιά στήν έκθεση , όπως βλέπεις πήρα φόρα .
 Στέλιο ευχαριστώ , καλό χειμώνα νάχουμε .
   Η κλίμακα είναι 60 εκ . Τό λαμινέιτ τό πήρα από τόν Κωσταντέλλο στό Γαλάτσι 55 ευρώ μού τ'άφησε 38 . Τό μόνο θέμα , ότι είναι πολύ λεπτό ( 2,2 ) καί θέλει προσοχή ακόμα καί στό τρίψιμο . Οι βίδες είναι προσωρινά
 μέχρι νά τραβήξει η κόλλα . Ήταν ο πιό απλός τρόπος πού μπόρεσα νά σκεφτώ γιά νά σφίξω τακούνι / τάκο . Φωτό από τό καμάρωμα δέν έχω δυστυχώς . Δίχρωμη ταστιέρα εννοώ τό δεύτερο , αλλά φοβόμουν γιά ήχο / αντοχή κλπ .  Τελικά έχω δεί καί γώ σέ ακουστική .

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 14, 2015, 08:31:59 μμ από Παύλος Νιαούρης »

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2015, 11:23:24 μμ »
  Καλησπέρα σέ όλους , τό κιθαρόνι ολοκληρώθηκε σάν κατασκευή καί τώρα θέλει ψιλορυθμίσεις .

[ Invalid Attachment ]
  Μερικές παρατηρήσεις .
 1. Η διχρωμία στήν ταστιέρα θέλει σκληρό τάστο , αλλιώς κάθεται διαφορετικά στά δύο ξύλα , δηλαδή βουλιάζει σέ διαφορετικό βαθμό . Εναλλακτικά , νά καρφωθούν τά τάστα μέ πρέσσα καί όχι μέ τήν ματσόλα .
 2. Τά ακρυλικά σπρέυ πρέπει νά στρώνουν καλά , σέ αρκετό πάχος . Άν τό πάμε τσιγκούνικα μπορεί νά αφήνουν πόρους πού δημιουργούν οσμωτική πίεση , δηλαδή ΡΟΥΦΑΝΕ τήν υγρασία καί τήν παγιδεύουν ανάμεσα βερνίκι καί ξύλο .
 3. Τά κλειδιά πού χρησιμοποιώ δέν είναι τά καλύτερα , αλλά έχει δοθεί προσοχή νά αντιστοιχούν οι τρύπες τής πλακέτας μέ κλειδιά πιό ποιοτικά ώστε νά αντικατασταθούν εύκολα .

ΥΓ . Μπορεί κανείς νά μού πεί πού θά βρίσκω σύρμα γιά τάστα , αλλά νά μήν μού λένε "έχω 6άρι αλλά μόνο μαλακό , σκληρό έχω σέ 5άρι αλλά είναι τό λεπτό , άν θές τό μεσαίο θά πάρεις τό JUMBO κλπ .
 ΥΓ 2 . Σύντομα θά ανεβάσω ήχο .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2015, 07:23:44 πμ »
Μπραβο παυλε, κουκλαρα την φτιασιδωσες!
ωραια και η ταστιερα...
αυτο με το ακρυλικο δεν καταλαβα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2015, 08:10:40 πμ »
Απλή και όμορφη μπράβο!
Θελουμε και ήχο

oblivion83

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2015, 03:53:53 μμ »
Πάρα πολύ όμορφη κατασκευή. Παρατήρησα όμως κάτι. όμως μπορεί και να με ξεγελά η φωτογραφία. Η ένωση του μπράτσου έχει γίνει απλά με κόλημα των 2 επιφανείων η με χελιδονοουρά και αν ναί ποία η πιθανότητα να αντέξει στο χρόνο απο τις τάσεις των χορδών, αν όχι συγχαρητηρια και πάλι για την κατασκευή σου.
Η προσπάθεια μετράει

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2015, 05:50:24 μμ »
  Καλησπέρα παιδιά .
 Στέλιο , σέ προηγούμενη κατασκευή μού έτυχε νά κάνω ένα στάρωμα , καί ένα χεράκι ελαφρύ λούστρο ακρυλικό . Τό αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ φαινόταν νά έχει καλύψει , χωρίς ομως νά έχει γυαλίσει καλά  , όταν ακούμπαγε πάνω χέρι ιδρωμένο πχ , σκούραινε στό σημείο αυτό , καί μετά από λίγες ώρες άσπριζε , όχι όμως επιφανειακά , γιατί δέν έφευγε μέ υγρό πανί . Τό φαινόμενο τό έχω συναντήσει στίς κατασκευές από πολυεστέρα όπου άμα ο πολυεστέρας είναι λιγώτερος από τό υαλούφασμα , δημιουργούνται πόροι , απ'όπου ρουφάει νερό πού στό τέλος τού δημιουργεί ρωγμές  λόγω οσμωτικής πίεσης .
  Oblivion παρατήρησες καλά , δέν υπάρχει χελιδονοουρά . Πίστεψέ με όμως έχω δεί κιθάρες 40 - 50 χρόνων καί , καί δέν έχουν τό παραμικρό πρόβλημα . Νομίζω ότι σ'αυτό παίζει ρόλο καί η ουρίτσα τής πλάτης πού κολλιέται στό τακούνι .
  Νάσο σ'ευχαριστώ , περιμένω ένα φίλο μου αυτή τή βδομάδα νάρθει νά τήν ακούσουμε σέ blues . Γιά ρεμπέτικο θά πρέπει νά βρώ τό μάστορα .
  Αλήθεια ρέ παιδιά , υπάρχει κανείς πού θά μπορούσα νά τήν πάω νά τήν δοκιμάσει καί νά κάνουμε καί μία ηχογράφηση ;

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2015, 06:01:43 μμ »
Ωραίος Πάυλο! Πολύ όμορφη

Tags: