Αποστολέας Θέμα: Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.  (Αναγνώστηκε 15921 φορές)

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.
« στις: Ιουλίου 03, 2015, 09:54:34 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.

Μιας και η περίοδος της φουλ δουλειάς πλησιάζει και δε θα έχω το χρόνο που θέλω για τις κατασκευές μου, ξεκινάω αυτό το θέμα για ένα σκαφτό μπαγλαμαδάκι που θα αρχίσω από Δευτέρα. Για να κερδίσω λίγο χρόνο θα εκθέτω εδώ τις απορίες μου και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Ξεκινάμε λοιπόν..... Έχω τα ξύλα που φαίνονται στη φωτογραφία και θα τα κολλήσω εντός ολίγου. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσω να "τρώω" το ξύλο για να κάνω σο σκάφος σιγά σιγά. Η απορία μου είναι η ακόλουθη.... πως πρέπει να το σκάψω; Πρέπει η καμπύλη του σκάφους να ακολουθήσει τα νερά του ξύλου, ή να πάω ανάποδα;

Το ξύλο απ' ότι πληροφορήθηκα είναι μουριά.
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

john 2004

• Hero Member
Απ: Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 03, 2015, 10:43:55 μμ »
Πρέπει η καμπύλη του σκάφους να ακολουθήσει τα νερά του ξύλου, ή να πάω ανάποδα;

Πρεπει!  οπως το εχεις τωρα δηλαδη.

Το ξυλο δεν μου φαινεται παντος για μουρια. Βαλε και μια φωτο απο το πλαι να το δουμε.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 03, 2015, 10:47:04 μμ »
το συγκεκριμένο ξύλο αν είναι αυτό που σου έστειλα είναι αμερικανική καστανιά...τώρα όπως και να το κολλήσεις το ίδιο είναι έτσι που το έχεις στην φωτό ίσως είναι 0,001% καλύτερα

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 04, 2015, 07:27:52 πμ »
το συγκεκριμένο ξύλο αν είναι αυτό που σου έστειλα είναι αμερικανική καστανιά...τώρα όπως και να το κολλήσεις το ίδιο είναι έτσι που το έχεις στην φωτό ίσως είναι 0,001% καλύτερα

Ναι, αυτό που μου έστειλες είναι. Απλά επειδή ξέχασα να σε ρωτήσω είπα να ακούσω τη γνώμη ενός ξυλουργού εδώ στη γειτονιά ο οποίος μου το είπε για μουριά! χεχεχε. Ωραία. Από Δευτέρα λοιπόν ξεκινάει το σκάψιμο!
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 04, 2015, 03:57:34 μμ »
.....δεν κατάλαβα τίποτε για τη σχέση νερών-σκαψίματος ..που συζητάτε παραπάνω....... :-[

.........η δικιά μου θεωρία είναι αυτή......>>>>>
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 04, 2015, 04:31:02 μμ από BOULIS13 »
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 04, 2015, 04:34:22 μμ »
Γιωργο αναποδα!
αν μικρυνεις το ημικυκλιο, οσο θα μεινει για το μανικι μπροστα και του ζωγραφισεις το τραπεζιο του μορσου που θα αφαιρεθει, θα καταλαβεις οτι αυτο που μενει εχει τα νερα με τετοιο τροπο που ειναι ευκολο να ανοιξουν. Αυτο οτι αφορα το μπαγλαμα και το τζουρα, στη λυρα υπαρχουν και αλλοι λογοι.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 04, 2015, 05:08:00 μμ »
στη λύρα τι λόγοι υπάρχουν? να ξέρουμε τίποτα ΑΑΑΑΝ ποτέ μας αξιώσει ο Θεός...

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 04, 2015, 09:08:17 μμ »
Γιωργο αναποδα!

....ελήφθη....όντως στο συγκεκριμμένο ισχύει.... ανάποδα.....:-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 06, 2015, 08:36:57 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.

Έκατσα και έκανα ένα πρόχειρο σκίτσο πάνω στα ξύλα που κόλλησα ώστε να μου πείτε πως σας φαίνεται. Εμένα προσωπικά μου αρέσει και λέω να το προχωρήσω στο σκάψιμο. Αν υπάρχει καμία πρόταση για αλλαγή είμαι όλος αυτιά. Οι διαστάσεις του σκάφους θα είναι : μήκος 165, πλάτος 94 και βάθος 70 χιλιοστά. Το οργανάκι θα γίνει κλίμακα 360 χιλιοστά.

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 06, 2015, 10:28:12 μμ »
Καλησπέρα......το ''δόντι'' που θα αφήσεις για να τον πιάνεις στη μέγγενη μου φαίνεται μικρό......πρέπει να είναι μπόλικο για να δουλεύεις άνετα....
επίσης (από τα λίγα που ξέρω) όταν βάλεις το καπάκι η ηχητική οπή πρέπει το κέντρο της να είναι στα 2/3 του ολικού μήκους....  στο σχέδιο σου φαίνεται να είναι πολύ κοντά προς το μανίκι ή είναι πολύ μεγάλη εκτός και αν με ξεγελάει η φωτό.......αυτά και καλή συνέχεια!!!.....
α!!! άσχετο......ωραίο άβαταρ

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 07, 2015, 05:28:08 μμ »
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω μέγγενη  >:(, οπότε έλεγα να σκάψω πρώτα το σκάφος και μετά να διαμορφώσω το εξωτερικό του. Οι κάθετες γραμμές είναι τα χωρίσματα του σκάφους στα 3 μέρη του.

Είχα σχεδιάσει την οπή πριν σχεδιάσω το σκάφος και για αυτό φαίνεται λάθος μιας και όταν σχεδίασα το σκάφος επειδή δε μου άρεσε οπτικά, το "κόντυνα" λίγο με αποτέλεσμα να περισσέψει ο λαιμός αυτός που ονομάζεις δόντι. Αυτό θα διορθωθεί όταν ολοκληρώσω το σκάφος και πάω για το καπάκι.

Πιστεύω να πάει καλά η κατασκευή, θα δείξει! {celebrate005}

Ευχαριστώ για το σχολιασμό για το Άβαταρ, φαίνεται ξέρεις την ιστορία του Φορτίνο Σαμάνο.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 07, 2015, 06:39:55 μμ »
και μέγγενη να μην έχεις πιάστο με μια σφικτήρα...εγώ θα συμφωνήσω με αυτό που λέει ο δημήτρης...μετέφερε το σχέδιο λίγο πιο κάτω έχεις χώρο

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 10, 2015, 10:00:11 μμ »
Η πρόοδος του μπαγλαμά είναι αρκετά ικανοποιητική! Δύο απογεύματα από περίπου 3 ώρες ενασχόληση και έχω φτάσει στο σημείο που βλέπετε! Από βδομάδα πιστεύω θα τελειώσω το σκαφάκι και ελπίζω να προλάβω να ξεκινήσω την ταστιέρα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 11, 2015, 03:18:08 μμ »
ρε συ απ' 'εξω γιατί το τρύπησες και παιδεύεσαι? κόψτο με το πριονι το απέξω και μια μύτη που θα αφήσει μέσα το τρως μετά με την ράσπα...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 16, 2015, 09:48:17 μμ »
Καλησπέρα.

Έχω φτάσει σε αυτό το σημείο και σκέφτομαι αν θα πρέπει να το σκάψω περισσότερο ή να το αφήσω σε αυτό το βάθος και να αρχίσω να ασχολούμαι με τις λεπτομέρεις πλέον.Το μέγιστο βάθος είναι εκεί που δείχνω με το δάχτυλό μου. Ακούω γνώμες. Το τοίχωμα λέω να το κάνω περίπου 3 χιλιοστά. Μήπως είναι λίγο; ΕΠίσης κάτι που δεν πρόσεξα..... Στο σημείο πίσω που θα πιάσει ο χορδοστάτης μήπως άφησα λίγο "ψωμί';