Αποστολέας Θέμα: Σκαφτός Μπαγλαμάς Μονοκόμματος- Πρώτη κατασκευή  (Αναγνώστηκε 6249 φορές)

ManMan

• Jr. Member
  • **
Γειά σας και καλώς σας βρήκα,

Αρχικά να σας πω ότι με την οργανοποιία δεν είχα ποτέ καμία επαφή παρά μόνο τον τελευταίο καιρό που έχω μπει σε αυτο το "τρυπάκι" και γενικά ψάχνω διάφορα κυρίως εδώ στο φόρουμ. Επίσης έχω αγοράσει το βιβλίο "το σκαφτό μπαγλαμαδάκι" και γενικά νομίζω έχω μια πολύ βασική εικόνα στο μυαλό μου για να ξεκινήσω.

Όπως λέω και στον τίτλο η πρώτη απόπειρα θα είναι γiα σκαφτό μπαγλαμά και μάλλον μονοκόμματο. Τα ξύλα που μπορώ να βρω για μανίκι-σκάφος είναι φλαμούρι και ελιά. Εσείς πιο προτείνετε? Απ' ότι έχω καταλάβει η ελιά δεν είναι και από τα πιο ενδεδειγμένα οπότε...
Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σκεβρωματος με αυτα τα ξυλα έαν δεν βάλω κόντρα?

Οι διαστάσεις για το σκάφος που έχω είναι:

Μηκός: 15cm
μεγιστο Πλάτος: 11,3cm
μεγιστο Βάθος: 7.2cm

Ορίστε και τα σχέδια:
[ Invalid Attachment ]

Ευχαριστώ πολύ! :)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Απ: Σκαφτός Μπαγλαμάς Μονοκόμματος- Πρώτη κατασκευή
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 29, 2015, 02:14:00 μμ »
..το μήκος σου είναι 13,5 ...... τον τελευταίο 1,5 πόντο στη μύτη θα στον "φάει" το μανίκι.... :-[
..κόψε λίγο πλάτος.....για τζουραδάκι το πάς..... :-[.
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 29, 2015, 02:43:20 μμ »
εγώ μια χαρά το βλέπω...  "καμπάνα" θα γίνει

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 29, 2015, 02:46:32 μμ »
...αρχηγού παρόντος...... :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 29, 2015, 03:30:28 μμ »
...αρχηγού παρόντος...... :-[

... "πας ανήρ ξυλεύεται" χαχαχα

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 29, 2015, 11:51:05 μμ »
....στου κουφού την πόρτα.....το σαπούνι σου χαλάς.... :-[

...τον αράπη κι αν τον πλένεις .....όσο θέλεις βρόντα... :-[

ωχ ... κάτι λάθος έκανα....

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 30, 2015, 10:09:50 πμ »

ΚΙ ΕΓΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΘΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ ΧΟΡΔΗΣ 38 ΕΓΩ.........................ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ManMan

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 30, 2015, 10:23:15 πμ »

ΚΙ ΕΓΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΘΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ ΧΟΡΔΗΣ 38 ΕΓΩ.........................ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Επειδή μάλλον θα είναι μονοκόμματος και δεν θα έχει κόντρα στο μανίκι, 38 δεν είναι λίγο μεγάλη κλίμακα και πιο επικίνδυνο να σκεβρώσει?

ManMan

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 07, 2015, 02:12:54 μμ »
Γεια σας και πάλι,

Έχω δει σε όλους τους μπαγλαμαδες και όχι μονο ότι το σκάφος με το μπράτσο απέχουν όσο το πάχος του καπακιου έτσι ώστε όταν μπει το καπάκι να βρίσκονται στο ίδιο ύψος και να μπει η ταστιέρα (εικόνα 2). Τώρα αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν γίνεται να είναι το σκάφος και το μανίκι στο ίδιο ύψος και να φαγώθεί η ταστιέρα απο κάτω όσο το πάχος του καπακιού (εικόνα 1). Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πρόκειται για μονοκόμματο μπαγλαμα όπως εχω γραψει. Ευχαριστώ!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 07, 2015, 02:31:04 μμ »
και βέβαια γίνεται, απλώς θυμήσου να το λάβεις υπόψη στον υπολογισμό ύψους του καβαλλάρη και την κλίση - ίσως χρειαστεί να αφαιρέσεις επιπλέον υλικό από το χείλος του σκάφους.

ManMan

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 13, 2015, 06:38:57 μμ »
Γεια σας!

Βρήκα το παρακάτω βερνίκι στο σπίτι με το οποίο είχαμε βάψει ένα σκαμπό. Θέλω να ρωτήσω αν "επιτρέπεται", δηλαδή κατά πόσο θα επηρεάσει την κατασκευή μου (μονοκόμματος σκαφτός μπαγλαμάς) εάν την βάψω με αυτό. Και αν γίνεται, μετά θα πρέπει πάλι να το λουστράρω κανονικά? Τέλος ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα για αυτό τον σκοπό? Ευχαριστώ  :)

Υ.Γ αυτό που έχω εγώ δεν είναι άχρωμο όπως στο link είναι χρώμα καστανιάς

http://www.mastorevo.com.cy/prod-74-Diaxyl%20%CE%86%CF%87%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%BF,%20%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C,%20%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B9%20%CE%9E%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%20%CE%92%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82%20%CE%9D%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 13, 2015, 07:49:27 μμ »
Δεν θα το περνουσα με αυτο παντως....καλυτερα να το περασεις με πιστολι ενα λεπτο στρωμα πολυουρεθανης η αλλιως γομαλακα..ή και λουστρο νιτρου..

ManMan

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 25, 2015, 08:44:19 μμ »
Άλλη μία ερώτηση. Μάλλον δυο    :).

1. Έχω πάρει αυτή την χορδιέρα (http://www.sofianos.net/index.php/organopoiia/instrument/mpaglamas/xordiera-baglama/xordiera-baglama-detail) και σήμερα παρατήρησα ότι έχει μόνο 4 "γαντζάκια" ενώ οι χορδές είναι 6. φαίνεται και στην φωτογραφία. Πώς μπαίνουν οι χορδές? 2 θα μπουν διπλές?

2.Όταν φτάσει η ώρα για το λουστράρισμα θα λουστράρω και την ταστιερα και τα τάστα μαζί? η πρέπει να την αφήσω έτσι και να λουστράρω το υπόλοιπο όργανο ξεχωριστά? Επίσης το λουστράρισμα θα γίνει με πινέλο, θα υπάρχει κανένα πρόβλημα? (το ξέρω ότι δν είναι ο καλύτερος τρόπος για λουστράρισμα στα όργανα)

Ευχαριστω και πάλι!! :)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 26, 2015, 07:53:58 πμ »
ναι μπορεις να βαλεις πιο πολλες χορδες σε γαντζο (χωρις να καλοξερω, απλα εχω αλλαξει 2 φορες χορδες και ετσι ηταν, οποτε τις βαζεις οπου θες)
ταστιερα-ταστα δεν λουστραρεις, βαζεις χαρτοταινια (την "μονωνεις") για να μην περασει το λουστρο.
εγω θα σου ελεγα ΜΗΝ περασεις με το πινελο, εκτος αν εχεις ηδη το λουστρο και υπαρχουν οικονομικοι λογοι.

μπορεις να παρεις ενα νιτρου μπαλας, και με μπαλα (βαμβακι μεσα σε βαμβακερο πανι), αλλα και μετα απο αρκετο τριψιμο, εως ψιλα νουμερα το γυαλοχαρτο, να κανεις την διαδικασια. θα γινει πολυ πιο ωραιο απο την χοντροκοπια του πινελου. και μπορει να ειναι το οργανο πολυ καλο, αλλα μετα θα το βλεπεις με τετοιο λουστρο και παντα θα το μετανιωνεις (το κλασικο σταδιο που περναμε ολοι, ισως λογω φοβου για το βερνικι)

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 26, 2015, 03:30:21 μμ »
Άλλη μία ερώτηση. Μάλλον δυο    :).

1. Έχω πάρει αυτή την χορδιέρα Πώς μπαίνουν οι χορδές? 2 θα μπουν διπλές?

Βάλε τις ρε διπλές στα ακριανά γαντζάκια και τις λα μονές στα μεσαία γαντζάκια..

2.Όταν φτάσει η ώρα για το λουστράρισμα θα λουστράρω και την ταστιερα και τα τάστα μαζί?
Ευχαριστω και πάλι!! :)

Κάτι τέτοιες ερωτήσεις μου θυμίζουν τις απορίες που είχα όταν ξεκινούσα και εγώ  :D
Αν δεν ήταν τα παιδιά εδώ μέσα να ξεστραβωθούμε, θα είχα ψεκάσει με σπρέυ όλο το όργανο, και την ταστιέρα και τα τάστα και τα κλειδιά μαζί!  ;)

Μη βιάζεσαι πάντως για το λουστράρισμα, η αγωνία μεγαλώνει όταν πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση του οργάνου αλλά πήγαινέ το όσο πιο αργά μπορείς. Τρίψε πρώτα καλά ξεκινώντας από 140 - 220 - 320 - 600 - 1000 πετυχαίνοντας ομοιόμορφη κάθε φορά επιφάνεια. Εγώ πάντα βιάζομαι και πάντα το μετανιώνω...
Καλή συνέχεια!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω