Αποστολέας Θέμα: Πρώτες συμβουλές απο το μηδέν οργανοποιίας  (Αναγνώστηκε 10406 φορές)

manolisorol

• Newbie
  • *
Πρώτες συμβουλές απο το μηδέν οργανοποιίας
« στις: Απριλίου 15, 2015, 02:02:09 μμ »
Καλησπέρα σας χρόνια πολλά σε όλους συγχαρητήρια για την πολύτιμη προσπάθειά σας.
Λέγομαι Μάνος και είμαι απο Νίκαια.Έχω μέσα μου άπειρη αγάπη για την Κρήτη λόγω καταγωγής και απο μικρός έχω ασχοληθεί με ταμπουρά,βυζαντινή μουσική και λοιπά και πιάνο.Μου αρέσουν περισσότερο τα παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως του τόπου μας και θα ήθελα πολύ να μάθω κι εγώ να κατασκευάζω τα δικά μου όργανα.Θεωρώ πως έχει κάτι το μαγευτικό η οργανοποιία.Γι'αυτο σας παρακαλώ πολύ κάποιος αν  μπορούσε να κάνει κάποια στιγμή ένα αναλυτικό πλάνο που να περιλαμβάνει τα εξής:

1)Τι εργαλεία χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει απο το μηδέν μία δικιά του κατασκευή?Ποιά είναι τα βασικότερα εργαλεία?
2)Κάποιος που δεν έχει δικό του πάγκο εργασίας αλλά υπάρχει ο χώρος θα μπορούσε να ασχοληθεί?
3)Κάποιος που δεν έχει την οικονομική άνεση για παρακολούθηση σεμιναρίων πώς μπορεί να πάρει τις πρώτες κατάλληλες συμβουλές?

Σας ευχαριστώ πολύ
εκ των προτέρων!
Μάνος

Metallikas

• Hero Member
Απ: Πρώτες συμβουλές απο το μηδέν οργανοποιίας
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 15, 2015, 02:11:57 μμ »
Φίλε καλώς ήρθες...πες μας τι κατασκευή έχεις περίπου στο μυαλό σου για δούμε περίπου και τα εργαλεία...

πάγκο φτιάχνεις έναν και μόνος σου...εμας ο χώρος μας λείπει φαντάσου  ;)

τις πρώτες κατάλληλες συμβουλές θα τις πάρεις από όλους εδώ μόλις κάνεις αρχή

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 15, 2015, 02:34:09 μμ »
Καλησπέρα σας χρόνια πολλά σε όλους συγχαρητήρια για την πολύτιμη προσπάθειά σας.
Λέγομαι Μάνος και είμαι απο Νίκαια.Έχω μέσα μου άπειρη αγάπη για την Κρήτη λόγω καταγωγής και απο μικρός έχω ασχοληθεί με ταμπουρά,βυζαντινή μουσική και λοιπά και πιάνο.Μου αρέσουν περισσότερο τα παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως του τόπου μας και θα ήθελα πολύ να μάθω κι εγώ να κατασκευάζω τα δικά μου όργανα.Θεωρώ πως έχει κάτι το μαγευτικό η οργανοποιία.Γι'αυτο σας παρακαλώ πολύ κάποιος αν  μπορούσε να κάνει κάποια στιγμή ένα αναλυτικό πλάνο που να περιλαμβάνει τα εξής:

1)Τι εργαλεία χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει απο το μηδέν μία δικιά του κατασκευή?Ποιά είναι τα βασικότερα εργαλεία?
2)Κάποιος που δεν έχει δικό του πάγκο εργασίας αλλά υπάρχει ο χώρος θα μπορούσε να ασχοληθεί?
3)Κάποιος που δεν έχει την οικονομική άνεση για παρακολούθηση σεμιναρίων πώς μπορεί να πάρει τις πρώτες κατάλληλες συμβουλές?

Σας ευχαριστώ πολύ
εκ των προτέρων!
Μάνος
Φιλε μου και εγω ασχετος ειμαι αλλα ειπα να το δοκιμασω.
1) Αναλογα τι θες να κανεις. Σιγουρα θα χρειαστεις καποιο εργαλειο να κοβεις ευκολα τα ξυλα. Αυτο μπορει να ειναι απο επιτραπεζια σεγα μεχρι πριονοκορδελα... Σκαρπελα που αγορασα , δεν τα χρησιμοποιησα ακομη. Μου λειπει μια καλη πλανη ομως. Ολα ειναι θεμα τι θες να φτιαξεις.
2) Εγω δεν εχω ουτε χωρο, ουτε παγκο εργασιας. Τα φτιαχνω πανω σε ενα πτυσσόμενο τραπεζι στο σαλονι, μεχρι να βρω δικο μου χωρο και να φτιαξω παγκο. Ειναι περιοριστικο, αλλα δουλεια γινεται.
3) Ιντερνετ, βιβλια ή αν εισαι τυχερος και εχεις κοντα, συμβουλες απο αλλον κατασκευαστη. Ουτε εγω εχω την οικονομικη ανεση, αγοραζω ο,τι χρειαζομαι απο εργαλεια και υλικα καθε φορα. Αν την ειχα δεν θα κοιτουσα πως να κανω αυτοσχεδια καποια πραγματα, αλλα απο την αλλη αποκτω μεγαλυτερη εμπειρια με τα εργαλεια.

Προχωρα και εδω μεσα υπαρχουν ατομα να σου λυσουν τις αποριες.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 15, 2015, 02:56:42 μμ »
αν άρχιζα τώρα το πρώτο που θα έκανα είναι :

-τρία μεγάλα τζάμια 30 επί 80 τουλάχιστον , πάχος 6-8 χιλιοστα , με γυαλόχαρτα 40΄-80΄-120΄.(κολλάς και ένα mdf 4χιλ. από την άλλη πλευρά για λόγους ασφαλείας),(παίρνεις και μια μάσκα για την σκόνη)

-εντοπισμός παλιών μασίφ επίπλων στο σπίτι , στη γιαγιά , στη γειτονιά , στην ταράτσα , κλπ. προς "αξιοποίηση".

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 15, 2015, 03:02:49 μμ »
αν άρχιζα τώρα το πρώτο που θα έκανα είναι :

-τρία μεγάλα τζάμια 30 επί 80 τουλάχιστον , πάχος 6-8 χιλιοστα , με γυαλόχαρτα 40΄-80΄-120΄.(κολλάς και ένα mdf 4χιλ. από την άλλη πλευρά για λόγους ασφαλείας),(παίρνεις και μια μάσκα για την σκόνη)

-εντοπισμός παλιών μασίφ επίπλων στο σπίτι , στη γιαγιά , στη γειτονιά , στην ταράτσα , κλπ. προς "αξιοποίηση".

Boulis στην Νίκαια είπε είναι το παιδί δεν θα τον αφήσουμε έτσι...όλο και κάτι θα βρούμε να φτιάξει...μην κατακρεουργήσει και το σπίτι της γιαγιάς...το θέμα είναι να πάρει κανέναν πριόνι κανένα σκαρπέλο έμπειρο ξύλα θα βρούμε...

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 15, 2015, 05:47:44 μμ »

θα σου πω τι χρησιμοποιώ εγώ ...βέβαια δεν έχω φτιάξει τίποτα σχεδόν!!ηαηαηη
γυαλόχαρτα πάρε σίγουρα ! 40 80 120 200 300 400 800 1000 2000.... να έχεις ποικιλία
αντί για τζάμια που προτείνει ο μπούλής κάποιο μάρμαρο ή το πάτωμα... μπορεί επίσης να κάνει δουλεία
για να κάνεις τα ξύλα επίπεδα
 ένα πριόνι ,κόλλες διάφορες ...
ένα τρυπάνι
με αυτά και πολύ χρόνο... μπορείς να κάνεις πολλά

από εκεί και πέρα αν βάλεις χρήματα

ένα ρούτερ ή dremel με  βάση με κοπτικά για ρουτάρισμα
καμιά σέγα ηλεκτρική
έκκεντρο τριβείο
πατέντες διάφορες...με τα από πάνω εργαλεία

αν σκοπεύεις να βάλεις παραπάνω χρήματα

πριονοκορδέλα κτλ

στο νετ έχει κιτ για όργανα  πού θέλουν πολύ πιο λίγη δουλειά
νομίζω ο sofianos.net έχει

πολλοί θα σου πουν πλάνη ,καλή είναι απλά εγώ κατέληξα περισσότερο να χρησιμοποιώ το μαχαίρι της για scraper ... κάποια ξύλα δεν την συμπαθούν...

νομίζω το να πας σε κάποιον και να σου δείξει μερικά πράγματα θα είναι πολύ καλό
διότι ο καθένας χρησιμοποιεί άλλα εργαλεία και με άλλον τρόπο .

+ πλέον υπάρχουν άπειρα βίντεο οργανοκατασκευής στο ίντερνετ

και μια  συμβουλή ξεκίνα από μικρά σε μέγεθος και όχι σύνθετα όργανα(με δούγες,στολίδια,κτλ)
δηλαδή μπαγλαμάδες,λύρες,μίνι ηλεκτρική κιθάρα ,γιουκελέλε .θα είναι πολύ πιο εύκολο να τα τελειώσεις και θα σου βγει και πιο οικονομικά  κτλ κτλ

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 16, 2015, 12:00:24 μμ »
Φίλε Μάνο γεια σου και από μένα
όπως ανέφεραν και τα υπόλοιπα παιδιά βασικό είναι να αποφασίσεις  με τι όργανο θέλεις να ξεκινήσεις. Προσωπικά ξεκίνησα με σκαφτό μπαγλαμαδάκι και ταμπουρά. Το πιο βασικό βέβαια είναι το ξύλο οπότε ψάχνοντας εδώ μέσα θα βρεις του κατάλληλους προμηθευτές και θα δεις ότι κάποιο από αυτούς έχουν και την ξυλεία έτοιμη σχεδόν κομμένη για κάποια όργανα (σε δούγες εννοώ). Επίσης υπάρχει και ένας κατάλογος με τα βασικά εργαλεία του οργανοποιού εδώ μέσα. Τέλος από βιβλία υπάρχουν 3 βιβλία για την κατασκευή παραδοσιακών ελληνικών οργάνων απ' ότι ξέρω στην ελληνική βιβλιογραφία (ταμπουράς - μπαγλαμάς - μπουζούκι ). Το φόρουμ παρέχει πάρα πολλές πληροφορίες  για όλα τα θέματα ,οπότε ξεκίνα τη μελέτη. Από εργαλεία πάρε την απόφαση τι όργανο θέλεις και εδώ είμαστε για τα βασικά.

manolisorol

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 16, 2015, 04:23:29 μμ »
Καλησπερα σε ολους.Σας ευχαριστώ για τις συμβουλες σας.Το πρόβλημα μου είναι το κυριοτερο...Δεν ξέρω γρι απο γεωμετρια διαστασεις κλπ..Η κρητική λύρα θα ήθελα να είναι η πρωτη μου κατασκευη..Δεν ξέρω τπτ απο γεωμετρια....η ξυλεία και τα εργαλεία δεν είναι το πρόβλημα μου αυτό βρίσκεται...μου λείπουν οι πρωτες βασικές γνώσεις απο αποψη σχεδιασμου.Πάντως σας ευχαριστώ πολύ ολους!

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 16, 2015, 09:31:58 μμ »
Μην αγχώνεσαι φίλε
δεν θέλει και τόσο γεωμετρία. Πάντως για αρχή δες εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=1675.0   Δυστυχώς από λύρα δεν κατέχω πράμα. πάντως όλο και κάποιος θα απαντήσει . ψάξε πάντως στο φόρουμ .Υπάρχει πράγμα για αρκετά όργανα.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 17, 2015, 08:31:02 πμ »
Γεια σου Μανο και καλώσήρθες.
Υπάρχει και αυτό το link με σχέδια για όλους τους τύπους λυρών.

http://www.cretanlyra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=490

Εκτυπώνεις 1:1 και ξεκινάς.Ούτε γεωμετρίες ούτε τίποτε.Με ένα χαρακάκι σιγά σιγά προχώρα...

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 17, 2015, 05:07:41 μμ »
Μανωλη,,καλως ηρθες στην παρεα μας.ειμαι απο ρεθυμνο και μενω ιλιον,οποτε θελεις στειλε μνμ να βρεθουμε και να πιουμε καφεδακι,θα σου δοσω πατρον να φτιαξεις την πρωτη σου λυρα ,κατι καλο θα βγει,και εγω μια εχω φτιαξει,αλα βγηκε καλη,θα σου δοσω λιγκ και καποιες συμβουλες για αρχη,τουλαχιστον να κανουμε οσο ποιο λιγα λαθη στην πρωτη σου κατασκευη.εχω ανεβασει φωτο την δικη μου που ειναι για αρχη μια καλη κατασκευη οπτικα και σαν ηχος,περιμενω νεα σου,και εδω ειμαι,καλη συνεχεια συντεκνε ;D

manolisorol

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 18, 2015, 02:04:25 μμ »
Παιδιά καλησπέρα!Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλες σας και να ξέρετε οτι ο,τι κατασκευασω για αρχή θα είστε οι πρωτοι εδώ στο luthier.gr που θα το μάθετε για να μου πείτε περαιτέρω πληροφορίες!Σας ευχαριστώ πολύ ολους!

Dimitris D

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 03, 2015, 05:05:27 πμ »
γεια σας παιδια και εγω ειμαι μια ομοια περιπτωση με τον φιλο  σκεφτομαι να αρχισω απο το μηδεν  αλλα δεν εχω ιδεα απο επεξεργασια ξυλου κλτ αλλα πιανουν τα χερια μου! εχω μερικα εργαλεια οπως  ρουτερ σεγα κ μερικα σκαπερλα αλλα για να αρχισω να τα βαζω σε μια ταξη 8α χρειαστω μερικη βοηθεια! δεν ξερω καθολου απο ξυλεια, πια ειναι ιδανικα για επεξεργασια και για κατασκευη οργανων! νομιζω ενα (ευκολο) οργανο για να αρχισει κανεις ειναι ο σκαφτος μπαγλαμας αλλα μεχρι εκει.....

Tags: