Αποστολέας Θέμα: Πως να αφαιρεσω λουστρο - χρωμα σε ολοκληρο το μπουζουκι??  (Αναγνώστηκε 8446 φορές)

Jnn23

• Newbie
  • *
Καλημερα σας παιδια. Καλη ανασταση. Καινουριος στο φορουμ.
Ενας φιλος μου χαρισε ενα μπουζουκι αλλα δυστυχως επειδη δεν το προσεξε εχει σκευρωσει (σηκωθηκαν οι χορδες). Αφου λοιπον το εχω και καθεται θελω να ξεκινησω να το επιδιορθωσω μονος μου. Θελω να μου πειτε πως μπορω να βγαλω τελειως το βερνικι - χρωμα. Να πω οτι το οργανο ειναι αγνωστου κατασκευαστη και το λουστρο του εχει σε πολλα σημεια τρεχαλες.
Εχω διαβασει για διαβρωτικο αλλα οι αποψεις διαφορετικες, για τριψιμο με γυαλοχαρτα απο ψιλο σε ποιο χοντρο και εχω δει και καποια βιντεακια στο youtube που χρησιμοποιουν τριβειο η πιστολι θερμου αερα και σπατουλα. Ποιος ειναι ο σωστος η πιο αποτελεσματικος τροπος? Τι γινεται με τα δυσκολα σημεια? Στην κολαντζα, στις ενωσεις? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Για να μην παρεξηγηθω. Το κειμενο ειναι copy paste απο το rembetiko.gr γιατι εκει εκανα πρωτα την ερωτηση αλλα δεν πηρα απαντηση.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Πως να αφαιρεσω λουστρο - χρωμα σε ολοκληρο το μπουζουκι??
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 13, 2015, 01:57:02 μμ »
εγω θα εκανα με διαβρωτικο.... σιγα-σιγα, υπομονη μπολικη... μετα τριψιματα μπολικα...

αν ειναι βαμμενο με εμποτισμου ομως, εκτος απο λουστρο, την εβαψες... θα φας τα νυχια σου, και "καινουριο" ξυλο (πιστευω) δεν θα γινει... γιατι πρεπει να αφαιρεσεις πολυ υλικο απο το ξυλο, ειδικα αν εχει πορους...

υπαρχει βεβαια και ο τροπος του "επιδιορθωνω" τα προηγουμενα...

σε οτι και αν αποφασισεις να κανεις, ευχομαι καλα ξεμπερδεματα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 13, 2015, 02:08:16 μμ »
θα έβαζα κι εγω διαβρωτικο ισως εκτός από το καπάκι...και μετά συρματόβουρτσα μπρούτζινη...είναι ακριβή αλλά κάνει θαύματα...βάλε και καμία φωτό

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 13, 2015, 02:13:19 μμ »
άπλα μια συμβουλή,αν χρησιμοποιήσεις πιστόλι θερμού αέρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να μην λιώσεις , οτιδήποτε άλλο πλαστικό που υπάρχει όπως το binding που λέμε οι κιθαρίστες(συνθετικό κορδόνι νομίζω ),αυτό στην εικόνα. Πάντως αφαιρείται το βερνίκι πολυουρεθάνης για πλάκα απλά θέλει μάσκα και χρήση σε εξωτερικό χώρο
δεν θα το ρίσκαρα αν είναι διακοσμημένο καλιά σιγά ,σιγά χωρίς πιστόλι.

Jnn23

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 13, 2015, 04:37:12 μμ »
εγω θα εκανα με διαβρωτικο.... σιγα-σιγα, υπομονη μπολικη... μετα τριψιματα μπολικα...

αν ειναι βαμμενο με εμποτισμου ομως, εκτος απο λουστρο, την εβαψες... θα φας τα νυχια σου, και "καινουριο" ξυλο (πιστευω) δεν θα γινει... γιατι πρεπει να αφαιρεσεις πολυ υλικο απο το ξυλο, ειδικα αν εχει πορους...

υπαρχει βεβαια και ο τροπος του "επιδιορθωνω" τα προηγουμενα...

σε οτι και αν αποφασισεις να κανεις, ευχομαι καλα ξεμπερδεματα...

Βαμενο ειναι μονο το μανικο. Το σκαφος εχει μονο λουστρο αλλα ειναι πολυ ψιλο και εχει κατι σαν μικρες τρυπιτσες το λουστρο. Το οργανο δεν "γυαλιζει". Ισως να ειναι γομολακα. Επειδη εχω αλλα δυο μπουζουκια και εχουν χοντρο βερνικι. Για διαβρωτικο εχεις να μου προτεινεις καποιο συγκεκριμενο? Μαρκα? Ολα ιδια ειναι?

Jnn23

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 13, 2015, 04:39:50 μμ »
θα έβαζα κι εγω διαβρωτικο ισως εκτός από το καπάκι...και μετά συρματόβουρτσα μπρούτζινη...είναι ακριβή αλλά κάνει θαύματα...βάλε και καμία φωτό

Με τριβειο και ψιλο γυαλοχαρτο δεν θα εκανα δουλεια? Φωτο αυριο γιατι ειμαι εκτος λογο πασχα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 13, 2015, 04:56:31 μμ »
τριβείο λογικά θα εννοείς παλινδρομικό...θεωρώ οτι τουλαχιστον για αρχη δεν θα σε βοηθησει...το πολύ ψιλό δεν θα κάνει τπτ τα πιο  χοντρα θα σου βουτήξουν κάπου σίγουρα...πριν κανεις οτιδήποτε βάλε φωτό

Jnn23

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 14, 2015, 06:55:24 πμ »
Εδω λοιπον και οι φωτογραφιες.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 14, 2015, 10:47:07 πμ »
ταπεινή προσωπική μου άποψη...ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙΣ...ξεκίνα ένα άλλο οργανάκι κανένα μπαγλαμά κανένα τζουρά σκαφτό...

Jnn23

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 14, 2015, 09:12:49 μμ »
Τελικα το χρωμα στο μανικο ηταν αυτοκολλητο! Απλα το ξεφλουδισα. Οσο για το λουστρο ηταν οπως ειπα μια πολυ ψιλη στρωση και ετσι με λιγο τριψιμο με 320 γυαλοχαρτο εφυγε. Θελει φυσικα και αλλο τριψιμο αλλα αρκετα για σημερα. Και καποιες φωτογραφιες...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 14, 2015, 10:01:55 μμ »
δεν υπαρχει φιλε μου χρωμα αυτοκολητο..................αυτο που ειδες ειναι μαλλον ασετοπαστα λεπτη που πρεπει να ξανακοληθει με βενζινοκολα.Εκτος κι αν ειναι κανενα ξερο πολυκαιρισμενο χρωμα το οποιο ξεφλουδισε. Τοτε θελει απλως βαψιμο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Jnn23

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 14, 2015, 10:46:09 μμ »
δεν υπαρχει φιλε μου χρωμα αυτοκολητο..................αυτο που ειδες ειναι μαλλον ασετοπαστα λεπτη που πρεπει να ξανακοληθει με βενζινοκολα.Εκτος κι αν ειναι κανενα ξερο πολυκαιρισμενο χρωμα το οποιο ξεφλουδισε. Τοτε θελει απλως βαψιμο

Δεν ειπα χρωμα αυτοκολητο. Ειπα το χρωμα στο μανικο (αυτο δηλαδη που νομιζα για χρωμα - βαφη) ηταν τελικα αυτοκολητο. Παντως βγηκε ολοκληρο κατευθειαν.

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 14, 2015, 11:34:31 μμ »
Δεν ειπα χρωμα αυτοκολητο. Ειπα το χρωμα στο μανικο (αυτο δηλαδη που νομιζα για χρωμα - βαφη) ηταν τελικα αυτοκολητο. Παντως βγηκε ολοκληρο κατευθειαν.
Συγνώμη φίλε μου αλλά νομίζω πως αυτό που νομίζεις για αυτοκόλλητο είναι τελικά αυτό που σου είπε ο Κώστας. Λεπτή ασετοπαστα αφαίρεσα πρόσφατα από ένα σπασμένο καραολο μπουζουκιου. Βγήκε ακριβώς όπως το περιγράφεις.. Καλή συνέχεια.
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Jnn23

• Newbie
  • *
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 18, 2015, 10:37:30 πμ »
Συγνώμη φίλε μου αλλά νομίζω πως αυτό που νομίζεις για αυτοκόλλητο είναι τελικά αυτό που σου είπε ο Κώστας. Λεπτή ασετοπαστα αφαίρεσα πρόσφατα από ένα σπασμένο καραολο μπουζουκιου. Βγήκε ακριβώς όπως το περιγράφεις.. Καλή συνέχεια.

Οποτε ετσι θα ειναι. Μου εδωσε την εντυπωση οτι ηταν αυτοκολητο απο τον τροπο που βγηκε. Δεν γνωριζω τιποτα απο κατασκευη και υλικα κατασκευης. Ειναι η πρωτη αποπειρα επισκευης. Ευχαριστω παντως για τις πληροφοριες.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 18, 2015, 11:43:18 πμ »
Φίλε μου  καλημέρα με 320 γυαλόχαρτο απλά αποχαρτάρισες το μπουζούκι δεν έβγαλες το βερνίκι κάλο ειναι για να φύγει τα βερνίκια πρέπει με 80-100 γυαλόχαρτο να τρίψεις, πάντα φιλικά 

...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Tags: