Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη καβαλάρη για μπουζουκι  (Αναγνώστηκε 11183 φορές)

Γιώργος Γκογκος

• Jr. Member
  • **
Κατασκευη καβαλάρη για μπουζουκι
« στις: Μαρτίου 31, 2015, 09:13:55 μμ »
 Kαλησπέρα!Οπιος μπορει ας με διαφωτισει στην κατασκευη ενος καβαλαρη!Πιο συγκεκριμένα:Που μπορω να βρω το υλικο και τι εργαλεια χρειάζονται...

Γιώργος Γκογκος

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκευη καβαλάρη για μπουζουκι
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 01, 2015, 01:41:23 μμ »
Kαλησπέρα!Οπιος μπορει ας με διαφωτισει στην κατασκευη ενος καβαλαρη!Πιο συγκεκριμένα:Που μπορω να βρω το υλικο και τι εργαλεια χρειάζονται...
Διορθοση!!!Υλικα εχω βρει...Με πιο εργαλειο ομως  διαμορφωνεται  και κοβεται ?

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 01, 2015, 01:42:39 μμ »
Φίλε Γιώργο
Η ερώτηση σου είναι λίγο γενική όσον αφορά τα υλικά- εργαλεία που έχεις και την εμπειρία σου με κατασκευές (αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου). Αν λοιπόν δεν έχεις καθόλου εργαλεία και για να μην ξοδεύεσαι άσκοπα θα πρότεινα τα εξής: 1) Μια επίπεδη επιφάνεια περίπου 15 εκατοστα χ 30εκατοστά (μάρμαρο π.χ.) 2) γυαλόχαρτα 3) Κολλητική ταινία διπλής όψης 4) κοφτερό μαχαίρι. (κολλάς το γυαλόχαρτο στο μάρμαρο και κάνεις επίπεδο το ξυλάκι σου τρίβιοντας το επάνω). Ξύλο συνήθως χρησιμοποιόύν παλίσανδρο ή έβενο (δες και στο φόρουμ για ξυλεμπορικά ή προμηθευτές). Για το κόκκαλο ,κόκκαλο από πόδι μόσχου - αγελάδας (χασάπης). Στο κόβει στην μέση το βράζεις να φύγει το μεδούλι και μετά το ξαναβράζεις με στάχτη. Το κόβεις με σιδεροπρίονο. Υπάρχει και η εύκολη λύση από προμηθευτές και για το κόκκαλο (ψάξε στο φόρουμ). Επιμονή, Υπομονή και Προσοχή. Για περισσότερα ψάξε στο φόρουμ

tseros

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 01, 2015, 01:43:35 μμ »
Τί υλικά έχεις βρει; Και σε τί διαστάσεις;

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 01, 2015, 02:13:54 μμ »
εγω ενα που εφτιαξα χρησιμοποιησα
1. πριονακι ξυλογλυπτικης
2. λιμες
3. γυαλοχαρτο
4. λιμες για τα χαραγματα των χορδων
5. κόλλα κυανοακριλικη

το γυαλοχαρτο το εβαλα πανω στο καπακι και ετριβα για να παρει την κλιση του καπακιου
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Γιώργος Γκογκος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 01, 2015, 09:41:29 μμ »
εγω ενα που εφτιαξα χρησιμοποιησα
1. πριονακι ξυλογλυπτικης
2. λιμες
3. γυαλοχαρτο
4. λιμες για τα χαραγματα των χορδων
5. κόλλα κυανοακριλικη

το γυαλοχαρτο το εβαλα πανω στο καπακι και ετριβα για να παρει την κλιση του καπακιου
Kαταρχην ευχαριστω για την απαντηση!Με το πριονακι έκοψες το ξυλο (πχ.εβενο) ?Και με τις λιμες  και το γυαλοχαρτο το διαμορφοσες?

Γιώργος Γκογκος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 01, 2015, 09:43:09 μμ »
Τί υλικά έχεις βρει; Και σε τί διαστάσεις;
Εχω βρει έβενο για κατασκευή καβαλάρη - γέφυρας.(Γυιαλοχαρτα και λιμες εχω)
Μήκος: 20cm
Πλάτος: 5cm
Πάχος: 1,4cm

Γιώργος Γκογκος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 01, 2015, 09:50:29 μμ »
Φίλε Γιώργο
Η ερώτηση σου είναι λίγο γενική όσον αφορά τα υλικά- εργαλεία που έχεις και την εμπειρία σου με κατασκευές (αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου). Αν λοιπόν δεν έχεις καθόλου εργαλεία και για να μην ξοδεύεσαι άσκοπα θα πρότεινα τα εξής: 1) Μια επίπεδη επιφάνεια περίπου 15 εκατοστα χ 30εκατοστά (μάρμαρο π.χ.) 2) γυαλόχαρτα 3) Κολλητική ταινία διπλής όψης 4) κοφτερό μαχαίρι. (κολλάς το γυαλόχαρτο στο μάρμαρο και κάνεις επίπεδο το ξυλάκι σου τρίβιοντας το επάνω). Ξύλο συνήθως χρησιμοποιόύν παλίσανδρο ή έβενο (δες και στο φόρουμ για ξυλεμπορικά ή προμηθευτές). Για το κόκκαλο ,κόκκαλο από πόδι μόσχου - αγελάδας (χασάπης). Στο κόβει στην μέση το βράζεις να φύγει το μεδούλι και μετά το ξαναβράζεις με στάχτη. Το κόβεις με σιδεροπρίονο. Υπάρχει και η εύκολη λύση από προμηθευτές και για το κόκκαλο (ψάξε στο φόρουμ). Επιμονή, Υπομονή και Προσοχή. Για περισσότερα ψάξε στο φόρουμ
Ευχαριστω καταρχην για το χρονο σου!Το ξυλο που θα παραγγείλω ειναι επιπεδο απλα θελει κοψιμο στα μετρα ενος καβαλαρη.Η διαμορφωση του γινεται με γυαλοχαρτα και λίμες?Και το μαχαιρακι που θα χρησιμευση?

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 02, 2015, 07:58:30 πμ »
Γιώργο Ναι. απλα ήταν πολυ κοντα στις διαστασεις που ηθελα
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 02, 2015, 09:08:44 πμ »
καβαλάρη για τι όργανο ?
Υποθέτουμε μπουζουκιού ?
από τις διαστάσεις που έβαλες (20*5*1,4) θεωρητικά βγαίνουν τουλάχιστον 5-6 μπουζουκιού, δεν ξέρω πόσοι για μπαγλαμά αλλά ένας για κιθάρα.
Η αρχική διαμόρφωση μπορεί να γίνει με ό,τι εργαλείο έχεις διαθέσιμο και ανάλογα με τον καβαλάρη (πριόνι, μαχαίρι, ρούτερ, σέγα) - αρκεί να κόβει.

Αν μιλάς για μπουζούκι δες κι αυτό https://www.youtube.com/watch?v=7h4hT2zBXN4

Το πάτημα στο καπάκι όπως λέει ο georgalasg, το δείχνει και στο βίντεο.
Για την κόλληση του κόκκαλου προτείνω όχι κυανακρυλική αλλά ξυλόκολλα (για να αφαιρείται αν χρειαστεί)

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 02, 2015, 10:21:17 πμ »
καβαλάρη για τι όργανο ?

πολύ καλη ερωτηση!

από τις διαστάσεις που έβαλες (20*5*1,4) θεωρητικά βγαίνουν τουλάχιστον 5-6 μπουζουκιού

ναι, αν τα νερα του τρεχουν κατακόρυφα το 1,4.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 02, 2015, 11:04:29 πμ »
ναι, αν τα νερα του τρεχουν κατακόρυφα το 1,4.

ναι, για αυτό λέω "θεωρητικά", αν πάλι έχει αγοραστεί για συγκεκριμένη χρήση π.χ. αυτό που ταιριάζουν οι διαστάσεις

tseros

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 02, 2015, 02:07:59 μμ »
Γιώργο
για να μην "παραξηγηθώ", εξηγώ. Επειδή η ερώτηση σου ήταν γενική απάντησα γενικά και με δεδομένο ότι δεν έχεις πρόσβαση σε εργαλεία. Το μαχαίρι θα χρησίμευε για την αρχική διαμόρφωση και την χάραξη  του κόκκαλου. Τώρα εφόσον έχεις εργαλεία ή επιθυμείς να κάνεις πιο επαγγελαμτική δουλειά αν ψάξεις στο φόρουμ θα βρεις ανάρτηση και για το μέγεθος των λομών για την χάραξη του καβαλάρη όπως επίσης και ότι μια καλή λύση είναι ένα εργαλείο ξεβουλώματος μπεκ (καυστήρα νομίζω) με λίμες που κάνουν για χάραξη. Επειδή δεν ξέρω αν βοηθώ  ή σε μπερδεύω αν θέλεις κάτι παραπάνω να ρωτήσεις  και μπορώ να βοηθήσω ευχαρίστως

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 02, 2015, 02:35:36 μμ »
Ρε παιδια, το λεει το θεμα... για μπουζουκακι ειναι...
μανο, ψαχνω να βρω μιση ωρα την φωτο που εχεις βαλει και τριβεις καβαλαρη πανω στο καπακι με το τζιγκακι σου, εχω φαει τα νυχια μου και δεν μπορω να το βρω! σε ποιο θεμα το εχεις...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 02, 2015, 03:08:04 μμ »
Ρε παιδια, το λεει το θεμα... για μπουζουκακι ειναι...
μανο, ψαχνω να βρω μιση ωρα την φωτο που εχεις βαλει και τριβεις καβαλαρη πανω στο καπακι με το τζιγκακι σου, εχω φαει τα νυχια μου και δεν μπορω να το βρω! σε ποιο θεμα το εχεις...

έχεις δίκιο, δεν το πρόσεξα..  :-X

στο "φωτογραφίες και βίντεο από εργαστήρια" ήτανε και δεν θυμάμαι πότε για να το βρώ, αλλά τις ξανα-ανεβάζω

[ Invalid Attachment ]

Tags: