Αποστολέας Θέμα: κοντρα  (Αναγνώστηκε 4784 φορές)

tsipis

• Sr. Member
κοντρα
« στις: Φεβρουαρίου 04, 2015, 12:07:48 μμ »
Γεια σας σε λιγο ξεκιναω την επομενη μου κατασκευη εναν τζουρα και θελω να ρωτησω  για την κοντρα στο μανικι τι ξυλο μπορω να χρησημοποιησω. Στην αποθηκη μου αυτη την στιγμη υπαρχουν τα εξης ξυλα: καρυδια αμερικης (που θα γινει το σκαφος) ιροκο,δρυς και οξια. Μπορω να βαλω τιποτα απο αυτα για κοντρα; Σκεφτομουν να κανω και το μανικι απο καρυδια και κοντρα απο ενα λευκο ξυλο μπορω να βαλω για παραδειγμα ιροκο ή θα εχω προβλημα;
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: κοντρα
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 04, 2015, 01:22:10 μμ »
από τα λίγα που (θεωρητικά) ξέρω:
για κόντρα χρησιμοποιείται συνήθως ένα μεγαλύτερης πυκνότητας ξύλο, με φειδώ για λόγους βάρους (αλλιώς θα βάζαμε σε όλο το μανίκι).

Βρέθηκα σε παρόμοια θέση (με τα ίδια περίπου διαθέσιμα), και μεταφέρω τα λεγόμενα επαγγελματιών οργανοποιών:
δεν συνιστώνται η καρυδιά και η οξιά λόγω τάσεων σκεβρώματος. Ο ένας χρησιμοποιεί καρυδιά μόνο σε μπαγλαμάδες μικρής κλίμακας και με προσεκτική επιλογή κατεύθυνσης νερών. Ο ίδιος απέκλεισε και το ιρόκο, αν και απ' ό,τι ξέρω είναι ένα είδος μαονιού που γεςνικά χρησιμοποιείται σε μάνικα (κιθάρας σίγουρα). Οι άλλοι δεν είχαν άποψη (ειδικά για το ιρόκο).
Επομένως απομένει η δρυς, για την οποία δυστυχώς δεν έχω περισσότερες γνώσεις, και αν και λίγο βαρειά μου φαίνεται καλή επιλογή από στιβαρότητα - δεν ξέρω όμως για πιθανά σκεβρώματα.

......
από την άλλη, άλλος επαγγελματίας είναι της (μάλλον ακραίας) άποψης πως ό,τι και να βάλεις για κόντρα δεν έχει σημασία, μιας και οι κολλήσεις και όχι τα ξύλα είναι που εξασφαλίζουν την ακαμψία στην μια διεύθυνση (παράλληλα στο καπάκι) και τα τάστα ανάλογα με το πάχος τους στην άλλη (κάθετα στο καπάκι).
.....

Από κόντρες που έχω χρησιμοποιήσει εγώ (καστανιά, βένγκε, σφεντάμι, παλίσανδρο) πιο πολύ με ικανοποίησε ο παλίσανδρος - μόνος του ή με σφεντάμι.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 04, 2015, 09:39:13 μμ »
άμα έχεις δούγιες καρυδιά αμερικής περίσσευμα τις ανταλλάσω με κόντρες και ταστιέρα μπουμπινκα α ποιοτητα

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 05, 2015, 02:42:33 πμ »
Δουγες δεν εχω κοψει ακομα σε μαδερι απλανιστο το  το εχω αν ειναι να σου κοψω ποσες θελεις;
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 06, 2015, 01:34:26 πμ »
Εχω χρησιμοποιήσει Ιρόκο  για κόντρα σε τζουρα και μπουζουκι. Δεν είχα πρόβλημα. Είχα δει τον οργανοποιό Ι.παπαδάμου να βάζει Ιρόκο για κόντρα και είχα διαθέσιμο όπως εσυ στην αποθήκη.
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 06, 2015, 09:04:52 πμ »
Εχω χρησιμοποιήσει Ιρόκο  για κόντρα σε τζουρα και μπουζουκι. Δεν είχα πρόβλημα. Είχα δει τον οργανοποιό Ι.παπαδάμου να βάζει Ιρόκο για κόντρα και είχα διαθέσιμο όπως εσυ στην αποθήκη.

καλημέρα Σταύρο. Για το ιρόκο που χρησιμοποίησες: πόσες κόντρες, πάχος ?

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 09, 2015, 04:43:15 μμ »
Στο μπουζουκι είχα βαλει 3 κόντρες στο κεντρο παλισανδρος και εκατέρωθεν ιρόκο απo 5 mm to καθε ενα. Στο τζουρα μια κοντρα ιρόκο 7 mm παχος. Είχα βρει απο εναν φιλο ξυλουργο ενα κομματι ιροκο πολλών ετών και γι αυτο το χρησιμοποιησα. Μιας και το είχα δει στον παπαδάμου δε δίστασα και το χρησιμοποίησα...
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 24, 2015, 10:34:10 πμ »
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.
Δεν θελω να ανοιξω νεο θεμα για την κατασκευη του τζουρα (για να μην γεμιζω με νεα νηματα το φορουμ) συνεχιζω εδω.
Αφου εφτιαξα το καλουπι μου και διαμορφωσα τον τακο ( φωτο απο το καλουπι θα ανεβασω αργοτερα) εψαχνα τροπο για την ευκολοτερη διαμορφωση των δουγων καπου διαβασα ενα νημα για την παρακατω διαδικασια και ειπα να την ακολουθησω.
Οπως θα δειτε και στις φωτογραφιες εντυσα το καλουπι με χαρτοταινια και αφου βρηκα τον αξονα συμμετριας του περασα το νημα οπως βλεπετε για να σχηματιστουν τα περιγραμματα των δουγων. Μετρησα τις αποστασεις με το παχυμετρο για να ειναι οσο το δυνατον συμετρικες (αυτο εγινε αφου τραφηξα την φωτο οποτε μπορει να φαινονται καποια λαθη εδω) και εβαψα το καλουπι μου με μαυρο σπρευ. Οταν πλεον στεγνωσε ξεκινησα με την φαλτσετα να κοβω τα αναπτυγματα των δουγων οπως ειχαν σχηματιστει και τα μετεφερα σε χαρτονι  και τα κολησα επανω στο ξυλο απο το οποιο θα κοπουν οι δουγες (καρυδια αμερικης). Ο λογος που μετεφερα το σχεδιο στο χαρτονι ειναι για να το  κρατησω για μελλοντικη κατασκευη αν πετυχει. Προς το παρον ανεβαζω 2 φωτο και το απογευμα τις υποπλοιπες.

xrhstos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ελια
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 24, 2015, 11:33:28 πμ »
καλήμερα φίλε
καλή η ιδέα σου με την χαρτοταινία και το σπρέι και μακάρι να σου πετύχει .

δεν έχω φτιάξει σκάφος με δουγιες και στα λέω με επιφύλαξη και καλύτερα να περιμένεις να απαντήσει και κανένας άλλος

[ Invalid Attachment ]

έχω την εντύπωση ότι (εάν το σημάδεψες έτσι οπως το φωτογράφησες ) οτι η δουγες σου δεν ειναι συμμετρικές πχ η 1 με την 2 και την 3 και οτι η 4 δεν χρειαζετε θα σου βγει μικρή η τελευταία , στο λέω γιατί εγώ έχω κάτι τέτοιο στον νου μου

ειναι απο δω http://www.luthier.gr/index.php?topic=1096.15

η εδω ειναι απο δω http://www.luthier.gr/index.php?topic=20.0

μπορεί να είναι και σωστό το δικό σου, να μας πει και κάποιος άλλος ακόμη γιατί και εγώ το έχω απορία

μπράβο πάντως και καλή συνέχεια!
Ο χρόνος ποτέ δεν συγχωρεί!
Ούτε μπορεί να γυρίσει πίσω

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 24, 2015, 12:57:32 μμ »
Εχεις δικιο οι δουγες που φαινονται στην φωτο δεν ειναι συμετρικες ειναι πριν τις μετρησω. Το πλαιναρι κατεβαινει εως τερμα στο καλουπι αλλα αν δω οτι βγαινει μικρο θα αφαιρεσω μια δουγα εκατερωθεν οποτε θα μεγαλωσει λιγο ακομα και θα παει στους 7 ποντους περιπου. Ολα αυτα ειναι οι σκεψεις μου αλλα εποδη η θεωρια απο την πραξη απεχει θα δω πως θα παει στην κατασκευη.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 24, 2015, 01:00:16 μμ »
tsipis σου εχω βγάλει κομμάτι για τις κόντρες...

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 24, 2015, 02:34:31 μμ »
Το τηλ μου το εχεις παρε με να κανονισουμε πως θα γινει.

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 09, 2015, 12:17:38 μμ »
Μολις τελειωσα το σκαφος τζουρα που ξεκινησα ειναι το τριτο που φτιαχνω και το χειροτερ ( καμια σχεση με το προηγουμενο του τριχορδου που ειχα φτιαξει) αλλα αφου ηρθε και ενας πιτσιρικας και το παλεψε για να το φτιαξει ειπα να το ολοκληρωσω και   να του χαρισω το οργανακι οταν και αν με το καλο τελειωσει.Μενει τωρα να βαλω κολατζα και παραπετια και να φτιαξω το μανικο στο οποιο σκεφτομαι να βαλω καρυδια με κοντρα ιροκο. Και μια φωτο του σκαφους περισσοτερες μετα την κολατζα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 09, 2015, 02:32:32 μμ »
μάστορα έχω άθλια σχέση με το τηλέφωνο...οι κόντρες σου είναι έτοιμες...καρυδιές βρήκα από αλλού και έβαλα οπότε κράτησε τις

Tags: