Οριστε το καλουπι λοιπον..
Αυτο με το κομματι ξυλο στο μπροστινο μερος δεν το ηξερα.
Οσον αφορα τον πισω τακο τι κανω;
Οπως θα δειτε στις φωτο εχω τα τρια κομματια του πισω μερους του καλουπιου τα οποια δεν εχω κολλησει ακομα,τα τμηματα δεξια και αριστερα του τακου να τα κολλησω η να τα αφαιρεσω ωστε εκει να υπαρχει μονο ο τακος;
Aυτος ο τακος πως σταθεροποιειται;
Φίλε Μπλέκο μπράβο για την προσπάθεια. Μερικές παρατηρήσεις, από τα λίγα που γνωρίζω:
1) Η στιβαρότητα της κατασκευής ενός σκάφους μπουζουκιού στηρίζεται στον εμπρός τάκο και στην κολάντζα. Ο πίσω τάκος μπαίνει εκ των υστέρων και εξυπηρετεί κυρίως την στήριξη της χορδιέρας. Άρα πρώτα κατασκευάζουμε το σκάφος και αφού κολλήσουμε τα πλαϊνά και την κολάντζα, τότε κολλάμε τον πίσω τάκο (έξω από το καλούπι). Το πίσω μέρος στο καλούπι πρέπει να είναι συμπαγές χωρίς καθόλου να λαμβάνουμε υπόψη τον πίσω τάκο (αφού θα μπει εκ των υστέρων).
2) Επειδή στα μπουζούκια οι ντούγες είναι στενές, όσα καλούπια έχω δει είναι τελείως συμπαγή. Δηλαδή δεν υπάρχουν καθόλου κενά ώστε οι ντούγες να μην είναι στον αέρα και να πατάνε στο καλούπι σε όλο το μήκος τους. Ο τρόπος που έχεις φτιάξει το καλούπι σου, χρησιμοποιείται συνήθως για μεγαλύτερα σκάφη, με φαρδύτερες ντούγες, όπως στο ούτι και στο λαούτο.
Αν φτιάξεις το καλούπι συμπαγές όπως λέω, τότε:
α) δεν χρειάζεται το σανίδι που έχεις βάλει (στη θέση του καπακιού), ούτε το σανίδι κατά τον διαμήκη άξονα, ούτε τις γωνιές που ενώνουν τα διάφορα μέρη μεταξύ τους.
β) Σε αυτή την περίπτωση, αφού φτιάξεις το συμπαγές καλούπι, θα πρέπει να βιδώσεις ένα στενό σανίδι (π.χ. όσο το φάρδος του τάκου) που θα διατρέχει το σκάφος κατά τον διαμήκη άξονα. Πάνω σε αυτό το σανίδι θα στηρίξεις με βίδες τον μπροστινό τάκο. Αφού κατασκευάσεις το σκάφος θα πρέπει να μπορείς να ξεβιδώσεις τις βίδες που ήταν στερεωμένος ο τάκος και έτσι το σκάφος να βγεί από το καλούπι μαζί με τον κολλημένο τάκο.
γ) Στην περίπτωση του συμπαγούς καλουπιού θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αφαιρέσεις ξύλο εσωτερικά από το καλούπι ώστε αφενός το καλούπι σου να μην είναι πολύ βαρύ και αφετερου να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σφηκτήρες (π.χ. για να κολλήσεις τα πλαϊνά και την κολλάντζα). Ένας εύκολος τρόπος είναι να αφαιρέσεις ένα κομμάτι ξύλο από το κάθε ξεχωριστό σανίδι (δηλαδή τις τομές), πριν τα κολλήσεις μεταξύ τους. Δηλαδή σε καθένα ξεχωριστό σανίδι, αφού κόψεις στην καμπύλη που θέλεις (που θα διαμορφώσει το καλούπι), κόβεις επίσης και ένα κομμάτι που θα είναι από την μέσα μεριά του καλουπιού. Έτσι το κάθε σανίδι που θα έχεις φτιάξει θα έχει το σχήμα μιας καμάρας. Διαφορετικά, θα έχεις πολλή δουλειά να σκάψεις εσωτερικά το τελειωμένο καλούπι.
Δυστυχώς δεν έχω κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα για να δείξω τα παραπάνω με εικόνες.