ανοίγω αυτό το θέμα στις "κατασκευές" γιατί μπορεί να αναφέρεται σε επισκευή, αλλά νομίζω έχει γενικότερο ενδιαφέρον. Εννοείται πως οι "καθ' ύλην αρμόδιοι" έχουν τον πρώτο λόγο για την σωστή θέση.
.....................
Έχω αναλάβει αλλαγή καβαλάρη (όπως ήθελε ο ιδιοκτήτης και φίλος) σε μια κιθάρα κατασκευής 60-70, ίσως Παναγή (με σοβαρές αμφιβολίες) – αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό.
Η κιθάρα ίσως να ήταν κλασσική, ίσως λαϊκή – πάντως φοράει συρμάτινες χορδές αρκετά χρόνια τώρα.
Έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στο παρελθόν, ο φίλος ιδιοκτήτης την αγόρασε με το καπάκι διαλυμένο «εξ ων συνετέθη» (τρία κομμάτια έλατο), που αργότερα επισκευάστηκε με διαμήκεις ενισχύσεις και νέα εγκάρσια καμάρια (σκάλα, διαστάσεις καμαριών 12*16 χλστ.αλλά το 16 είναι πλάτος, ένα καμάρι ακριβώς κάτω από τον καβαλάρη) και καβαλάρη (βένγκε) – ο αρχικός κανείς δεν ξέρει πως ήταν.
Η ερώτηση έχει να κάνει με το πλάτος του νέου καβαλάρη.
……………………………
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μπροστά από τον «παλιό» καβαλάρη (βένγκε) φαίνεται μια «γραμμή» στο καπάκι, ίσως το ίχνος του αρχικού. Ο «παλιός» έχει πλάτος 35, ήδη φαρδύτερος απ’ ότι έχω δει σαν τυπικά πλάτη (γύρω στα 25 χλστ., διορθώστε με αν κάνω λάθος). Το επιπλέον πλάτος το έχει κυρίως προς την πίσω πλευρά, όχι προς την τρύπα
Αφαιρώντας τον, βγήκαν κι άλλα σημάδια και τρύπες, ίσως για την στερέωση κάποιου (τρίτου) καβαλάρη , αφού δεν αντιστοιχούν σε θέσεις χορδών – ούτε είχε pins άλλωστε.
Μετά από αρκετό ψάξιμο, βρήκα ένα κομμάτι τροπικού ξύλου με περίπου ίδιο χρώμα με την ταστιέρα (ξεχνάω το όνομα αλλά θα το μάθω αύριο, είναι κάτι σαν το etimoe που βρήκα στον Σοφιανό, κι αυτό εκεί το βρήκα) που είναι αρκετά συμπαγές και σκληρό αλλά και ελαφρύ. Έφτιαξα ένα αρχικό σχήμα το οποίο έχει ίδιο πλάτος με τον «παλιό», δηλαδή 35 χλστ. και βάρος όπως είναι – μη διαμορφωμένο για το κόκκαλο 28 γρ.
Ο «παλιός» (βένγκε) είναι 38 γρ. , χωρίς το κόκκαλο πάντα
Όπως είπα ο «παλιός» είναι ήδη φαρδύτερος από όλους τους έτοιμους που έχω βρει, αλλά προς τα πίσω. Αν φτιάξω τον καινούργιο στο ίδιο πλάτος αλλά με το κόκκαλο περίπου στη μέση αντί προς την πλευρά της τρύπας, με παίρνει να καλύψω όλα τα σημάδια στο καπάκι (εκτός από ένα στο κάτω μέρος).
[ Invalid Attachment ]
Θα βγεί όμως περίεργο σχήμα (το κόκκαλο περίπου στη μέση του πλάτους) και κυρίως δεν ξέρω αν θα έχουν αρνητική επίπτωση στον ήχο:
1) όχι μόνο το επιπλέον βάρος (με τη διαμόρφωση θα ελαφρύνει λίγο ακόμα, αλλά πάλι θα είναι 22-25 γρ. χωρίς το κόκκαλο), αλλά κυρίως
2) η επιφάνεια του καπακιού που θα καλυφθεί - ανορθόδοξα - εμπρός από το κόκκαλο.
Φίλοι κιθαροκατασκευαστές, παρακαλώ τα φώτα σας.