Αποστολέας Θέμα: Κιθαρόνι  (Αναγνώστηκε 12952 φορές)

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
Απ: Κιθαρόνι
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 10:30:48 πμ »
καλή συνέχεια!
μπορείς να βάλεις κάποιες βασικές διαστάσεις?
π.χ. καπακιού, κλίμακα.
Αν θες να βάλεις και πιο πολλές βέβαια (διαστάσεις κι αποστάσεις καμαριών, σκάφους, μπράτσου κτλ. δες παρακάτω) θα βοηθήσεις τα μέγιστα και σε άλλη συζήτηση ---> http://www.luthier.gr/index.php?topic=2213.msg38270#msg38270

ευχαριστώ!

Θα μπούνε οι διαστάσεις όλες μόλις γίνουν όλες οι κολήσεις χωρίς να κλείσει το όργανο. Για την κλίμακα στο 12 τάστο είναι 31εκ. οπότε το μήκος χορδής είναι 62εκ. Για τα υπόλοιπα λίγο υπομονή. Σας ευχαριστώ κύριε Μάνο.

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 10:32:05 πμ »
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΜΑ...........................

Σε ευχαριστώ Κώστα, και εγώ πιστεύω ότι θα γίνει ωραίο πράγμα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 01:07:03 μμ »
Αχα Λουκα σε τσακωσα! δικος μου εισαι (αναλογικος, εχθρος της ψηφιακουρας κλπ κλπ... )
αληθεια, τι ειδικευεσαι;
αν σου στειλει καμια τζουλια ρομπερτς βιογραφικο, ριξε συνθημα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 03:39:18 μμ »
Αχα Λουκα σε τσακωσα! δικος μου εισαι (αναλογικος, εχθρος της ψηφιακουρας κλπ κλπ... )
αληθεια, τι ειδικευεσαι;
αν σου στειλει καμια τζουλια ρομπερτς βιογραφικο, ριξε συνθημα...

Έτσι, έτσι μακρυά από τα μηχανήματα του διαβόλου. Αν δεν μυρίσεις το ζεστό emolsion από τον προβολέα δεν κάνεις τίποτα. Τεχνικός προβολής είμαι. Αν ήμουν σε κινηματογράφο θα ήμουνα ο τύπος στο δωματιάκι με την τρύπα που βγαίνει η εικόνα.
Αν στείλει η Τζούλια Ρομπερτς όλη δικιά σου, εγω περιμένω την Σοφία Βεργκάρα.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 03:51:00 μμ »
Τωρα καταλαβα ποιος εισαι βρε  Λουκα. Τα ειχαμε πει σε μαζωξη του ρεμπετικου. εσυ δεν εισαι;
ωραια κιθαρα απεκτησες. Ελπιζω να τη δουμε σε επομενη μαζωξη (του luthier αυτη τη φορα)
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 04:23:56 μμ »
Τωρα καταλαβα ποιος εισαι βρε  Λουκα. Τα ειχαμε πει σε μαζωξη του ρεμπετικου. εσυ δεν εισαι;
ωραια κιθαρα απεκτησες. Ελπιζω να τη δουμε σε επομενη μαζωξη (του luthier αυτη τη φορα)
Έλα βρε αγόρι μου ναι εγώ είμαι, σε ευχαριστώ. Και ναι θα τα πούμε οπωσδήποτε γιατί εχω πληροφορίες ότι το σκίζεις το όργανο. Άντε να το ακούσουμε και απο ένα καλό παίκτη. Να είσαι καλά.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 04:48:39 μμ »
Παραπληροφορηση πρεπει να ειναι.... :))
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 19, 2014, 04:55:36 μμ »
Παραπληροφορηση πρεπει να ειναι.... :))
Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει η λαική σοφία. ;D

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 20, 2014, 02:29:34 μμ »
Καλησπέρα και πάλι,
η δουλειά συνεχίζεται.
Διορθώθηκε το σπασιματάκι που υπήρχε στην πλάτη στον μπροστινό τάκο. Θα μπει γραβατούλα με φιλετάκι, σύμφωνα με μια πολύ όμορφη ιδέα του μάστορα.
Κολλήθηκε το καμάρι της πλάτης που έλειπε, κατ εικόνα και ομοίωση με τα ήδη υπάρχοντα.
Μπήκε πλάκα από έλατο κάτω απο τον καβαλάρη, με τα νερά κόντρα προς τα νερά του καπακιού. Στο σημείο αυτο οι χορδές είχαν κάνει σκισίματα στο καπάκι και το είχαν αδυνατίσει. Θα ακολουθήσει στοκάρισμα.
Επίσης κολλήθηκε ο μπροστινός τάκος με τα πλαινά.
Ακολουθούν φωτογραφίες.

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 11:05:58 μμ »
Συνεχίζουμε με την επισκευή:
Σχετικά με το καπάκι:
1) Μπήκε ενίσχυση μπροστά ακριβώς από τον τάκο του μπράτσου πιάνοντας και τα σκισίματα που είχαν κολληθεί ήδη, για πρόσθετη ενίσχυση.
2) Μπήκαν εσωτερικές ενισχύσεις, (cleats), κατά μήκος των σκισιμάτων που υπήρχαν.
3) Αλλάχτηκε η πλάκα κάτω από τον καβαλάρη, βγήκε το έλατο και μπήκε παλίσανδρος.
4) Συμπληρώθηκαν κομμάτια που έλειπαν από την πατούρα με κομμάτια από πολύ παλιό καπάκι.
Σχετικά με την πλάτη:
1) Αλλάχτηκε η γλώσσα που υπήρχε κατά μήκος της ραφής της πλάτης και μπήκε έλατο.
2) Μπήκαν ενισχύσεις σε ένα σπασιματάκι.
3) Μπήκε και η γραβάτα στο σημείο που πιάνει στον τάκο.

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 02, 2014, 10:44:07 πμ »
Ωραίοι ρε μάγκες! Έλα να προχωράνε τα κιθαρονια!
Και μια ερώτηση, για ποιο λόγο η πλάκα κάτω από τον καβαλαρη αντικατασταθηκε με παλισανδρο;
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 02, 2014, 11:48:06 πμ »
Ωραίοι ρε μάγκες! Έλα να προχωράνε τα κιθαρονια!
Και μια ερώτηση, για ποιο λόγο η πλάκα κάτω από τον καβαλαρη αντικατασταθηκε με παλισανδρο;

Ρωτησαμε φίλους οργανοποιούς και όλοι πρότειναν κάποιο σκληρότερο ξύλο από το έλατο για να αντέξει περισσότερο τις τάσεις των χορδών στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης έγινε λίγο μεγαλύτερη έτσι ώστε να βοηθάει στην τάση που δημιουργεί ο καβαλάρης εκεί να σηκώσει το καπάκι. Σε πολλά σάιτ του εξωτερικού βάζουνε Maple (σφενδάμι, κελεμπέκι) για γέφυρα αντί για έλατο και είδα και απο έβενο καθώς και παλίσανδρο.
Όλα τα στηρίγματα που μπαίνουν εσωτερικά του καπακιού θα τριμαριστούν για να γλυκάνουν στις άκρες.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 02, 2014, 12:52:56 μμ από loukasfilm »

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 02, 2014, 12:14:49 μμ »
Επίσης και αυτές οι εικόνες:

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 02, 2014, 09:40:35 μμ »
ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΑΡΟΣ................ΑΥΤΑ ΤΑ cleats ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΑ. ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΚΟΦΤΕΡΟ ΣΚΑΡΠΕΛΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΜΙΚΡΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΟΥΛΕΣ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 02, 2014, 10:35:47 μμ »
ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΑΡΟΣ................ΑΥΤΑ ΤΑ cleats ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΑ. ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΚΟΦΤΕΡΟ ΣΚΑΡΠΕΛΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΜΙΚΡΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΟΥΛΕΣ.
Κώστα σε ευχαριστώ. Η φωτογραφία είναι στο κόλλημα. Σήμερα κάτσαμε και διαμορφωθήκανε με κοφτερό σκαρπέλο όπως ακριβώς είπες και με γυαλόχαρτο. Και όχι μόνο αυτά αλλα και η γλώσσα κατα μήκος της ραφής της πλάτης όπως και το κομμάτι παλίσανδρο κάτω από τον καβαλάρη.
(Τα λέω cleats γιατί όποιος θέλει να τα ψάξει στο ιντερνετ σαν guitar cleats θα βρει πολλές φωτογραφίες και άρθρα). Και κάτι που διάβασα σε κάποιες ξένες ιστοσελίδες. Τα cleats έχουν αυτό το σχήμα με την λογική τα άκρα τους να είναι λεπτά και να ακολουθούν όσο είναι δυνατό την ταλάντωση του καπακιού.
Αύριο αν όλα πάνε καλά θα μπούνε φωτογραφίες αλλα και πιθανότερα όλες οι διαστάσεις από το κιθαρόνι.

Tags: