παιδια ειναι ξεκαθαρο οτι το θεμα δεν ειναι ,ουτε η ενωση του μπρατσου με το σωμα της κιθαρας,ουτε το radius της ταστιερας,ουτε τα ταστα..μιλαμε για κιθαρες με 25.5 κλιμακα strat ,jackson,ibanez..με λιγο πολυ ιδια φιλοσοφια στο playability...εχουν εντελως διαφορετικη ανεση στο παιξιμο,ιδιαιτερα απο το 12 ταστο και κατω.μιλαω για ολη τη κλιμακα και στις 6 χορδες..καταλαβαινω τη διαφορα στο να ειναι το μπρατσο 2 ταστα πιο μεσα η πιο εξω ενωμενο με το σωμα..οπως ξερω και τη διαφορα αναμεσα στα 22 και 24 ταστα...αλλα αυτο δεν μου λεει τιποτε..ισως καποιες κιθαρες να χαρακτηριζονται 25,5 αλλα η κλιμακα να μην ειναι με ακριβεια τετοια..να παιζει μισο ποντο πανω -κατω,οποτε διαμορφωνονται και τα ταστα αναλογα.ισως γιαυτο να μου φαινεται καποια κιθαρα πιο ανετη στο παιξιμο(για τα δικαμ ου δαχτυλα παντα και σε συγκεκριμενα διαστηματα)απο καποια αλλη που υποτιθεται οτι εχει την ιδια κλιμακα...
με παραξενεψε και αυτο που γραφει ο κυριος καρβουνης στο σαιτ του...αναλογως τα δαχτυλα,μπορει και φτιαχνει κλιμακες,που οι αποστασεις ειναι μαθηματικα τελειες...μπορειτε να το δειτε στο σαιτ του...
αρα μαλλον το μυστικο ειναι οτι πολλοι" πειραζουν" την κλιμακα και ανοιγουν η κλεινουν αναλογικα οι αποστασεις των ταστων...δε μπορω να βρω αλλη εξηγηση
αρα για να "ανοιξουν" τα ταστα ,ειδικα απο το 12ο και κατω που ειναι το προβλημα μου,και να ειναι οι αποστασεις σωστες ,και να μην φαλτσαρει η κλιμακα,πρεπει να κατασκευασουμε μπουζουκι με κλιμακα αντι για 680mm σε 685μμ η 690mm. τι λετε? με οτι συνεπαγεται βεβαια για το οργανο(καμαρια,καβαλαρηδες,κλπ)