Για τα πεπερασμένα στοιχεία, έχεις απόλυτο δίκιο. Κάθε κομμάτι ξύλου έχει τις δικές του παραμέτρους. Αυτό που κάναμε ήταν να δώσουμε κάποιες μέσες τιμές για το έλατο, απλά για να φανεί ότι τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων ταυτίζονται.
Η μέθοδος που περιγράφεται, είναι απλά ένα εργαλείο.
Η παρατήρηση των αλλαγών έπειτα από κάθε μικρή η μεγάλη επέμβαση, μας αποκαλύπτει σιγά -σιγά αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Χρειάζεται πολύ ακόμη έρευνα και πειραματισμός για να αποκωδικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Και αυτό δεν μπορεί να είναι έργο ενός μόνο ανθρώπου, Γι`αυτό και πάντα περιμένω τη συνεργασία και άλλων που θα ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο. Ωστόσο συμπεράσματα και κατευθύνσεις ήδη υπάρχουν...Κάποια δίνονται και στο άρθρο.
Στο παρελθόν (αλλά και ακόμη κάποιες φορές, αν δεις στο blog μου) έχω δουλέψει αρκετά με εντελώς διαφορετικά από το παραδοσιακό bracings. Το θέμα είναι ότι αλλάζοντας τρόπο ενίσχυσης (bracing) επηρεάζονται δραματικά και κάποιοι (όχι όλοι!) τρόποι δόνησης. Έτσι η βασική μελέτη είναι σημαντικό να γίνει με έναν -τον παραδοσιακό, στην προκειμένη περίπτωση- τρόπο.
Ο καθ`ένας μπορεί να λέει ότι θέλει, πρέπει όμως να αποδεικνύεται και στην πράξη. Αν είναι δυνατόν ένα ανθρώπινο αυτί να διακρίνει λεπτότερες διαφορές από ένα -όχι καν υπερευαίσθητο- μικρόφωνο ! Στην πράξη, με ένα μέτριο μικρόφωνο, μπορείς να διακρίνεις αρκετές διαφορές, μετά από οποιαδήποτε επέμβαση κάνεις.
Με όλα αυτά, δε θέλω να υποβιβάσω καθόλου ούτε την πολύχρονη εμπειρία του κάθε μάστορα, ούτε βέβαια το ανθρώπινο αυτί και το tap tuning (με το οποίο ελέγχεις κυρίως τη βασική συχνότητα, άντε και καναδυό αρμονικές, αν είναι ισχυρές και καθαρές!). Οι μέθοδοι αυτές που περιγράψαμε συνοπτικά με το Γιώργο, έρχονται να συμπληρώσουν και να διευρύνουν την εμπειρία του μάστορα.
Σίγουρα, μόνο με αυτές τις τεχνολογίες δε γίνεσαι οργανοποιός ! Αν όμως ήδη έχεις την εμπειρία, μόνο να κερδίσεις έχεις από αυτές...