Τὸ μόνο σίγουρο εἶναι ὅτι μὲ ὑλικἀ ὅπως τὰ ἀνθρακονήματα ποὺ εἶναι ὁμοιογενὴ σὲ ὅλο τὸ μῆκος, πλᾶτος καὶ πᾶχος τους,...
Πάντως ἡ ἐπόμενη κατασκευή σου θὰ πρέπει νὰ ἔχη πολὺ μικρότερο βάρος γιατὶ,...
Σε ευχαριστώ για το λόγο σου, όμως θέλω να διευκρινίσω το εξής:
Τα ανθρακονήματα,
(γενικότερα τα «σύνθετα» υλικά), συμπεριφέρονται από εντελώς ισότροπα έως εντελώς ανισότροπα, αναλόγως της κατασκευής τους.
Δηλαδή, σε ένα σημείο συμπεριφέρονται με τρόπο Α΄ και σε άλλο σημείο με τρόπο Β΄.
Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του carbon-fiber.
Μπορούν να είναι απόλυτα «ομοιογενή» μέχρι απόλυτα «ανομοιογενή» υλικά.
Ας πούμε για παράδειγμα,
(όσο πιο κατανοητό γίνεται), ότι θες σε ένα σημείο να αντέχει πίεση 50kg/cm2 και σε ένα εκατοστό πιο κει να αντέχει 5kg/cm2 ?...
–Το΄χεις…
Δεν χρειάζεται ούτε να κολλάς ενισχύσεις, ούτε να πάρεις ένα ξύλο πάχους 10 και να αφαιρέσεις 7 για να έχεις το 1 εκεί που το χρειάζεσαι.
Επίσης, αναρωτιέμαι:
Αν είναι να κατασκευάσω ένα όργανο με cf με τις ίδιες αντοχές αντίστοιχου ξύλινου συμβατικού μπαγλαμά, τότε,
(με πρόχειρους υπολογισμούς), θα έχει βάρος ~60gr συν τα παρελκόμενα.
Αλλά αν έχει τις ίδιες αντοχές με ένα συμβατικό, (χοντρικά το λέω), τότε ποια η διαφορά τους στο σημείο αυτό?Από την άλλη, στο καπάκι για παράδειγμα, έχω προσθέσει βάρος για λόγους ηχητικής συμπεριφοράς…
Τελικά, πόσο πιο «ελαφρύ» θα πρέπει να είναι για να είναι αποδεκτό ?
Αντίστοιχα, έχω ακούσει παρόμοια για την ένταση της φωνής του.
Έχουν πει κάποιοι:
-Αφού είναι από carbon fiber θα πρέπει να ακούγεται ακόμα πιο δυνατά…Ακούγεται σαφώς πιο δυνατά από ένα συμβατικό ξύλινο μπαγλαμαδάκι !
Πόσο πρέπει να ξεπεράσει το εαυτό του,
(αυτό μένει να ξεπεράσει), για να γίνει αποδεκτή η «ένταση» της φωνής του ?