Αποστολέας Θέμα: ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ  (Αναγνώστηκε 13795 φορές)

john 2004

• Hero Member
Απ: ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 01:55:51 πμ »
Κατανοητος.    το σιγουρο είναι ότι εδώ δεν εχουμε φοβο για τέτοιες κοιλίτσες. Εχουν κανει αλλοι τον κοπο πριν από εμας και εμεις εχουμε βρει ετοιμα στο διαδυκτιο τα βαρη- τασεις- δυναμεις των χορδων που ασκουντε σε κάθε σημειο του οργανου. Δεν χρειαζεται λοιπον να το φτιαξουμε στο λιγο παραπανω.

Συμπέρασμα:

Αν έχουμε cf όργανο σε παρόμοιο βάρος με ένα συμβατικό, είμαστε μια χαρά κι έχουμε κι ασύλληπτους συν.ασφ. !!! ;)

οσα οργανα εχω δει να παρουσιαζοντε από ανθρακονηματα εδώ η αλλου, περιεχουν και την φημη του κατά πολύ ελαφρυτερου.....
περιμενω να το δω.

λες ότι ειμαστε οκ με το ιδιο βαρος ενός συμβατικου. Τοτε ποιος ο λογος μιας τέτοιας κατασκευης? Δεν το θελουμε σωνει και καλα αδιαβροχο το οργανο, δεν προοριζεται για ψαρεμα. Στα συν.ασφ βαλε και τα μειων του ηχου του χρωματος του βαθους και βεβαια και των απειρων δυνατοτητων σε στολισμα-εμφανηση που μπορεις να εχεις με το ξυλο. Αρκετα από αυτά βεβαια μπορεις να τα σωσεις με ένα ξυλινο καπακι!
κανε την προσθαφαιρεση και βγαλε το αποτέλεσμα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 10:04:24 πμ »
Πολύ ωραία κατασκευή και πανάλαφρο φαντάζομαι. Θα το έπαιρνα μαζί μου στο κάμπινγκ με τη μοτοσυκλέτα αφού είναι και "παντός καιρού". Σίγουρα δεν θα γινόμουν τύφλα στα τσίπουρα βλέποντάς το να παίζει αλλά εγώ είμαι και λίγο παλαιάς κοπής... Όπως και να έχει συγχαρητήρια για την κατασκευή και σου εύχομαι να το ευχαριστηθείς!!!

ΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΕΓΩ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ......................
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΩ ΖΥΓΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΛΕΣ ........ΜΜΜΜΜ ΩΡΑΙΟΣ ΗΧΟΣ.
ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ , ΑΛΛΑ......... ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕΣ  ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 09:48:03 μμ »
Να πω την αληθεια, και σ'χωραμε ηχω, αλλα διαβαζοντας ολα τα μηνυματα απο 2 φορες, ακομη δεν εχω καταλαβει τα πραγματικα πλεονεκτηματα του ανθρακονηματος σε μια κατασκευη...

παντως, ειναι πανεμορφο... καλοπαιχτο, και με το καλο, και οι επομενες κατασκευες
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:05:29 μμ »
Κατανοητος.    το σιγουρο είναι ότι εδώ δεν εχουμε φοβο για τέτοιες κοιλίτσες. Εχουν κανει αλλοι τον κοπο πριν από εμας και εμεις εχουμε βρει ετοιμα στο διαδυκτιο τα βαρη- τασεις- δυναμεις των χορδων που ασκουντε σε κάθε σημειο του οργανου. Δεν χρειαζεται λοιπον να το φτιαξουμε στο λιγο παραπανω.

Θα με βοηθούσες σημαντικά, αν μου έδινες τουλάχιστο ένα site που να «υπολογίζει» συγκεκριμένα τα φορτία του καβαλάρη πάνω στο καπάκι.
Στέλιος  Γαϊτάνος

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:10:25 μμ »
υπαρχουν πολλα που μετρανε την ταση (ποσα κιλα τραβανε) των χορδων. Υπαρχει και θεμα εδω στο φορουμ.
Υπαρχουν σε σελιδες οργανοποιων! Αν δεν βρεις κατι απο αυτα πες μου και θα σου βρω το βραδυ η το πρωι γιατι τωρα ειμαι στη δουλεια.

μετα ειναι μηχανικη, αναλογα με τις δυο γωνιες που σχηματιζει η χορδη μπρος και πισω απο τον καβαλαρη, υπολογιζεις την καθετη δυναμη.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:13:52 μμ »
kati tetoio alla υπαρχουν και σε Ελληνικες σελιδες. Ψαξε παντος και για το αναλογο θεμα εδω στο φορουμ.

http://www.daddario.com/DAstringtensionguide.Page?sid=7b0a3878-80a8-47c9-9a0a-2f93a1e2ab17

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:18:29 μμ »
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΩ ΖΥΓΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΛΕΣ ........ΜΜΜΜΜ ΩΡΑΙΟΣ ΗΧΟΣ.

Λίγη βοήθεια εδώ ?

ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

Οσονούπω ξεκινά η επόμενη κατασκευή, θα κρατήσω φωτο και θα τις ανεβάσω.  Αν κάποιος είναι ανυπόμονος μπορεί να δει στο yt σχετικά βίντεο με κιθάρες τσέλο κλπ.  Την ίδια μεθοδολογία ακολουθώ, σε γενικές γραμμές, αλλά σε «ερασιτεχνική κλίμακα»…

(Μου φωνάζεις (κεφαλαία) ή γράφεις δυνατά ??)
Στέλιος  Γαϊτάνος

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:24:47 μμ »
kati tetoio alla υπαρχουν και σε Ελληνικες σελιδες. Ψαξε παντος και για το αναλογο θεμα εδω στο φορουμ.

http://www.daddario.com/DAstringtensionguide.Page?sid=7b0a3878-80a8-47c9-9a0a-2f93a1e2ab17

τα φορτία του καβαλάρη πάνω στο καπάκι, όχι τις τάσεις των χορδών
Το έχω ψάξει εκτενώς παλαιότερα, θα το ξαναψάξω πάλι αν υπάρχει νεότερο.
Στέλιος  Γαϊτάνος

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:31:08 μμ »

τα φορτία του καβαλάρη πάνω στο καπάκι, όχι τις τάσεις των χορδών

=

μετα ειναι μηχανικη, αναλογα με τις δυο γωνιες που σχηματιζει η χορδη μπρος και πισω απο τον καβαλαρη, υπολογιζεις την καθετη δυναμη.

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:40:11 μμ »
ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ:

Η εφαρμογή cf ή σύνθετων υλικών σε έγχορδα δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχω προαναφέρει ήδη, το νέο είναι "μπαγλαμάς με cf."

Δικό μου λάθος, θεωρούσα πως είναι γνωστές οι συμπεριφορές του cf στα έγχορδα και αναφέρθηκα επιλεκτικά μόνο σε κάποια σημεία που αφορούν τη δική μου κατασκευή.

Όπως και με την διαδικασία της κατασκευής, έτσι και σε ότι αφορά την ηχητική συμπεριφορά του cf, γενικά, δεν νομίζω πως πρέπει να το απλώσουμε εδώ…
Για το συγκεκριμένο οργανάκι… εννοείτε…
Στέλιος  Γαϊτάνος

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #25 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 11:56:24 μμ »

Τι θάλεγες αν σου πρότεινα να το περάσεις  σ ένα xlακι, ώστε να του βάζεις τάσεις χορδών και ότι άλλο θέλεις, και τσουυυύπ.. να βγάζει φορτίο στο καπάκι... :o
(και να το ανεβάσεις εδώ  ;))
Στέλιος  Γαϊτάνος

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 03, 2014, 12:05:28 πμ »
τι θα λεγες να βρεις καποιον που ειναι καλος στα μαθηματικα και τη φυσικη και να στο κανει!
Γιατι εγω δεν ειμαι ;D

παντος δωσε και μια αναζητηση στο φορουμ και θα βρεις καποια πραγματακια....

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 03, 2014, 12:12:44 πμ »
τι θα λεγες να βρεις καποιον που ειναι καλος στα μαθηματικα και τη φυσικη και να στο κανει!
Γιατι εγω δεν ειμαι ;D

παντος δωσε και μια αναζητηση στο φορουμ και θα βρεις καποια πραγματακια....

:'(
Στέλιος  Γαϊτάνος

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 03, 2014, 01:04:22 πμ »
Το προβλημα δεν ειναι να αναλυσης της δυναμεις που ασκουνται στο μανικο (βασικα τις ροπες που ασκουνται)  αλλα για να εχει καποια πρακτικη ενοια ο υπολογισμος θα πρεπει να εχεις υπολογιση την αντοχη και τη ελστικη συμπεριφορα του συγκεκριμενου μανικου σαν πακτωμενη δοκο (πακτωμενη στην ενωση με το σκαφος  - ελευθερη απο την αλλη πλευρα).  Εκει τα πραγματα γινονται δυσκολα  γιατι καθε κομματη ξυλου (ακομη και απο το ιδιο δεντρο) συμπεριφερεται διαφορετικα.  Επισης η δυναμεις αλλαζουν αναλογα με την κλιση του μανικου, την κλιση του καραολου, την κλιμακα και το υψος του καβαλαρη. Οποτε για καθε οργανο ειναι διαφορετικα τα νουμερα. Η μονη λυση που εχω πειραματιστη προσωπικα ειναι εμπειρικη -  αφου εχεις τελειωσει το μανικι το πιανεις στην μεγγενη εκει που θα ενωθει στο σκαφος και βαζει στην αλλη ακρη ενα σταθερο φορτιο (πχ 2 κιλα) και μετρας ποσο κατεβηκε το μανικι κατω. Αυτο σου δινει μια πρακτικη ενδειξη της ελαστικοτητας του συγκεκριμενου μανικιου. Τωρα το ποσο κλιση αρνητικη κλιση θα δωσεις στο μανικι και κατα ποσο αυτο θα αλλαξει οταν κολλησης την ταστιερα και θα βαλεις χορδες μια λυση εχω βρει - αναβεις ενα κερακι στην Παναγια και κανεις τον σταυρο σου (το λεω απο προσωπικη εμπειρια).

Γιωργος

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 03, 2014, 01:23:06 πμ »
Και με ενα γρηγορο υπολογισμο η καθετη δυναμη στη ακρη του μανικου για μια κλιση των χορδων 2 μοιρες  (σε σχεση με την ταστιερα) και ολικη φορτιση απο τις χορδες 38,76 κιλα (υπολογισμενη για Addario  .010 .010 .013 .013 .010 .022 χορδες) βγαινει οτι ειναι 1,35 κιλα. Αν πολλαπλασιασουμε επι την αποσταση απο το μικρο κοκκαλο μεχρι την ενωση με το σκαφος (σε μετρα) τοτα εχουμε την ροπη που ασκειται στο μανικο.

Γιωργος.

Tags: