Αποστολέας Θέμα: Αλλαγή καπακιού σε ούτι  (Αναγνώστηκε 6896 φορές)

Λευτέρης_

• Newbie
  • *
Αλλαγή καπακιού σε ούτι
« στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 05:46:57 μμ »
Χαιρετώ την παρέα,
Με ενδιαφέρει η ενασχόληση της ερασιτεχνικής οργανοποιίας και είπα να ξεκινήσω από τα μαλακά.
Έχω ένα δεύτερο ούτι το οποίο δεν το χρειάζομαι. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μια απόπειρα να του αλλάξω το καπάκι, ώστε να αποκτήσω την πρώτη μου επαφή-εμπειρία.
Θα ήθελα σας παρακαλώ τη βοήθειά σας, να μου πείτε (στην πράξη) πως μπορώ να ξεκολλήσω το καπάκι για αρχή.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 07:05:50 μμ από lefterpitsi »

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Αλλαγή καπακιού σε ούτι
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 05:54:46 μμ »
καλησπέρα, εαν είναι κολλημένο με ψαρόκολλα θα ξεκολλήσει με θερμότητα και σπατουλάκι, εχω ακούσει να ξεκολάνε καπάκι με σιδερο σιδερόματος και μαχαίρι, να περιμένεις να σου απαντήσει κάποιος που το έχει κάνει για να σου πει λεπτομέριες, αν είναι τώρα κολλημένο με άλλη κόλα δεν έχω ιδέα, αντε και καλή αρχή.

christosp

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος - έβενος
  • Αριθμός κατασκευών: Μέχρι τώρα, μερικές μικροεπισκευές.
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 01:47:19 πμ »
Θὰ ξεκολλήσει ὅπως ἔγραψε ὁ kedros27 ἀλλὰ καὶ πολὺ πολὺ ὑπομονὴ καὶ προσοχή. Ἐπίσης θὰ πρέπει νὰ λάβεις ὑπόψη σου τὰ "καμάρια" τὰ ὁποῖα θὰ ἦταν καλλίτερο νὰ ἔχουν ἐντοπιστεῖ πρίν ἀρχίσεις τὸ "ξεκόλλημα". Πρὸς τὸ παρὸν δὲν μοῦ ἔρχεται κάτι αλλο στὸ νοῦ.

Καλὴ ἐπιτυχία.

Λευτέρης_

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 11:04:30 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας. Θα ξεκινήσω κατά τον τρόπο αυτό και αν προκύψει κάτι τα ξαναλέμε.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 11:30:15 πμ »
..... είπα να ξεκινήσω από τα μαλακά.
....Σκέφτηκα να του αλλάξω το καπάκι...

η άποψή μου είναι ότι το να αλλάξεις καπάκι (γενικά) δεν είναι δουλειά για "εισαγωγή" στην ενασχόλησή σου.
Πολύ περισσότερο σε ούτι.
Δεν ξέρω πολλά για ούτια, αλλά τα λίγα που ξέρω για το καπάκι: ότι είναι πολύ λεπτό, ότι έχει 7-8 καμάρια, ότι πιθανότατα δεν θα έχει kerfing (ζώνες ενίσχυσης περιμετρικά στο χείλος του σκάφους) είναι όλα προβληματικά για πρώτη απόπειρα. Ακόμα περισσότερο αν δεν χρειάζεται αλλαγή, άρα υποθέτω ότι δεν έχει φθορές που ενδεχομένως διευκόλυναν την απόφαση - ή σου επέτρεπαν να αποκτήσεις καλύτερη εικόνα (κυριολεκτικά) για την δουλειά που προτίθεσαι να κάνεις.

Η γνώμη μου (μόνο) : είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις νέο όργανο (δεν ξέρω τι θέλεις να φτιάχνεις, λαμβάνοντας υπόψη το ούτι υποθέτω όχι ηλεκτρικές κιθάρες) με σχετικά μικρό κόστος - ένας μπαγλαμάς π.χ. γίνεται με ελάχιστα εργαλεία και πολύ λίγα υλικά. Ή μπορείς ίσως να βρεις κάποιο μεταχειρισμένο όργανο που να είναι όντως προβληματικό, όλο και κάποιος φίλος θα έχει καμμιά κιθάρα στο πατάρι.
Αυτά από μένα.

Δες κι αυτό (πιθανόν να το έχεις ήδη δει) http://www.khalafoud.com/Jameel_OudConstruction.htm

Λευτέρης_

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 02:45:22 μμ »
Παιδιά έγινε η αφαίρεση. Την έκανα με πιστόλι θερμού αέρα στη χαμηλή του σκάλα και φαλτσέτα.  Δεν μπορώ να πω οτι με προβλημάτισε. Το περίμενα δυσκολότερο. Θα παραγγείλω αυτές τις μέρες τα υλικά και όπου βρω ζόρι σας ρωτάω.

Αποστέλλω συνημμένα και φωτογραφίες. Οποιοδήποτε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 03:30:24 μμ »
 Καλή αρχή.   Βάλε μας να το δούμε και από την απέξω. Οι ροζετουλες είναι πλαστικές έτσι?  Αν θα είχες υπομονή θα ήταν ωραίο να της κοπιαρεις και να της κάνεις με ξυλο. (Αν ήμουν φυλακή θα το προσπαθούσα ;D
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Λευτέρης_

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 05:57:43 μμ »
Να είσαι καλά, ευχαριστώ.
Ναι οι ροζέτες είναι πλαστικές. Καλή η ιδέα σου να γίνουν ξύλινες. Αν βρω το κουράγιο θα ασχοληθώ και με αυτές.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 07:23:07 μμ »
ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΑΡΙΑ. Η ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΩ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΚΑΜΑΡΙΑ.
ΜΠΕΣ ΕΔΩ ΣΤΟΥ KALAF  ΤΟ ΣΑΙΤ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΜΑΡΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Κυπαρίσσι
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 09:30:06 μμ »
Συμφωνώ 100% με τον φίλο Κώστα, αυτό το καμάρωμα είναι "έβαλα ό,τι παλιόξυλο βρήκα για να φτιάξω φράχτη"  ;) Επίσης όπως λέει και ένας καλός φίλος "Καπάκι απο καμαρόπορτα" μου φαίνεται  ;) Χωρίς παρεξήγηση...
Αλλά ποιο είναι τελικά το μουσικό άρωμα της Πόλης ; “Είναι μισμαγιά και μακελάρικο χασάπικο, ουσάκ και νιαβέντι, μπεκτασίδικο ιλαχί και πατριαρχική ψαλμουδιά, καρσιλαμάς και τανγκό, τύμπανο του Ραμαζανιού και Υπερμάχω“.
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 10:17:08 μμ »
Έχετε δίκιο Κώστα και ρωμηος , φαίνεται για τουριστικό. Και σίγουρα θα γίνει άλλο όργανο με της αλλαγές.  Θα ήταν καλή ευκαιρία να είχε ανεβάσει ήχο για να δούμε την διαφορά που θα κάνει.
Στο σκαφος θα κάνεις τπτ? Τι βερνίκι έχει?
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Λευτέρης_

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 03, 2014, 01:31:48 μμ »
Το όργανο είναι χαμηλής αξίας, γιαυτό και έχω προβεί σε αυτήν την εργασία. Και να το χαλάσω, πράγμα που αποκλείεται, δεν με πειράζει. Να το κάνω χειρότερο από ότι είναι δεν νομίζω και ας είμαι και αρχάριος.
Τα καμάρια φυσικά και θα γίνουν καινούργια.
Στο σκάφος δεν θα κάνω τίποτα, θέλω να περάσω μόνο από τη διαδικασία της αλλαγής του καπακιού, χωρίς να ασχοληθώ με την εμφάνιση. Αν όλα πάνω καλά, η επόμενη κίνηση θα είναι κατασκευή οργάνου από την αρχή.

Λευτέρης_

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 08, 2014, 07:18:32 μμ »
Και μια ερώτηση ακόμη. Το καπάκι χρειάζεται απαραίτητα λουστράρισμα?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 08, 2014, 07:48:44 μμ »
Και μια ερώτηση ακόμη. Το καπάκι  (ΔΕΝ) χρειάζεται απαραίτητα λουστράρισμα?

ουτι ειναι!!!!

christosp

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος - έβενος
  • Αριθμός κατασκευών: Μέχρι τώρα, μερικές μικροεπισκευές.
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 08, 2014, 07:57:44 μμ »
Ἀπ' ὅ,τι γνωρίζω μέχρι σήμερα, τὸ καπάκι συνηθίζεται νὰ ἔχει βερνίκι (λοῦστρο) στὰ ἀραβικῆς προελεύσεως (κατασκευῆς) ὄργανα. Στὰ τούρκικα ὅμως (ἄς τὰ λέμε Πολίτικα :) δὲν πειράζει :))   δὲν συνηθίζεται. Ἀπὸ τὴν ἄλλη ὅμως δὲν ἀποκλείεται (ὑπάρχουν κάποια). Τὸ δικό σου εἶναι μάλλον στὴν δεύτερη περίπτωση, ἄρα... :)

Μία σκέψη εἶναι νὰ φτιάξεις ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ἕνα καπάκι μὲ τὰ κατάλληλα καμάρια (ἄν ἔχεις ὄρεξη γιὰ μικροὺς «μπελάδες»  :) καὶ φυσικὰ μὲ τὰ κατάλληλα ξύλα. Τὸ προτείνω αὐτό, διότι ἤδη ξεκίνησες μία διαδικασία. Ἴσως ἄν βελτίωνες κάποια δομικὰ στοιχεῖα τοῦ ὀργάνου νὰ κέρδιζες κάτι παραπάνω ἀπὸ τὴν ἐπιζητούμενη ἐμπειρία: ἕνα καλλίτερο ἠχητικῶς καὶ κατασκευαστικῶς ὄργανο!
   Ἔχω ἀνάλογη ἐμπειρία, ὅταν ἐπισκεύασα ἕνα «φτηνὸ» ἀλλὰ καλοφτιαγμένο Οὔτι:ὁ κάτοχός του δὲν πίστευε στὰ μάτια του ἤ στ' ἀφτιά του! Μοῦ πῆρε 5 λεπτὰ γιὰ νὰ τὸν πείσω ὅτι ἐπρόκειτο γιὰ τὸ δικό του ὄργανο! 

Ὅμως δὲν ξεχνῶ καὶ τὴν παροιμία ποὺ λέει ὁ λαός μας: «ὅσα ξέρει ὁ νοικοκύρης δὲν τὰ ξέρει ὁ κόσμος ὅλος». Συνεπῶς, ἐσύ θὰ ἀποφασίσεις ἄν πρέπει ἤ ὄχι. Ἐγὼ ἀπλῶς (μὲ τὸ θάρρος ποὺ λένε...!) ῥίχνω ἰδέες. (εἶμαι ἀπ'ἕξω ἀπ' τὸ χορό, βλέπεις! :) ) Ὅπως καὶ νὰ 'χει τὸ πρᾶμμα, σοῦ εὔχομαι καλὴ ἐπιτυχία!

Tags: