Αποστολέας Θέμα: Τραχύτητα καπακιού μπουζουκιού.  (Αναγνώστηκε 2221 φορές)

kostas1990

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: οτι ειναι σκουρο
Τραχύτητα καπακιού μπουζουκιού.
« στις: Αυγούστου 28, 2014, 08:26:34 μμ »
Καλησπέρα σε όλους. Θα θελα να ρωτήσω ως τι grit γυαλόχαρτο πρέπει να τριφτούν εσωτερικά το καπάκι και τα καμάρια?

Επίσης άκουσα από επαγγελματία παίχτη ,και όχι κατασκευαστή , πως άκουσε ότι το καπάκι δεν είναι το ίδιο τριμμένο και από τις δυο πλευρές. Ξέρει κάποιος κάτι σχετικά με αυτό το θέμα? 
Έχει μια λογική αν σκεφτεί κανείς ότι από την μια πλευρά έχουμε λεπτότερες χορδές σε σχέση με την άλλη ιδιαίτερα στο τετράχορδο....

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: Τραχύτητα καπακιού μπουζουκιού.
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 29, 2014, 09:51:31 μμ »
Για λόγους καλαισθησίας αλλα και σεβασμού προς το όργανο το καπάκι πρέπει να είναι καλά τριμμένο και απο τη μέσα πλευρά .Μερικοί κατασκευαστές απλά τριβουν το εσωτερικό και τα καμάρια ισα ίσα να μην φαίνονται οι πριονιές (το έχω δεί αυτο ακόμα και σε επαγγελματικές κατασκευές και δεν μου άρεσε πραγματικά καθόλου )
Νομίζω οτι ένα καλο πέρασμα με 180 ή 220 νούμερο για τελικό αφήνει μιά πλήρως αποδεκτή εσωτερική επιφάνεια.

Για το άλλο θέμα τώρα , όντως η μεριά των μπάσων στα έγχορδα συνήθως γίνεται πιο λεπτή απο την πλευρά των πρίμων, ειδικά στις κιθάρες. Αυτό πέρασε και στα άλλα έγχορδα σαν κατασκευαστική άποψη και θεωρητικά έχει βάση και μάλιστα σοβαρή . Μεγαλύτερο πάχος στην πλευρά των πρίμων σημαίνει μεγαλύτερη ακαμψία της συγκεκριμένης περιοχής του καπακιού άρα ενίσχυση των υψηλών συχνοτήτων _ το αντίθετο ακριβως συμβαίνει στα μπάσα .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 30, 2014, 07:59:48 πμ »
Νικολα εσυ καλα τα λες, αλλα ο Κωστας ρωταει το πως ακουσε ο΄τι το καπακι απο μεσα ηταν ατριφτο σε σχεση με την εξω μερια.
Εξ' ου και η λεξη "τραχυτητα".

Εγω λεω πως δεν ακουσε ο΄τι το καπακι ειναι απο μεσα ατριφτο (αυτο ειναι αδυνατον),
αλλα απο το ηχοχρωμα του συγκεκριμενου οργανου κατι δεν του αρεσε, και το απεδωσε θεωρητικα στο ο΄τι μπορει να μην εχει τριφτει εσωτερικα καλα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 30, 2014, 12:48:08 μμ »
Για λόγους καλαισθησίας αλλα και σεβασμού προς το όργανο το καπάκι πρέπει να είναι καλά τριμμένο και απο τη μέσα πλευρά .Μερικοί κατασκευαστές απλά τριβουν το εσωτερικό και τα καμάρια ισα ίσα να μην φαίνονται οι πριονιές (το έχω δεί αυτο ακόμα και σε επαγγελματικές κατασκευές και δεν μου άρεσε πραγματικά καθόλου )
Νομίζω οτι ένα καλο πέρασμα με 180 ή 220 νούμερο για τελικό αφήνει μιά πλήρως αποδεκτή εσωτερική επιφάνεια.

Για το άλλο θέμα τώρα , όντως η μεριά των μπάσων στα έγχορδα συνήθως γίνεται πιο λεπτή απο την πλευρά των πρίμων, ειδικά στις κιθάρες. Αυτό πέρασε και στα άλλα έγχορδα σαν κατασκευαστική άποψη και θεωρητικά έχει βάση και μάλιστα σοβαρή . Μεγαλύτερο πάχος στην πλευρά των πρίμων σημαίνει μεγαλύτερη ακαμψία της συγκεκριμένης περιοχής του καπακιού άρα ενίσχυση των υψηλών συχνοτήτων _ το αντίθετο ακριβως συμβαίνει στα μπάσα .
Δεν πιστευω οτι υπαρχει πλευρα μπασων και πριμων και νομιζω οτι ειναι εντελως λαθος τροπος φιλοσοφιας στην κατασκευη.
Το καπακι παλλεται ολοκληρο.
Τα τριψιματα βεβαια παιζουν τον ρολο τους.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 30, 2014, 03:16:03 μμ »
Νομίζω ότι (τουλάχιστον σε κλασσικές και ακουστικές κιθάρες χωρις cutaway) δεν υπάρχει διαφορά στα καμάρια μεταξύ πρίμων και μπάσων ή τουλάχιστον αν υπάρχει δεν επηρεάζει σημαντικά τον ήχο....

Πριν 4-5 μήνες άλλαξα χορδές σε 2 κλασσικές και μια ακουστική και από αριστερες τις έκανα δεξιες (οχι χρυσή αυγή  :-X)...Είχα απορία αν έχουν διαφορά σε ήχο και ηχογράφησα κάτι και πριν και μετα και με τις τρεις κιθάρες και δεν άκουσα κάποια διαφορά...

Επίσης καμία από τις κιθάρες δεν άλλαξε στατικά....(γιατί θα έπερνε ο κολλητός τηλέφωνο και θα ακούγαμε όλα τα καντήλια μαζεμένα)...

kostas1990

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: οτι ειναι σκουρο
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 30, 2014, 05:43:56 μμ »
Νικολα εσυ καλα τα λες, αλλα ο Κωστας ρωταει το πως ακουσε ο΄τι το καπακι απο μεσα ηταν ατριφτο σε σχεση με την εξω μερια.
Εξ' ου και η λεξη "τραχυτητα".

Εγω λεω πως δεν ακουσε ο΄τι το καπακι ειναι απο μεσα ατριφτο (αυτο ειναι αδυνατον),
αλλα απο το ηχοχρωμα του συγκεκριμενου οργανου κατι δεν του αρεσε, και το απεδωσε θεωρητικα στο ο΄τι μπορει να μην εχει τριφτει εσωτερικα καλα...

Όχι φίλε Στέλιο , σε αυτό που απάντησε ο Νίκος ήταν η απορία.

Όταν έγραψα δυο πλευρές δεν εννοούσα το μέσα – έξω , αλλά το δεξί μέρος του καπακιού και το αριστερό.

Σχετικά με την τραχύτητα και το grit: Ρώτησα ως τι grit πρέπει να τριφτεί εσωτερικά το καπάκι. Δηλαδή έχει νόημα (ηχητικά και όχι αισθητικά) να τριφτεί ένα καπάκι για παράδειγμα ως γυαλόχαρτο νούμερο 2000??

Σχετικά με το αν πρέπει το δεξί μέρος του καπακιού να τριφτεί λιγότερο η περισσότερο από το αριστερό (όπως το βλέπουμε απ έξω) δεν ξέρω αν ισχύει. Μου το είπε επαγγελματίας παίχτης.

Μου είπε συγκεκριμένα: Έπεσε στα χέρια μου ένα μπουζούκι αλλά τι να το κάνω είναι για αριστερούς. Σιγά το πράγμα του λέω αλλάζεις τις χορδές , με την φιγούρα έχεις πρόβλημα? Όχι μου λέει η φιγούρα είναι 4/4 (δηλαδή η μεγάλη φιγούρα , για αυτούς που δεν ξέρουν από μπουζούκι). Εκεί μου εξήγησε πως από την πλευρά τον χοντρών χορδών έχουμε άλλο τρίψιμο σε σχέση με τις λεπτές. Απλά δεν ήξερε να μου πει λεπτομερές.