Αποστολέας Θέμα: Τρυπημα καραολου για κλειδια.  (Αναγνώστηκε 9490 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Τρυπημα καραολου για κλειδια.
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 22, 2018, 11:05:30 μμ »
ΜΑΝΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΤΖΙΓΚΑΚΙ
Υ.Γ ΙΣΩΣ ΤΑ ΔΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΟΥΜΑΚ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΙΑΝΕΙ Κ...ΛΟ

ναι βρε τι λες τωρα....ο stewmac ολη τη μερα μεσα στη σελιδα μας ειναι και κοιταζει...................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 03:08:24 μμ »
Εγω εδω και καιρο εχω φτιαξει αυτο εδω.Απλη ιδεα, απλοτατη σαν το αυγο του Κολομβου.Ο  μονος περιορισμος ειναι το στανταρ του παχους.Ετσι λοιπον φτιαχνω τα καραολα αυτου του τυπου σταθερα στα 18 χιλιοστα, κι αλλωστε 16 χιλιοστα ειναι το φαρδος της πλακας των κλειδιων.
Εχω χρησιμοποιησει τρυπανι 0,6 για ξετρυπημα, και στην κορυφη εβαλα τα γνωστα καψουλια για σταθεροτητα

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 04:20:01 μμ »
Κώστα τέτοια καψουλια σε τι μαγαζιά τα πουλάνε;;;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 04:33:25 μμ »
Κώστα τέτοια καψουλια σε τι μαγαζιά τα πουλάνε;;;

αυτα δεν γνωριζω αν πουλιουνται ετσι χυμα.Ειναι σετακι ομως σχεδον με ολα τα ακριβα κλειδια της αγορας.Εννοω κλειδια μπουζουκιου μπαγλαμα

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 11:52:50 μμ »
για "παραδοσιακό" καράολο (παντόφλα) αυτό δουλεύει μια χαρά (για να μην τρυπάς μπορείς να κολλήσεις τις πλάκες με ταινία διπλής όψης). Σε ισοπαχές καράολο (δεν έχω δει και ποτέ βέβαια) τα κολλάς είτε μπροστά είτε πίσω, αλλά αν έχεις μείωση στο καράολο (π.χ. 11 mm στο μαξιλάρι και 8 mm στην απόληξη) πρέπει να τα κολλήσεις στην μπροστινή όψη ώστε να πάρει καθετότητα (στο κολωνάτο) από την πίσω όπου και θα βιδωθούν οι πλάκες... σ' αυτόν τον καράολα τρυπάς max ~ 10-11 mm
Ναι, σωστά. Αλλά γιατί λες ότι δεν έχεις δει ποτέ ισοπαχές καράολο; Τόσο δύσκολο είναι να το επιτύχει κανείς; Εκτός κι αν μιλάς για διαφορές της τάξης των δεκάτων του χιλιοστού... Σε ένα τρύπημα 10-12mm πόση απόκλιση να έχει σε μοίρες η τρύπα από την απόλυτη καθετότηα, και πόσο τελικά αυτό να επηρεάζει την απροβλημάτιστη λειτουργία των κλειδιών... ;

αλλά για κεφαλάρι τύπου κλασικής κιθάρας (με σχισμές) που στην όψη "ανοίγει" (ή "κλείνει") από το μαξιλάρι προς τα πάνω, αν το βάλεις πλάγια στη βάση του κολωνάτου χάνεις την καθετότητα και πρέπει να φτιάξεις μια σφήνα - οδηγό στην κάτω πλευρά για να τρυπήσεις κάθετα, άσε που θα πατάει η στενή πλευρά στη βάση με κίνδυνο να γείρει ανά πάσα στιγμή - και με βάθος τρύπας 27 -29 mm, δεν μου φαίνεται και τόσο καλή ιδέα

Δεν ρυθμίζει η βάση του κολωνάτου αριστερά δεξιά την κλίση της; Με μία ορθογωνιά θα μπορούσες να ελέγξεις την καθετότητα έτσι. Ανοηταίνω μήπως...; Δεν την έχω κάνει την διαδικασία...  :-\

Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 24, 2018, 09:36:01 πμ »
Ναι, σωστά. Αλλά γιατί λες ότι δεν έχεις δει ποτέ ισοπαχές καράολο; Τόσο δύσκολο είναι να το επιτύχει κανείς;

το αντίθετο λέω, τα καράολα έχουν μείωση πάχους προς την απόληξη, επίτηδες καμωμένα έτσι, εδώ ένα μπουζούκι του '60

[ Invalid Attachment ]

... Σε ένα τρύπημα 10-12mm πόση απόκλιση να έχει σε μοίρες η τρύπα από την απόλυτη καθετότηα, και πόσο τελικά αυτό να επηρεάζει την απροβλημάτιστη λειτουργία των κλειδιών... ; 

πάλι δεν έγινα κατανοητός, λέω ότι ακριβώς στο παλιού τύπου καράολο που το τρυπάς "ξαπλωτό" σε βάθος 10-12 χιλ. τα πράγματα είναι πιο απλά απ' όσο σε κεφαλάρι με σχισμές που τρυπάς στην στενή πλευρά "όρθιο" και το βάθος είναι ~ 30 χιλ.

Δεν ρυθμίζει η βάση του κολωνάτου αριστερά δεξιά την κλίση της; Με μία ορθογωνιά θα μπορούσες να ελέγξεις την καθετότητα έτσι. Ανοηταίνω μήπως...; Δεν την έχω κάνει την διαδικασία...  :-\

ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει ότι είναι πιο καλό / ασφαλές / ακριβές κτλ. και ό,τι καλύτερο μπορεί ανάλογα με τα εργαλεία και την ικανότητα που διαθέτει. Η δημοσίευσή μου δεν έχει χαρακτήρα "κάντε το έτσι" αλλά "υπάρχει κι αυτό".

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 24, 2018, 11:21:20 πμ »
Ετσι λοιπον φτιαχνω τα καραολα αυτου του τυπου σταθερα στα 18 χιλιοστα, κι αλλωστε 16 χιλιοστα ειναι το φαρδος της πλακας των κλειδιων.

Κώστα αυτά τα (καταπληκτικά) κλειδιά στην τελευταία μου κιθάρα έχουν πλάκα 19,5, έβαλα και καπλαμά και έγινε 20

[ Invalid Attachment ]

άλλωστε υπάρχουν κι οι επισκευές που δεν ξέρεις τι θα τύχει

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 24, 2018, 04:31:21 μμ »
ναι ρε συ .....τα κιθαριστικα κλειδια ειναι ποιο φαρδια

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 25, 2018, 09:51:08 μμ »
Ναι, σωστά. Αλλά γιατί λες ότι δεν έχεις δει ποτέ ισοπαχές καράολο; Τόσο δύσκολο είναι να το επιτύχει κανείς;

το αντίθετο λέω, τα καράολα έχουν μείωση πάχους προς την απόληξη, επίτηδες καμωμένα έτσι,

Πρώτα απ' όλα, δεν γίνεσαι κατανοητός επειδή το πρόβλημα είμαι εγώ  {music007} χαχαχα. Η απειρία μου βλεπεις.

Αυτό που λες τo καταλαβαίνω... Η ερώτησή μου, επαναδιατυπωμένη με σαφήνεια νομίζω τώρα, είναι:
Δεν μπορεί κανείς να έχει το κεφαλάρι ισοπαχές ολόκληρο ΟΤΑΝ ΤΡΥΠΑΕΙ και μετά να το διαμορφώσει όπως θέλει; Θα ορκιζόμουν ότι έτσι είναι καλύτερο ούτως ή άλλως, διότι ακόμη κι αν κάτι δεν πάει καλά, υπάρχει το περιθώριο μετατροπής. Πχ. αν υπάρξει σκίσιμο του ξύλου στην έξοδο... (Μιλάω για την... "παντόφλα" που είπες)
Και ρωτάω γιατί ΕΓΩ ό,τι έχω κάνει, το έχω ως εξής: κολλάω στο τεμάχιο χαρτί με το σχέδιο του καράολου και τρυπάω προτού το διαμορφώσω. Μόνο την λοξοτομή έχω έτοιμη... Και επειδή η εμπειρία μου είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ρωτάω για να μάθω αν υπάρχει άλλος τρόπος, πιο βολικός ή ορθότερος, να γίνει αυτό. Να πω την αλήθεια δυσκολεύει λίγο η απόλυτη ευθυγράμμιση με το μάνικο, λόγω της γωνίας.

Και σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 25, 2018, 10:10:24 μμ »
Πχ. αν υπάρξει σκίσιμο του ξύλου στην έξοδο...
ειναι ενα προβλημα...
το εχω αντιμετωπισει βαζοντας (κολλωντας) χαρτοταινια στην εξοδο του τρυπανιου, και ετσι δεν πεταει ξυλο
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 26, 2018, 07:59:40 πμ »
καλημέρα!
Δεν μπορεί κανείς να έχει το κεφαλάρι ισοπαχές ολόκληρο ΟΤΑΝ ΤΡΥΠΑΕΙ και μετά να το διαμορφώσει όπως θέλει;

κολλάω στο τεμάχιο χαρτί με το σχέδιο του καράολου και τρυπάω προτού το διαμορφώσω. Μόνο την λοξοτομή έχω έτοιμη... Και επειδή η εμπειρία μου είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ρωτάω για να μάθω αν υπάρχει άλλος τρόπος, πιο βολικός ή ορθότερος, να γίνει αυτό.

προφανώς μπορεί, γι αυτό έγραψα : "ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει και ό,τι καλύτερο μπορεί..."

Να πω την αλήθεια δυσκολεύει λίγο η απόλυτη ευθυγράμμιση με το μάνικο, λόγω της γωνίας.

αν εννοείς στο κολωνάτο δράπανο, εγώ (που καταρχάς δεν έχω "κανονικό" κολωνάτο αλλά μια βάση για το "δράπανο χειρός" από το Praktiker) βάζω καναδυο κομμάτια (~ 10*10 εκ) κόντρα πλακέ στη βάση για να μειωθεί η επιφάνεια στην οποία πατάει το καράολο κι έτσι δεν ενοχλεί το μπράτσο που κρέμεται λοξά

Πχ. αν υπάρξει σκίσιμο του ξύλου στην έξοδο...
ειναι ενα προβλημα...
το εχω αντιμετωπισει βαζοντας (κολλωντας) χαρτοταινια στην εξοδο του τρυπανιου, και ετσι δεν πεταει ξυλο

αφού μιλάμε πλέον για καράολο παλιού τύπου και τρύπημα με οδηγό την ίδια την πλάκα των κλειδιών όπου

... τοποθέτησα κανονικά τις βάσεις τους στο καράολο και τρύπησα με αρίδα όση η τρύπα της βάσης σε κολωνάτο δράπανο. Μετά αφαίρεσα τις βάσεις και τρύπησα με μεγαλύτερη αρίδα ίδιας διαμέτρου με το βυσματάκι των κλειδιών. Μου βγήκε καλά... Σωστό λάθος πείτε εσείς τώρα...

στο δεύτερο τρύπημα (με μεγαλύτερης διαμέτρου τρυπάνι) πλέον έχεις πάρει την καθετότητα και κάνεις ό,τι θες. Μπορείς να τρυπήσεις με κόντρα ξύλο από πίσω, ή όπως λέει ο Στέλιος με χαρτοταινία, ή γυρίζεις το δράπανο σε αριστερές στροφές και τρυπάς προσεκτικά κι απ΄τις δύο μεριές και συναντώνται οι τρύπες στη μέση.

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 26, 2018, 06:10:45 μμ »
στο δεύτερο τρύπημα (με μεγαλύτερης διαμέτρου τρυπάνι) πλέον έχεις πάρει την καθετότητα και κάνεις ό,τι θες. Μπορείς να τρυπήσεις με κόντρα ξύλο από πίσω, ή όπως λέει ο Στέλιος με χαρτοταινία, ή γυρίζεις το δράπανο σε αριστερές στροφές και τρυπάς προσεκτικά κι απ΄τις δύο μεριές και συναντώνται οι τρύπες στη μέση.

Τι είπες τώρα! Κάτσε... Αυτό το κάνεις ώστε να μην είναι επιθετικό το "δάγκωμα" της αρίδας και να ελέγχεις καλύτερα την ταχύτητα διάτρησης, ή υπάρχει άλλος λόγος; Δεν το έχω ξανακούσει. Είσαι μεγάλος δάσκαλος Μάνο
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 26, 2018, 07:02:13 μμ »
ψυχραιμία, κι εγώ εδώ το 'μαθα αυτό.... γενικά όσο διαβάζεις εδώ μέσα θα βρεις θησαυρούς και κρατάς ό,τι μπορείς κι ό,τι σου πάει καλύτερα...

.. για το τρύπημα, κάνε δοκιμές με διαφορετικά τρυπάνια (εγώ την δεύτερη την ανοίγω με μετάλλου) μέχρι να βρες τι σου ταιριάζει

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 28, 2018, 04:48:28 μμ »
ψυχραιμία, κι εγώ εδώ το 'μαθα αυτό.... γενικά όσο διαβάζεις εδώ μέσα θα βρεις θησαυρούς και κρατάς ό,τι μπορείς κι ό,τι σου πάει καλύτερα...

Γεγονός αδιαμφισβήτητο.

.. για το τρύπημα, κάνε δοκιμές με διαφορετικά τρυπάνια (εγώ την δεύτερη την ανοίγω με μετάλλου) μέχρι να βρες τι σου ταιριάζει

Αυτό το κάνω κι εγώ. Την πρώτη με ξύλου που έχει την ακίδα στη μέση, αλλά τη δεύτερη με το άλλο για να ακολουθεί καλύτερα το κέντρο στην αρχή! Την καλησπέρα μου
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #29 στις: Απριλίου 04, 2018, 10:22:40 πμ »
Καλημέρα και από μένα στην παρέα,

Εντυπωσιασμένος από την ευρηματικότητα όλων, κάπως καθυστερημένα, εισφέρω και τη δική μου προσέγγιση. Αντέγραψα και 'γω τη StewMac με μια δόση από ένα Γαλλικό site για κιθάρες. "Πρόλαβα" και ανάρτησα τη λύση εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=3498.0

Καλές κατασκευές σε όλους
Στέργιος

Tags: