Αποστολέας Θέμα: Εμποτισμος ξυλων μυθος η πραγματικοτητα;  (Αναγνώστηκε 36898 φορές)

ουσακ

• Jr. Member
  • **
Απ: Εμποτισμος ξυλων μυθος η πραγματικοτητα;
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 20, 2012, 10:32:22 μμ »
χαίρομαι που σας ενδιαφέρουν ολα αυτά που αναφέρονται γιατί πρώτα απόλα φαίνεται ότι σε όλους υπάρχει πολυ από τα τρία μυστικα της επιτυχίας στην κατασκευή ενός μουσικού οργάνου... το μεράκι..
 βρισκόμαστε λοιπόν στη φάση που έχουμε τελειώσει τον εμποτισμό και έχουμε τρίψει απαλά τους πορους του ξύλου που σηκώνονται από το φουσκωμα των κυττάρων κατά το πέρασμα, με ας πουμε ένα τετρακοσάρι γυαλόχαρτο. τώρα πρέπει να αδιαβροχοποιήσουμε τις επιφάνειες.. ο μοναδικός φυσικός τρόπος που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κατι τέτοιο είναι η επάλειψη με κάποιο ειδος λαδιού. ως επί το πλείστον για τετοιου είδους λάδια χρησιμοποιουντε τα διάφορα λινέλαια, συνήθως τα ωμά. μόνο που τα ωμά λινέλαια από μόνα τους δεν μπορούν να στεγνώσουν 100% τοις 100%. για να στεγνώσει κάποιο λινέλαιο είτε καρυδελαιο είτε αμυγδαλέλαιο είτε οποιοδήποτε λαδι θα πρέπει να προσθέσουμε και το ανάλογο στεγνωτικό.
 τωρα το πράγμα θα μπερδεψει λίγο... ανάλογα με το τι τελείωμα εχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε και το ανάλογο στεγνωτικό θα εφαρμόσουμε.
αν δηλ έχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε τελείωμα με απλη γομαλάκα ή καποια από τις συνταγες που τη συνοδεύουν πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε στεγνωτικό. αν όμως έχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε τελείωμα με βερνίκια λαδιού τότε θα μπορούσαμε απλά να λεπτύνουμε πολύ το λινέλαιο στο στάδιο της αδιαβροχοποίησης με τερεβινθέλαιο σε συνταγή ένα προς ένα δηλ 100 γραμμάρια λάδι με 100 γραμμάρια τερεβινθέλαιο.
οσον αφορά το στεγνωτικό η σικατίφ οπως λέγεται στο εμπόριο χημικά στεγνωτικά υπάρχουν στα διάφορα καταστήματα με υλικά οικοδομών ή στα είδη σχεδιου ή ζωγραφικής.  φυσικά στεγνωτικά μπορούμε να προσθέσουμε σε συνταγες που από μόνες τους εμπεριέχουν φυσικές ρητήνες που κατα βάση παράγουν βερνίκια όπως δάμαρη. καταλαβαίνει κανεις έχουμε φτασει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο του τελειώματος. όπως πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου πως μερικές φορες το ταξίδι αξιζει όσο και ο ίδιος ο προορισμός. εμείς έχουμε δρόμο ακόμα..
η αδιαβροχοποίηση του οργάνου προστατεύει ώς επί το πλείστον από την επαφή του οργάνου απευθείας με το νερό. η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας που μετράμε με το υγρασιόμετρο συνεχώς θα επιρρεάζει το όργανο. σίγουρα όμως παντα θα είναι ένα δυνατό ατού για το κάθε όργανο στην μάχη του για την ισσοροπία. οσον αφορά την ταστιέρα που ρωτάς φίλε μου ναι είναι καλό να λουστράρεται με φυσικό τροπο και αυτή και άν όχι τουλάχιστον ένα απλό πέρασμα με καποιο είδους λινέλαιου πάντα όμως αφού κολληθεί και μετά. αν κάποιος σκεφτεί να περάσει λινέλαιο στην ταστιέρα από την κάτω πλευρά θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει συνταγή για γρήγορο στέγνωμα με φόρμουλα πολύ αραίωμένη για να διυσδύσει βαθιά στο ξύλο... υπαρχει παντα ο κίνδυνος να μη στεγνωσει καλά το λάδι και να αποκολληθεί στην πρώτη εβδομάδα.
φίλε ζαρκάδα μη με χαλας... αν είναι να εφαρμόσεις χημική επεξεργασία πάνω στον εμποτισμό...άστο καλύτερα. θα μπορούσες όμως μιας και η βάση  είναι νερού και το τίποτα χημικο δεν διαλύει το νερό... όχι ομως και πανω στο λινέλαιο.
 το αραβικό κόμμι ειναι μια κόλλα που μπορείτε να προμηθευτειτε στε καταστήματα που πουλουν είδη αγιογραφίας.. 

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 20, 2012, 11:00:55 μμ »
όλα τα είδη τελειώματος που θα χρεισιμοποιήσουμε φυσικά ή χημικα θα κιτρινίσουν με τον καιρό ανάλογα με τις συνθήκες, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. αυτά τα χημικά της πολυουρεθάνης των δύο συστατικών κιτρινίζουν πιο γρήγορα απ όλα. μόνο τα ακρυλικά χημικά δεν κιτρινίζουν και ειδικά του νερού.
στην συνταγή του εμποτισμου αν αφαιρέσουμε το μέλι  δεν θα κιτρινίσει αν τελειώσουμε με εφαρμογή καποιου κεριού, συνήθως καθαρό μέλισσας με συνταγή σε μπεν μαρί. κάποιοι στο μέλι προσθέτουν και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη άσπρη άλλοι μαύρη και άλλοι μελάσσα. αυτή είναι η συνταγή γνωστή ως βέρνικα μπιάνκα και είναι η συνταγή που χρησιμοποιούσε ο στραντιβάρι στα βιολιά του.

Niavent

• Jr. Member
  • **
Απ: Εμποτισμος ξυλων μυθος η πραγματικοΚαι κατ επεκταση τητα;
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 11:48:43 μμ »
  Φοβερη συνταγη αυτη που δινεις φιλε ουσακ πραγματικα.
Εχω δυο ερωτηματα να θεσω.
1.θα χωρουσε σε αυτην την χυμος λεμονιου ασ πουμε κανα δυο σταγονες???
2.Θα μπορουσες να μας αποδειξεις  φιλε ουσακ εμπρακτα οτι η συγκεκριμενη συνταγη δινει καλυτερο ηχο??
  Δεν ξερω κατα ποσο μπορει να υπαρξει ενα πειραμα κατα το οποιο το ιδιο οργανο να δεχτει την συγκεκριμενη συνταγη και μετα βερνικια πολυουρεθανης δυο συστατικων για να ακουσουμε την διαφορα και ποιο ειναι καλυτερο ηχητικα.
  προσωπικα μπορω να αποδειξω οτι ενα μπουζουκι παιζει καλυτερα με βερνικι πολυουρεθανης δυο συστατικων παρα με οποιαδηποτε αλλη συνταγη οπως γομα λακα συνταγη με μελι-αυγο κλπ(συνταγη σουπας δηλ).
  Η για να το παμε παραπερα φτιαξε ενα οργανο με την συνταγη βερνικιων που γουσταρεις και θα στο κανω πολυ καλυτερο στον ηχο με πολυ απλες και ευκολες κινησεις.
  θελω κατ επεκταση να πω οτι στο μπουζουκι δεν παιζει τοσο πολυ μεγαλο ρολο το βερνικι στον ηχο.
Αυτες ολες οι συνταγες μπορει να βοηθησουν οργανα οπως το βιολι αλλα στο μπουζουκι μετα συγχωρησεως ειναι κλαιν μαιν.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 11:56:35 μμ »
Αρχισαμεεεεεεεε...............................!!!!!!!!!!

ΒΡΟΝΤΑΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ Η ΓΚΙΩΝΑ...............
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 12:08:20 πμ »
Φίλε Παναγιώτη, νομίζω ότι δεν οφελεί η συνέχιση της οξείας αντιπαράθεσης με τον ουσακ. Πιστεύω ότι για να πει κάποιος κάτι υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί τρόποι, με διαφορετικά αποτελέσματα στον αποδέκτη. Έχω την αίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται αυτό που έχεις να πεις, που προσωπικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό και τελικά χάνεις και το όποιο δίκαιο μπορεί να έχεις.
Θα προτιμούσα αυτά τα σημαντικά που έχεις να μας πεις, να μας τα εκφράσεις με πιο ήπιο τρόπο και τελικά να είναι χρήσιμα. Με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό σου.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 23, 2012, 12:24:30 πμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 12:08:41 πμ »
Μήνυμα από συντονιστή :

Φίλοι μου niavent και ουσάκ,
δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι μεταξύ σας αλλά αν υπάρχει δεν χρειάζεται να μεταφέρεται δημοσίως και να επηρεάζεται όλη η συζήτηση.
Μπορείτε με π.μ. να ανταλλάξετε τις όποιες απόψεις σας με όποιον τρόπο θέλετε.
Η οξεία προσωπική αντιπαράθεση νομίζω ότι δεν είναι ίδιον του χώρου μας.

Niavent

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 09:40:12 πμ »
  Θα ηθελα να πω οτι δεν υπαρχει τιποτα μεταξυ εμενα και του ουσακ.ουτε πιστευω οτι το μυνημα που εγραψα ηταν σε τονο που δεν επρεπε.
  Νομιζω οτι εχω το δικαιωμα να μην συμφωνησω με αυτα που λεει ο ουσακ.
και επειδη ειμαι μαστορας των εργων θα ηθελα να μπορεσει ο φιλος ουσακ να μας αποδειξει εμπρακτα αυτα που βγαινει και λεει στον αερα.
  Για να γινω πιο σαφης ο φιλος ουσακ πριν απο καιρο σε ενα αμερικανικο φορουμ στο οποιο μιλουσαν για μια συνταγη βερνικιου μπηκε σφηνα και ανεφερε για δυο σταγονες λεμονι προκαλωντας μεγαλες αντιδρασεις.
  Δεν μπορει λοιπον να λεει οτι θελει χωρις επιχειρηματα και αποδειξεις.
Και για να το παμε παραπερα αν το δεις λογικα το ασπραδι ειναι ρευστο με παχια συνθεση.Πως λοιπον θα μπει στους πορους του ξυλου για να το εμποτισει?
  Προσωπικα θα ηθελα να εχω μια τεκμηριωμενη απαντηση.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 03:41:03 μμ »
Δεν μπορω να καταλαβω, δυο αρσενικους να τσακωνονται, την στιγμη που υπηρξαν στο παρελθον   μαστορας και βοηθος.Απ τη μερια μου καταλαβαινω λιιιιγο σαν μαστορας που ειμαι τον Παναγιωτη.Λεει η παροιμια  << εμαθα και μαστορευω και γαμω τον μαστορα μου>>Απο την αλλη δεν καταλαβαινω εναν ανθρωπο που επι 2,5 χρονια λες καλημερα, δουλευεις μαζι, σκουπιζεις,τρως, λες μαλακιες, λες τα οικογενιακα σου προβληματα, να υπαρχει τοση αντιπαραθεση.Εγω απο ευγενεια κατ αρχην δεν θα την ελεγα ΠΟΤΕ  στον ανθρωπο που μου ανοιξε τα ματια.ΠΟΤΕ.   μαλιστα ο ανθρωπος αυτος ( που μου ανοιξε τα ματια) πουλησε μπροστα μου 700€ ενα μπουζουκι, που ητανε οχι για τα μπαζα, οχι για κλωτσιες, αλλα τι να πω? Αφου αυτος με πηρε απ το χερακι πριν απο χρονια.Απο την αλλη κι εσυ ρε παναγιωτη εισαι της συγχρονης σχολης, με τα βερνικια νιτρου, με τα γυαλιστικα , με τα νιτρα.Ασε και τον αλλο που ειναι της παλιας σχολης με τα αλχιμιστηκα να μας πει ο ανθρωπος.Παιδια γνωμη μου ειναι να τα βρειτε.Το forum  ειναι οαση και ετσι πρεπει να παραμηνει.Συγχωρεστε με αν εθιξα καποιον απο τους δυο

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 05:51:44 μμ »
  Υπαρχουν σχολες και σχολες στις οργανοκατασκευες,ο καθενας προτεινει τη μεθοδο του και τεκμηριωνει θεωρητικα αυτο που κανει με τον πληρεστερο τροπο.Οταν βεβαια καποιος μιλαει κρατωντας και αποδειξεις τοτε σιγουρα ειναι πιο αξιοπιστος.Παντως σιγουρα δε χρειαζεται να  υψωνονται οι τονοι.

Παρακολουθω με ενδιαφερον οσα λεγονται για τους εμποτισμους(μιας και το ξεκινησα) καθως μεχρι τωρα αυτη η μεθοδος εχει παρει διαστασεις μυθου στο κεφαλι μου...συνηθως ακουω οτι ο ταδε εμποτισε με τη μυστικη φορμουλα και το οργανο του ηταν αφταστο κλπ κλπ που εχουμε ακουσει ολοι λιγο-πολυ.
Επι της πραξης...μονο οσα ανεφερα στην αρχη τα οποια δε μπορω να χρησιμοποιησω σα γνωμονα.

Ωστοσο ειμαι δεκτικος στον πειραματισμο....και ακομη περισσοτερο θα μου αρεσε οι Ουσακ και Νιαβεντ να μας παρεθεταν περισσοτερα στοιχεια που θα βοηθουσαν στο να σχηματισουμε μια πληρεστερη αποψη για την καθε μεθοδο.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Niavent

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 09:41:39 πμ »
οκ φιλε ζαρκαδα.Εχεις απολυτο δικιο.
  Δεν αξιζει τον κοπο να ασχολουμαι.
οταν βρω χρονο θα κανω μια αναλυτικη περιγραφη της διαδικασιας λουστραρισματος με τον τροπο οπως τον κανουμε στο εργαστηριο μου.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 04:17:39 μμ »
Να κοιταξεις να βρεις χρονο και να μας πεις ............Παναγιωτη.Και γρηγορα μαλιστα

Niavent

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 02, 2012, 11:29:35 μμ »
 οκ λοιπον βρηκα λιγο χρονο να γραψω.
Εμεις χρησιμοποιουμε προεργασια δυο συστατικων της sirca καΙ τελικο βερνικι της er lac.
  Σε αυτον τον συνδιασμο κατεληξα πριν απο 7 χρονια.Με βοηθησε ενας φιλος ο οποιος ηταν χρονια βερνικασ ο οποιος και μου εμαθε τα περισσοτερα πανω στο ριξιμο του βερνικιου.το ονομα του ειναι Ανδρεαδης Γιωργος και κατασκευαζει ποντιακες λυρες.
 αφου λοιπον τριψουμε και ειμαστε ετοιμοι φυσαμε καλα το οργανο για να φυγουν οι σκονεσ.
Κατοπιν εφαρμοζουμε το πρωτο χερι με πινελο.
  Το πρωτο χερι το κανουμε λιγο πιο αραιο για να κανει καλυτερο εμποτισμο.
Κατοπιν τριβουμε με 180 γυαλοχαρτο και ριχνουμε το δευτερο με πιστολι.
Τριβουμε παλι με 180 και ριχνουμε το τριτο χερι.
 Στοκαρουμε βεβαια ενδιαμεσα απο τα χερια για να αποκτησουμε καλη και λεια επιφανεια.
Κατοπιν τριβουμε με 320 και ριχνουμε το τελικο.
  καθε μαστορας εχει τον δικο του τροπο ριξιματος.
Οποιος ερασιτεχνης θελει ασ ερθει οποτε μπορεσει να του δειξω απο κοντα την ολη διαδικασια.
  αφου τελειωσουμε και αφησουμε να στεγνωσει το τελικο τοτε μπορουμε να κανουμε βουρτσα και να εξαλειψουμε οποιες ατελειες υπαρχουν.
  Το πρωτο χερι που στην ουσια ειναι ο εμποτισμος των ξυλων εχει αναλογια 1 προς τρια .ετσι καταφερνουμε να διεισδυσει σε μεγαλυτερο βαθος το βερνικι και να κλεισ
ει τους πορους.
  Εχω δοκιμασει ολα σχεδον τα βερνικια που κυκλοφορουν καθως και γομα λακα.
Το καλυτερο αποτελεσμα απο φινιρισμα και ηχο το ειδα με τα συγκκριμενα βερνικια

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 03, 2012, 02:06:39 πμ »
δηλ Παναγιωτη, και το καπακι εχει περαστει συνολικα 4 χερια βερνικια?

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 04, 2012, 04:42:13 μμ »
καλώς σας βρίσκω όλους φίλοι μου, θα ήθελα να με συχωρέσετε που κάποιες αρρώστιες με κράτησαν μακριά σας.. βλεπω φίλε νιαβέντ επανήλθες .... μου αρέσει... κατ αρχήν θελω να δηλωσω δημοσίως πως δεν υπαρχει τίποτα μεταξύ εμού και του κυρ. νιαβεντ... μπορεί ωστόσο να εκφράζει ο καθένας τις απόψεις του σύμφωνα με αυτά που πιστεύει ότι ανήκουν στους κανόνες μιας τέχνης....
τάσσομαι όμως αντίθετος με οποιονδήποτε που θα αναφέρει χοντραδες του τύπου  - τα λουστρα δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα του οργάνου...
και ιδιαίτερα όταν κάποιος κατασκευαστής και έμπορος έχει πουλησει πανω από 2000 μπουζούκια και έχει τέτοια υπόσταση όπως ο κύρ στάμκος... δεν έχει το δικαίωμα να παραπλανα το ευρύ κοινό ερασιτεχνών και ίσως αυριανών συναδέλφων με τέτοια σχόλια...
αν παναγιώτη μου θέλεις να αποδείξουμε εμπράκτως αν ο εμποτισμός και τα φυσικά λουστρα είναι ανάξια να προσδώσουν ενίσχυση στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα και αν η πολυουρεθάνη είναι η λύση τότε έιμαι έτοιμος ανα πάσα στιγμή να μπουμε στη διαδικασία του πειράματος και της εφαρμογής και πιστεψε με το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει... θα πρέπει όμως να παίξουμε με έντιμους κανόνες και όχι με κόλπα εξαπάτησης της κοινής γνώμης, όπως χρησιμοποίησες στο ρεμπετικο για να παραπλανήσεις και να διασκεδάσεις αποτελέσματα για εμπορικούς σκοπους και οφέλη... και μην ξεχνάς ήμουν εκεί...
περιμένω λοιπόν την κίνηση όχι μόνο του κυρ, νιαβέντ αλλά και όποιου άλλου φίλου θέλει να συμμετάσχει σε ένα πείραμα που θα απαντήσει σε τυχόν απορίες και ερωτήματα...
ανεξαρτήτως αποτελέσματος όμως έχω μάθει στη δουλειά μου να χρησιμοποιώ του κανόνες της τέχνης και όχι του εμπορίου ...
έιναι διεθνώς πασίγνωστο πως για όλα τα είδη των ενχόρδων οργάνων τα φυσικά λούστρα υπερτερούν των χημικών και αν κάποιος δεν το αποδέχεται είναι δικαίωμα του...
για μένα όταν ένα ένχορδο το πληρώνεις χρυσάφι δεν έχει κανένας κατασκευαστής το δικαίωμα να σου τοποθετήσει καπακι που το αγόρασε δύο ευρώ και να το λουστράρει και με πολυουρεθάνη..
το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις κόλλες φυσικές η χημικές... καλη η titebont αλλά θα προτιμούσα αντιστρεπτές ζωικές κόλλες σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης...
τώρα βέβαια για εργαστήρια με γραμμές παραγωγής που παράγουν φτηνα όργανα, ας χρησιμοποιούν ότι θέλουν γιατί ίσως δεν γνωρίζουν η δεν βγαίνουν .... αλλά στο άρθρο αυτό έχουμε να κάνουμε με τρόπους και συνταγες από το παρελθόν...
και το ταξίδι συνεχίζεται...

Niavent

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 04, 2012, 07:42:21 μμ »
δηλ Παναγιωτη, και το καπακι εχει περαστει συνολικα 4 χερια βερνικια?
Ναι φιλε κωστα.Και στο καπακι εχουμε 4 συνολικα χερια με τα ενδιαμεσα τριψιματα.
  Εαν γινει σωστη δουλεια τοτε το βερνικι που θα πεσει εχει παχος συνολικα 0,15 του χιλιοστου οταν περασουν 15 με 20 μερες και στεγνωσει καλα.Δηλ απειροελαχιστο βαρος και παχος ωστε να κανει τοσο μεγαλο κακο στον ηχο.
  Αλλωστε η τεχνικη της κατασκευης παιζει τον βασικοτερο ρολο και οχι τα βερνικια.

Tags: