Αποστολέας Θέμα: Πρώτη προσπάθεια για μπαγλαμά.  (Αναγνώστηκε 2986 φορές)

tsipis

• Sr. Member
Πρώτη προσπάθεια για μπαγλαμά.
« στις: Απριλίου 17, 2014, 10:47:02 μμ »
Γεια σας.
Εδώ καιρό σκεφτόμουν την κατασκευή ενός μουσικού οργάνου και μετά από αρκετή σκέψη  κατέληξα στην κατασκευή ενός μπαγλαμά, περισσότερο λόγω κόστους υλικών μιας και πιστεύω ότι στην πρώτη προσπάθεια κατασκευής χρειάζεσαι τα απαραίτητα υλικά επί 3. Ξεκίνησα διαμορφώνοντας το καλούπι και όταν ξεμπέρδεψα με αυτό έφτιαξα την υπερσύγχρονη πρωτοποριακή και πανάκριβη συσκευή λυγίσματος δουγών που φαίνεται στην φωτό. Για να εξοικειωθώ με την διαδικασία έκοψα 3 δούγες από σουηδικό και δοκίμασα να τις λυγίσω, το εργαλείο ανέβασε θερμοκρασία και η όλη διαδικασία πήγε καλά. Κατά την διάρκεια βέβαια μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες για την κατασκευή της δουγομάνας  επίσης εάν ξεκινάει από κάποιο συγκεκριμένο ύψος στον πίσω τάκο. Ένα ελαφρύ σήκωμα που είχα στην δεύτερη δούγα το άφησα έτσι γιατί ο σκοπός μου ήταν να μάθω να λυγίζω τα ξύλα, με λίγο ακόμα πλάνισμα βέβαια θα έπεφτε ακριβώς στην θέση της. Παρατηρήσεις και συμβουλές ευπρόσδεκτες που θα με βοηθήσουν να προχωρήσω την διαδικασία.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Πρώτη προσπάθεια για μπαγλαμά.
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 18, 2014, 10:19:50 πμ »
ΚΑΛΩΣ  ΜΑΣ ΒΡΗΚΕΣ.   ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΥΓΩΝ ΠΙΟ ΨΗΛΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΒΓΑΛΕΙ ΕΤΣΙ.......................
ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΝΤΟΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΞΥΛΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΜΗ ΝΟΜΙΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΛΥΓΙΣΕ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ( ΕΛΑΤΟ) ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ.
ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ( ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΕΒΓΑΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ) ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΠΤΙΚΑ.
ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ 10 ΔΑΧΤΥΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 18, 2014, 03:52:27 μμ »
Ευχαριστω.
Το σημειο συγκλισης το εχω υπολογισει γυρω στους 3-4 ποντους ποιο ψηλα. Οσο για την ασφσλεια δουλευοντας με εργαλεια εχεις απολυτο δικιο ο πατερας μου εκανε μεταλικες κατασκευες οποτε το πρωτο πραγμα που εμαθα στην δουλεια μεγαλωνωντας ειναι να βαζω πανω απο ολα την ασφαλεια του εαυτου μου και των γυρω μου. Το "εργαλειο" λυγισματος ειναι σχετικα απλο στην κατσσκευη του εβαλα μια κοινη λαμπα σε ενα τενεκεδακι ,δεν νομιζω να εχω θεμα μιας και νερα δεν πεφτουν σε σημειο που υπαρχει ρευμα. Οσο για το καθε ξυλο που ειπες εχεις δικιο παντως λυγιζοντας τα ξυλα θυμηθηκα τα παιδικα μου χρονια που βοηθουσα τον παππου μου να γυρισει μαγκουρες ,ειχαμε φτιαξει απο πολλων ειδων ξυλα, ελια και πουρναρι οι πρωτες επιλογες κουμαρια, κρανια και απο καρυδια θυμαμαι μια φορα δοκιμαστικα. Μετα το πασχα θα πρωχωρησω την κατασκευη του σκαφους για ξυλο επελεξα την οξια. Και μια τελευταια ερωτηση η μουρια κανει για καπακι οργανου? Αν οχι εχω ενα κουτουκι κομμενο γυρω στα 2-3 χρονια αν καποιο μελος τιυ φορουμ την χρειαζεται για καποια κατασκευη ας μου πει για την παραλαβει φωτο αν θελετε ανεβαζω αυριο.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 18, 2014, 08:32:47 μμ »
ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΑΚΙ ΑΠΟ ΜΟΥΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΣΙΚΟ ΣΙΤΑΡ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΕΥΡΩΠΑΙΣΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΑ ΚΟΝΟΦΟΡΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΚΕΔΡΟ.
ΔΕΝ ΧΑΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΣ, ΑΛΛΑ  ΑΦΟΥ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΟΥ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 27, 2014, 09:11:59 μμ »
Καλησπερα παιδια
Εχω δυο αποριες:
Απορια1: εαν βαλω δυο καμαρια 2χιλ παχος ενα μπροστα απο την οπη και ενα πισω  τι επιπτωση θα εχει στον ηχο?
Απορια 2: καποιος μαστορας μου ειπε να περάσω το καπακι στην θεση του καβαλαρη με πυρογραφο δεν μου ειπε τον λογο αλλα μου ειπε οτι ετσι φτιαχνει αυτος τα οργανα του,το εχει δοκιμασει κανεις απο εσας μέχρι τωρα?
Το σκαφάκι τελειωσε και ειμαι στο στάδιο κολήματος του μανικου.
Α και μια τρίτη απορία η οπη στα 25 χιλ θα ειναι καλα λετε?
Ευχαριστω προκαταβολικως για τον χρονο σας.

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 27, 2014, 09:45:43 μμ »
Καλησπέρα φίλε tsipis
1, Αν βάλεις καμάρια πάχους 2 χιλιοστών σε μπαγλαμά, το πιθανότερο ειναι να δεις σε λίγο το καπάκι να βουλιάζει στο σημείο που πατάει ο καβαλάρης. Θα σου πρότεινα να βάλεις καμάρια πάχους 5 mm τουλάχιστον και ύψους 9-10 mm στο κέντρο τους ένα πριν την τρύπα και ένα μετά την τρύπα. Αυτο που θα μπεί ανάμεσα στην τρύπα και τον καβαλάρη να απέχει τουλάχιστον 1,5 cm απο τον καβαλάρη, το καπάκι κατέβασέ το στα 2mm πάχος . Με αυτες τις προδιαγραφές μπορείς να περιμένεις και καλο ήχο....Δεν αναφέρεις όμως σε τι μήκος χορδής θα το φτιάξεις.
2. Αυτο το συνηθίζανε σε μαντολίνα με ''σπάσιμο'' στο καπάκι ,δεν ξέρω πόσο χρήσιμο ειναι σε μπαγλαμά
3. Η τρύπα  μεταξύ 25 και 30 mm(Διάμετρος) για αυτο το μέγεθος μπαγλαμά ειναι καλή .

Καλή συνέχεια.....

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 27, 2014, 10:21:52 μμ »
Η κλιμακα του ειναι 36εκ με μηκος σκαφους 16 ( δεν ειμαι σιγουρος αλλα καπου εκει γυρω ειναι)  να σου πω την αληθεια φοβηθηκα οτι το διπλο καμαρι  θα του πνιξει τον ηχο ετσι σκεφτηκα να τους μειωσω το παχος, αλλα αν ειναι δοκιμασμενο και δουλευει μαλλον ετσι οπως λες θα το φτιαξω. Το κσπακι το εχω στα 2.2 χιλ λες να το ριξω και αλλο?
Μερικες φορες το μυαλο μου στροφαρει περιεργα μην με παρεξηγατε αν ρωταω τα αυτονοητα!
Την μουρια την θελει κανεις τελικα η να την σκισω για καυσοξυλα?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 27, 2014, 10:27:55 μμ »

Την μουρια την θελει κανεις τελικα η να την σκισω για καυσοξυλα?

Τζιζ κακο.  Αστην να υπαρχει.

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 27, 2014, 10:33:54 μμ »
Πολλοί βάζουν ειδικά στους μικρούς μπαγλαμάδες ένα κεντρικό καμάρι , εγω ειδικά στους στενόμακρους σαν αυτον που φτιάχνεις βάζω 2 ,δες στην απάντηση# 18 εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=1619.15 σε έναν μπαγλαμα που έχω παρουσιάσει πρόσφατα τις σχετικές φωτογραφίες.

το καπάκι πήγαινέ το στα 2 mm

τη μουριά να την κρατήσεις ειναι Αγιο ξύλο