Ο φίλος dimitrismakr μου ζήτησε σε προσωπικό μήνυμα κάποιες διαστάσεις από το Λαούτο. Επειδή όμως νομίζω ότι το θέμα θα ενδιαφέρει και άλλους φίλους, θεώρησα σκόπιμο να περιγράψω τον δικό μου συλλογισμό για τον σχεδιασμό του ηχείου του λαούτου.
Σαν βάση για τον σχεδιασμό ενός οργάνου παίρνουμε πάντα το ελεύθερο ταλαντούμενο μήκος χορδής.
δηλ. το μήκος από τον πάνω καβαλάρη μέχρι τον κάτω. Έτσι για το λαούτο έχουμε: το πιο συνηθισμένο μήκος χορδής για το λαούτο είναι τα 72 εκ. Επίσης έχει 11 τάστα (ή μπερτέδες ) έξω από το σώμα. Η απόσταση του 11ου τάστου(δηλ. η άκρη του ηχείου) από τον κάτω καβαλάρη είναι 72 χ 0,533 =38,4 εκ. Στο μήκος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το μήκος(πάχος) του πάνω τάκου. Αν αυτό είναι 6 εκ. τότε το μήκος του πάνω από την γέφυρα τμήματος του καπακιού που πάλλεται θα είναι 38,4- 6 = 32,4. Εάν δεχθούμε την άποψη ότι η γέφυρα πάνω στο καπάκι δεν πρέπει να είναι τοποθετημένη πάνω σε δεσμό ταλάντωσης αλλά ανάμεσα σε δύο δεσμούς τότε την τοποθετούμε ανάμεσα στο 0,8 και 0,75 δηλ στο 0,775 του παλλόμενου τμήματος του καπακιού. Ετσι το μήκος του καπακιού που πάλλεται είναι 32,4 / 0,775 = 41,8 εκ. και το μήκος του πίσω από την γέφυρα τμήματος είναι 41,8 - 32,4 = 9,4 εκ. Βάζουμε και έναν πίσω τάκο πάχους 1,2 εκ. και έτσι το συνολικό μήκος του καπακιού (δηλ του ηχείου) γίνεται 6 + 32,4 + 9,4 + 1,2 = 49 εκ. Το πλάτος του καπακιού στη θέση της γέφυρας μπορεί να είναι 41,8 χ 0,83333= 34,8 εκ. Και το βάθος 41,8 χ 0,4444 = 18,5 εκ.
Οι διαστάσεις αυτές σε συνδυασμό και με την διάμετρο της τρύπας θα μας δώσουν συχνότητα συντονισμού του ηχείου περίπου 110 Hz (δηλ τη νότα ΛΑ) .Οι δεκαδικοί 0,8, 0,75, 0,8333, 0,4444, προκύπτουν από την διαίρεση της φυσικής αρμονικής κλίμακας.Ο σχεδιασμός είναι ίδιος με αυτόν του μπουζουκιού όπως περιέγραψα σε προηγούμενα μηνύματα και που με καταπληκτικό τρόπο ανέλυσε ο Vagges2010.