Αποστολέας Θέμα: μπράτσο λαούτου  (Αναγνώστηκε 10477 φορές)

Μακρής Δημήτρης

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 333
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
μπράτσο λαούτου
« στις: Σεπτεμβρίου 18, 2011, 07:09:09 μμ »
Καλησπέρα σας!!
Θα μπορούσε κάποιο μέλος να μου δώσει τις διαστάσεις του μπράτσου λαούτου στο περίπου, κυρίως στην ένωση με το σκάφος (πάχος και πλάτος) και στον καβαλάρη στην ένωση με το καράολο!
Προσπαθώ να σχεδιάσω ένα καλούπι κρητικού λαούτου και μου λείπουν αυτές οι διαστάσεις..
Κάθε βοήθειά σας ευπρόσδεκτη!!  :)

vasvasilis

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 152
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2011, 11:44:09 μμ »
Φίλε dimitrismakr εγώ χρησιμοποιώ τις εξής διαστάσεις στο λαούτο: πλάτος μπράτσου στον πάνω καβαλάρη 4 εκ. και  στο σημείο που μπαίνει στο σκάφος 5 εκ. Το πάχος είναι  22 χιλ. για πάνω και 24 χιλ. κάτω. Προϋπόθεση βέβαια ότι το μπράτσο έχει καλή αντισκευρωτική προστασία με μεταλλική ράβδο ρύθμισης ή με ανθρακονήματα. Εάν χρησιμοποιήσεις κόντρες από σκληρό ξύλο για ενίσχυση τότε θα συνιστούσα το πάχος του μπράτσου να γίνει 2 έως και 3 χιλ. μεγαλύτερο.

Μακρής Δημήτρης

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 333
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2011, 04:11:29 πμ »
Φίλε dimitrismakr εγώ χρησιμοποιώ τις εξής διαστάσεις στο λαούτο: πλάτος μπράτσου στον πάνω καβαλάρη 4 εκ. και  στο σημείο που μπαίνει στο σκάφος 5 εκ. Το πάχος είναι  22 χιλ. για πάνω και 24 χιλ. κάτω. Προϋπόθεση βέβαια ότι το μπράτσο έχει καλή αντισκευρωτική προστασία με μεταλλική ράβδο ρύθμισης ή με ανθρακονήματα. Εάν χρησιμοποιήσεις κόντρες από σκληρό ξύλο για ενίσχυση τότε θα συνιστούσα το πάχος του μπράτσου να γίνει 2 έως και 3 χιλ. μεγαλύτερο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση vasvasilis!! Κόντρες από έβενο ή παλλίσανδρο είχα στο μυαλό μου!

vasvasilis

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 152
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 12:37:18 πμ »
 Ο φίλος dimitrismakr μου ζήτησε σε προσωπικό μήνυμα κάποιες διαστάσεις από το Λαούτο. Επειδή όμως νομίζω ότι το θέμα θα ενδιαφέρει και άλλους φίλους, θεώρησα σκόπιμο να περιγράψω τον δικό μου συλλογισμό για τον σχεδιασμό του ηχείου του λαούτου.
Σαν βάση για τον σχεδιασμό ενός οργάνου παίρνουμε πάντα το ελεύθερο ταλαντούμενο μήκος χορδής.
δηλ. το μήκος από τον πάνω καβαλάρη μέχρι τον κάτω. Έτσι για το λαούτο έχουμε: το πιο συνηθισμένο μήκος χορδής για το λαούτο είναι τα 72 εκ. Επίσης έχει 11 τάστα (ή μπερτέδες ) έξω από το σώμα. Η απόσταση  του 11ου  τάστου(δηλ. η άκρη του ηχείου) από τον κάτω καβαλάρη είναι  72 χ 0,533 =38,4 εκ. Στο μήκος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το μήκος(πάχος) του πάνω τάκου. Αν αυτό είναι 6 εκ. τότε το  μήκος του πάνω από την γέφυρα τμήματος του καπακιού που πάλλεται  θα είναι 38,4- 6 = 32,4. Εάν δεχθούμε  την άποψη ότι η γέφυρα πάνω στο καπάκι δεν πρέπει να είναι τοποθετημένη πάνω σε δεσμό ταλάντωσης αλλά ανάμεσα σε δύο δεσμούς τότε την τοποθετούμε ανάμεσα στο 0,8 και 0,75 δηλ στο 0,775 του παλλόμενου τμήματος του καπακιού. Ετσι το μήκος του καπακιού που πάλλεται είναι 32,4 / 0,775 = 41,8 εκ. και το μήκος του πίσω από την γέφυρα τμήματος είναι 41,8 - 32,4 = 9,4 εκ. Βάζουμε και έναν πίσω τάκο πάχους 1,2 εκ. και έτσι το συνολικό μήκος του καπακιού (δηλ του ηχείου) γίνεται 6 + 32,4 + 9,4 + 1,2 = 49 εκ. Το πλάτος του καπακιού στη θέση της γέφυρας μπορεί να  είναι 41,8 χ 0,83333= 34,8 εκ. Και το βάθος 41,8 χ 0,4444 = 18,5 εκ.
Οι διαστάσεις αυτές σε συνδυασμό και με την διάμετρο της τρύπας θα μας δώσουν συχνότητα συντονισμού του ηχείου περίπου 110 Hz (δηλ τη νότα ΛΑ) .Οι δεκαδικοί 0,8,  0,75,  0,8333,  0,4444, προκύπτουν από την διαίρεση της φυσικής αρμονικής κλίμακας.Ο σχεδιασμός είναι ίδιος με αυτόν του μπουζουκιού όπως περιέγραψα σε προηγούμενα μηνύματα και που με καταπληκτικό τρόπο ανέλυσε ο Vagges2010.

Μακρής Δημήτρης

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 333
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 01:21:26 πμ »
Σας έστειλα προσωπικό μήνυμα γιατί δεν ήξερα αν θα θέλατε να γνωστοποιήσετε ευρέως κάποιες πληροφορίες και δεν ήθελα να σας φέρω σε δύσκολη θέση! Όσον αφορά την απάντηση που δώσατε μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη απάντηση που έχω πάρει ποτέ ειδικά από έναν επαγγελματία και σας τιμάει μόνο και μόνο που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε.. Συνήθως όλοι δίνουν έτοιμες διαστάσεις χωρίς επεξήγηση για το πως βγαίνουν αυτά τα νούμερα! Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ!

Χαράλαμπος

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 5
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 30, 2011, 02:40:12 μμ »
γεια σας! ωραια παρεα ειστε εσεις εδω  ;D
φιλε vasvasili  το παραπανω ποστ σου ειναι ακρως εντυπωσιακο κ ενδιαφερον.εχω 2 αποριες ,μπορεις να με βοηθησεις?
1)οταν αλλαζει η κλιμακα του  οργανου αυτοι οι δεκαδικοι μενουν ιδιοι οι αλλαζουν κ αυτοι? κ αν αλλαζουν πως προκυπτουν?
2)αν θελουμε να δωσουμε στο καπακι μας μια διαφορετικη συχνοτητα συντονισμου βαζουμε τους ιδιους παλι?

ευχαριστω προκαταβολικα!


spirosgiapros

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 143
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 30, 2011, 04:12:04 μμ »
Εάν δεχθούμε  την άποψη ότι η γέφυρα πάνω στο καπάκι δεν πρέπει να είναι τοποθετημένη πάνω σε δεσμό ταλάντωσης αλλά ανάμεσα σε δύο δεσμούς τότε την τοποθετούμε ανάμεσα στο 0,8 και 0,75 δηλ στο 0,775 του παλλόμενου τμήματος του καπακιού. Ετσι το μήκος του καπακιού που πάλλεται είναι 32,4 / 0,775 = 41,8 εκ. και το μήκος του πίσω από την γέφυρα τμήματος είναι 41,8 - 32,4 = 9,4 εκ.

επειδή τα υπογραμμισμένα είναι για μένα ''άγνωστες λέξεις'' μπορείτε να τα εξηγήσετε λίγο ?

vasvasilis

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 152
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 02:07:33 πμ »
Στο φίλο Χαράλαμπο έχω να πω τα εξής.α) τι εννοείς όταν λες <αν αλλάξει η κλίμακα του οργάνου>? πχ να αλλάξει ο τρόπος διαίρεσης της ταστιέρας(βυζαντινή ή συγκερασμένη κτλ) ή το μήκος της παλλόμενης χορδής?
στην πρώτη περίπτωση εννοείται ότι αλλάζουν οι αριθμοί γιατί αλλάζει η εξίσωση που δίνει την διαίρεση της κάθε κλίμακας.
στη δεύτερη περίπτωση δεν αλλάζουν και δεν έχουν καμία σχέση με το μήκος της χορδής αλλά μόνο με τον τρόπο που διαιρείται η χορδή.
β)στο μήνυμα που απαντώ στον φίλο dimitrismakr αναφέρομαι στη συχνότητα συντονισμού του αέρα που περιέχει το σκάφος και όχι στη συχνότητα του καπακιού. το κούρδισμα του καπακιού είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία που έχει να κάνει με το πάχος, το μέγεθος, τη σκληρότητα του καπακιού αλλά και με τον τρόπο που θα το οπλίσουμε.
φίλε spirosgiapros όταν λέμε γέφυρα καπακιού εννοούμε τον καβαλάρη του καπακιού. Οι δεσμοί ταλάντωσης του καπακιού είναι περιοχές οι οποίες μένουν αμετακίνητες κατά την ταλάντωσή του. Στις περιοχές που πάλλονται με μέγιστο πλάτος λέμε ότι εκεί δημιουργούνται  κοιλίες ταλάντωσης. Όταν χτυπήσουμε  μια χορδή (σύμφωνα με τον νόμο των χορδών) ξέρουμε ότι αυτή πάλλεται ολόκληρη αλλά και σε τμήματα. το ίδιο θεωρούμε ότι συμβαίνει και στο καπάκι. ότι δηλ. πάλλεται σε όλη την επιφάνειά  του αλλά και σε τμήματά του. Ανάμεσα σε δύο περιοχές που δονούνται υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή όπου εκεί τα μόρια του ξύλου δεν κινούνται. Στην περιοχή αυτή λέμε ότι δημιουργείται δεσμός ταλάντωσης.

Χαράλαμπος

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 5
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 01, 2012, 03:01:33 πμ »
πρωτα απ ολα να σε ευχαριστησω για την απαντηση σου,μου ελυσες αυτες τις αποριες κ μ δημιουργησες αλλες δεκα  ;D κ σε ξαναευχαριστω κ γι αυτο γτ θα προσπαθησω να μαθω ακομα πιο πολλα μεσα απ την απαντηση σου!
για την κλιμακα που σε ρωτησα εννοουσα το μηκος της παλομενης χορδης.

γενικα ολο αυτος ο τροπος σκεψης που μας ειπες παραπανω με τις διαστασεις του καπακιου κ του σκαφους γενικοτερα θα μπορουσε ευκολα να γινει μια πολυ ωραια εξισωση που θα μας βοηθουσε σε καινουριες κατασκευες.Οταν καταφερουμε να παραμετροποιησουμε την κατασκευη μας ειναι πολυ ευκολο να την μεταφρασουμε σε μαθηματικα κ αυτο νομιζω ολοι καταλαβαινουμε ποσο καλο ειναι...
δεν θα ηταν μια ωραια ιδεα ενα τετοιο αρθρο για την κοινοτητα? να εχουμε δλδ καπου συγκεντρωμενες καποιες εξισωσεις που θα μας βοηθουν να υπολογιζουμε διαφερα μεγεθη σε διαφορα μερη του οργανου μας αναλογα με τα ηχητικα αποτελεσματα που επιθυμουμε!σιγουρα υπαρχουν κ ετοιμες απο ξενη βιβλιογραφια αλλα γτ να μην εχουμε κ εμεις ενα τετοιο αρχειο κ να προσπαθησουμε κ να το μεγαλωσουμε αν γινεται με την βοηθεια των εμπειροτερων
μου εχουνε πει πολυ να κατσω στα αυγα μου και να μην πεταγομε αλλα δεν ακουω...  ;D

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 01, 2012, 09:47:11 πμ »
Χαράλαμπε,
πολύ καλά κάνεις και πετάγεσαι.

Έχεις απόλυτο δίκιο ότι η παραμετροποίηση υπό μορφή εξίσωσης, αν μπορεί να γίνει, όλων όσων προαναφέρει ο κ. Βασίλης είναι κάτι που θα διευκολύνει πάρα πολύ.
Αν μπορείς να κάνεις μια αρχική τέτοια εξίσωση (για να το αναφέρεις σίγουρα κάτι έχεις στο μυαλό σου) τότε ξεκίνα ένα καινούργιο θέμα στην υποενότητα "Σχέδια, Pdf, Autocad, Οδηγοί κατασκευών".

vardas

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 54
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Απ: μπράτσο λαούτου
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 08, 2014, 01:26:49 πμ »
και το μανίκι τί μήκος θα έχει μετά ;;;

Tags: λαουτο