Αποστολέας Θέμα: Επισκευή σπασμένης κιθάρας  (Αναγνώστηκε 10229 φορές)

Metallikas

• Hero Member
Επισκευή σπασμένης κιθάρας
« στις: Ιανουαρίου 12, 2014, 06:52:09 μμ »
Παρέλαβα πριν λίγο την παρούσα κιθάρα...

Σκέφτομαι να κάνω ένα κόψιμο φάλτσο πιο χαμηλά στο μπράτσο, να το αφαιρέσω και να ταιριάξω ένα καινούργιο κομμάτι μπράτσου.

Μέχρι στιγμής σώσαμε το ένα από τα 2 σετ κλειδιών που ήταν μάλιστα διαφορετικά μεταξύ τους.

Ήταν σπασμένο ένα κλειδί από τα πάνω και ένα από τα κάτω και κόψε ράψε γλυτώσαμε το ένα.

[ Invalid Attachment ]

Ακούω γνώμες κύριοι...

Metallikas

• Hero Member
Απ: Επισκευή σπασμένης κιθάρας
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 12, 2014, 06:55:32 μμ »
Πιστεύετε ότι ανοίγω μεγάλες πληγές και ότι υπάρχει περίπτωση να δέσει αν το κολλήσω με titebond και το σφίξω κανά 24ωρο?
Πάντως εγώ είμαι έτοιμος να βγάλω την ταστιέρα και να κόψω...  ;)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 12, 2014, 08:09:08 μμ »
Ξεκίνα να το κολλήσεις και βλέπεις μετά. Βάζω στοίχημα 90% ότι θα ξεκολήσει (μάλλον φαίνεται για νιαγκόν μαόνι το καράολο, αφρώδες και μαλακό ξύλο).

Άλλο που μπορείς να κάνεις είναι διαγώνιο καράολο όπως στα μπουζούκια με κλίση 12 μ 15 μοίρες (στις κλασσικές γίνεται ανάποδα). Δε χωράει το μπράτσο για να εφαρμόσεις τη μέθοδο των εργοστασίων για κλασσικές.

Άμα βρεις λύση πες μου κι εμένα να φτιάξω τους μπαγλαμάδες μου  :)

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 12, 2014, 09:37:17 μμ »
Φίλε getit μάλλον θα καταλήξω σε κάτι τέτοιο...

[ Invalid Attachment ]

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 12, 2014, 11:29:46 μμ »
Το σπάσιμο της κεφαλής κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι συνηθισμένο σε βιομηχανικές κιθάρες. Εγώ το αντιμετώπισα (ίσως περισσότερες και από δέκα φορές μέχρι τώρα), ως εξής. Σε πρώτη φάση κόλλησα τα κομμάτια όπως είναι ακριβώς στην θέση τους. Στη συνέχεια έκοψα μία φέτα(ένα καπάκι) από το πάνω μέρος της κολλημένης πλέον κεφαλής πάχους περίπου 2 χιλ. με την κορδέλα. Η κομμένη φέτα φτάνει μέχρι το κόκαλο. Με οδηγό την φέτα αυτή έφτιαξα ένα άλλο καπάκι από σκληρό ξύλο (rosewood ή wegge) με πάχος 4 χιλ. και κόλλησα το καπάκι αυτό στην κεφαλή. το συνολικό πάχος της κεφαλής είναι τώρα μεγαλύτερο αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα σε τέτοιες κιθάρες. Η ακαμψία του νέου κομματιού είναι αρκετή για να αντέξει την τάση των χορδών.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 13, 2014, 12:32:35 πμ »
Πανέξυπνη λύση κ Βασίλη! Αφού αυτός ο χοντρός καπλαμάς κοντράρει και στο κόκκαλο ή στην ταστιέρα, έχουμε αρκετή κόντρα για να κρατήσει ο μοχλός στις τάσεις των χορδών.

Την άλλη λύση Αχιλλέα την έχω κάνει με επιτυχία μέχρι τώρα σε ένα μπουζούκι. Οι καβίλιες μπισκότο μήπως τελικά είναι πιο γερές?

Άλλη παρόμοια λύση με του Κ Βασίλη είναι να ενισχύσεις με τριγωνικό ξύλο εμπρός και πίσω της κιθάρας. Ψάξε για guitar diamond peg, να κάτι σαν αυτό:

Άλλη ιδέα, αν φυτέψει λοιπόν κάποιος μέσα στο μπράτσο (στη μπροστινή μεριά) ένα παρόμοιο σκληρό τμήμα ξύλου πχ 10 εκατοστών 5+5 ωφέλιμο, μπορεί να κρατήσει ικανοποιητικά τον καράβολα. Και αυτό το έχω κάνει χωρίς να έχει πρόβλημα το όργανο 2 χρόνια μόνιμα κουρδισμένο

Τα μπαγλαμαδάκια που είναι σφαγμένα όμως στο ζυγό, κάθετα, πώς θα τα κολλήσω οεο?

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 13, 2014, 01:29:23 πμ »
η δικια μου κλασσικη επαθε το ιδιο ακριβως(και μαλιστα εκει που ηταν στη βαση,χωρις χτυπημα,πριν 10+ χρονια.την κολλησα με ξυλοκολλα και δυνατη πιεση,και ζει και βασιλευει εκτοτε!προσφατα επαθε ο ιδιο  και η ακουστικη μου,(αυτη την εριξε κατω ο αερας ενω στεκοταν ορθια σε μια αποβαθρα  :'( )..υποτιθεται οτι αυτες οι κολλες κολλανε πιο γερα απο το ιδιο το ξυλο.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 09, 2014, 12:57:50 μμ »
Τελικά μετά από λίγο καιρό και ακολουθώντας με σεβασμό την πρόταση του κύριου Βασίλη, κολλήθηκε το καράολο και καθαρίστηκαν οι κόλλες...

Έτοιμη και η φέτα ενίσχυσης (κράτησα και ένα ακόμη καλούπι γιατί μου άρεσε το καράολο  ;) )

[ Invalid Attachment ]

Σημείωση: το καράολο δεν ήταν συμμετρικό δεξιά-αριστερά. Συνηθίζεται κάτι τέτοιο σε εργοστασιακές κιθάρες?

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 09, 2014, 08:02:43 μμ »
Αστοχία υλικού, ναι τέτοιες κακοτεχνίες θα βρεις ιδίως σε φθηνές κιθάρες

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 13, 2014, 09:37:53 μμ »
Αφού έβαλα τις χορδές και δοκίμασα αν αντέχει το καράολο την τάση των χορδών...κόλλησα την φέτα ενίσχυσης...
Τώρα από εκεί και πέρα σκέφτομαι να μονώσω την ταστιέρα και το κατώτερο κομμάτι του μπράτσου και αφού γεμίσω με σιδηρόστοκο κενά που τυχόν υπάρξουν στο καράολο (κυρίως από κομμάτια που λείπουν) να το περάσω με μια λάκα καφέ...Καμία άλλη ιδέα ή διόρθωση?

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 22, 2014, 06:19:15 μμ »
Φίλε getit βάλε καμία φωτό από τα μπαγλαμαδάκια σου...αν έχω καταλάβει καλά τι έχουν πάθει μάλλον θα τα σώσουμε...

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 22, 2014, 07:26:07 μμ »
ανέβασα ένα σχετικό βιντεάκι

mpaglamadakia

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 22, 2014, 07:49:32 μμ »
Αν έβαζες καβίλια του μέτρου μια δεξια μια αριστερά, και τρυπήσεις αρκετά βαθιά το μανίκι και αρκετά βαθιά το καράολο?

Και έπειτα να βάλεις ένα καπάκι στο καράολο από οξυά ή βέγκε (ή κάτι σκληρό τέλος πάντων) το οποίο στο σημείο που πατάει στην ταστιέρα, να έχει το ύψος που έχει ο κοκάλινος καβαλάρης, και να χαράξεις πάνω εκεί για τις χορδές? (ξέρω ότι από την ταλάντωση και την τάση των χορδών ίσως φαγωθεί το ξύλο στο σημείο).

Λέω ΑΝ...δεν ξέρω αν θα δουλέψει αλλά εγώ θα το προσπαθούσα. Αν μπορώ να βοηθήσω οπωσδήποτε ξέρεις...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 18, 2014, 04:01:25 πμ »
Σήμερα μετά από τρεις μήνες την ξέσφιξα γιατί ήθελα τα σφικτηράκια...έτσι όπως την βλέπω θα την κάνω καμία λάκα λευκή με χρυσά κλειδιά στο τέλος

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 18, 2014, 06:35:20 μμ »
Στέλιο ελπίζω να μην πληγώνεσαι από την εικόνα αυτής της ξεκοιλιασμένης κυρίας...αλλά έπρεπε...ευτυχώς χωρίς να σπάσουν τα καμάρια

[ Invalid Attachment ]

Tags: