Αποστολέας Θέμα: Η κουταλα  (Αναγνώστηκε 13133 φορές)

Vagges2010

• Hero Member
Απ: Η κουταλα
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 07:46:53 μμ »
ΑΝ σου πω ότι θα σου κλέψω την ιδέα της μαγκιάς που έκανες στην κολάντζα, τι θα πεις?
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 09:19:49 μμ »
Ναι Δημητρη,

αυτο ειναι το βερνικι. Βασικα δεν ειναι βερνικι. Ειναι συνδιασμος απο διαφορα φυτικα ελαια ( Linseed oil, teak oil κλπ) και ενα συνδιασμο απο στεγνωτικα. Πρωτα τριβης τα ξυλα παρα πολυ καλα (εγω πηγαινω μεχρι 1200 γυαλοχαρτο). Οποιαδηποτε ατελεια αφησης θα γινετε πιο εντονη με καθε χερι απο λαδι, οποτε το σταδιο το τριψιματος ειναι σημαντικο. Περνεις ενα κομματι φανελα βαμβακερη (να μην αφηνει χνουδι) και την κοβης σε κομματια 15χ15 εκατοστα περιπου. Θα χρειαστης τοσα κομματια οσα και τα χερια απο λαδι σκοπευης να περασεις. Τα κομματια της φανελλας τα διπλωνεις με της γωνιες προς τα μεσα τοσες φορες ωστε να γινει σαν μια μπαλα που να μπορεις να κρατησης με τα δαχτυλα σου. Κουνας το τενεκε με το λαδι καλα και ποτιζεις την μπαλα με λαδι. Και αρχιζεις να περνας τα ξυλα. Δεν θελει πολυ. Ισα ισα να βλεπεις οτι το ξυλο εχει λαδι επανω του. Αν καπου σου πεσει πολυ απλα σκουπισετο με την μπαλα (πριν αρχιζει να στεγνωνει). Το κρεμας και δεν το αγγιζεις για τουλαχιστον 12 ωρες. Ο κατασκευαστεις λεει 3 ωρες- εγω το αφηνω μια μερα. Την επομενη μερα περνεις συρμα κατσαρολας ψηλο (νουμερο 0000) και τριβης ολο το οργανο - οχι πολυ - ισα ισα να φυγει η γυαλαδα. Το καθαριζεις απο την σκονη του τριψιματος και ξαναπερνας λαδι. Σε γενικες γραμμες για μουσικα οργανα χρειαζονται μεταξυ 5-10 χερια αναλογα με τα ξυλα.  Αν μετα απο 2-3 χρονια νομιζεις οτι εχει χασει την λαμψη του τοτε απλα το τριβεις πολυ απαλα με το συρμα κουζινας και το ξαναπερνας ενα η δυο χερια. Τελειο.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 09:23:57 μμ »
ωραίος ήχος και όμορφο οργανάκι

μπράβο στο μάστορα!

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 10:05:02 μμ »
Φίλε μου συγχαρητήρια. Έφτιαξες ένα πανέμορφο όργανο, που ακούγεται εξίσου καλά. Και αν αυτή είναι η πρώτη σου κατασκευή, φαντάζομαι πώς θα είναι το μπουζούκι που έχεις σκοπό να φτιάξεις.
Χίλια μπράβο!!

georgei

• Full Member
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 10:31:07 μμ »
Φιλε Βαγγελη γιαυτο ειναι πιστευω το forum.

Για να μοιραζομαστε ιδεες, σχεδια και γνωσεις.

Και εγω πολλες ιδεες τις παιρνω βλεποντας αλλες κατασκευες.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 02:20:34 πμ »
καλος ήρθες και τα σέβη μου για το όμορφο οργανάκι σου, πιάσε το επόμενο.

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 04:51:01 πμ »
Μπράβο φίλε η κουτάλα τα σπάει (το theme ταιριάζει με αυτή την φατσούλα  :-* χεχέ  )
Αν θέλεις εξήγησε πως έκανες την ροζέτα με την σέγα,αν και το επόμενο εργαλείο που σκοπεύω να πάρω κάποια στιγμή είναι ένα dremelακι ,με έβαλες σε σκέψεις. 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 07:23:37 πμ »
!!! Μπραβο σου, υπεροχο οπτικοαισθητικα, η ροζετα ειναι καταπληκτικη...αντε στο επομενο σιγα-σιγα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

μαστρομητσος

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το βρομοξυλο που ριχνει ο Τσακ Νορις
  • Αριθμός κατασκευών: Καμια 20ρια επισκευες και 6 μετατροπες
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 01:58:00 μμ »
Αξιος,αγαπητε!!!Δεν εχω λογια...!!!Τα σεβη μου και καλως μας ηλθες.
I am very old for this shit!!!!!!!!!!

Τρελογιώργης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 03:13:48 μμ »
Ναι Δημητρη,

αυτο ειναι το βερνικι. Βασικα δεν ειναι βερνικι. Ειναι συνδιασμος απο διαφορα φυτικα ελαια ( Linseed oil, teak oil κλπ) και ενα συνδιασμο απο στεγνωτικα. Πρωτα τριβης τα ξυλα παρα πολυ καλα (εγω πηγαινω μεχρι 1200 γυαλοχαρτο). Οποιαδηποτε ατελεια αφησης θα γινετε πιο εντονη με καθε χερι απο λαδι, οποτε το σταδιο το τριψιματος ειναι σημαντικο. Περνεις ενα κομματι φανελα βαμβακερη (να μην αφηνει χνουδι) και την κοβης σε κομματια 15χ15 εκατοστα περιπου. Θα χρειαστης τοσα κομματια οσα και τα χερια απο λαδι σκοπευης να περασεις. Τα κομματια της φανελλας τα διπλωνεις με της γωνιες προς τα μεσα τοσες φορες ωστε να γινει σαν μια μπαλα που να μπορεις να κρατησης με τα δαχτυλα σου. Κουνας το τενεκε με το λαδι καλα και ποτιζεις την μπαλα με λαδι. Και αρχιζεις να περνας τα ξυλα. Δεν θελει πολυ. Ισα ισα να βλεπεις οτι το ξυλο εχει λαδι επανω του. Αν καπου σου πεσει πολυ απλα σκουπισετο με την μπαλα (πριν αρχιζει να στεγνωνει). Το κρεμας και δεν το αγγιζεις για τουλαχιστον 12 ωρες. Ο κατασκευαστεις λεει 3 ωρες- εγω το αφηνω μια μερα. Την επομενη μερα περνεις συρμα κατσαρολας ψηλο (νουμερο 0000) και τριβης ολο το οργανο - οχι πολυ - ισα ισα να φυγει η γυαλαδα. Το καθαριζεις απο την σκονη του τριψιματος και ξαναπερνας λαδι. Σε γενικες γραμμες για μουσικα οργανα χρειαζονται μεταξυ 5-10 χερια αναλογα με τα ξυλα.  Αν μετα απο 2-3 χρονια νομιζεις οτι εχει χασει την λαμψη του τοτε απλα το τριβεις πολυ απαλα με το συρμα κουζινας και το ξαναπερνας ενα η δυο χερια. Τελειο.

Πολύ ωραία κατασκευή φίλε. Ο ήχος πεντακάθαρος και η ροζέτα πολύ περίτεχνη!

Εγώ όμως πρέπει να σ' ευχαριστήσω για την αναλυτική περιγραφή, γιατί μέχρι σήμερα δεν ήξερα τίποτα για το λουστράρισμα. Και πάλι μπράβο!
Ο αετός κι αν πληγωθεί το θάρρος δεν το χάνει, δεν καταδέχεται στην γη να πέσει πριν ποθάνει...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 04:43:58 μμ »
Φίλε μεγάλη αποτυχία!
Για κουτάλα το πήγαινες και βγήκε μπαγλαμάς κςι μάλιστα καλός και όμορφος.
Τελικά δεν τα καταφέρνεις στην κουτάλοποιία.
Η οργανοποιία σου πάει περισσότερο.
Ωραίος!!
Αντε κσλή αρχή.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 04:49:51 μμ »
Φίλε μου με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.Ο μπαγλαμάς είναι ένα κομψοτέχνημα!!! Ειλικρινά ένα μεγάλο εύγε!!!

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 06:10:51 μμ »
μπραβο ρε πολυ ομορφο.
Εγω και ο Ζοζέφ.

georgei

• Full Member
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 11:29:17 μμ »
Δημητρη,

Η μεθοδος που περιγραφω παρα πανω ειναι πολυ απλη και δινει πολυ καλα αποτελεσματα. Σου περνει περιπου 5 λεπτα το περασμα και δεν εχεις το κινδυνο να σου τρεξει το βερνικι η να μην στρωνει καλα κλπ. Ειναι πολυ ευκολη μεθοδος.  Με τον τροπο αυτο ειχα περασει το μπουζουκι μου πριν κανα χρονο. Επειδη ειναι φτηνιαρικο ο μαστορας ειχε βαψει τα παντα μαυρα. Εγω ομως μου αρεσει να φαινετε το ξυλο (αλλιως θα τα φτιαχναμε απο πλαστικο το ετριψα ολο και το περασα με αυτο το λαδι. Ακομη ειναι σαν καινουργιο. Και οπως ειπα πριν δεν επηρεαζει το ξυλο και τον ηχο γιατι ειναι λαδι απο ξυλο.

georgei

• Full Member
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 17, 2013, 12:11:48 πμ »
Φιλε  insect

Λιγα λογια για την ροζεττα.

Βασικα αποτελειται απο δυο κομματια, δεξι - αριστερο.

Οταν αποφασισα τα φτιαξω το μπαγλαμα εψαχνα να βρω τι διακοσμητικα στοιχεια θα βαλω.

Ψαχνωντας στο ιντερνετ βρηκα ενα σχεδιακη (το μισο της ροζετας)  που φαινοταν ομορφο αλλα δεν μπορουσα να βρω που θα ταιριαζε να  το βαλω.
Παρολα αυτα το εστειλα στον εκτυπωτη για εκτυπωση.  Απο λαθος αντι για ενα αντιγραφο εκτυπωσα δυο. Αφου τα πηρα στα χερια μου και τα στριφογυριζα ανακαλυψα οτι αν τα βαλω μαζι αλλα το ενα γυρισμενο φτιαχνουν μια καρδια. Το λαμπακι στο κεφαλι μου αναψε και αμεσως ειπα "να η ροζετα".

Κατασκευη

Σε ενα σχεδιαστικο προγραμμα ενωσα τα δυο μισα  και εβγαλα ενα ολοκληρο σχεδιο και στο σωστο μεγεθος για την ροζετα (αυτο μπορεις να το κανεις και με το χερι αν δεν εχεις υπολογιστη). Επισης εβγαλα ενα πατρον με το περιγραμμα της ροζετας αλλα 1 χιλιοστο μεγαλυτερο (θα δεις παρακατω γιατι ). Πηρα εναν λεπτο ξυλο και αφου αποτυπωσα το σχεδιο το εκοψα με σεγα - προσεκτικα αργα και με υπομονη. Αφου κοπηκε το σχεδιο κατεβασα το παχος του ξυλου στο 0.7 χιλιοστα (αρχικα ηταν περιπου 2). Αν προσπαθησεις πρωτα να το κανεις λεπτο και μετα να το κοψεις η πιθανοτητα ειναι οτι θα σου σπασει. Στη συνεχεια πηρα το πατρον (που οπως ειπα ειναι μεγαλυτερο απο το σχεδιο της ροζετας) και συμμαδεψα αυτο το σχεδιο στο καπακι. Στην συνεχεια με ρουτερ προσαρμοσμενο σε dremmel και ρυθμισμενο να κοβη σε βαθος 0,5 χιλιοστα καταβασα ολο το εσωτερικο του πατρον. Ακριβως στο κεντρο κολληθηκε η κομμενη απο πριν ροζεττα με κολλα. Στη συνεχεια πηρα σκονη απο τριμμενο ξυλο και αφου την κοσκινησα την αναμιξα με εποξικη  κολλα 24 ωρων και στοκαρισα ολα τα κενα της κομμενης ροζετας και του κενου μετα ροζετας καπακιου (1 χιλιοστο κενο). Αφου στεγνωσε μα γυαλοχαρτο εφερα την ροζετα στο ιδιο επιπεδο με το καπακι. Και τελευταια με dremmel και κοπτικο ανοιξα την τρυπα στο καπακι στο κεντρο της ροζεττας.

Γενικα δεν ειναι δυσκολη δουλεια αλλα δεν θελει να βιαζεσαι. Καλο ειναι ολη την δουλεια στο dremmel να την κανεις με μεγενθυτικα γυαλια γιατι εχει μεγαλυτερη ακριβεια.

Αυτα. Ελπιζω να βοηθησα.

Tags: