Αποστολέας Θέμα: Ενα καυστικο αρθρο για τους "Ερασιτεχνες" οργανοποιους  (Αναγνώστηκε 33258 φορές)

SDimis

• Full Member
Πολλοι ειναι καλοι μου φιλοι απο τους ερασιτεχνες οργανοποιους.

Αλλα μονο λιγοι εκεινοι που πραγματι θα επρεπε να αποκαλουνται "Ερασιτεχνες Οργανοποιοι" κατα τι γνωμη μου.

Ενας Ερασιτεχνης οργανοποιος( Εψιλον κεφαλαιο) συγκεκριμενα ειναι και συχνο μελος του φορουμ εδω με λεπτομερειακες ,πανεμορφες κατασκευες και φινιρισμα.
Οταν καποτε τον ρωτησα για κοστος ενος μπουζουκιου μου ειπε:
Σπυρο οτι στοιχιζουν τα υλικα, εγω ερασιτεχνης ειμαι χαρα μου να το φτιαξω.
Και φυσικα δεν συνεργαστηκαμε διοτι, δεν εψαχνα για τζαμπα οργανο, σεβομενος τη φιλια και την αξιοπρεπεια που μας διαπνεει !

Αλλα το αρθρο μιλαει για την αντιπερα οχθη, που εχει πολλους υποστιρηχτες...παρα πολλους 

Ενα αρθρο που πιστευω πως πρεπει να διαβασει καθε καλοπροαιρετος ερασιτεχνης οργανοποιος.
Για τους κακοπροαιρετους  τα θεματα που θιγονται στο αρθρο ειναι μονο η αληθεια
Ειναι στα Αγγλικα, ελπιζω καποιος φιλος καλοπροαιρετος να το μεταφρασει για οποιον χρειαστε.

http://memoriesoftheinnocentage.blogspot.com/2013/11/amateurs-vs-professionals.html

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Ενα καυστικο αρθρο για τους "Ερασιτεχνες" οργανοποιους
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 08:01:09 μμ »
αγγλικα; με πέθανες, δεν σκαμπάζω μια

Dimitris Kriti

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρη μουρια εκατο και βαλε χρονων!!!
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 08:12:28 μμ »
μι του...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 08:30:39 μμ »
Μια χαρα τα λεει!

αλλα ομως υπαρχει ακομη μια αληθεια... αυτη που δεν υποθηκε...

αυτη η αληθεια λεει, πως τοσα χρονια που θυμαμαι τον εαυτο μου, οι ''καλοι'' επαγγελματιες (οχι ολοι αλλα η πλειονοτητα), μας ειχαν γδαρει με τις υπερκοστολογησεις...
(απο μπουζουκια δεν ξερω, απο κιθαρες ξερω!) αλλα οταν λεει οτι τα πουλουσαν παραπανω λεφτα, επι τοσα χρονια, επι 100αδες μπουζουκια, μαλλον κανανε καλα χρηματα. αν φοβουνται εναν ερασιτεχνη που θα πουλησει (αληθεια, ποσα οργανα;) εγω λεω 1-2 το χρονο, τι να πω... ο καθενας κοστολογει το εργο του αν θελει να το πουλησει, οσο θελει... το αγοραστικο κοινο ξερει, κ αν θελει αποδειξεις κλπ (αλλη αληθεια: ποσοι επαγγελματιες ΔΕΝ εχουν κοψει φπα, στα υπερκοστολογημενα οργανα, που κ σε αυτους τα υλικα ηταν ΠΙΟ χαμηλα απ'οτι τα αγοραζει ενας ερασιτεχνης;)
ελευθερη αγορα εχουμε...

(προπερσι εφτιαξα εναν χαρταετο, συλεκτικο, με ολο μου το μερακι, αφου πολτοποιησα το τιμιο ξυλο που ειχα στην κατοχη μου κ με αυτο εφτιαξα το χαρτι του... το δε ξυλο της μανας το μαζεψα ο ιδιος απο τον αμαζονιο, ευκαμπτο παναλαφρο κ αυθραυστο... ο δε σπαγγος ειναι απο καλη ποικιλια κανναβης... και η ουρα του χαρταετου απο την 1η εφημεριδα που εκδοθηκε στο νεοσυσταθες κρατος του ουζμπεκισταν το 1991...η δε ακρη της ουρας, απο εναν παπυρο του τουταγχαμον...
λεω να τον δωσω 2.000.000 ευρο... )

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:11:00 μμ »
Το οτι καποιοι μη τιμιοι επαγγελματιες οργανοποιοι καποια χρονια πριν "επιναν το αιμα" των μουσικοφιλων και οργανοπαικτων, δεν δικαιολογει τους ερασιτεχνες οργανοποιους, που δε δηλωνουν τιποτα στην εφορια, ουτε κρατανε βιβλια και μαγαζι να συναγονιζονται σε τιμες καποιους τιμιους επαγγελματιες οργανοποιους που ζουν την οικογενεια τους απο αυτο το εισοδημα.
Καποιοι τιμιοι επαγγελματιες υπαρχουν ακομα, εγω μπορω και να τους ονομασω αυτους που ξερω.

Και εαν ο ερασιτεχνης οργανοποιος που εφταιξε 5 μπαγλαμαδες, 3 τζουραδες και 2 μπουζουκια στην αυλη  του σπιτιου του, χρεωνει 1500,00 ευρω και 1600,00 για ενα μπουζουκι, διαπρατει μεγαλυτερο εγκλημα απο αυτο που διαιπραταν οι επαγγελματιες οργανοποιοι καποια χρονια πριν και χρεωναν 3000 ευρω..ασε που ακουσα και 1800-2000 απο ερασιτεχνη και εμεινα καταπληκτος.

Οι περισσοτεροι ερασιτεχνες αρχισαν ως χομπυ,να μαθουν, να κατανοησουν την ομορφη τεχνη της οργανοποιιας.
Ισως καποιοι ωθηθηκαν στη δημιουργια οργανων ακριβως απο την αγανακτηση τους με καποιους επαγγελματιες που χρεωναν μπουζουκια για τιμια ξυλα.

Τωρα λοιπον αυτοι οι ερασιτεχνες που "εμαθαν" τα μυστηκα της δουλειας , ξεχασαν τον αρχικο σκοπο τους;
Να φτιαχνουν οργανα για το κοσμακι, να μπορει να παιζει το μικρο παιδι του μικρομεσαιου, δηλαδη το παιδι που καποτε και εκεινοι ηταν πριν πολλα χρονια. 

Οσο για την αγορα,(προσφορα-ζητηση) σιγουρα θα τους απαλειψει ή αφομοιωσει.. ελπιζω ;(
Αλλα δεν μπορω αλλο να ακουω τη γκρινια απο τους ερασιτεχνες γιατι οι επαγγελματιες δεν λενε τα μυστικα, γιατι δε βοηθανε, και μετα οταν μαθουν τα μυστικα να αρχισουν να κοπανανε τιμες εδω και εκει ως "ερασιτεχνες" επαγγελματιες χρηματος.

και κατι τελευταιο...
Δεν μπορουμε να συγκρινουμε δυο ομαδες ανθρωπων που εχουν διαφορετικους ορους κοστους στην αγορα.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:35:56 μμ »
καλησπερα φιλε.
τα δικα μου τα οργανα ειναι ρομποποιητα και δεν εχουν μυστικα.
τα φτιαχνω ερασιτεχνικα και η αρχικη τιμη ειναι 12.476 ευρω
αν βαλεις και οστρακα απο την βαβυλωνα ειναι +1000 ευρω το γραμμαριο.

το προβλημα που ειναι αφου ειναι πιο ακριβο απο εναν εμπορα οργανων και δεν μπορω να το πουλησω.
ετσι λογικα πρεπει να χαιρεσαι και οχι να γραφουν για εμας η νιου γιορκ ταιμς.

αλλα γουσταρω γιατι ειναι σαν το ΔΙΟΓΕΝΗ με τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
ΛΕΣ Ο ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.-ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΓΓΛΙΚΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΑ.
ΛΕΣ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.      ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΥΜΩΘΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΑΓΙΑ.
ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ.
 :) :) :) :) :)

Εγω και ο Ζοζέφ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:38:47 μμ »
να γραψω για αυτα που με αφορουν και γνωριζω, Sites as the www.luthier.gr  forum. σπυρο θεωρεις οτι υπαρχει εδω μεσα ανθρωπος που μπορει να χρεωνει την δουλεια του  I heard prices of 1,500.00, 1,700.00, 1,800.00 even 2,000.00 euros! γιατι εγω που γνωριζω αρκετους απο εδω μεσα, λεω οτι μαλλον δεν συμβαινει κατι τετοιο!!! Αναφερεις Except of a few amateur lutheirs whom I can count only in my two fingers, μηπως να βαλεις κανενα δακτυλο παραπανω γιατι προσβαλεις πολυ κοσμο με αυτο!!! και επειδη αναφερεις ικα τεβα νοικι φπα κτλπ. εγω λεω οτι των περισσοτερων professional (οχι ολων) η δηλωση θα βγαζει πολυ γελιο απο τα αναγραφομενα ποσα!!! οσο για αυτο should quit their morning job, open books for the tax authorities and take the risk to survive as Professional Luthiers  κανε υπομονη, και αρκετοι οπως φαινεται θα το κανουν πραξη, γιατι οχι, ποιος ενοχλειται? Το προβλημα τοσα χρονια δεν νομιζω οτι ηταν τα δηθεν μυστικα, αλλα η παραπλανηση!    θα ηθελα παντος να το ξεκαθαρισεις αν εννοεις απο εδω μεσα οτι ακουσες τετοια νουμερα

Ramon

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελια
  • Αριθμός κατασκευών: 11
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:41:53 μμ »
Προφανως το αρθρο ειναι γραμμενο απο Ελληνα επαγγελματια οργανοποιο...
Η δικη μου γνωμη σχετικα με τις τιμες ειναι οτι ο καθενας κοστολογει την δουλεια του οσο νομιζει αφου μιλαμε για "τεχνη"
Σαφως και καποιοι ξεφευγουν αλλα τι να πουν και οι ζωγραφοι....
Στη τελικη δεν νομιζω οτι το θεμα εχει να κανει τοσο με την εφορια......Οσο  με το οτι ο επαγγελματισμος σκοτωνει τον  ρομαντισμο του θεματος
Keep on drumming.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:42:36 μμ »
ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΑ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΗΣΥΧΑΣΑ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΜΑΙ ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
ΤΩΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ 1500- 2000 EURO ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΚΑΣ.
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΑ 700  EURO  ΚΑΙ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΧΟΜΠΥΣΤΑΣ, ΚΟΙΤΑΕΙ ΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΙ ΜΕ 500.
ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙΣΙΟ, ΚΑΜΠΑΝΑ, ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ...ΑΝ ΟΝΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΚΑΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:48:57 μμ »
Σπύρο, θα επιχειρούσα να μεταφράσω το κείμενο για τους φίλους που δεν γνωρίζουν Αγγλικά, αλλά δεν το κάνω γιατί μπορεί κάτι να μην το αποδώσω σωστά και έτσι να δημιουργηθεί πρόβλημα, μιας και το θέμα που θίγεις δεν είναι ούτε "ευχάριστο", αλλά ούτε και εύκολο.
Όσον αφορά στην ουσία, το θέμα δεν ξέρω πως μπορεί να προσεγγισθεί "σωστά". Προσωπικά μόνο ερωτήσεις μπορώ να κάνω, οι απαντήσεις των οποίων θα μπορούσαν να είναι οι βάσεις για την διεξαγωγή μιας σωστής συζήτησης πάνω στο θέμα.
1. Όταν λέμε ερασιτέχνης τι εννοούμε.
2. Ένας ερασιτέχνης μπορεί να πουλάει με κέρδος.
3. Αν κάποιος "ερασιτέχνης" πουλάει με κέρδος, είναι πλέον ερασιτέχνης.
4. Τι αξία δίνουμε στους νόμους σχετικά με το θέμα (φορολογικούς και ασφαλιστικούς)
κλπ, κλπ
Επί της ουσίας συμφωνώ και με εσένα και με τον Στέλιο.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:59:31 μμ »
Βαγγελη μου με το αρθρο συμφωνω απολυτα...
απλα επισημαινω οτι οταν γραφουμε για ενα τετοιο θεμα, πρεπει να λεμε κ απο τις 2 πλευρες τα λαθη...
κ οχι μονο απ'την μια (αυτη που μας συμφερει...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 10:04:08 μμ »
Στέλιο ακριβώς για αυτόν το λόγο είπα ότι συμφωνώ και με τους δύο. Και επίσης δεν πιστεύω ότι αυτό που γράφθηκε στο blog του Σπύρου συμφέρει τον Σπύρο. Από όσο μπορώ να γνωρίζω ο Σπύρος δεν είναι ούτε κάν ερασιτέχνης οργανοποιός και επίσης έχει συνεργαστεί με ερασιτέχνη οργανοποιό.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 10:05:42 μμ »
Να απαντήσω

Παύλο , .......δεν κατανοώ το χιούμορ σου , συγνώμη
Γιάννη δε μιλάω για τους ερασιτέχνες του φόρουμ αυτού συγκεκριμένα
Απο εδώ έχω ακούσει 1500.00
Απο ρεμπέτικο φόρουμ ερασιτέχνη , δε ξέρω εάν ειναι μέλος και εδώ έχω ακούσει 1800-2000
Δεν προσπαθώ να προσβάλλω μέλη αυτού του φόρουμ
Καταγράφω την εμπειρία μου. Επίσης αναφέρομαι όχι μόνο σε ερασιτέχνες αλλά και σε μη γνωστούς οργανο ποιους.
Ramon, δεν είμαι επαγγελματίας οργανοποιος ούτε κάν ερασιτέχνης
Κώστα , δεν μιλάω για ερασιτέχνες οργανοποιους που κοστολογουν ούτε 700 ούτε 800 ούτε 1000 -1100 ευρώ
Μιλάω για ερασιτέχνες η μη γνωστούς επαγγελματίες ( δεν ξέρω εάν το δηλώνουν ως επάγγελμα) που χρεώνουν απο 1500 και πάνω
Και επειδή για το ίδιο οργανο γνωστοί επαγγελματίες χρεώνουν 1500-1600 ευρώ με όλα τα έξοδα που έχουν , θεωρώ και ειναι γνώμη μου κακός αυτό-ονοναζονται ερασιτέχνες .

Βαγγελη
Οι ερωτήσεις σου ειναι και δικές μου
Τι ειναι ερασιτέχνης και εάν μπορεί να ονομάζεται ερασιτέχνης κάποιος που υπέρ χρεώνει
Στέλιο , έγραψα αυτό που βλέπω τελευταία ως πελάτης , δεν προσπαθώ να μεταφέρω λανθασμένες εντυπώσεις . Εγώ προσωπικά ξέρω δυο ερασιτέχνες που η όλη φιλοσοφία και προσέγγιση στη δουλεια και τις τιμές τους ειναι απο τον έρωτα προς την τέχνη
Ίσως δε ρώτησα μέλη αυτού του φόρουμ για τη δημιουργία και κοστολόγηση ενός οργάνου
Θα το κάνω όμως,

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 10:23:40 μμ »
ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΠΥΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ.
ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ? 700 ΛΕΩ ΕΓΩ.
ΤΙ ΛΕ ΡΕ  ΕΞΥΠΝΕ ......ΓΙΑ ΒΑΛΤΑ ΚΑΤΩ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΣΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΗΓΟΡΟΥΜΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ 400EURO, NA BΓΑΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ. ΧΑ ΧΑ ΤΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΔΗΛΑΔΗ?
ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ Η ΑΠ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ 2000?
ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΘΩ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΠΜ ΝΑ ΓΕΛΑΩ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 10:29:46 μμ »
συγνωμη μη ζητας και ουτε κανω χιουμορ.
απλως δε μπορει να με καταλαβει κανενας.

συγνωμη ζηταω εγω που δεν κατανοω για πιο φορουμ μιλας.
λουθιερ τζιαρ εχει και αλλου.

και δεν αναφερομαι σε εσενα εγραψα φιλε.και παει στον οποιοδηποτε ξεκινησε το καυστικο αρθρο για τους ερασιτεχνες.

αν δε τα εγραψες εσυ ποιος τα εγραψε.παλι λιστα λαγκαρντ εχουμε. ;D
τωρα κανω σατυρα.............χιουμορ κανουν αυτοι που εγραψαν το ταρζαν και τζεην και ολοι τη σειρα ραμπο
Εγω και ο Ζοζέφ.

Tags: