Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια: Οκτώβριος 2013  (Αναγνώστηκε 56976 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια: Οκτώβριος 2013
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 09:49:01 μμ »
John2004 - όντως έχεις ξεφύγει! απίστευτη δουλειά ! χαρά στην υπομονή (για τη δουλειά) και στο κουράγιο σου (επειδή δε μασάς), με μωρό στο σπίτι....)

Μανώλη (mato) πανέμορφο το σκάφος !!!!!! Φαινόταν από το καλούπι ότι θα γίνει πολύ όμορφο. Εξακολουθώ όμως να επιμένω ότι το σημείο συγκλισης είναι ψηλότερα, όπως σου είχα πει και παλαιότερα. 

Ευχαριστώ ! Είπαμε, δεν το ξανακάνω τόσο χαμηλά (3,5 εκ.). Μπορεί να έκλεισε το σκάφος, αλλά ταλαιπωρήθηκα. Το επόμενο θα γίνει πιο ψηλά.
Κάπου έκανα και το σχέδιο της τομής όπως είχες προτείνει σε άλλη συζήτηση, το έχω στο γραφείο. Αύριο θα το δω, πάντως θυμάμαι ότι η κάθετη από τον εμπρός τάκο στην λοξή γραμμή της κολάντζας (στο συγκεκριμένο σκάφος) βγαίνει "έξω" από την καμπύλη γραμμή της κατά μήκος τομής, επομένως δεν μπορείς να ορίσεις έτσι το σημείο σύγκλισης γιατί δεν θα το καλύπτει η κολάντζα. Αύριο θα σου στείλω σχέδιο.

Παράθεση από: Vagges2010
Η κολάντζα μου αρχικά είναι λίγο μεγαλύτερη σε ύψος ..... Χαμηλά και πάνω στον άξονα συμμετρίας της κολάντζας σε σημείο που είναι έξω από το σκάφος αλλά αντιστοιχεί σε σημείο του πάτου του καλουπιού, ανοίγω ένα πολύ μικρό τρυπάκι.....

Αυτό που λες το σκέφτηκα αφού είχα κόψει την κολάντζα (μάλλον δεν διάβασα προσεκτικά το Blog, έμεινα στην εικόνα), άλλωστε πραγματικά δεν είχα φαρδύ κομμάτι, ό,τι βγήκε από το μαδέρι (10 εκ.) Αυτό ακριβώς εννοούσα λέγοντας
Παράθεση από: mato
Δυστυχώς δεν είχα φαρδύτερο κομμάτι να αφήσω περιθώριο για να το "πιάσω" κι από κάτω στο καλούπι 
Δεν μπορώ να βάλω οδηγό καρφί, εκτός κι αν μεταφέρω όλη την κολάντζα πιο κάτω ή μεταμφιέσω την τρύπα του καρφιού με κανένα "διακοσμητικό" - κι αυτό το σκέφτηκα. Εδώ που τα λέμε, τι 10 τι 9 εκ. Τα πλαϊνά (που θάρθουν οι "έξω" ντούγες) τα' χω αφήσει 3,5 εκ., με παίρνει.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 10:07:58 μμ »
Μανώλη αν δεν έχεις κολλήσει ακόμη την κολάντζα κάνε το έτσι όπως σου λέω και ας είναι κοντή. Έτσι και αλλιώς το σημείο που θα τρυπήσεις για να μπαίνει το καρφάκι θα καλυφθεί στο τέλος από την χορδιέρα. Οπότε θα το στοκάρεις με κυανοακρυλική και σκόνη ξύλου και από πάνω θα βιδώσεις την χορδιέρα.  ;D
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 16, 2013, 10:27:30 μμ »
Δημήτρη, η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές που φαίνονται απ' την πρώτη στιγμή.

Και φαίνεται να τις έχεις φίλε μου. Οπότε περιμένουμε τις επόμενες ......

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 04:06:50 μμ »
ετοιμο και το δευτερο καραολο              [ Invalid Attachment ]

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 05:50:49 μμ »
αρχισες τα κεντηματα ,ε????
αψογος! :)

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 08:15:15 μμ »
πολυ ενεργεια βγαζεις γιαννη μπραβο
Εγω και ο Ζοζέφ.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 09:44:16 μμ »
Σα να μου φαίνεται ότι κάνεις πρόβα για τα δαντελωτά βρακιά της κόρης σου!!!! ;D ;D

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 10:15:00 μμ »
Απλα θα μου αρεσε να ειχε λιγο περισσοτερο βαθος στο σκαλισμα... :)

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 10:25:00 μμ »
Πολύ ωραία δουλειά γιαννάρα!!!Keep going!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #54 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 08:01:21 πμ »
Γιαννη τρομερη δουλεια, μπραβο σου! (πες μας λιγο κ για τα ξυλα... το καφε τι ειναι; δυσκολα το σκαλισες; για να κανεις τετοια σχεδια πρεπει να εχεις σπουδασει ξυλογλυπτικη... κ παλι μπραβο σου)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 09:06:43 πμ »
Γιαννη τρομερη δουλεια, μπραβο σου! (πες μας λιγο κ για τα ξυλα... το καφε τι ειναι; δυσκολα το σκαλισες; για να κανεις τετοια σχεδια πρεπει να εχεις σπουδασει ξυλογλυπτικη... κ παλι μπραβο σου)

καλημερα! και με μαυρο να τα εγραφες, σαν ολους τους κοινους θνητους εδω μεσα, παλι θα σου απαντουσα.               
Εννοηειται πως δεν εχω ασχοληθει με κατι τετοιο, ουτε ειναι κατι τοσο καλο σαν αποτελεσμα. Απο αποψη φινιρισματος εννοω. Ευκολο ειναι, υπομονη και αρκετο χρονο θελει μονο.
Το μονοκομματο λυρακι ειναι απο ενα φανταστικο κομματι παλιας μαυρομουριας που μου βρηκε ο φιλος Dimitris Kriti και το σπαστο ειναι Ελληνικη καρυδια με καραολο αμερικανικη καρυδια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #56 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 09:50:15 πμ »
Ευκολο ειναι...

... εμένα θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω... ;D

Γιάννη η κατασκευή σου μου έβαλε ιδέες.... ανομολόγητες προς το παρόν...
έχω ερωτήσεις:

τι θα βάλεις ανάμεσα στο καπάκι και το σκάφος? φιλέτο ? έχεις αφήσει ακριβώς το πάχος ? αν αφήσει κενό, εκεί μπαίνει στόκος -  ή - τι άλλο ?
δεν έχω ιδέα από λύρες (ούτε έχω δει από κοντά, μόνο φωτογραφίες)
η Κρητική έχει ολόκληρη "ταστιέρα",  η Πολίτικη "μισή" χωνεμένη στο καπάκι ενώ η Θρακιώτικη καθόλου (απ' ό.τι έχω δει εδώ μέσα...) γιατί ?

η τομή μιας λύρας (σχηματικά, μην ψάχνετε λεπτομέρειες) είναι περίπου έτσι ?

[ Invalid Attachment ]

(κυρίως με ενδιαφέρει αν "έπιασα" την καμπύλη του καπακιού και την "πορεία" της χορδής)

οι χορδές πως πιάνουν πίσω ? (ξετρυπάνε στον χορδοκράτη που φαίνεται - κι αυτός με τη σειρά του στο σκάφος ? πως ? με "κορδόνι" σαν του βιολιού ? καμμιά φωτο από κοντά ?)
... και τέλος... γιατί έχεις 3+6 τρύπες στο "καράολο" ?  ;D

σε ζάλισα... θα έστελνα pm αλλά δεν "παίρνει" εικόνα ... απάντησε με pm αν θες να μη χαλάσει το νήμα... ευχαριστώ!

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 10:58:05 πμ »
Δεν με ζαλησες καθολου! Ναι η τομη ειναι καπως ετσι στις λυρες που δεν εχουν ξεχωριστη γλωσσα, οπως και αυτη. Το καπακι περνει τετοια κλιση, αναμεσα καπακι και σκαφος κανονικα δεν μπαινει τιποτα, να ειναι λιγο σφηνωτο ισα ισα. Λεω κανονικα γιατι εδω μαλλον θα χρειαστει να βαλω στην μια(καρυδια). οι τρυπες στο καραολο ειναι ασχετες, τσι ηταν το σχεδιο, οι χορδες πιανουν με ολους τους παραπανω τροπους που ανεφερες, εδω θα τρυπηθει το σκαφος, γιατι ετσι ηταν το σχεδιο, αλλα δεν ειναι και η καλυτερη λυση. Δες εδω πως ειναι η ντιβα, στο μουσει λαικων οργανων.

[ Invalid Attachment ]

για οτιδηποτε χρειαστεις εδω ειμαστε!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #58 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 11:08:42 πμ »
καλημερα! και με μαυρο να τα εγραφες, σαν ολους τους κοινους θνητους εδω μεσα, παλι θα σου απαντουσα.               
Μη μου αγχωνεσαι, κ εγω ενας απλος θνητος ειμαι...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #59 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 02:49:34 μμ »
Μη μου αγχωνεσαι, κ εγω ενας απλος θνητος ειμαι...
πως φαίνεται το κόκκινο; ;D

Tags: