Γεια σας είμαι ο Λένος από Κύπρο και εδώ και λίγο καιρό έχω ξεκινήσει την πρώτη μου κατασκευή τζουρά. Έχω κάνει το καλούπι και έχω κολλήσει μέχρι τώρα 12 δουγιες και θα βάλω ακόμα 5 αλλά έχω φτάσει σε αδιέξοδο. Οι επόμενες δουγιες δεν αγκαλιάζουν ωραία το καλούπι. Τις πλανίζω από μέσα αλλά δεν μου αρέσει. Πιστεύω ότι έκανα λάθος στον πίσω τάκο. Βάζω μερικές φωτογραφίες να με βοηθήσετε. Οι δουγιες που είναι λίγο πιο μακριές θα τις κόψω στην συνεχεία.
Γειά σου Λένο. Καλώς όρισες
Κατά τη γνώμη μου έχεις πολλά λάθη στα σημεία σύγκλισης των ντουγών.

Στην παρακάτω εικόνα που ανέβασε ο Giovou (Γιώργος), φαίνονται 2 σημεία σύγκλισης στο λαούτο. Οι κεντρικές φαίνεται στη φωτο να συγκλίνουν εκτός σκάφης σε πολύ απομακρυσμένο σημείο. Αυτό είναι το ιδιον του λαούτου. Στο τζουρά τώρα ή στο μπουζούκι, φαντάσου ότι κρατάς τα 2 πλαϊνά σημεία σύγκλισης και οι μεσαίες συγκλίνουν σε 3ο σημείο 2 εκατοστά πιο πάνω από τα προηγούμενα (στη μέση). ¨ετσι σχηματίζεται φαντάσου ένα τρίγωνο ισόπλευρο ή ίσοσκελές ανάλογα με το καλούπι.

Ο Γιώργος εδώ, σωστά σχεδίασε τις ορθές γωνίες και τα σημεία σύγκλισης.
Τυφλοσούρτης:Παίρνεις τη μεγαλύτερη εγκάρσια τομή ή την τελευταία πίσω και αποφασίσεις πόσες ντόγες θα έχεις, πόσο το πλάτος του και πόσο των πλαϊναριών. Αποφασίζεις αν θα έχεις ντουγομάνα. Χωρίζεις το τόξο ανάλογα. Επιλέγεις με ορθογώνιο τρίγωνο τα κατάλληλα 3 σημεία σύγκλισης ώστε να έχεις πολλές ορθές γωνίες. Στην πλευρά που υπάρχει η ορθή γωνία δεν πλανίζουμε τη ντόγα. Αντίθετα πλανίζουμε από την άλλη. Στο συγκεκριμμένο παράδειγμα και για το μισό δεξιό μέρος της σκάφης έχουμε την κδικοποίηση:
(ντουγομάνα 0) 0 + 0 + + 0 0 - - -
όπου 0 αμφιτερόστροφη, + δεξιόστροφη, - αριστερόστροφη
παρατήρησε ότι οι κεντρικές 1η 2η συγκλίνουν (έχουν μύτη) πολύυυ μακριά, ενώ από την 3η και μετά η μύτη συγκλίνει σε ένα και μόνο σημείο
Αυτά βρήκα μόνος μου δεν ξερω κατα πόσο έχω δίκιο.

Τα γράφω εδώ να μην ταξεχάσω κι εγώ σαν το Μπλέκο
οι αμφιτερόστροφες προσθέτουν πλάτος,
η απότομη αλλαγή στροφής θέλει εναλλαγή +-,
δυο συνεχόμενες ++ ή -- προσθέτουν ύψος στο σκάφος