Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή Τζουρά  (Αναγνώστηκε 6886 φορές)

lenoskkailis

• Newbie
  • *
Κατασκευή Τζουρά
« στις: Ιουλίου 29, 2013, 11:46:17 πμ »
Γεια σας είμαι ο Λένος από Κύπρο και εδώ και λίγο καιρό έχω ξεκινήσει την πρώτη μου κατασκευή τζουρά. Έχω κάνει το καλούπι και έχω κολλήσει μέχρι τώρα 12 δουγιες και θα βάλω ακόμα 5 αλλά έχω φτάσει σε αδιέξοδο. Οι επόμενες δουγιες δεν αγκαλιάζουν ωραία το καλούπι. Τις πλανίζω από μέσα αλλά δεν μου αρέσει. Πιστεύω ότι έκανα λάθος στον πίσω τάκο. Βάζω μερικές φωτογραφίες να με βοηθήσετε. Οι δουγιες που είναι λίγο πιο μακριές θα τις κόψω στην συνεχεία.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: Κατασκευή Τζουρά
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 29, 2013, 02:41:05 μμ »
Γεια σας είμαι ο Λένος από Κύπρο και εδώ και λίγο καιρό έχω ξεκινήσει την πρώτη μου κατασκευή τζουρά. Έχω κάνει το καλούπι και έχω κολλήσει μέχρι τώρα 12 δουγιες και θα βάλω ακόμα 5 αλλά έχω φτάσει σε αδιέξοδο. Οι επόμενες δουγιες δεν αγκαλιάζουν ωραία το καλούπι. Τις πλανίζω από μέσα αλλά δεν μου αρέσει. Πιστεύω ότι έκανα λάθος στον πίσω τάκο. Βάζω μερικές φωτογραφίες να με βοηθήσετε. Οι δουγιες που είναι λίγο πιο μακριές θα τις κόψω στην συνεχεία.

Γειά σου Λένο. Καλώς όρισες
Κατά τη γνώμη μου έχεις πολλά λάθη στα σημεία σύγκλισης των ντουγών.

Στην παρακάτω εικόνα που ανέβασε ο Giovou (Γιώργος), φαίνονται 2 σημεία σύγκλισης στο λαούτο. Οι κεντρικές φαίνεται στη φωτο να συγκλίνουν εκτός σκάφης σε πολύ απομακρυσμένο σημείο. Αυτό είναι το ιδιον του λαούτου. Στο τζουρά τώρα ή στο μπουζούκι, φαντάσου ότι κρατάς τα 2 πλαϊνά σημεία σύγκλισης και οι μεσαίες συγκλίνουν σε 3ο σημείο 2 εκατοστά πιο πάνω από τα προηγούμενα (στη μέση). ¨ετσι σχηματίζεται φαντάσου ένα τρίγωνο ισόπλευρο ή ίσοσκελές ανάλογα  με το καλούπι.

Ο Γιώργος εδώ, σωστά σχεδίασε τις ορθές γωνίες και τα σημεία σύγκλισης.
Τυφλοσούρτης:
Παίρνεις τη μεγαλύτερη εγκάρσια τομή ή την τελευταία πίσω και αποφασίσεις πόσες ντόγες θα έχεις, πόσο το πλάτος του και πόσο των πλαϊναριών. Αποφασίζεις αν θα έχεις ντουγομάνα. Χωρίζεις το τόξο ανάλογα. Επιλέγεις με ορθογώνιο τρίγωνο τα κατάλληλα 3 σημεία σύγκλισης ώστε να έχεις πολλές ορθές γωνίες. Στην πλευρά που υπάρχει η ορθή γωνία δεν πλανίζουμε τη ντόγα. Αντίθετα πλανίζουμε από την άλλη. Στο συγκεκριμμένο παράδειγμα και για το μισό δεξιό μέρος της σκάφης έχουμε την κδικοποίηση:
 (ντουγομάνα 0) 0 + 0 + + 0 0 - - -
όπου 0 αμφιτερόστροφη, + δεξιόστροφη, - αριστερόστροφη
παρατήρησε ότι οι κεντρικές 1η 2η συγκλίνουν (έχουν μύτη) πολύυυ μακριά, ενώ από την 3η και μετά η μύτη συγκλίνει σε ένα και μόνο σημείο

Αυτά βρήκα μόνος μου δεν ξερω κατα πόσο έχω δίκιο.  :-[  Τα γράφω εδώ να μην ταξεχάσω κι εγώ σαν το Μπλέκο  :D

οι αμφιτερόστροφες προσθέτουν πλάτος,
η απότομη αλλαγή  στροφής θέλει εναλλαγή +-,
δυο συνεχόμενες ++ ή -- προσθέτουν ύψος στο σκάφος

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 29, 2013, 02:54:01 μμ »
Φίλε μου ευχαριστώ για την απάντηση σου. Στην τρίτη φώτο που έχω είναι η πίσω η μεριά του τζουρά. Είναι για αυτή που μου λες η για την μπροστά?

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 29, 2013, 03:28:03 μμ »
Για την πίσω, νομίζω σωστή φωτο έβαλα

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 29, 2013, 03:32:04 μμ »
Δηλαδή οι 5 κεντρικές είναι οκ? Πρέπει να βγάλω τις άλλες και να τις πλανίζω περισσότερο στο τέλος ώστε να αγκαλιάζουν καλύτερα το σκάφος ? Υπάρχει καμιά φώτο με δουγιες χωρίς τα πλαιναρια να καταλάβω που έχω λάθη να τα διορθώσω.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 29, 2013, 04:18:34 μμ »

δες από το σαιτ του Κακογιαννάκη που κοντά είναι το σημείο σύγκλισης των κεντρικών ντογών (εκεί κόβεται η κεντρική).
Εξαρτάται πάντα από το σκάφος βέβαια  :o

Σου ανεβάζω και ένα κατατοπιστικότατο βιντεάκι με 2 έτοιμα αγοραστά σκάφη:

Trikalis bouzouki molds

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 29, 2013, 04:27:13 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Ψάχνω και εγώ να βρω φωτογραφίες με τελειωμένες δουγιες για να δω το λάθος μου.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 01, 2013, 05:59:20 μμ »
Το λαθος ειναι οτι εχεις κατεβασει πολυ χαμηλα τις δουγιες πισω στην κολαντζα!
Και επισης δεν εχουν καποιο κοινο σημειο συγκλισης αλλα εχεις πολλα διαφορετικα!
Το βιντεακι του Κωστα σου δειχνει εναν τροπο να φερεις τις δουγιες ωστε να ερθουν
τα πλαιναρια και να ταιριαξουν σωστα!! Υπαρχουν κι αλλοι τροποι!!

Δεν ξερω τι εχεις κανει τωρα και αν το εχεις χαλασει!
Μπορεις να κοψεις αυτες που περισευουν για μερικους ποντους και στο τελος να βαλεις τις δυο τελευταιες δουγιες και να κλεινουν πιο κατω!

Επρεπει να το ειχες ξεκινησει ετσι!! Αφου ειναι και τζουρας που σημαινει πιο δυσκολες καμπυλες
μπορουσες να ανεβασεις πιο ψηλα το σημειο συγκλισης!

Κατι παρομοιο με του Κωστα ειχα κανει και εγω σε ενα μπουζουκι

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 01, 2013, 06:42:52 μμ »
Χάλασα τις δουγιες και άφησα μόνο 3. Δηλαδή στο πίσω μέρος του τάκου έπρεπε να είχαν όλες ένα κοινό σημείο για να συγκλίνουν. Θα προσπαθήσω να ξαναβάλω μερικές από αυτές που έβγαλα και να τους δίνω και σύγκλιση προς τα μέσα και επίσης να κάνω και μια μολυβιά στο καλούπι για το που θα είναι η κολάντζα για να τις κόβω εκεί. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες θα ανεβάσω φωτογραφίες σε καμιά εβδομάδα και μου λέεις τα σχόλια σου.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 01, 2013, 06:46:05 μμ »
Και αυτες που αφησες τις βλεπω πολυ χαμηλα!!

Μετρησε ποσα cm ειναι απο την ακρη της δουγας μεχρι το τελος του καλουπιου;

Μην στεναχωριεσαι αν χρειαστει να το χαλασεις!!
Ετσι χαλασαμε ολοι στην αρχη!!!

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 01, 2013, 06:49:50 μμ »
θα τις κόψω και αυτές τις δουγιες με την φορά της κολάντζας και δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα για 3 δούγιες έτσι?

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 03, 2013, 09:34:50 μμ »
Γεια σας και πάλι. Έχω κολλήσει σήμερα ακόμη 5 δούγιες και θα ήθελα τα σχόλια σας σε σχέση με το προηγούμενο καλούπι.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 03, 2013, 10:05:12 μμ »
Καλά μου φαίνεται ότι πάει. Από εδώ και πέρα έχω την εντύπωση πως πρέπει να καταλλήγουν όλες σε μύτη. Καλή συνέχεια.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

lenoskkailis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 03, 2013, 10:57:42 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Βαγγέλη. Και εγώ αυτό παρατήρησα ότι πρέπει να έρχονται όλες σε μύτη. Όταν το τελειώσω θα βάλω φώτο.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 03, 2013, 11:59:51 μμ »
¨Ακου φίλε Λένο τί θά σού πώ. είναι κρίμα νά παιδεύεσε  ξεκινώντας στραβά.  Πρώτα από όλα νά αναθεωρίσης τό καλούπι τό οποίο στό πίσω μέρος είναι λάθος οπότε καί νά τά καταφέρης στό στρώσιμο τών ντουγών θα΄έχης μεγάλο πρόβλημα στό ταίριαζμα τών πλαιναριών και τό κυριότερο στήν κολάντσα. ¨Ενα σωστό καλούπι είναι αυτό πού δέν θά σέ πεδέψη τό κόλημα αυτών τών κοματιών, καί τό δικό σου καλούπι υποφέρη σέ αυτά τα σημεία οπότε άδικα πεδεύεσε. τί θά κάνεις πρώτα υπομονή καί μελέτη στό καλούπι,δέν χρειάζετε νά βιάζεσε. ΓΙά νά μήν ανεβάζω φωτό κοίτα μιά πού υπάρχει έτοιμη φωτό στό ποστ τό πίσω μέροσ τού καλουπιού τού κακογιαννάκη. Θά δείς άν παρατηρήσεις καλά ότι στό πίσω μέρος τό καλούπι έχη μία κλήσητουλάχιστον 15 -20 μοίρεςΑπό τήν καμπύλη επάνω  ώσ τή βάση συμετρικά αφτή η κλίση σέ επιτρέπει νά κολήσεις τίν κολάντσα καί τά πλαινάρια εύκολα καί σωστά. Επίσης καί μία ποιό ελαφρά κλίση στά πλαινά τού καλουποιού. Τακτοποίησε πρώτα αφτά καί μετά πάλι τά λέμε  , εκτός καί άν θέλης νά πεδευεσε οπότε συνεχίζης έτσι όπως είναι.

Tags: τζουρας