Αποστολέας Θέμα: Τριχορδο Carbon Fiber  (Αναγνώστηκε 19977 φορές)

nikolaid

• Newbie
  • *
Τριχορδο Carbon Fiber
« στις: Ιουλίου 12, 2013, 03:33:22 πμ »
Γεια σας παιδια! Πρωτον θελω να σας ευχαριστησω επειδη χωρις της γνωσεις σας δεν θα μπορουσα να φτιαξω αυτο το οργανο. Το σκαφος το εφτιαξα απο carbon fiber, μονοκομματο με το μανικι. Το σχεδιο τοβγαλα βαση τα νουμερα που εβλεπα εδω στο φορουμ (27-15-36 νομιζω ηταν το σχεδιο, αλλα τι βγηκε το οργανο δεν ξερω ακριβος). Εχει κλιμακα ~68 εκ, τα ξυλα ειναι Engellman spruce για καπακι και καμαρια, και poplar και indian rosewood για ταστιερα, κεφαλη, και καβαλαρη. Δεν το εχω τελειωσει ολο, και εχει της ατελιες του, αλλα για πρωτη προσπαθια ειμαι αρκετα ικανοποιημενος. Ολο κιολο μου πηρε 2 βδομαδες μεχρι στιγμης. Παρολου που δεν εχει την ιδια ομορφια, τεχνη και περιποιηση των αλλων κατασκευων εδω, ηθελα να σας διξω τι καταφερα. Επισης θελω να μου πειτε πως σας φαινετε ο ηχος, αλλα δεν εχω βρει ευκαιρια να βαλω ολες της χορδες και να βιντεοσκοπησω.

Νασαστε ολοι καλα!

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Τριχορδο Carbon Fiber
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 12, 2013, 09:28:35 πμ »
Φίλε μου καλως όρισες στο φόρουμ. Για πρώτη κατασκευή το όργανο δείχνει περίφημο, ιδιαίτερης αισθητικής με πολύ πρωτότυπη ταστιέρα. Εύχομαι και ο ήχος του να είναι αντίστοιχος.

Αν θέλεις γράψε μας δυο λόγια παραπάνω για την τεχνική που ακολούθησες για την κατασκευή με τα ανθρακονήματα (υλικά, καλούπι κτλ).
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 12, 2013, 10:09:50 πμ »
εδώ μιλάμε για "ιδιαίτερη " κατασκευή... αντε με το καλό να το τελειώσεις και να το βάλεις κανα βίντεο.. μου άρεσε η πρωτοτυπία σου.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 12, 2013, 11:57:51 πμ »
είναι κάτι που δεν βλέπεις καθε μέρα και νομίζω οι απορίες είναι πολλές, έχεις φωτογραφίες ή βίντεο απ τα στάδια κατασκευής; πες μας δυο λόγια πως έφτιαξες το καλούπι πως έφτασες σ αυτό το αποτέλεσμα, περισσότερο θέλω να μάθω πως δίνεις μορφή στο ανθρακόνιμα, επιδί δεν έχω ιδέα, αυτό τι είναι υγρό που παίρνει την μορφή του καλουπιού κ μετά γίνεται στέρεο; με θερμότητα το κάνεις αυτό; επίσης πως κολλάς ξύλο πάνω στο ανθρακόνιμα, με τι κόλλα; πολλές οι ερωτήσεις και ζητώ συγνώμι, αλλά μιας και παρουσιάστηκε η ευκαιρία καλό θα ήταν να μάθουν και αυτοί που δεν ξέρουν γι αυτό το υλικό, μπράβο για την πρωτη σου προσπάθεια και για την ιδιαιτερη κατασκευή σου, σήγουρα περημένουμε και ήχο.

nikolaid

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 12, 2013, 06:22:37 μμ »
Ευχαριστω για το ενδιαφερων σας. Το καλουπι το εφτιαξα απο καρντμπορντ, παρομοια στο πως γινετε κανονικα απο ξυλο (διλαδη εχοντας τον διαμικη τομεα και πολλαπλους εγκαρσιους). Το γεμισα με εφημεριδες (λιγο γκετο φαση) εβαλα δουγιες απο καρντμπορντ, το τυλιξα με ταινια και κολλησα κιαλο καρντμπορντ για μανικη. Το καληψα με πηλο και το ετριψα για να ειναι λειο. Αφου φτιαχτηκε το καλουπι, το στερεωσα πανω σε ξυλο κατα την διαμικη του (απο την κεφαλη ως τερμα) με δυο ξυλα στην εγκαρσιο. ( ------+ τετοια φαση). Το carbon fiber ερχετε ως υφασμα (http://mattmade.files.wordpress.com/2010/01/img_0526.jpg) που δεν ειναι καθολου σκληρο. Ειναι ελαφρυ πραμα, δεν ξερω ακριβως πως να το περιγραψω. Τελος παντον, αμα βρειτε την ευκαιρια σας συνιστω να το παιδεψετε το υλικο, εχει πολυ πλακα. Για να παρει το σχημα και να το κρατησει πρεπει να ετοιμασεις την κολλα epoxy που την απλωνεις με πινελο στο carbon fiber. Εβαλα 4 στρωματα του υφασματος και περιπου ενα μπουκαλι epoxy. Επεισης εβαλα fiberglass (πολυ πιο φτηνο, αλλα παρομοιο υλικο με το CF) για να στερεωσω την ενωση που θα ηταν κανονικα ο ντακος. Το αφησα να δεσει ενα 24ωρο και μετα το εβγαλα και αρχησα να τριβω το σκαφος. Ελπιζω να σας ελυσα την απορια, αλλα οτι αλλες ερωτησεις εχετε μετα χαρας να προσπαθησω να σας απαντησω.

nikolaid

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 12, 2013, 07:05:13 μμ »
Δειγμα ηχου http://youtu.be/x2KzMDHMlxw. Και αλλο ενα κλιπακι http://youtu.be/LYHO-3vH6ok Να συγχωρατε το μικροφωνο που ειναι λιγο σαπιο, και παιξιμο μου, δεν εχω και κανεναν εδω στην ξενιτια (αιοβα) που να ξερει για να το πιασει και να το κανει να τραγουδησει. Επιστρεφω Αθηνα σε 2 βδομαδες και θα βαλω κανα φιλαρακι μου να σας παιξει κατι της προκοπης.

Απω ηχο παντως πως σας φαινεται? Χωρις να ξερω, μου κανει την εντυπωση πως ειναι πριμο ακομη, και ετσι ειχα σκοπο να λεπτυνω το καπακι λιγακι.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 12, 2013, 07:34:26 μμ »
πολυ ωραιο φιλε μπραβο σου.
το καπακι τι ειναι δεν καταλαβα.
με αρεσουν πολυ αυτα τα αναρχικα στην εμφανιση.σχολη γκετιτ.
η αιοβα που ειναι.
ο πινακας πισω σου τι ειναι πας σχολειο στην αιοβα και τι?
Εγω και ο Ζοζέφ.

nikolaid

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 12, 2013, 08:18:36 μμ »
Ελα συνονοματε, ελατο ειναι το καπακι, μπαινει συχνα σε κιθαρες εδω και ειναι καλη αξια για τα λεφτα του απο τι λενε. Χαιρομαι που σου αρεσε. Η δουλεια που εκανες με το CNC μου ηταν μεγαλη εμπνευση, και ευχαριστο για της διαστασεις που εδωσες, βοηθησαν πολυ. Το CNC πρεπει να μετραει αγρια, και τα οργανα που εβγαλες ειχαν καταπληκτικο ηχο. Το καπακι ducati οπος το ειπε καποιος μ'αρεσε. Μπορει να μην εβγαζε τον ιδιο τρομερο ηχο που τα κλασικα καμαρια μπορεσαν αλλα γουσταρω που ειπες να προσπαθησεις το κατι το καινουριο, σιγουρα χρειαζονται τετοια πειραματα.

Οσο αφορα την Αιοβα, ειναι μια πολιτεια στην μεση της Αμερικη. Ειμαι σε ενα χωριο (Γκριννελλ λεγετε) εδω αναμεσα στο καλαμποκι για σπουδες και το καλοκαιρι κανω ερευνα μπας και βγαλουμε κανα φραγκο. Ο πινακας απο πισω με αυτο σχετιζετε, φαση πως οι ιδεες και οι προσδοκιες για μια ερωτηση φυσικης επηρεαζει με ποιο τροπο σκεφτονται να απαντησουν οι μαθητες. Λιγο οτι νανε κατασταση, και δεν εχει τιποτα να κανει με της υπολοιπες σπουδες μου (βιολογια) αλλα λεφτα λεφτα, παραπονο δεν εχω, παιδευω το μπουζουκι και κοιταω αισιοδοξα προς το μελλον.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 13, 2013, 01:01:52 μμ »
ωραίο όργανο! Μπράβο για την πρωτοτυπία!

δεν είναι επικίνδυνα τα ανθρακονήματα στο τρίψιμο του σκάφους? Πως κόλλησες το καπάκι?

τι ρητίνες χρησιμοποίησες?

efthymis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 13, 2013, 01:51:06 μμ »
Ευχαριστω για το ενδιαφερων σας. Το καλουπι το εφτιαξα απο καρντμπορντ, παρομοια στο πως γινετε κανονικα απο ξυλο (διλαδη εχοντας τον διαμικη τομεα και πολλαπλους εγκαρσιους). Το γεμισα με εφημεριδες (λιγο γκετο φαση) εβαλα δουγιες απο καρντμπορντ, το τυλιξα με ταινια και κολλησα κιαλο καρντμπορντ για μανικη. Το καληψα με πηλο και το ετριψα για να ειναι λειο. Αφου φτιαχτηκε το καλουπι, το στερεωσα πανω σε ξυλο κατα την διαμικη του (απο την κεφαλη ως τερμα) με δυο ξυλα στην εγκαρσιο. ( ------+ τετοια φαση). Το carbon fiber ερχετε ως υφασμα (http://mattmade.files.wordpress.com/2010/01/img_0526.jpg) που δεν ειναι καθολου σκληρο. Ειναι ελαφρυ πραμα, δεν ξερω ακριβως πως να το περιγραψω. Τελος παντον, αμα βρειτε την ευκαιρια σας συνιστω να το παιδεψετε το υλικο, εχει πολυ πλακα. Για να παρει το σχημα και να το κρατησει πρεπει να ετοιμασεις την κολλα epoxy που την απλωνεις με πινελο στο carbon fiber. Εβαλα 4 στρωματα του υφασματος και περιπου ενα μπουκαλι epoxy. Επεισης εβαλα fiberglass (πολυ πιο φτηνο, αλλα παρομοιο υλικο με το CF) για να στερεωσω την ενωση που θα ηταν κανονικα ο ντακος. Το αφησα να δεσει ενα 24ωρο και μετα το εβγαλα και αρχησα να τριβω το σκαφος. Ελπιζω να σας ελυσα την απορια, αλλα οτι αλλες ερωτησεις εχετε μετα χαρας να προσπαθησω να σας απαντησω.
Την ιδεα αυτη μου την ειχε ριξει ενας φιλος αερομοντελιστης πριν απο πολλα χρονια.Να φτιαξουμε  ενα σκαφος μπουζουκιου με ανθρακονηματα.Σκεφτομενοι οτι για σκαφος  θα ειχαμε ενα σταθερο υλικο (παντα το ιδιο) και θα παιζαμε μονο με το καπακι.Αυτη ειναι και η φιλοσοφια της Ovation Στο μελλον πιστευω θα ξεπροβαλλουν πολλα τετοια μπουζουκια . Κιθαρες ηδη υπαρχουν αρκετες, και με carbon καπακι μαλιστα!Απο οσο μπορω να κρινω στο video που εχεις ανεβασει το μπουζουκακι σου παντως πρεπει να εχει αρκετα καλο ηχο.Μπραβο σου!Αν ειχες χρησιμοποιησει πιο καλο καλουπι και vacuum θα ειχες  αριστα αποτελεσματα.
efthymis

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 13, 2013, 03:31:55 μμ »
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΥΡΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ.
ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.  ΟΚ Η OVATION  ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ  ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΙΘΑΡΕΣ ΑΠΟ GARBON  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ Μ ΑΥΤΟ?
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ.
ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΕΛΑ ΣΤΟ ΜΕΛΟΝ. ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ , GARBON,  ΤΙΤΑΝΙΟΥ, ERGAL,  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΤΑ.

ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ,,   ΓΙΑ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ
ΥΓ. ΦΙΛΕ  nikolaid ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ......ΕΠΑΙΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΟΣ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 13, 2013, 04:12:14 μμ »
Πολυ καλη η προσπαθεια σου οσο αφορα τις  τεχνικές του carbon που ειναι πολυ δύσκολες και πολυ επικίνδυνες για την υγεία. Συμφωνώ  ομως απολυτα με τον Ζαρκαδα,το μπουζούκι ειναι ξύλινο.Τι εξέλιξη θα εχει ενα τέτοιο όργανο πλαστικό?

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 13, 2013, 04:40:51 μμ »
η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ τρίχορδα να κατασκευάζονται μαζικά με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν είναι και απίθανο να συμβεί, το έχω δει με τις κιθάρες τα βιολιά, οπως και να έχει μ αρέσει κ εμένα ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευείς και η ομορφιά του ξύλου, όλα είναι θέμα γούστου ομως και όλες οι προσπάθειες σεβαστές, εξάλου απ τα πάντα μαθαίνεις και κάτι, δεν ξέρω τι εξέλιξη μπορεί να έχει το μπουζούκι στο μέλλον, εμενα μ αρέσει ο παραδοσιακός τρόπος και αυτόν σκοπεύω να ακολουθήσω κ εγώ, φυσικά η βοήθεια της τεχνολογίας είναι ευπρόσδεκτη πάντα, όπως και να έχει η προσπάθεια του φίλου μου έκανε εντύπωση λόγο του υλικού που χρησιμοποίησε και φυσικά της αρχικής ιδέας.
και έχω ακόμα απορία, το καπάκι και η ταστιέρα με τη κόλλα κολλήθηκαν στο ανθρακόνημα;

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 13, 2013, 04:52:53 μμ »
με κλειστα ματια μπορει καποιος να καταλαβει ποιο οργανο ειναι ξυλινο και ποιο οχι???εδω σας θελω.....με τις θεωριες της παλιας σχολης ολα οκ και εγω μεσα..αλλα ενα παληκαρι εφερε μια μοντερνα πινελια......ειναι επειδη απλα ειναι κατι πρωτογνωρο για τους σκληροπυρηνικους τριχορδους η οντως ο ηχος ειναι μαπα?????

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 13, 2013, 05:29:37 μμ »
Πολύ ωραία η προσπάθεια σου, με υλικά κάπως ασυνήθιστα για τρίχορδο. Μπράβο.
Κάποτε είχα χρησιμοποιήσει κι εγώ ανθρακονήματα για να φτιάξω κάτι μέρη ενός ψαρορούφεκου (άλλη τρέλα αυτή).
Παρόλα αυτά όμως και εγώ θα προτιμούσα  το μπουζούκι ξύλινο.
Και πάλι μπράβο.

Tags: