Αποστολέας Θέμα: κολλα για το εσωτερικο του σκαφους.  (Αναγνώστηκε 38965 φορές)

mixalhs1987

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: μουρια
  • Αριθμός κατασκευών: καμια
Απ: κολλα για το εσωτερικο του σκαφους.
« Απάντηση #30 στις: Ιουλίου 14, 2013, 11:06:53 μμ »
Μηχαλη, στο δικο μου τα εκανα 12 χιλ. και στης ακριες 4 χιλ.Εδωσες κληση?
οταν λες κληση τα καμαρια να μου κρατανε αναποδα το καπακι?
δηλαδη να του κανουν ανάποδη κοιλια?

mixalhs1987

• Sr. Member
« Απάντηση #31 στις: Ιουλίου 15, 2013, 12:06:29 πμ »
Είναι απαραίτητο το φούσκωμα του καπακιού?
Το καπάκι μου είναι σχεδόν επίπεδο!
Θα λειτουργήσει αρνητικά στον ήχο?

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #32 στις: Ιουλίου 15, 2013, 12:11:35 πμ »

Μιχάλη, υπάρχουν καπάκια ολόισια και καπάκια με "καμπούρα". Συνήθως δίνουμε μια ελαφριά "καμπούρα" με τη διαμόρφωση των καμαριών προσπαθώντας η κορυφή της να είναι εκεί που πατάει ο καβαλάρης ώστε το καπάκι να μην "κάτσει" και κάνει "κοιλιά" με την πίεση του καβαλάρη.

Σίγουρα οτιδήποτε αλλάζει το καπάκι επηρεάζει και τον ήχο.

mixalhs1987

• Sr. Member
« Απάντηση #33 στις: Ιουλίου 15, 2013, 12:35:21 πμ »

Μιχάλη, υπάρχουν καπάκια ολόισια και καπάκια με "καμπούρα". Συνήθως δίνουμε μια ελαφριά "καμπούρα" με τη διαμόρφωση των καμαριών προσπαθώντας η κορυφή της να είναι εκεί που πατάει ο καβαλάρης ώστε το καπάκι να μην "κάτσει" και κάνει "κοιλιά" με την πίεση του καβαλάρη.

Σίγουρα οτιδήποτε αλλάζει το καπάκι επηρεάζει και τον ήχο.
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Τι Λέτε αξίζει τον κόπο να μετατρέψω το καπάκι η να το φτιάξω πάλι από την αρχή
Ώστε να το φουσκωσω?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Ιουλίου 15, 2013, 12:46:35 πμ »
Μιχάλη,
αν έχεις χρησιμοποιήσει κόλλες οργανοποιίας (ψαρόκολλα ή Titebond) μπορείς εύκολα να ξεκολλήσεις τα καμάρια και να τα ξαναδιαμορφώσεις ώστε να δώσεις την ελαφριά "καμπούρα" (μιλάμε για 2,3 άντε 4 χιλ. το πολύ). Αν οι διαστάσεις τους είναι αυτές που λες παραπάνω έχεις πολύ περιθώριο να τα διαμορφώσεις καταλλήλως τουλάχιστον καθ' ύψος γιατί κατά πλάτος μου φαίνονται λιγάκι στενά (τα 7 χιλ. νομίζω είναι το καταλληλότερο πάχος και τα 12-15 το καταλληλότερο ύψος).

Στην εποχή που ζούμε δεν περισσεύουν λεφτά ούτε καν για φτηνά καπάκια.   >:( >:(

mixalhs1987

• Sr. Member
« Απάντηση #35 στις: Ιουλίου 15, 2013, 01:01:42 πμ »
Μιχάλη,
αν έχεις χρησιμοποιήσει κόλλες οργανοποιίας (ψαρόκολλα ή Titebond) μπορείς εύκολα να ξεκολλήσεις τα καμάρια και να τα ξαναδιαμορφώσεις ώστε να δώσεις την ελαφριά "καμπούρα" (μιλάμε για 2,3 άντε 4 χιλ. το πολύ). Αν οι διαστάσεις τους είναι αυτές που λες παραπάνω έχεις πολύ περιθώριο να τα διαμορφώσεις καταλλήλως τουλάχιστον καθ' ύψος γιατί κατά πλάτος μου φαίνονται λιγάκι στενά (τα 7 χιλ. νομίζω είναι το καταλληλότερο πάχος και τα 12-15 το καταλληλότερο ύψος).

Στην εποχή που ζούμε δεν περισσεύουν λεφτά ούτε καν για φτηνά καπάκια.   >:( >:(
ναι οι διαστάσεις μου είναι αυτές! Ωραία θα τα βγάλω και θα τα φτιάξω!
Δύστυχος είναι δύσκολή εποχή για όλους μας!
Να υποθέσω ότι μπορώ να τα ξεκόλλησω με ατμό?
Είναι κολλημένα με titebond.

efthymis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #36 στις: Ιουλίου 15, 2013, 08:19:59 πμ »
Μιχάλη,

ναι οι διαστάσεις μου είναι αυτές! Ωραία θα τα βγάλω και θα τα φτιάξω!
Δύστυχος είναι δύσκολή εποχή για όλους μας!
Να υποθέσω ότι μπορώ να τα ξεκόλλησω με ατμό?
Είναι κολλημένα με titebond.
Μιχαλη η γνωμη μου ειναι να μη προσπαθησεις να τα ξεκολησεις με νερο η ατμο.Το καπακι σου αν ειναι απο ελατο θα παρει υγρασια που δυσκολα θα αποβαλει .Με ενα σκαρπελο  η ενα μικρο πλανακι βγαλε τα δοκαρακια  τριψε καλα την περιοχη και κολλησε καινουργια.Η υγρασια στο καπακι ειδικα αν ειναι απο ελατο μπορει να εχει καταστροφικα αποτελεσματα.Λεω απο ελατο και οχι απο κεδρο γιατι ο κεδρος δεν εγκλοβιζει την υγρασια μεσα του και δεν εχει τοσο εντονα προβληματα.Την καμπυλη στο καπακι δεν την δινουμε μονο για να μην κατσει το οργανο στη περιοχη του καβαλαρη αλλα και για λογους συστολης και διαστολης που εχει  το καπακι  καθως αλλαζουν τα επιπεδα υγρασιας στην ατμοσφαιρα.Ενα οργανο πρεπει να κατασκευαστει στο μεσο ορο  των επιπεδων υγρασιας που θα ζησει.Αν φτιαζουμε ενα ογανο με επιπεδα υγρασιας στην ατμοσγαιρα  80 %  οταν αυτο βρεθει σε περιβαλλον υγρασιας 20%  υπαρχει κινδυνος να ανοιξει!
efthymis

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #37 στις: Ιουλίου 15, 2013, 10:15:55 πμ »

Καλημερα . Γραφω απο το κινητο καθως ειμαι πολυ μακρυα απο την εδρα μου...
Το ιδιο προβλημα παρουσιαστηκε και σε μενα.
Επρεπε να ξεκολλησω τα καμαρια γιατι η κληση που εδωσα μου βγηκε λαθος. Τα ειχα κολλημενα με  tidebond. Με συμβουλες φυσικα απο το φορουμ με μια σπατουλα που τη ζεσταινα σε ενα σιδερο ρουχων τα εβγαλα. Δεν ηταν και το πιο ευκολο πραγμα αλλα εγινε.
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mixalhs1987

• Sr. Member
« Απάντηση #38 στις: Ιουλίου 15, 2013, 01:13:55 μμ »
Σας ευχαριστω ολους απο καρδιας ειληκρινα για το ενδειαφερον και τις συμβουλες που μου δινεται!
θα προσπαθησω να τα ξεκολλησω και να τους δωσω κληση αλλα θα τους δωσω 2,5mm γιατι εχω ηδη κοψει το καπακι
και φοβαμαι μην μου βγει κοντο στα πλαγια απο την κληση!

mixalhs1987

• Sr. Member
« Απάντηση #39 στις: Ιουλίου 18, 2013, 12:40:59 πμ »
θα ηθελα να κανω ακομα μια ερωτηση, τωρα που εδωσα κληση στα καμαρια στο κεντρο του τακου και της κολαντζας εχω ενα κενο
αυτο το κενο το κλεινω πιεζοντας το καπακι κατα το κολλημα η πρεπει να διαμορφωσω εκ νεου το σκαφος?

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #40 στις: Ιουλίου 18, 2013, 06:08:38 πμ »
θα ηθελα να κανω ακομα μια ερωτηση, τωρα που εδωσα κληση στα καμαρια στο κεντρο του τακου και της κολαντζας εχω ενα κενο
αυτο το κενο το κλεινω πιεζοντας το καπακι κατα το κολλημα η πρεπει να διαμορφωσω εκ νεου το σκαφος?
Κάποιοι το κάνουν έτσι και κάποιοι άλλοι πλανίζουν τα άκρα του σκάφους...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #41 στις: Ιουλίου 18, 2013, 08:58:35 πμ »

Καλημέρα και καταρχάς συγχαρητήρια για την κατασκευή σου.

Αν καταλαβαίνω καλά εννοείς αυτό που φαίνεται στα σχεδιάκια παρακάτω ?
(στο δεύτερο έχει “σηκωθεί” ο διαμήκης άξονας του καπακιού λόγω νέας “ψηλότερης” εγκάρσιας καμπύλης και η κολάντζα χαμογελάει)

[ Invalid Attachment ]

Περιμένοντας απάντηση και από κάποιον πιο έμπειρο (δεν έχω φτιάξει μπουζούκι ακόμα, μόνο δυο μπαγλαμάδες), η γνώμη μου είναι ότι το σκάφος πρέπει να διαμορφώνεται με βάση το καπάκι.

Η αλλαγή στην εγκάρσια καμπύλη έχει φέρει το καπάκι πιο ψηλά, επομένως ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το τι έχεις προβλέψει για ύψος καβαλλάρη και άν έχεις περιθώριο για αλλαγές (πλάνισμα σκάφους ή αλλαγή κλίσης στο μάνικο).

1) αν αφήσεις το σκάφος και την γωνία του μάνικου ως έχει, και κολλήσεις πιέζοντας στην κολάντζα - θα μικρύνει το ύψος του καβαλλάρη (αφού έχει “ανέβει” το καπάκι). Πιέζοντας το καπάκι στην κολάντζα πιστεύω θα κολλήσει, αλλά με μια νέα (διαμήκη) κλίση από το τελευταίο καμάρι μέχρι το τέλος, την οποία δεν μπορείς να μετρήσεις με ακρίβεια πριν κολλήσεις, άρα και να ξέρεις πόσο ακριβώς ύψος θα χάσει ο καβαλλάρης. Σ' αυτήν την περίπτωση και εφόσον αλλάζει η διαμήκης κλίση του καπακιού νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξεις και την γωνία του μάνικου στον πάνω τάκο (δες το πρώτο σχέδιο) για να ξανάρθουν όλα στην “ευθεία” (πάνω και κάτω καβαλλάρηδες και αποστάσεις χορδής από τάστα).

2) κατεβάζεις εκ νέου το σκάφος σύμφωνα με τα ύψη (χαμήλωμα πλαϊνών) που σου δίνει το νέο καπάκι, κρατώντας ίδιο τον διαμήκη άξονα (πάνω κάτω καβαλλάρηδες κτλ.)

Η γνώμη μου είναι ότι και οι δύο λύσεις έχουν ιδρώτα, αλλά στην (1) είναι από αγωνία αν έρθουν όλα σωστά ενώ στην (2) από γυαλοχαρτάρισμα. Δεδομένης της απειρίας μου, θα προτιμούσα την δεύτερη, κατεβάζοντας το χείλος με οδηγό μικρές τομές με πριόνι ταστιέρας στα σημεία που θέλω να κατάβει (έτσι έκανα τα δυο μου καπακάκια μέχρι στιγμής).

Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη, μπορεί να κάνω λάθος ή να “διυλίζω τον κώνωπα”, ή λόγω απειρίας ή επαγγελματικής διαστροφής (τα σχεδιάζω όλα πριν αρχίσω και έχω “βίβλο” τα σχέδια) να είμαι υπερβολικός.

Αλλά... και πάλι: συγχαρητήρια για τη δουλειά σου μέχρι στιγμής, είναι πραγματικά πολύ καλή, την παρακολουθώ με τρομερό ενδιαφέρον !!!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Ιουλίου 18, 2013, 11:48:14 πμ »

Μιχάλη πόσο είναι αυτό το κενό. Όταν πιέζεις το καπάκι κλείνει εύκολα ή πιστεύεις ότι πιέζοντας περισσότερο το καπάκι, αυτό θα σπάσει;

mixalhs1987

• Sr. Member
« Απάντηση #43 στις: Ιουλίου 18, 2013, 01:54:11 μμ »
Καλημερα σε ολους και σας ευχαριστω για τις απαντισεις!

Σ'ευχαριστω φιλε pikolo για την απαντηση

φιλε mato εχεις κανει και εσυ υπεροχη δουλεια και στον πρωτο αλλα και στον δευτερο μπαγλαμα
και απ'οτι καταλαβαινω το εχεις πολυ το θεμα ακομα και θεωριτικα!
Και εγω τον δευτερο τροπο θα κανω αν χρειαστει γιατι δεν τα παω πολυ καλα με τους τυπους και οσο μπλεκουν τα πραγματα
και γινονται περισοτεροι οι παραγοντες θα μπλεξω τα μπουτια μου σιγουρα! ;D ;D

φιλε κουρος το κενο που μου αφινει στο κεντρο το καπακι απο την κολαντζα ειναι 2,5 χιλιοστα
το τελευταιο καμαρι μου ομως ειναι 160 χιλιοστα μακρια απο εκεινο το σημειο οποτε με ελαχιστη πιεση κλεινει!
στον πανω τακο το κενο ειναι στο κεντρο παλι 1 χιλιοστο αλλα και αυτο κλεινει!

Απλα αν δεν πειραξω το σκαφος θα εχω φουσκωμα στο κεντρο του καπακιου οπου σιγα σιγα πλησιαζοντας την κολαντζα και τον πανω τακο θα μιδενιζει
και δεν ξερω αν κατι τετοιο διμιουργει προβλημα!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Ιουλίου 18, 2013, 11:44:32 μμ »
Φίλε Μιχάλη τα 2,5 χιλ. για να κλείσει το καπάκι, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ούτε πταίσμα.
Εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο, προχώρα στο κόλλημα.

Tags: