θα ηθελα να κανω ακομα μια ερωτηση, τωρα που εδωσα κληση στα καμαρια στο κεντρο του τακου και της κολαντζας εχω ενα κενο
αυτο το κενο το κλεινω πιεζοντας το καπακι κατα το κολλημα η πρεπει να διαμορφωσω εκ νεου το σκαφος?
Καλημέρα και καταρχάς συγχαρητήρια για την κατασκευή σου.
Αν καταλαβαίνω καλά εννοείς αυτό που φαίνεται στα σχεδιάκια παρακάτω ?
(στο δεύτερο έχει “σηκωθεί” ο διαμήκης άξονας του καπακιού λόγω νέας “ψηλότερης” εγκάρσιας καμπύλης και η κολάντζα χαμογελάει)
[ Invalid Attachment ]
Περιμένοντας απάντηση και από κάποιον πιο έμπειρο (δεν έχω φτιάξει μπουζούκι ακόμα, μόνο δυο μπαγλαμάδες), η γνώμη μου είναι ότι το σκάφος πρέπει να διαμορφώνεται με βάση το καπάκι.
Η αλλαγή στην εγκάρσια καμπύλη έχει φέρει το καπάκι πιο ψηλά, επομένως ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το τι έχεις προβλέψει για ύψος καβαλλάρη και άν έχεις περιθώριο για αλλαγές (πλάνισμα σκάφους ή αλλαγή κλίσης στο μάνικο).
1) αν αφήσεις το σκάφος και την γωνία του μάνικου ως έχει, και κολλήσεις πιέζοντας στην κολάντζα - θα μικρύνει το ύψος του καβαλλάρη (αφού έχει “ανέβει” το καπάκι). Πιέζοντας το καπάκι στην κολάντζα πιστεύω θα κολλήσει, αλλά με μια νέα (διαμήκη) κλίση από το τελευταίο καμάρι μέχρι το τέλος, την οποία δεν μπορείς να μετρήσεις με ακρίβεια πριν κολλήσεις, άρα και να ξέρεις πόσο ακριβώς ύψος θα χάσει ο καβαλλάρης. Σ' αυτήν την περίπτωση και εφόσον αλλάζει η διαμήκης κλίση του καπακιού νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξεις και την γωνία του μάνικου στον πάνω τάκο (δες το πρώτο σχέδιο) για να ξανάρθουν όλα στην “ευθεία” (πάνω και κάτω καβαλλάρηδες και αποστάσεις χορδής από τάστα).
2) κατεβάζεις εκ νέου το σκάφος σύμφωνα με τα ύψη (χαμήλωμα πλαϊνών) που σου δίνει το νέο καπάκι, κρατώντας ίδιο τον διαμήκη άξονα (πάνω κάτω καβαλλάρηδες κτλ.)
Η γνώμη μου είναι ότι και οι δύο λύσεις έχουν ιδρώτα, αλλά στην (1) είναι από αγωνία αν έρθουν όλα σωστά ενώ στην (2) από γυαλοχαρτάρισμα. Δεδομένης της απειρίας μου, θα προτιμούσα την δεύτερη, κατεβάζοντας το χείλος με οδηγό μικρές τομές με πριόνι ταστιέρας στα σημεία που θέλω να κατάβει (έτσι έκανα τα δυο μου καπακάκια μέχρι στιγμής).
Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη, μπορεί να κάνω λάθος ή να “διυλίζω τον κώνωπα”, ή λόγω απειρίας ή επαγγελματικής διαστροφής (τα σχεδιάζω όλα πριν αρχίσω και έχω “βίβλο” τα σχέδια) να είμαι υπερβολικός.
Αλλά... και πάλι: συγχαρητήρια για τη δουλειά σου μέχρι στιγμής, είναι πραγματικά πολύ καλή, την παρακολουθώ με τρομερό ενδιαφέρον !!!