Αποστολέας Θέμα: Kατασκευή ηλεκτρικής κιθάρας κωδική ονομασία "kouroupitos.... "  (Αναγνώστηκε 13874 φορές)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Απ: Kατασκευή ηλεκτρικής κιθάρας κωδική ονομασία "kouroupitos.... "
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 17, 2013, 07:04:30 μμ »
Βρες ένα  δοχείο διαστολής μεγάλο ή κάτι παράμοιο , βάλε πάνω του γιαλόχαρτο χονδρό με ταινία διπλής ή και κρατώντας το με το χέρι ( θα ιδρώσεις διπλά ετσι) ....και τρίβε....

για 40 εκ διάμετρο θα βρείς.....εγω ήθελα καμπυλότητες 20" και 16" .... δεν έχει θερμοσίφωνα σε τέτοιες διαστάσεις.....(σε κανα διυλιστήριο δεν πήγα να πω την αλήθεια)....

2η ιδέα .... βρές σωλήνα pvc χονδρό ..... κόψε ένα τμήμα και "άνοιξέ" το αφού το ζεστάνεις στο φούρνο (μαλακά με πίεση ομοιόμορφη κατά μήκος-με ένα πηχάκι πχ) .....αν δεν σ΄ενδιαφέρει ή ακρίβεια της καμπύλης , μια χαρά θα το φέρεις με το μάτι.....

....αν και κανονικά δεν θα ΄πρεπε να σε βοηθάω...... θα μου φάς την πρωτειά του ρακοσυλλέκτη..... >:( >:( >:(
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 17, 2013, 07:22:06 μμ »
Αρχικά σκεφτόμουν να φτιάξω radius blocks 8 ,10 ,12 ,14 ιντσών αλλά τελικά αποφάσισα ότι η 14άρα ήταν λίγο άχρηστη και θα είχε πλάκα να πειραματιστώ με μια 6άρα  ;D ...μου αρέσουν οι καμπύλες τι να κάνω....
ε μου πήρε μερικές μέρες   :D αλλά τα τελείωσα παρόλο τις επιθέσεις που δέχτηκα από τον σαμποτέρ  >:( >:( >:( >:( >:( που μου έκλεβε τα καλούπια .... μου κατάστρεψε και αυτό το χαρτί που είχα για να επαληθεύω αν τα έφτιαχνα σωστά ... Στην φώτο φαίνεται η ταστιέρα που την είχα χωρίσει  στα σημεία που θα έτριβα με το κάθε block  το τελευταίο  κομμάτι το έχω σημαδέψει με "άπειρο" καθώς μάλλον δεν θα είχε καμπύλη εκεί .
Κάθε κομμάτι το σημάδευα με κίτρινο μολύβι και σταματούσα να τρίβω μόλις έσβηναν και στο κέντρο οι μολυβιές   

Y.Γ mr boulis thn έχω τελειώσει!! απλά τα γράφω σλόοοοοου μοσιιιιιιιιοοον!! μου κάνει και σαμποτάζ το σύστημα!! ;D ;D

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 17, 2013, 07:40:46 μμ »
Τέλος το πιο σημαντικό κομμάτι! Η ταστιέρα άσχετα με τις καμπύλες ΠΡΕΠΕΙ να είναι παντελώς επίπεδη κατά μήκος της .... γι'αυτό  το λόγο κόλλησα 80άρι χαρτί σε αυτό το εργαλείο μετρήσεων(ξέχασα να αναφέρω ότι στα προηγούμενα βήματα χρησιμοποίησα 40αρι χαρτί )  και εδώ έπεσε  περισσότερο τρίψιμο  από'τι πριν με τα radius blocks .Αφού τελείωσα έτριψα την ταστιέρα με dandrea conditioning λεμονόλαδο διαδοχικά με 200,500,800,1500 grit γυαλόχαρτα νερού. Στην τελευταία φωτογραφία το ενοχικό βλέμμα του σαμποτέρ!!! >:( ;D.  Τώρα θα αργήσει  η συνέχεια διότι δεν έχω παραγγείλει ακόμα τα εξαρτήματα.... αφήστε που αποφάσισα να φτιάξω και μαγνήτες!! :( :( :( ;)   

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 18, 2013, 07:18:50 μμ »
Βασιλη θαυμαζω το κουραγιο και την υπομονη σου! Καλη συνεχεια να εχεις με την κατασκευη!
Παντως ο "σαμποτερ" εχει τοσο αθωο βλεμα που μαλλον τον εχεις συγχωρεσει ηδη  ;)

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 28, 2013, 04:59:07 μμ »
mini update... ο σαμποτέρ ξαναχτύπησε !!! εδώ τον κυνηγάω γιατί μου έκλεψε την πένσα  >:(  >:(  >:( αλλά εξαφανίστηκε! α! ναι και το κιθαρόνι  ;D μετά από λίγη διαμόρφωση σε βρίσκετε φάση τριψίματος a la mr miyagi :D

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 28, 2013, 05:51:08 μμ »
 :D :D :D είναι μορφή ο μικρός!!!Έχει άλλη γλύκα το project έτσι με κυνήγι και σαμποτέρ!

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 28, 2013, 10:52:06 μμ »
.....ωραίο συνδιασμό κάνουν τα χρώματα......άστα έτσι......αργείς όμως.......αγωνιούμε εμείς εδώ έξω....

Υ.Γ.
Έμαθα ότι ο Σαμαράς κλείνει τα τρελλόκομεία......πάλι άστεγοι  θα μείνουμε  γμτ ...
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 28, 2013, 11:44:22 μμ »
Υ.Γ.
Έμαθα ότι ο Σαμαράς κλείνει τα τρελλόκομεία......πάλι άστεγοι  θα μείνουμε  γμτ ...

Τι άστεγοι ρε Γιώργο!!! Απλώς αν βγάλουν τα κάγκελα θα έχουμε περισσότερο χώρο!!!

Δεν ξέρεις το ανέκδοτο που ρώτησε κάποιος ένα τρελλό που κοιτούσε απ' τα κάγκελα αν το τρελλοκομείο είναι εκεί μέσα και ο τρελλός του απάντησε: "Τι λες ρε φίλε!! Το τρελλοκομείο είναι απ' την άλλη μεριά!!"

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
  • ...που θα πάει θα μάθω!
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 29, 2013, 12:37:40 μμ »
.....ωραίο συνδιασμό κάνουν τα χρώματα......άστα έτσι......αργείς όμως.......αγωνιούμε εμείς εδώ έξω....

Υ.Γ.
Αντίθεση θέλεις να πείς μάλλον!  ;) ;) ;) ;)

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 08, 2013, 12:10:22 πμ »
Πριν καιρό είχα αφού ξεκόλλησα τα φτερά που τα είχα κολλήσει πρόχειρα για να διαμορφώσω το σώμα,έκανα   weight relieving  μπας και ελαφρύνει ....  Βρήκα και τρόπο να κρατήσω τον σαμποτέρ απασχολημένο... και εκεί που είχα πάρει φόρα μου χάλασε το δρέπανο σε βαθμό που δεν μπορούσα να το φτιάξω χωρίς ανταλλακτικό  >:(  πριν λίγες μέρες επιτέλους έφτασε και άρχισα τις εργασίες για την τοποθέτηση του truss rod .Στην αρχή έκανα πολλές τρύπες έχοντας ένα κομμάτι ξύλου να καθορίζει το  βάθος.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2013, 12:44:13 πμ από insect »

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 08, 2013, 12:26:29 πμ »
Στην συνέχεια με τα εργαλεία που φαίνονται στη φώτο με την στραβοταστιέρα την έφερα στην τωρινή μορφή της. Έφτασε  και η οπτική ίνα που μάλλον θα μπει ως side dots φάση.
Έχω τις εξής απορίες αν μπορεί να με βοηθήσει κάποιος
Η βέργα είναι τυλιγμένη με κάτι σαν μπλε ταινία ,να την αφαιρέσω; έχω την εντύπωση ότι περιόριζε την κίνηση της όταν έλεγξα την λειτουργία της.
Η ταστιέρα είναι τώρα γύρω στα 7mm στο κέντρο της ,θα αντέξει μόνη της την βέργα ή να την βουλιάξω και άλλο και να προσθέσω ένα κομμάτι ξύλο από πάνω;
έχω πάρει σιλικόνη αν και δεν νομίζω ότι πολυχρειάζεται καθώς έχω την βέργα μέσα πολύ σφιχτά στις άκρες,μήπως να ανοίξω χώρο να κινείται ελάχιστα;

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 27, 2013, 11:48:04 πμ »
Έχω τις εξής απορίες αν μπορεί να με βοηθήσει κάποιος
Η βέργα είναι τυλιγμένη με κάτι σαν μπλε ταινία ,να την αφαιρέσω; έχω την εντύπωση ότι περιόριζε την κίνηση της όταν έλεγξα την λειτουργία της.
Η ταστιέρα είναι τώρα γύρω στα 7mm στο κέντρο της ,θα αντέξει μόνη της την βέργα ή να την βουλιάξω και άλλο και να προσθέσω ένα κομμάτι ξύλο από πάνω;
έχω πάρει σιλικόνη αν και δεν νομίζω ότι πολυχρειάζεται καθώς έχω την βέργα μέσα πολύ σφιχτά στις άκρες,μήπως να ανοίξω χώρο να κινείται ελάχιστα;

..η μπλε ταινία δεν πρέπει να βγεί........κρατάει "ενωμένες" τις μπάρες για να στρεβλώνονται προς την ίδια πλευρά.....
...7mm είναι όλες οι ταστιέρες στο μέσον......και 5mm ίσως......μάλλον φθάνει.....αλλά κάνε καλό κόλλημα(χάραγμα, ασετόν,κλπ)
...όταν λέμε "σφιχτά" εννούμε να μπαίνει με πίεση "χεριού" .... όχι με σφικτήρα...
...η σιλικόνη μπαίνει ανά 5-10 εκατοστά για να μπουκώσει τυχόν "συντονισμούς"της μπάρας..
...(αυτο που βλέπεις τώρα ως "σφιχτό", χαλαρώνει αργοτέρα με την χρήση της μπάρας)..
...σε μαλακό ξύλο ισχύέι ακόμα περισσότερο υποθέτω

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #27 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2013, 09:41:51 μμ »

..η μπλε ταινία δεν πρέπει να βγεί........κρατάει "ενωμένες" τις μπάρες για να στρεβλώνονται προς την ίδια πλευρά.....
...7mm είναι όλες οι ταστιέρες στο μέσον......και 5mm ίσως......μάλλον φθάνει.....αλλά κάνε καλό κόλλημα(χάραγμα, ασετόν,κλπ)
...όταν λέμε "σφιχτά" εννούμε να μπαίνει με πίεση "χεριού" .... όχι με σφικτήρα...
...η σιλικόνη μπαίνει ανά 5-10 εκατοστά για να μπουκώσει τυχόν "συντονισμούς"της μπάρας..
...(αυτο που βλέπεις τώρα ως "σφιχτό", χαλαρώνει αργοτέρα με την χρήση της μπάρας)..
...σε μαλακό ξύλο ισχύέι ακόμα περισσότερο υποθέτω

ευχαριστώ bouli μου απάντησε και ένα παιδί σε άλλο φόρουμ ,για την ώρα το έχω αφήσει και ασχολούμαι με τα χαζά φρουφρού που σχεδίαζα να βάλω στην ταστιέρα (κοχύλια ,οπτική ίνα)

έχω μια άλλη απορία :την ταστιέρα και τον λαιμό σκόπευα να τα αφήσω χωρίς βερνίκι αλλά το ξύλο είναι πολύ ξερό και χρειάζεται κάτι να το κάνει να δείχνει ωραίο. Δοκίμασα με lemon oil αλλά μια μεγάλη ποσότητα κράτησε 2-3 βδομάδες μετά ξεράθηκε πάλι.Είναι και ακριβό δεν συμφέρει. Έχω ακούσει ότι βάση για το lemon oil είναι το mineral oil ,ορυκτέλαιο το οποίο μπορούμε να το βρούμε σε μεγάλη ποσότητα σε καλή τιμή
και πως το καταλληλότερο είναι κάποιο είδος που είναι κατάλληλο για χρήση με τρόφιμα (πχ για προστασία ξύλινων πάγκων σε κρεοπωλεία  ) έχει κάνεις κάποιο προϊόν υπόψιν του; 

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #28 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2013, 10:00:12 μμ »
Πολύ χρησιμοποιείται το Tung oil και το tru oil για τα μπρατσα.Στην τελευταία ηλεκτρική έβαλα και εγώ Tung oil και έκανε καλή δουλειά.Αλλά μια φορά το εξάμηνο ή τον χρόνο θέλει πάλι περαςματάκι.
Την ταστιέρα άφησε την με το lemon oil σου.Δεν χρειάζεται κάτι άλλο

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 09:26:15 μμ »
αγόρασα  ρούτερ και πήρα μπρος πάλι!!

το πέρασα λίγο χρωματάκι σήμερα για πλάκα μπας και ψαρώσω ότι προχωράει.... ( θα τριφτεί και  θα ξαναβαφτεί μη ανησυχείτε  :-[ )

έδωσα με ένα jig που έφτιαξα κλίση 8 μοίρες στο headstock (τα tuners θα μπουν βυθισμένα...)
δεν τράβηξα φωτογραφία αλλά κάτι τέτοιο ήταν
 http://news.baileyguitars.co.uk/wp-content/uploads/2010/09/bailey-custom-headstock-angle-rough-sawn-e1284994442264.jpg

τις μοίρες τις υπολόγισα με αυτό εδώ
http://www.csgnetwork.com/righttricalc.html

έχω τελειώσει καιρό τώρα τα inlays στο 12 τάστο που τα έφτιαξα με μικρά κατσαβιδάκια που τα μετέτρεψα σε σκαρπελάκια ..... δεν μου βγήκε τέλειο αλλά κατά 93.4 % μου βγήκε όπως το ήθελα και είμαι ευχαριστημένος.  ;)  (6 foto όλες κουνημένες  >:(  )

έσκαψα σήμερα για τους μαγνήτες , για τα ηλεκτρικά έχω σκάψει από καιρό αλλά δεν ανεβάζω φωτογραφίες χεχε  ;D

σε αυτή την φώτο φαίνεται η οπτική ίνα τοποθετημένη αλλά εκεί έχω φάει κόλλημα κάνα δίμηνο...
θέλω σε αυτά τα ορθογώνια να τοποθετήσω κάποιο διαφανές υλικό ( γυαλί ,πλαστικό ) το οποίο όμως να μπορώ να το μπαφάρω και να το γυαλίσω...... να μην σπάει .... και να κόβεται εύκολα...  :'(

και όπως πάντα όταν κάνεις πολλά μετά από καιρό θα γίνει και η μακακία... είπα αφού ρούταρα free hand που λένε οι αμερικάνοι... να κάνω την τρύπα σύνδεσης  για τους μαγνήτες με τα ηλεκτρικά με το δρέπανο..... δεν τρύπαγε ....πίεζα ...πίεζα...  και να το σημαδάκι...   χεχεχε   ;)

[ Invalid Attachment ]

στον άλλο μαγνήτη πως θα φτάσω οέο   ::)