Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 21157 φορές)

Vagges2010

• Hero Member
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
« στις: Ιουνίου 27, 2011, 11:08:02 μμ »
Επειδή βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή φιγούρας κάτι που είχα δει και παλαιότερα σε άλλο φόρουμ και επειδή αν δεν κάνω λάθος, δεν έχουμε ανεβάσει μέχρι στιγμή κανένα σχετικό θέμα, είπα να ανεβάσω ένα κείμενο, γράφοντας αυτά που προσωπικά εφαρμόζω.
Δεν υποστηρίζω ότι είναι τα σωστότερα ή τα πιο ενδεδειγμένα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εγώ κάνω τις φιγούρες, που πιθανόν να έχει ατέλειες ή λάθη. Γι' αυτό καλό είναι να μπούμε σε μια συζήτηση, να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για όλους μας.
Το κείμενο κατεβαίνει από το link : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 28, 2011, 12:18:36 πμ »
Βαγγελη και παλι συγχαρητηρια για τον πολυ αναλυτικο οδηγο. Μου αρεσει που περιγραφεις και την παραμικρη λεπτομερεια και δεν μενουν καθολου ερωτηματικα!

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 28, 2011, 12:38:34 πμ »
φιλε τα σεβη μου..φοβερη δουλεια..αυτο που χαζεψα παντως ειναι η αυτοσχεδια βαση για το ρουτερακι..πριν μια βδομαδα φιλε ξεσκιστηκα να ψαχνω για να βρω τη μικρη στρογγυλη βαση για το ντρεμελακι.ο κωδικος της ειναι DREMMEL 565 ειναι πιο μικρη και πιο βολικη απο τη μεγαλη με τις χειρολαβες..20 αντιπροσωποι της DREMMEL και δεν την ειχε κανεις ρε φιλε!!! μονο ενας και ετρεχα στη μεταμορφωση για να την παρω..εαν ειχες βγαλει τις εικονες θα εφτιαχνα μια ολοιδια βαση ;D ;D..και για τα σχεδια και για τη βαση ,οτι και να πω ειναι λιγο.ΕΥΓΕ!!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 28, 2011, 10:08:39 μμ »
Ευχαριστώ !!!!!!!!  Καμμία πρόταση, καμμία διόρθωση να την συζητήσουμε;

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 28, 2011, 11:12:51 μμ »
να κανω μια ερωτηση βαγγελη? εαν κοψεις απλα τη φιγουρα ,την ακουμπησεις στο σκαφος,σημαδεψεις,σκαψεις το σκαφος με το ρουτερακι,"φυτεψεις " και κολησεις τη φιγουρα,στοκαρεις τα κενα (οπως οταν φυτευεις τα inlays),και τελος ξυσιμο.δεν ειναι πιο ευκολη διαδικασια? διοτι αν καταλαβα καλα ολη τη διαδικασια,την κανεις στη κολλατζα και στο παραπετι ,και μετα τα λυγιζεις για τοποθετηση.γιαυτο ρωταω αν ειναι πιο ευκολο σε ετοιμο σκαφος η τοποθετηση

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 28, 2011, 11:44:14 μμ »
Φίλε Δημήτρη γίνεται αυτό που λες αλλά δεν είναι δόκιμο και κατά την γνώμη μου δεν είναι πιο εύκολο. Φαντάσου να προσπαθείς να σκαλίσεις τόσο λεπτά σχέδια πάνω σε μια καμπυλωμένη επιφάνεια. Πόσο μικρά σκαρπελάκια πρέπει να χρησιμοποιήσεις και πόσο χρόνο πρέπει να ξοδέψεις για κατά την γνώμη μου αμφίβολο αποτέλεσμα. Άλλωστε αν ήταν ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τροπος θα είχε επικρατήσει. Αλλά όπως ξέρω και αν δεν κάνω λάθος ο τρόπος που ακολουθείται είναι αυτός που περιέγραψα. Για του λόγου το αληθές, βάζω και μια φωτογραφία, με την φιγούρα του παραπετιού του τζουρά που έφτιαξα το 1997, όταν δεν ήξερα πως γίνονται οι φιγούρες δεν θέλησε κανένας γνώστης να μου πεί και υπέθεσα πως γίνονται σκαλιστές, όπως περιγράφεις και έτσι  την έκανα. Δεν νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 29, 2011, 12:02:07 πμ »
για μενα το αποτελεσμα που δειχνεις ειναι εξισου ικανοποιητικο..βεβαια οπως ειπες δεν εχεις τη δυνατοτητα να κανεις λεπτομερειες οπως στην αλλη μεθοδο..εγω δεν εχω την αναλογη εμπειρια ,και γιαυτο ρωτησα,χωρις παρεξηγηση παντα.και αφου λες οτι η μεθοδος η τορινη ειναι καλυτερη απο την παλια ,κατι θα ξερεις.εγω γιαυτο ρωτησα διοτι σαν πιο εμπειρος θα ξερεις σιγουρα τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα της καθε μεθοδου..για να ειμαι ειλικρινης παντως εγω οταν προσπαθησω ,λογω του οτι δεν εχω την εμπειρια στα λυγισματα ,και ολες αυτες τις λεπτομερειες που αναλυτικοτατα παραθετεις,θα εφαρμοσω την παλια σου μεθοδο.του τζουρα ;D ;D ;Dκαι πολυ πρωτος ειναι!!!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 29, 2011, 06:24:46 μμ »
Φίλε Δημήτρη δεν διαφωνώ καθόλου με την λογική σου. Ναι ξεκίνα έτσι για τις εμπειρίες. Όταν όμως αισθανθείς πιο ασφαλής με το λύγισμα, σου προτείνω να δοκιμάσεις και τον άλλο τρόπο. Ωστόσο μέχρι τότε πιστέυω ότι θα υπάρχουν περισσότερες εμπειρίες και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για τρόπους διευκόλυνσης της διαδικασίας.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 04, 2011, 12:51:52 μμ »
Ένα απόσπασμα από τα Woodsmith tips που βοηθάει στην κατανόηση του χαρακτηρισμού της λάμας και κατ' επέκταση στην επιλογή της λάμας.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 13, 2011, 09:03:03 μμ »
Καλησπερα....
Πολυ ωραια η περιγραφη,και αναλυτικη.Μπραβο.....!!!
Θελω να ρωτησω το εξής,ποτε κολλαμε την φιγουρα στο καπακι?
Πριν το καμαρωμα ή μετα?
Και 2) οσες φορες εχω κολλησει με βενζινοκολλα,φουσκωνει η φιγουρα και μαζευει....Γιατι?
Εχω δοκιμαστικα κολλησει φιγουρα με ξυλοκολλα Rakol με πολυ καλα αποτελεσματα....Τι γινεται?
Ευχαριστω.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 13, 2011, 09:34:20 μμ »
Φίλε Γιώργο σε χαιρετώ. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου. Όσον αφορά στις ερωτήσεις σου, σου απαντώ σύμφωνα με αυτά που προσωπικά εφαρμόζω, τα οποία δεν γνωρίζω αν είναι και τα σωστότερα.
1. Την φιγούρα την κολλάω στο καπάκι πριν καμαρώσω  και ο λόγος είναι ότι αφού καμαρώσεις είναι δύσκολο να πρεσάρεις την φιγούρα για να κολλήσει.
2. Στον πρώτο τζουρά την φιγούρα την κόλλησα με ξυλόκολα (1997 η πρόταση ήταν  BISON στο κίτρινο πλαστικό μπουκάλι με το κόκκινο τάπωμα). Σε αυτόν τον τζουρά που έχω παρουσιάσει, την φιγούρα την κόλλησα με βενζινόκολα και αυτό γιατί είχα διαβάσει σε φόρουμ ότι με την ξυλόκολα το καπάκι έλατο λόγω της υγρασίας της κόλας σκευρώνει. Και στην περίπτωση του πρώτου τζουρά (ξυλόκολα) δεν είχα πρόβλημα πιθανώς γιατί το καπάκι είναι όρεγκον αρκετά συμπαγές και στην δεύτερη περίπτωση του τωρινού τζουρά (βενζινόκολα) επίσης δεν είχα πρόβλημα ανάλογο με αυτό που αναφέρεις.
Ελπίζω να βοήθησα. Στην διάθεσή σου.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 13, 2011, 10:25:42 μμ »
Κατ αρχας ευχαριστουμε Βαγγελη για το πολυ ωραιο και ενδιαφερον θεμα!
Να πω και εγω την εμπειρια μου με το κολημα της φιγουρας!

Εγω την φιγουρα την κολαω πριν τα καμαρια! Ετσι το εμαθα και ετσι το συνηθισα.
Ξερω ομως επαγγελματιες και σοβαρους οργανοποιους που κολανε την φιγουρα
αφου κοληθει το καπακι! Αυτοι βεβεια δεν φοβουνται μην κανουν καποιο λαθος και χαλασουν το καπακι και θεωρουν οτι ειναι καλυτερα να κοληθει η φιγουρα μετα το κολημα του καπακιου!

Οσον αφορα το κολημα της φιγουρας εχω κολησει και με titebond και με βενζινοκολα!

Με την titebond κολησα ξυλινες φιγουρες με οστρακο και κοληθηκαν πολυ καλα!
Παρουσιαστηκε το προβλημα να σκευρωσει το καπακι (πριν βαλω τα καμαρια)
και να το πιεζω καθε μερα για να ισιωσει και τελικα βαζοντας τα καμαρια να μην εχω προβλημα!
Η λυση για το σκευρωμα ειναι αφου κολησεις την φιγουρα να την σιδερωσεις με καποιο
θερμαντικο μεσο ωστε να στεγνωσει η κολα!

Οσον αφορα την βενζινοκολα κολησα φιγουρες με πλαστικο και οστρακο!
Ο τροπος ειναι να βαλεις μια στρωση κολα και στις δυο επιφανεις να το αφησεις 15 λεπτα και μετα να βαλεις αλλη μια στρωση στις δυο επιφανειες και μετα απο 10-15 λεπτα να κολησεις!
Πρακτικα ελεγχεις με το χερι την κολα πανω στο καπακι και οταν δεν κολαει στο χερι σου τοτε κολας!  ΠΡΟΣΟΧΗ γιατι κολαει πολυ γερα και στιγμιαια και αν βαλεις λιγο στραβα τη φιγουρα θα κολησει και στραβα! Επισης η βενζινοκολα πρεπει να αποθηκευεται με το δοχειο σε αναποδη θεση ωστε οταν την χρειαστεις να ειναι παντα φρεσκια!

chris

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 13, 2011, 11:22:35 μμ »
Παιδιά  τό ζήτημα φιγούρας  απασχόλησε καί εμένα μπορώ νά πώ δέ καί μετά από περίπου τοποθέτησης 15 φιγούρων ακόμη μέ απασχολή όχι στό κόλημα αλλά στό φρεζάριζμα τό σωστό. Εγώ τήν φιγούρα τήν τοποθετώ πρίν τό καμάρωμα σωστό λάθος δέν ξέρω γιατί ό υπάληλος τού Σοφιανού πού ασχολήτε καί αυτός ερασιτεχνικά μού είπε πώς η φιγούρα τοποθετήται αφού βάλουμε τό καπάκι καί μετά. Τώρα γιά τό κόλημα κόλησα καί μέ δερματόκολα καί μέ εποξική 2 συστατικών. Καί στίς δύο περιπτώσεις τό κόλημα ΄γινεται σωστό μόνο πού στήν δερματόκολα θέλη λίγο περισότερη προσωχή. Λέγω δερματόκολα γιατί είναι λίγο ποιό λεπτή από τήν βενζινόκολα καί κολάει ποιό γερά άν καί είναι καί αυτή παράγωγο λάστοιχου βενζίνης. όταν χρησιμοποιήσουμε δερματόκολα νά προσέξουμαι τά εξής. Νά βάλουμε λεπτό στρώμα κόλας καί στά δύο μέρη ξύλου φιγούρας καί νά τήν αφήσουμαι νά στεγνώση καλά τουλάχιστον μισή ΄΄ωρα οπότε όταν βάλουμαι τό δάκτυλό μας επάνω νά εσθανθούμαι ότι κολάει μέν αλλά είναι λίγο ξερή.Τώρα τά φουσκώματα  πού γίνωνται είναι από τόν αέρα πού εγκλοβίζεται ανάμεσα φιγούρας και καπακιού καί δέν έχη διέξοδο νά φύγη γιαυτό θά πρέπει νά αρχίζουμαι από μιά μεριά καί πιέζοντας μέ τήν παλάμη νά προχωράμαι πρός τήν άλλη. Μέ τήν εποξική κολάει καί αυτή γερά μόνον πού θά πρέπει νά είναι τών 90 λεπτών γιά νά μπορούμαι χωρίς νά βιαζόμασται νά τήν δουλέψουμαι καί επείσης όταν βάλουμαι τήν φιγούρα επάνω νά καθαρίσουμαι τά ξεράζματα από δίπλα γιατί άμα παγώση καί μετά είναι πολύ δύσκολο νά καθαριστή. ¨ετσι εγώ κολάω τίσ φυγούρες καί δέν έχω κανένα πρόβλημα. Τώρα θά παρακαλέσω όποιος γνωρίζει τό σωστό λέω τό σωστό καί υπεύθυνο τρόπο φρεζαρίζματος τού καπακιού άς μάς γράψη τό τρόπο. Λέγω φρεζάριζμα τήν περίμετρο πού όταν κάθετε επάνω η φυγούρα νά μήν αφήνη κενά γιά στοκάριζμα.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 14, 2011, 07:34:40 πμ »
Τώρα θά παρακαλέσω όποιος γνωρίζει τό σωστό λέω τό σωστό καί υπεύθυνο τρόπο φρεζαρίζματος τού καπακιού άς μάς γράψη τό τρόπο. Λέγω φρεζάριζμα τήν περίμετρο πού όταν κάθετε επάνω η φυγούρα νά μήν αφήνη κενά γιά στοκάριζμα.

Καλημερα

Για μενα ο καλυτερος τροπος ειναι αυτος!

http://bouzoukimaker.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 14, 2011, 03:52:40 μμ »
Η μεθοδος που περιγραφει ο Δημητρης εχει ενα μεγαλο πλεονεκτημα :
Το "πατρον" για το σημαδεμα ειναι η ιδια η φιγουρα!
 Στην αλλη μεθοδο οπου εκτυπωνουμε το σχεδιο 2 φορες (μια για να κολληθει για σημαδεμα και μια για να κολληθει πανω στο υλικο απο το οποιο φτιαχνουμε την φιγουρα) το περιθωριο λαθους ειναι μεγαλυτερο. Αν για παραδειγμα κοβοντας με το πριονι το οστρακο, φυγουμε απο τη γραμμη κοπης κατα λαθος προς μια κατευθυνση και οταν σκαβοντας το καπακι φυγουμε προς την αντιθετη, τοτε το κενο στο συγκεκριμενο σημειο θα ειναι το αθροισμα των δυο "λαθων" μας.

Μια τεχνικη που δοκιμασα με καλα αποτελεσματα (σε ταστιερα κιθαρας απο εβενο) ειναι η εξης :
Αφου κοπει η φιγουρα (στην περιπτωση μου ηταν πολλα μικρα κομματια) την κολλαμε προσωρινα στο σημειο με κολλα χειροτεχνιας σε στικ, τσεκαροντας οτι εφαπτει καλα. Επειτα ψεκαζουμε με ασπρο σπρευ κοντα στο περιγραμμα της φιγουρας. Αφηνουμε λιγα λεπτα να στεγνωσει και ξεκολλαμε τη φιγουρα. Το αποτελεσμα ειναι πολυ ξεκαθαρο αρκει οπως ειπα πριν να εφαπτεται καλα η φιγουρα για να μην περασει σπρευ απο κατω. Μετα την τοποθετηση της φιγουρας το χρωμα φευγει πολυ ευκολα κατα τη διαδικασια τριψιματος της ταστιερας για καμπυλοτητα.

Tags: