Αποστολέας Θέμα: Ξεκινάω...  (Αναγνώστηκε 22034 φορές)

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Ξεκινάω...
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 11, 2013, 02:53:46 μμ »
καλή ιδέα, σε τι νούμερα, [λίμα πχ 000 αντιστοιχεί σε τι σε γυαλόχαρτο πχ (320)]?

Εγώ σήμερα έκανα τα τάστα σε μία από τις κιθάρες που φτιάχω. Στον τάκο είχα γυαλόχαρτο 120. Μετά χρησιμοποίησα την ειδική λίμα που κάνει την στρογγυλοποίηση (crowning) εκεί που έφαγε ο τάκος. Μετά χρησιμοποίησα μεγαλύτερα νούμερα γυαλόχαρτο για να γυαλίσω τα τάστα (320, 400 και 1000 στο χέρι χωρίς τάκο).
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 11, 2013, 04:17:53 μμ »
Μπράβο ρε Παναγιώτη, θα το δοκιμάσω σήμερα
Παιδευόμουν με ένα κομμάτι μαρμαροειδές

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 11, 2013, 04:18:43 μμ »
Φάρδος 1 ή 1,5 εννοείς; Πλάτος;

Φάρδος = Πλάτος (εξ ού και κωλόφαρδος)
;D ;D ;D ;D ;D

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
  • ...που θα πάει θα μάθω!
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 11, 2013, 06:01:21 μμ »
Εγώ σήμερα έκανα τα τάστα σε μία από τις κιθάρες που φτιάχω. Στον τάκο είχα γυαλόχαρτο 120. Μετά χρησιμοποίησα την ειδική λίμα που κάνει την στρογγυλοποίηση (crowning) εκεί που έφαγε ο τάκος. Μετά χρησιμοποίησα μεγαλύτερα νούμερα γυαλόχαρτο για να γυαλίσω τα τάστα (320, 400 και 1000 στο χέρι χωρίς τάκο).

Η διαικασία σε βίντεο αλλα ποιο τσαπατσουλική δουλειά απο του Παναγώτη!
http://www.ehow.com/video_2375087_how-recrown-guitar-frets.html

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 29, 2013, 06:24:42 μμ »
...Οκ λοιπον, είπα να πάω σε 2-3 μαγαζιά με ξυλεια να δώ τι γίνεται...πέραν του οτι με έπιασε μελαγχολία απο την φθηνή ποικοιλια ένιωσα μαλάκας που δεν ήξερα τι να προσέξω για να διαλέξω το σωστό ξύλο.
Αυτό που τελικά ξεχώρισα ειναι ενα 5μετρο 25χ10 μαδερι καρύδια Αμερικής με 90ευρω.
Απο οτιδήποτε άλλο τον πουλο! Για ταστιερα το μοναδικό που βρήκα ειναι βεγκε.

Πήγα μετά απο συμβουλή ενός φίλου μου (να σε καλα ρε θοδωρη!)σε έναν που τεμαχιζει μόνο έλατα στις διαστάσεις που θέλεις για να βγάλω το καπάκι.
Είδα διάφορα κομμάτια αλλα είχαν σχεδόν όλα ρόζους και επίδειξη ειναι φρέσκο κομμένα θέλει λεπτό κόψιμο στα 5 μμ και μετα απο 2-3 μήνες ξανά.

Δώστε καμία κατευθυντήρια συμβουλή για το τι πρέπει να προσέχω στα νερά και στην ποιότητα ρε παιδιά γιατι νιώθω πως έπεσα στα βαθιά απότομα αλλα δεν κάνω πίσω που να γαμιθει ο Δίας, θα την κάνω και με νοβοπαν αν χρειαστεί!εξαλλου ειναι η πρώτη μου φορά και σαν παρθένος όλο και κάποια μαλακία θα κανω...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 29, 2013, 06:36:15 μμ »
Δημητρη να μην κανεις πισω οτι και να κανει ο Διας! ψαξιμο θελει, το μονο που μπορω να σου πω ειναι οτι το ελατο που κοβει ο φιλος δεν κανει για καπακι.  θελει καλη ποιοτητα. αυτο το 5μετρο 25χ10 μονο 90 μηπως ειναι λαθος? μηπως ειναι 2,5χ10?

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:23:14 μμ »
Δημητρη να μην κανεις πισω οτι και να κανει ο Διας! ψαξιμο θελει, το μονο που μπορω να σου πω ειναι οτι το ελατο που κοβει ο φιλος δεν κανει για καπακι.  θελει καλη ποιοτητα. αυτο το 5μετρο 25χ10 μονο 90 μηπως ειναι λαθος? μηπως ειναι 2,5χ10?

Ελπίζω να μην με σταματήσει η αγορά!
Γιάννη...πάντα μιλάω με ντοκουμέντα  ;D ;D ;D ;D

Άντε να είναι 4,5 μέτρα με 25Χ6!
2,5 εκατοστά με τίποτα!

Είδα και αυτό κάνει για τίποτα;

Δεσποτάκι!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:39:44 μμ »
ΕΛΑ ΡΕ ΣΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΗΓΕΣ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΒΕΝΟΣ ΣΤΑ ΞΥΛΑΔΙΚΑ ΡΕ ΣΥ. ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΛΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ . ΘΕΛΕΙ ΕΛΑΤΟ ΑΚΤΙΝΙΚΑ ΚΟΜΕΝΟ , ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΕΓΝΟ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:44:22 μμ »
Δημήτρη αν θέλεις να φτιάξεις ακουστική κιθάρα, υπάρχουν οι εξής λύσεις:

1) Εύκολη: Αγοράζεις ένα κιτ που τα έχει όλα μέσα. Ξύλα, διακοσμητικά, τάστα κτλ. Μπορείς να βρείς διάφορες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των ξύλων. Για πρώτη κιθάρα δεν είναι ανάγκη να πάρεις την κορυφή.

2) Μέτρια: Αγοράζεις εσύ τα διάφορα υλικά από διάφορους προμηθευτές, αλλά τα ξύλα τα αγοράζεις από ειδικά μαγαζιά με ξύλα οργανοποιίας. Θα είναι σε διαστάσεις αντίστοιχες με το όργανο που θα φτιάξεις. Αλλά χρειάζεται να ψάξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

3) Δύσκολη. Ίδια με την 2 αλλά τα ξύλα τα διαλέγεις εσύ από ξυλάδικα. Μπορεί να είναι η φτηνότερη θεωρητικά λύση αλλά θα αναγκαστείς να αγοράσεις πολύ περισσότερα ξύλα από αυτά που πιθανόν χρειάζεσαι. Η επιλογή των ξύλων θέλει κάποια πείρα, άσε που το σχίσιμο ξύλων (και ιδιαίτερα των σκληρών) δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Εκτός από την πείρα θέλει και μηχανήματα κάποιων προδιαγραφών, ειδικά όταν πρόκειται για διαστάσεις κιθάρας. Επίσης τα ξύλα πρέπει να έχουν ξηρανθεί δεόντως. Τα φρέσκα ξύλα δεν κάνουν για όργανα.

Εγώ θα σου πρότεινα κάποια από τις δύο πρώτες λύσεις. Ειδικότερα για το καπάκι πάρε ένα φτηνό καπάκι αλλά από μαγαζί που πουλάει ξύλα οργανοποιίας. Για παράδειγμα ξεκίνα από τον Σοφιανό. Είναι πολύ εξυπηρετικοί και μπορείς να βρείς αυτό που ψάχνεις.

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:46:18 μμ »
ΕΛΑ ΡΕ ΣΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΗΓΕΣ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΒΕΝΟΣ ΣΤΑ ΞΥΛΑΔΙΚΑ ΡΕ ΣΥ. ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΛΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ . ΘΕΛΕΙ ΕΛΑΤΟ ΑΚΤΙΝΙΚΑ ΚΟΜΕΝΟ , ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΕΓΝΟ.
Πήγα στην Λεμονιά αλλα δεν είχε τίποτα!
Το έλατο που βρήκα είναι ακτινικά κομμένο αλλα και να μην ήταν μου κόβει όπως θέλω.
Το στέγνωμα εάν το αφήσω κομμένο στα 5 cm ε του πούστη, σε 3 μήνες θα έχει στεγνώσει!
Έβενο για την ταστίερα δεν ρώτησα αλλα δεν με χαλάει ακόμη γιατί ακόμη ψάχνω καπάκια.
Στην Κύμη έχει πράγμα Κώστα;
Τα μεταφορικά πόσο πάνε;

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:51:11 μμ »
Τα όργανα θέλουν ξύλα κομμένα τουλάχιστον μια τριετία για να μην πω πενταετία. Γιαυτό και τα ξύλα οργανοποιίας είναι ακριβά. Γιατί στοκάρονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:52:30 μμ »
Δημήτρη αν θέλεις να φτιάξεις ακουστική κιθάρα, υπάρχουν οι εξής λύσεις:

1) Εύκολη: Αγοράζεις ένα κιτ που τα έχει όλα μέσα. Ξύλα, διακοσμητικά, τάστα κτλ. Μπορείς να βρείς διάφορες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των ξύλων. Για πρώτη κιθάρα δεν είναι ανάγκη να πάρεις την κορυφή.

2) Μέτρια: Αγοράζεις εσύ τα διάφορα υλικά από διάφορους προμηθευτές, αλλά τα ξύλα τα αγοράζεις από ειδικά μαγαζιά με ξύλα οργανοποιίας. Θα είναι σε διαστάσεις αντίστοιχες με το όργανο που θα φτιάξεις. Αλλά χρειάζεται να ψάξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

3) Δύσκολη. Ίδια με την 2 αλλά τα ξύλα τα διαλέγεις εσύ από ξυλάδικα. Μπορεί να είναι η φτηνότερη θεωρητικά λύση αλλά θα αναγκαστείς να αγοράσεις πολύ περισσότερα ξύλα από αυτά που πιθανόν χρειάζεσαι. Η επιλογή των ξύλων θέλει κάποια πείρα, άσε που το σχίσιμο ξύλων (και ιδιαίτερα των σκληρών) δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Εκτός από την πείρα θέλει και μηχανήματα κάποιων προδιαγραφών, ειδικά όταν πρόκειται για διαστάσεις κιθάρας. Επίσης τα ξύλα πρέπει να έχουν ξηρανθεί δεόντως. Τα φρέσκα ξύλα δεν κάνουν για όργανα.

Εγώ θα σου πρότεινα κάποια από τις δύο πρώτες λύσεις. Ειδικότερα για το καπάκι πάρε ένα φτηνό καπάκι αλλά από μαγαζί που πουλάει ξύλα οργανοποιίας. Για παράδειγμα ξεκίνα από τον Σοφιανό. Είναι πολύ εξυπηρετικοί και μπορείς να βρείς αυτό που ψάχνεις.

Απλά θεωρώ πως και να πάρω π.χ. την καρυδιά θα αγγαρέψω μία φορά να μου την κόψουν χονδρικά στα μέτρα των πλαϊνών και αργότερα βλέπω, εξάλλου την δίνω σε άλλον που σίγουρα κάποια στιγμή θα ψάξει, χαμένη δεν θα πάει.

Σκέψου ότι με 90 ευρώ που κάνει το μαδέρι υπολογίζω το λιγότερο για 4 όργανα πλαϊνά και πίσω καπάκι.
Τώρα για το top θα βρω την λύση και πάλι θα μου μείνει.

Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό σου και ευχαριστώ για την συμβουλή αλλά είμαι άνθρωπος που θέλω να τα κάνω με όλα με την δύσκολη μέθοδο.
Ξέρω οτι μπορεί να αργήσω να ξεκινήσω την κιθάρα αλλά όταν ξεκινήσω θα ξέρω μέσα μου οτι διάλεξα το δύσκολο μονοπάτι και πλέον θα "κυλάει" απο εδώ και πέρα.
Εσύ αγοράζεις από τον Σοφιανό ή έχεις πάρει ξυλεία;

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #42 στις: Μαΐου 29, 2013, 07:54:05 μμ »
Τα όργανα θέλουν ξύλα κομμένα τουλάχιστον μια τριετία για να μην πω πενταετία. Γιαυτό και τα ξύλα οργανοποιίας είναι ακριβά. Γιατί στοκάρονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
:-X...μάλιστα.
Οπότε στόκαρω τώρα για να φτιάξω σε πέντε χρόνια!  ;D
Γιατί παίζει ρόλο το χρονικό διάστημα που κάθεται;
Η υγρασία δεν είναι το θέμα να φύγει;

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Μαΐου 29, 2013, 08:03:25 μμ »
Φοβάμαι ότι κάνουμε το φόρουμ chat room  :). Αλλά να απαντήσω.

Η φυσική ξήρανση των ξύλων οργανοποιίας είναι η καλύτερη, Γιαυτό και θέλουν μεγάλο διάστημα σε κατάλληλο περιβάλλον.

Προσωπικά έχω πάρει ξύλα με διάφορους τρόπους. Αλλά τα καπάκια πάντα τα παίρνω από ειδικά μαγαζιά. Έχω στοκάρει μερικά που τα έχω αγοράσει από το 2009-2010 από Ευρώπη (Maderas Barber, Madinter, Octopus κ.ά) αλλά και Αμερική (LMI και Αλάσκα). Το ίδιο και τις πλάτες και πλαϊνά.

Η πρώτη κιθάρα που έφτιαξα το 2008 ήταν από ένα κιτ του Stewmac.

Για 4-5 μπουζουκάκια που έχω φτιάξει αγόρασα καρυδιά, φλαμούρι κτλ, από Ελληνικό ξυλάδικο. Και μουριά από φίλο οργανοποιό.

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #44 στις: Μαΐου 29, 2013, 10:13:40 μμ »
Φοβάμαι ότι κάνουμε το φόρουμ chat room  :). Αλλά να απαντήσω.
Μικρή η διαφορά τους!  ;D
Η φυσική ξήρανση των ξύλων οργανοποιίας είναι η καλύτερη, Γιαυτό και θέλουν μεγάλο διάστημα σε κατάλληλο περιβάλλον.
Δεκτό και κατανοητό, δυστυχώς δεν διαθέτω τα χρήματα για να αγοράσω ακριβά ξύλα οπότε δεν έχω εναλακτηκή λύση απο τον πειραματισμό και στοκάρισμα για μετέπειτα κατασκευή (εάν τα καταφέρω).
Προσωπικά έχω πάρει ξύλα με διάφορους τρόπους. Αλλά τα καπάκια πάντα τα παίρνω από ειδικά μαγαζιά. Έχω στοκάρει μερικά που τα έχω αγοράσει από το 2009-2010 από Ευρώπη (Maderas Barber, Madinter, Octopus κ.ά) αλλά και Αμερική (LMI και Αλάσκα). Το ίδιο και τις πλάτες και πλαϊνά.
Η πρώτη κιθάρα που έφτιαξα το 2008 ήταν από ένα κιτ του Stewmac.
Για 4-5 μπουζουκάκια που έχω φτιάξει αγόρασα καρυδιά, φλαμούρι κτλ, από Ελληνικό ξυλάδικο. Και μουριά από φίλο οργανοποιό.
Καταλαβαίνω οτι έαν έχεις χρόνια στην δουλειά θα έχεις αποκτήσει ικανοποιητικό στοκ και ελπίζω πρώτα ο Θεός να φτάσω και εγώ σε αυτό το σημείο να μην "ζητιανεύω" μετά χρημάτων στους μαραγκούς της πόλης μας για ένα κομμάτι ξύλο.
Γενικά όσον αφορά τα έτοιμα Kit στο stewmac θεωρώ λάθος να δώσω 350 ευρώ για ένα κιτ και μετά πάλι απο την αρχή στο ψάξιμο ή στον stewmac, προτιμώ να αγοράσω τα μαδέρια με 90 ευρώ και βλέπουμε.
Ίσως να σκέφτομαι ανορθόδοξα και διαφορετικά απο το πώς θα έπρεπε αλλα εάν δεν κάνω τα λάθη μου δεν πρόκειται να μάθω!

Tags: