Και κάτι σχετικό, τώρα, με το αρχικό θέμα.
Πρώτα να παρατηρήσω πως ο αρχικός τάκος από κελεμπέκι δεν είναι μονοκόμματος, αλλά αποτελείται από τρία ενωμένα κομμάτια.
Η προσωπική μου προσέγγιση τώρα στα σκαφτά όργανα, είναι αντίθετη -σαν αρχή- στη χρήση διαφορετικών κομματιών ξύλου, εκτός από το καπάκι και την ταστιέρα. Πιστεύω πως η φιλοσοφία της κατασκευής ενός σκαφτού (μικρού βεβαίως!) οργάνου, βασίζεται στη συνέχεια των νερών του βασικού κομματιού από την αρχή μέχρι το τέλος του μήκους του οργάνου.
Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα κομμάτια ξύλου με καλό και ίσως ακόμα και πιο γερό, στατικά, αποτέλεσμα. Δεν είναι κάτι ούτε κακό, ούτε λάθος ! Εγώ προσωπικά δεν το έκανα -και ούτε θα το κάνω- ποτέ, όπως είπα για λόγους αρχής. Εάν θέλω να μην την ακολουθήσω και να χρησιμοποιήσω περισσότερα κομμάτια, δε βλέπω το λόγο γιατί να μην φτιάξω το όργανο με εντελώς διαφορετικό τρόπο, δηλαδή με ντούγες.
Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε για ηχείο και κάποια φυσικά υλικά, όπως καρύδες, κολοκύθες, καύκαλο χελώνας κ.λ.π., με εντυπωσιακό, πολλές φορές, αποτέλεσμα!